L
ja ne mislim van iskreno. ocekujem rast, naručito nakon polugodisnjeg izvješća . i bolno je očit uptrend na grafu.
ne nagovaram vas na ništa.
Ne trebas nas nagovarati. Ukrcani smo i nemamo u planu prodavati sve dok se debelo ne obogatimo
L
ja ne mislim van iskreno. ocekujem rast, naručito nakon polugodisnjeg izvješća . i bolno je očit uptrend na grafu.
ne nagovaram vas na ništa.
Ne trebas nas nagovarati. Ukrcani smo i nemamo u planu prodavati sve dok se debelo ne obogatimo
Čisto da razbijem iluziju da je to tvrtka s fokusom na regiju. Da, naravno, to je jako bitan segment, ali čini pola poslovanja (ili manje). Jasno je da oni objavljuju kad dobiju takav posao. No kad globalni E za neki projekt uzme 50 njihovih inženjera da rade godinu dana, računaj da je to 2-3 mil € prihoda za ERNT. Samo tu sad nema puno takvih projekata.
Teško je uspoređivati Končar i ERNT, pogotovo zato što je telekom infrastructure ciklus trenuto u low fazi, dok su ulaganja u energetska postrojenja na vrhuncu. Ali to je opet ulaganje u infrastrukturu druge vrste - svi koji sada ulažu u tu infrastrukturu zbog Data centara i AI-a će s tim usporiti, i morati će ta ulaganja monetizirati. To znači da će morati doći razna consumer i enterprise rješenja koja će taj AI iskoristiti. A to je opet prilika za IT tvrtke.
Tvrtka ima i mora imato fokus na regiju a pokusaj nase drzave da izreketare tvrtku je prosao kako je prosao. Ericsson je ogromna tvrtka sa intelektualnim vodstvom i ne mogu si dozvoliti da ih metu neki tamo polupismeni talibani .... Povlačiti crte Končari, Dlkv sa Ernt nema smisla jer su koncepcijski kriške i jabuke, a mi cemo novce ionako imati u obje "košarice" I da, Ernt uposljava mlade IT strucnjake .....
A onda bi Ericsson Deutchland sklapao poslove u Hrvatskoj, Bosni, ..... ?
. Nemoj brinuti sve je u redu, imaju potencijal i poslova, samo da se posloze, zsspali su kao i Span ali eto krenulo je na bolje
Pročitaj još jednom i razmisli, ovo što si ti napisao nema niđe veze.
Kažeš da voliš drukčija mišljenja, izgleda da i tebi smeta negativan komentar na dionicu koju imaš.
Kako nema ??? Ericson Deutchland radi u Dojčlandu, a Ericsson NT tj Hrvatska radi u Hrvatskoj, a dojčland ojri su iste vrijednosti ko i hrvatski. Ne kuzim što tu sad nije jasno ili što je čudno ? I gdje si vidio da se ljutim ? Dapače, negativni konentari za dionice koje držim dobrodosli i onda cemo ih raščlaniti i vidjeti imaju li ili nemaju smisla.
Smatras li da su novci zaradeni od švabe bolji nego od Crnogorca ili Hrvata ?
Nije bolji novac od Njemca ali je tržište ogromno, kao i za KODT. U našoj regiji, koju ERNT pokriva nema dovoljno posla.
Drastična razlika, zato po meni ERNT nema potencijal kao Končari.
A onda bi Ericsson Deutchland sklapao poslove u Hrvatskoj, Bosni, ..... ? . Nemoj brinuti sve je u redu, imaju potencijal i poslova, samo da se posloze, zsspali su kao i Span ali eto krenulo je na bolje ....
A tu je i moment umjetne inteligencije i potrebe da se vidi kako to uklopiti u poslovne procese tako da su telekomi usredotočeni na te izazove. Tu, koliko ja znam, ENT nema nešto za ponuditi. Za sada.
S druge strane, R&D koji razvija proizvode, bilo za državu, bilo za maticu, posluje nešto bolje nego u prethodnom razdoblju.
Ne znam koje planove imaju po pitanju Cybersecurity-ja, da li će se tu značajnije angažirati.
AI uglavnom svima oduzima posla osim onima koji se njome iskkjučivo bave. Po pitanju cybersecuritya rade i mislim da se tu pojacavaju ....
sad svi lagano ćuću nazad iz dlkv u kodt
Pa zar nemas neku bolju dionicu za prelaz ?? Da se kasnije ne lupaš po glavi, al ne zato sto je kodt loš
Može li ova nekad čuvena firma naći igdje ikakav posao a da nije Mostar, Priština i tu nešto za državu.
Zanimljivo bi bilo znati prosjek godina zaposlenika jer mi radari govore da su uglavnom na izmaku snaga i skupljaju papire za penziju.
p.s imam nekoliko desetaka njihovih papirića kupljenih nakon konzumiranja bunike.
Smatras li da su novci zaradeni od švabe bolji nego od Crnogorca ili Hrvata ? Ja imam Ernt dugo i odplatio se putem dividendi, a obzirom da smatram da u portfelju treba imati i tvrtke tipa Ht, Ernt .... ne pada mi na pamet prodati, al sam zato izasao iz adpl, ingra, hpb, ... Netko uzme obveznice i zadovoljan je sa 2-3%
Što se tiče zaposlenika od frenda mali se nakon završenog FER-a zaposlio kod njih i ono malo što smo pričali nije ni blizi toga što govoriš. Inace u poslu ti hoće to tako se okrenuti. Pogledaj i Span, samo su malo stali i odmah je cijena potonula i sad opet krenuli al cijena se nije bas maknula. I ako usporedim sa kodt, kotr2, dlkv .... tada smo nezadovoljni ali obzirom da nije dobroo drzati sva jaja u istoj kosarici .... Eto čisto da te malo pokušam oraspoložito. Ako drzis keš gubis, a ovdje dividenda pokrije devalvaciju i da mali đeparac i čekamo bolja vremena za tvrtku ....
A mozes i odustati i uci u dlkv, kotr2, kodt, ig gdje ces najvj se obogatiti
duge rasprave ...
nema kratkih,ide na 5e.
ili ide prema 7e.
Onaj koji je u paramac tom odgovara 5 ko je u papirima tom odgovara 7 , što bude biće , a ne ona što se babi snilo ta se babi tilo
Zasto samo 7 ?
duge rasprave ...
nema kratkih,ide na 5e.
ili ide prema 7e.
Zasto bi islo na 5 ?
Eto gdje su kinezi.
Uz državne poticaje se prodaju po toj cijeni!
I mi smo dobivali poticaje ...
Nisam jos primjetio te velike naloge ....
Eto gdje su kinezi.
Display More... Mali dioničari koji su bili zainteresirani za dlkv su izgubili novce, dakle velika većina sada puše na hladno što je sigurno debelo spriječilo rast cijene. Isto tako u prošlosti parnice i loše poslovanje također negativno utječe. Trebati će više dobrih FI da se povrati povjerenje, te da se dio starih vrati, dakle trenutno interes pokazujemo samo mi novi i mozda pokoji stari ....
Ne bih se složio.
Ja sam "stari" i prošao sam sve što si nabrojao. Ali sad opet kupujem. I znam još dosta "starih dioničara" koji kupuju. Nema tu puno sentimenta.
Ima ga samo prema Vujnovcu i toj ekipi, njih i dalje ne volimo...
Ali mislim da ova uprava DLKV i Končar nemaju puno veze s tom bagrom...
Nisam volio ni Todorića, pa sam kupovao Ledo, Jamnicu, ...
Dakle smatras da su u dlkv opet se vratili stari dioničari ? Recimo ja imam informacije tipa "nikad više" ili "kad vidim 5 zaredom dobrih FI cu razmisliti" bez obzira sto ti imas logičniji stav i ne bi tu previše prošlost trebala utjecati, čak štoviše kad vidimo da se nešto diže iz pepela .... Da se ne ponavljam pisao sam vec o tome što mislim. Zato i jesam podebljao poziciju ..... A što se tiče šerif gazdi i ne gajenja simpatija prema njima tu se slažemo u potpunosti sa tobom.
Da te nadopunim. Popriličan broj vjernih malih dioničara je izgubilo na dalekovodu, a i bilo je negativnih sudskih procesa i trakavica i smatram da je to debeli razlog zasto dionica nije odletjela nego "tapka". Uglavnom svi negativni faktori su koliko ja vidim prošlost, a ostaju samo pozitivni. Naravno biti ce na putu i koji agresivan izlaz i trejdanja i svega i svačega što će blokirati raketiranje, no mislim da cemo svi trljati ruke kao što smo trljali na kodt. Naravno trljati cemo i na kodt, al kodt je vec u orbiti dok dlkv, kotr2 jos za sada nisu popalili motore
Da te nadopunim. Dogadjaji u prošlosti nisu pokazatelj za budućnost. U ovom poslu nije loše biti malo dementan pa da ne pamtiš dugo.
Razmisli. Mali dioničari koji su bili zainteresirani za dlkv su izgubili novce, dakle velika većina sada puše na hladno što je sigurno debelo spriječilo rast cijene. Isto tako u prošlosti parnice i loše poslovanje također negativno utječe. Trebati će više dobrih FI da se povrati povjerenje, te da se dio starih vrati, dakle trenutno interes pokazujemo samo mi novi i mozda pokoji stari i zato to smatram ekstra prilikom. Tako da nisam mislio ništa negativno za budučnost nego čak štoviše samo pozitivno za samu tvrtku i nas dioničare.
Zašto je teško biti mali ulagač?
moji plusevi su uvijek neki automobilići srednje klase. A ja već vozim automobilić srednje klase i ne pale me auta 😁
Doći će doba kad ces voziti automobilić iz više klase jer te također neće zanimati pokazivati moć vozilom. Oće to tako ako pikneš u dobre tvrtke . Da me krivo ne razumijes. Takoder i ja cijelo vrijeme vozim nesto sto ako treba sutra bacim na šrot i uzmem drugi, samo primjećujem da su mi prohtjevi danas ipak daleko veci nego prije 30-ak godina
Danas vozim premium klasu al se osjecam isto kao i nekad kad sam vozio kršine ..
Eto štiva
ufff. Mislim da ces izgubiti okladu ...
Da! Prvi puta u životu sam se kladio na pad i prodao nešto dionica , inače sam uvijek skoro 100% u dionicama🥲
Vjerovao ili ne nikad nisam šortao niti razmisljao o tome bez obzira sto sam drzao neke iz kojih sam izasao jer sam bio siguran da ce potonuti .... Obično se oni koji drze istu jako naljute kada im kazes da si se odpozicionirao i da bi trebali razmisljati malo i o tome. Iskreno nisam nikad takve shvacao. Za mene su prijatelji oni koji mi podastiru negativne argumente dionice koje drzim jer uvijek ih uključujem i usavršavam svoj "pogled"
Zaboravio si u algoritam ubaciti likvidnost. S solidnim povecanjem dobiti sto je neminovno, (to čak i ja vidim) polako raste likvidnost, a time i sigurnost malih dioničara što rezultira automatskim rastom cijene. A necemo spominjati jos i fondove koji takoder mogu donijeti ili odnijeti .... Tako da mislim da svakim novim FI cijena ide gore osim u slučaju agresivnog izlaza što sam vec naveo ... Sjetimo se razgovora na 3.5-4.5 kada sam maltene obecavao rast. Govorili su da je vec 3.5 velika cijena .... Eto, vidimo da je bila akcijska kako sam govorio .... Da je burza veca i sada bih obecavao duplanje cijene do godisnjeg FI ....
Upravo to. Sasvim je normalno da dionica korporacije koja je nedavno izašla iz gubitka pokazuje volatilnost. Investitori se još uvijek navikavaju da dionica ima potencijal, a špekulanti uslijed naglog rasta izlaze, jer misle sad će naglo pasti. Pravi pokazatelj je da je uprkos volatilnosti YTD rasla 60%. Odavno sam ja rekao, mnogi mi nisu vjerovali, da je ovo novi multibegger.
Da te nadopunim. Popriličan broj vjernih malih dioničara je izgubilo na dalekovodu, a i bilo je negativnih sudskih procesa i trakavica i smatram da je to debeli razlog zasto dionica nije odletjela nego "tapka". Uglavnom svi negativni faktori su koliko ja vidim prošlost, a ostaju samo pozitivni. Naravno biti ce na putu i koji agresivan izlaz i trejdanja i svega i svačega što će blokirati raketiranje, no mislim da cemo svi trljati ruke kao što smo trljali na kodt. Naravno trljati cemo i na kodt, al kodt je vec u orbiti dok dlkv, kotr2 jos za sada nisu popalili motore
Upravo to. Sasvim je normalno da dionica korporacije koja je nedavno izašla iz gubitka pokazuje volatilnost. Investitori se još uvijek navikavaju da dionica ima potencijal, a špekulanti uslijed naglog rasta izlaze, jer misle sad će naglo pasti. Pravi pokazatelj je da je uprkos volatilnosti YTD rasla 60%. Odavno sam ja rekao, mnogi mi nisu vjerovali, da je ovo novi multibegger.
Nema tu špekulanata koji danas prodaju , u petak ih je bilo , danas je očito netko uložio golem trud da zaustavi rast cijene i da kupuje što duže na nižim cijenama a da pritom cjena ne raste , a dali će uspjeti i još sniziti cijenu ili će nastaviti rasti cijena , na to pitanje će trgovanje dati odgovor
Ako i uspije trenutno sniziti, kao što sam već rekao, za nas ulagace na duze staze to nema ama bas nikakav utjecaj, čak štoviše to moze i doprinjeti rastu cijene. Dakle po meni to definitivmo nije razlig za brigu.
Display MoreNa 3 je bila dobra kupnja, ali sad na 6 i PE 40 više nije nimalo jeftino.
A već tada kad je bila 3 Eur znalo se da će im dobit rasti i zapravo nema nikakvih novosti.
Sad znamo da im dobit mora porasti barem 200% da PE dođe u normalu na nekih 15.
Dakle sad se kupuje već dalja budućnost od godinu dvije unaprijed, i to pod uvjetom savršenog poslovanja i rasta.
A da li će sve biti tako, treba se tek pokazati.
Tako da više ne treba očekivati čuda, jer vidjeli smo s Koei da se jednostavno ne može preko nekih granica dalje.
Ako se sjecas govorili su i na 3.5 - 4 da je skupa. Ja mislim da ces se vrlo brzo uvjeriti da nije skupa ni na 7.
.
Sto se tiče koei, vidjeti ces da kad stane agresivan izlaz da ce cijena najvj vrlo brzo nadoknaditi ovo sad po meni samo trenutno usporavanje.
Nisam rekao da si ti rekao
nego ja kažem bezveznih ili ti ga nepostojećih naloga. Smatram da netko može otvarati i zatvarati naloge kako želi teško da će poremetiti tijek. Mozda u jednom danu ili dva što.je zanemarivo ... Ako sam te dobro shvatio ....
Dragi , ko je shvatio , shvatio je , ko nije i neće !!
Osjecam li blagu nervozu u zraku ? Ne vidim razloga. Na tvojoj sam strani aki nisi primjetio.
Ne znam kako mislis forsiranje aska sa otvaranjem bezveznih naloga ? Inače vidio sam ne jednom da nekoliko igrača pokušava izmanipulirati cijenu ping pong igricama, no obično se ja uključim i kupim im ono što nude da bi spustili cijenu
Za sada nisam prodavao, ali svaku akciju valja iskoristiti u bilo kojem smjeru isla i makar ne zbog zarade nego čisto zato da shvate da mozemo i mi budale igrati pacerski
Nisam nigdi napisao BEZVEZNIH NALOGA , pokaži mi gdje sam to napisao da ispravim taj pojam ako sam ga ikad napisao????????
A kad spominjem pojam FORSIRANI NALOZI , onda pri tom mislim zauzimati poziciju ne da bi se u spomenutom primjeru prodavalo nego da se vrši pritisak na prodaju kako bi se ostvarila što niža cjena udjela !!!!!!
U ovom slučaju taj efekt nije utjecao na dioničare , nego je cjena nastavila rasti umjesto padati iz tog razloga su povučeni svi oni nalozi a bilo ih je tri koji su sadržavali svaki po 5000 kom dion i jedan od 16 000 kom
To je čisti primjer FORSIRANJE CIJENE DIONICA kako sam i napisao ili može se nazvati i efekt PRAVILA KRDA
Nisam rekao da si ti rekao nego ja kažem bezveznih ili ti ga nepostojećih naloga. Smatram da netko može otvarati i zatvarati naloge kako želi teško da će poremetiti tijek. Mozda u jednom danu ili dva što.je zanemarivo ... Ako sam te dobro shvatio ....