1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. All

Posts by All

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• All
    • November 25, 2025 at 9:34 PM
    Quote from bluelionZG
    Quote from All

Nije samo kod nje tako. Situacija u svijetu je "čudna" ....

Kolega All, ipak očekivao sam od vas onu vašu proslavljenu izjavu... :)^^

Mogu ti reci da sam sve tanji sto se tiče izjava. Od situacija koje su iznad zse pa sve do nekakvih pritisaka koji utjecu na moje izjasnjavanje. Inače pojačao sam trošenje novaca na gluposti, a to ti sve govori o mojem stavu. Inace ne spavam mirno jer imam poprilicno novaca u dionicama. E sad Adrs je jos uvijek dobra investicija, ali objasnili su mi da nisam kompetentan za komentiranje .....

• All
    • November 24, 2025 at 11:56 AM
    Quote from mesetar

Dionica P-A je sad već brutalno podcijenjena.

Godišnja ukupna dobit po dionici ADRS-a je oko 4,50 Eur, i netko sruši cijenu za veći iznos od te cjelogodišnje dobiti radi samo jedne odštete Croatia osiguranja, i to ako uopće i ide i u kojem iznosu, tj. ako nema reosiguranja ili sl.?

Da ne govorimo uopće da je s preko 80 - 85 pala već preko 10 Eur bez ikakvih razloga, uz odlične rezultate.

Nije samo kod nje tako. Situacija u svijetu je "čudna" ....

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• All
    • November 20, 2025 at 6:10 PM
    Quote from Firular
    Quote from All

Evo koje sve tvrtke pripadaju matici :

KONČAR - Aparati i postrojenja, DALEKOVOD KONČAR - Digital, KONČAR -Distributivni i specijalni transformatori, KONČAR - Električna vozila, KONČAR - Elektronika i informatika, KONČAR - Energetika i usluge, KONČAR - Generatori i motori, KONČAR - Institut za elektrotehniku, KONČAR - Inženjering, KONČAR - Motori i električni sustavi, KONČAR - Metalne konstrukcije, KONČAR - Mjerni transformatori, KONČAR - Obnovljivi izvori, KONČAR - Energetski transformatori

Na temelju ovoga pripremio sam SOTP (sum-of-the-parts) analizu temeljenu na podacima iz 2024. i Q3 2025. godine. Cilj je prikazati koliko vrijede ključna operativna društva u sastavu KONČAR Grupe ako ih promatramo pojedinačno.

Sažetak procjena vrijednosti po društvima (u mil. EUR):

• KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST), 100%: 1.416 mil. €
      • 2024: 475 mil. € prihoda, 118 mil. € neto dobiti, 31% EBITDA marža
    • KONČAR – Energetski transformatori (KPT), 50%: 517 mil. €
      • 269 mil. € prihoda, 51.8 mil. € neto dobiti, 19.6% EBITDA
    • Dalekovod, 100%: 350 mil. €
      • 195.8 mil. € prihoda, 6.1 mil. € dobiti, backlog 415 mil. €
    • KONČAR – Električna vozila (KEV), 100%: 41 mil. €
      • 66.4 mil. € prihoda, 3.4 mil. € dobiti
    • KONČAR – Digital, 100%: 25 mil. €
      • 12.6 mil. € prihoda, još nije profitabilan
    • KONČAR – Generatori i motori, 100%: 18 mil. €
      • 45.2 mil. € prihoda, niska dobit
    • KONČAR – Metalne konstrukcije, 100%: 28 mil. €
      • 39.5 mil. € prihoda, 2.84 mil. € dobiti
    • KONČAR – Elektronika i informatika (INEM), 100%: 17 mil. €
      • 27.2 mil. € prihoda, 1.7 mil. € dobiti
    • KONČAR – Institut za elektrotehniku (IEI), 100%: 30 mil. €
      • ~18 mil. € prihoda, 2.98 mil. € dobiti
    • KONČAR – Mjerni transformatori, 100%: 50 mil. €
      • 53.2 mil. € prihoda, 1.58 mil. € dobiti
    • KONČAR – Inženjering, 100%: 40 mil. €
      • 126 mil. € prihoda, umjerena dobit
    • KONČAR – Motori i električni sustavi, 100%: 10 mil. €
    • KONČAR – Aparati i postrojenja, 100%: 18 mil. €
      • 33 mil. € prihoda, niska dobit
    • KONČAR – Energetika i usluge, 100%: 4 mil. €
      • Interna služba, niska profitabilnost
    • KONČAR – Obnovljivi izvori, 100%: 2 mil. €
      • 1.56 mil. € prihoda, bez značajnog doprinosa

Neto novac (Q3 2025): +263.8 mil. €

Prilagodba za manjinske udjele (D&ST ~47%, KEV ~25%, Dalekovod ~25%, MJT ~38%): –800 mil. €

Ukupna fer vrijednost (osnovni scenarij): ~1.70 milijardi €
    Fer vrijednost dionice: cca. 665 € (na bazi 2.572.119 dionica)

Raspon vrijednosti po scenarijima:

• Negativni scenarij (niže marže, niži multipli): 500–550 €
    • Osnovni scenarij (umjerene pretpostavke): 660–670 €
    • Optimistični scenarij (visoke marže, globalni rast): 800+ €

Zaključak:
    Tržišna cijena (~650 €) prilično točno reflektira osnovni scenarij. Ključno pitanje ostaje – je li 2024. iznimna godina ili početak nove razine profitabilnosti? Ako se visoke marže održe i backlog realizira učinkovito, upside postoji. U suprotnom, korekcija je moguća.

Poziv na raspravu:

• Slažete li se s procjenama po društvima i primijenjenim multiplikatorima?
    • Koje bi dijelove poslovanja trebalo dodatno vrednovati (npr. Digital, Električna vozila)?
    • Koliku važnost pridajete neto novčanoj poziciji i organskom rastu?

Radujem se komentarima i dodatnim pogledima.

Display More

Ja sam nedugo dobio sličnu vrijednost ali ocekujem njih 5-6 + kodt uskoro povecanje marzi i dodatnih poslova te smanjenje troskova (mislim na širenje kapaciteta) pa ce sa nekih sada 700-750€ cca realne vrijednosti + zavrsetak izlazaka fondova cijena moci lagano prema gore. Pratimo ne samo kodt, kotr, dlkv vec i jos nekoliko drustava koje krecu .... No svi ovdje znamo da se na zse pila vrlo okrene naopako. Da se ne ponavljam ....

• All
    • November 18, 2025 at 9:41 AM
    Quote from jo5

Opet ponavljam,ne.govorim o ukupnom stanju ugovorenih poslova,nego o ugovorenim poslovima po svakoj godini:

3q 2023: 595 mil

3q 2024: 565 mil

4q 2025: 525 mil

Što se tiče drugog pitanja..Izvještaji za prvo polugodište su pokazivali trend da se matica budi ,a kodt stagnira pa sam išao na mali rizik za koji ćemo.vidjeti hoće li se isplatiti

Vidjeti cemo da se isplati bez obzira na skeptične ;) Da nije fondova vec bismo vidjeli

• All
    • November 18, 2025 at 9:17 AM

Evo koje sve tvrtke pripadaju matici :

KONČAR - Aparati i postrojenja, DALEKOVOD KONČAR - Digital, KONČAR -Distributivni i specijalni transformatori, KONČAR - Električna vozila, KONČAR - Elektronika i informatika, KONČAR - Energetika i usluge, KONČAR - Generatori i motori, KONČAR - Institut za elektrotehniku, KONČAR - Inženjering, KONČAR - Motori i električni sustavi, KONČAR - Metalne konstrukcije, KONČAR - Mjerni transformatori, KONČAR - Obnovljivi izvori, KONČAR - Energetski transformatori

• All
    • November 17, 2025 at 6:40 PM
    Quote from mesetar
    Quote from All

Nisam li stavio clanak o kupnji Zvijezde ?

Ne nego samo da su prodali dio Čepinske uljare.

A to je bio preduvjet za kupnju Zvijezde, vjerojatno radi tržišne koncentracije.

Ide se tu dobro naprijed, tko bi to čak i pomislio a kamoli rekao nakon većine mišljenja o IPO-u!

Pod zadnje sam na tapeti pa se ne usudim vise bas puno pisati jer sam shvatio da bas nisam previse pametan i da mi je bolje šutjeti. Nema to veze sa vama da se krivo ne razumijemo. ;)

• All
    • November 17, 2025 at 9:25 AM
    Quote from fantom
    Quote from All

Matica ne ovisi samo o kodt sto ces ako nisi vidio do sada vidjeti sljedece godine. ;)

Ili navedi argumente zbog čega ne ovisi PRVENSTVENO o Kodtu ili ideš na block. Dosta je bilo...

Ok. Block mi odgovara

• All
    • November 17, 2025 at 12:11 AM
    Quote from fantom
    Quote from jo5

Matica ovisi o Kodtu, i kako se budu kretali rezultati Kodta, tako će se kretati i rezultati matice, barem kratkoročno a vjerojatno i dugoročnije. Cijena se može kretati i drugačije jer ona ne ovisi o rezultatima, već o nekim drugim faktorima, između ostalog i pisanjima raznih influencera. To je činjenica, a za financijske savjete se obrati dotičnim influencerima...

Matica ne ovisi samo o kodt sto ces ako nisi vidio do sada vidjeti sljedece godine. ;)

• All
    • November 16, 2025 at 5:46 PM
    Quote from jo5

Nadam se da ce se ostvariti tvoja očekivanja da će matica eksplodirati nakon prodaje fondova..medutim,nakon izlaska izvještajaza 3.kvartal dosta je manje likvidnosti,djeluje mi da se pbz B dosta muči s prodajom viška u odnosu na erste koji je svoje puno brže prodao.kad se promatra samo treći kvartal i pretpostavi da će takvo poslovanje biti i u sljedećim kvartalima dolazimo do p/e preko 15 što je ok,al nije izgledno da će doći do velikog skoka cijene dionice.naravno,treći kvartal je možda iznimka,vidjeti ćemo što će se događati još.. a možda nas obraduju i neke druge vijesti što također može gurnuti dionicu prema gore

Ovisno sto tko ocekuje pod eksploziju. :) Kodt nas je ipak dosta razmazio, a koei ce bez brige narasti. Malo strpljenja ipak se radilo.o desecima miliona € a to je za zse ogroman keksić. ;)

• IG (ING-GRAD d.d.)

• All
    • November 16, 2025 at 4:57 PM

Nekako je ovdje jako tiho :)

Ing-grad: Na backlogu trenutno 314,5 milijuna eura ugovorenih poslova
    Tri četvrtine ugovora odnosi se na obnovu kulturne baštine, a ostatak na gradnju poslovnih i stambenih zgrada, što im je glavna djelatnost
    lidermedia.hr

• All
    • November 16, 2025 at 1:31 PM
    Quote from jo5

Nema sumnje da su koei i kodt odlične kompanijale,ali uzevši u obzir zadnje izvještaje, a posebno gledajući treći kvartal,razvidan je pad dobiti u odnosu na drugi kvartal 2025 i 3 kvartal 2024.g.Takoder, po mojem mišljenju, a temeljem zadnjih izvještaja,ne vidim potencijal rasta dobiti po dvoznamenkastim stopama u narednim godinama. Primjetan je i trend pada novougovorenih poslova. Iz izvještaja nije jasan razlog,ali je kodt u zadnjih par izvještaja naveo ulaz novih konkurenata na tržište. Ako je tome tako onda se za kodt može u budućnosti očekivati pad profitabilnosti jer će morati prilagoditi cijene konkurenciji.. Također postoji mogućnost da je pad novougovorenih poslova rezultat prekapacitiranosti proizvodnje te posljedicno predugih rokova isporuke kupcima.Potonja varijanta otvara pitanje managementa ,odnosno koji su razlozi zbog čega kodt nije išao u akviziciju novih kompanija ( možda ih i nema na prodaju) jer u kratkom.roku mogu imati minimalno 500 mil eura novaca za akvizicije (novac na računu, izdavanje obveznica,kredit ,dokapitalizacija..).Dobra stvar je da su fundamenti i dalje dobri te ne očekujem neku veću korekciju cijene dionica,ali ni veliki rast..Molim.ostale forumase da podijele svoja mišljenja, te mi ukažu na moguce propuste u napisanom ili na neke aspekte o kojima nisam razmišljao.

Mislim da smo otprilike situaciju predvidali prije godinu cca tako da sve ide po planu. Ta ne moze beskonacno cijena rasti nekoliko stotina posto u godini. Rast ocekujemo i dalje ali oni koji su zakasnili nek ne traze kruha preko pogače. Sada ocekujemo da matica eksplodira nakon sto fondovi istresu viskove koji nam trenutno omogucuju akcijski ulaz pa cemo za godinu dvije opet imati slicno .... :)

• All
    • November 16, 2025 at 1:14 PM

Nema da nema :)

Končar gradi mega terminal za električne autobuse u Hrvatskoj, 124 vozila moći će se puniti 24 sata
    Terminal za električne autobuse gradit će se u Posusedu, za flotu ZET-a, te predstavlja važnu polugu zelene tranzicije glavnog grada.
    baustela.hr
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• All
    • November 15, 2025 at 8:56 AM

Ako koga zanima ...

Novi šef Ericssona Nikole Tesle o viziji konkurentne Hrvatske na FER Connectu
    Kako tehnološki razvoj oblikuje konkurentnost Europe, Kine i Hrvatske, tema je kojom će se na petom izdanju FER Connecta pozabaviti dr. sc. Siniša Krajnović,…
    www.tportal.hr
  • ZITO (Žito d.d.)

• All
    • November 15, 2025 at 8:54 AM
    Quote from mesetar

Kupnja Zvijezde gotova stvar, a nitko ništa ne komentira, niti udara po asku do 2x ?

Ili još mnogi ne znaju?

Cijena tek na razini iz IPO-a nakon takvih vijesti?

Nisam li stavio clanak o kupnji Zvijezde ?

• Strategija razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj

• All
    • November 15, 2025 at 8:52 AM
    Quote from TheMandarin

https://www.novilist.hr/novosti/gospod…zorskih-zapisa/

Ovo je sve što treba znati o financijskoj pismenosti građana RH, 610 milijuna eura u roku 3 dana je upisano s povratom 2,6% dok je realna inflacija bar duplo veća. Sredstva na računima i štednjama da ne spominjemo.

Da bas sam ti zelio reci. Ovi koji kupuju trezorce su "napredniji" u odnosu na banke i čarape. :) Vec su mi objasnjavali kako trezorci pokrivaju inflaciju no moja matematika govori suprotno

• Strategija razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj

• All
    • November 13, 2025 at 9:43 AM

Eto novosti za one koji vole drzavne obveznice. Imato ce jos jedan oblik investicije ....

Korak u dobrom smjeru: Hrvatska sprema svoj državni IPO fond, ideja je potaknuta češkim primjerom
    www.poslovni.hr
  • ZITO (Žito d.d.)

• All
    • November 13, 2025 at 8:54 AM

Ciparskoj tvrtci koja je osnovana u 9mj 2025. Hmm

Žito prodalo četvrtinu čepinske Uljare ciparskoj tvrtki
    Tvrtka Equinor Limited osnovana je u rujnu ove godine, a prema ugovoru može u budućnosti povećati svoj udjel do 50 posto, ali i Žito ima pravo otkupiti dionice…
    lidermedia.hr

• All
    • November 12, 2025 at 8:41 PM
    Quote from umalo

https://www.poslovni.hr/financije/hbor…fondove-4511001

Hoćeli ovdje koja šuška kapnuti kako bi se pbz rasteretio

Nemoj se ljutiti ali.meni se kaka od takvih institucija ... :(

• All
    • November 12, 2025 at 5:06 PM

Malo štiva

Končar pripaja Ink projekt, jača kapacitete u segmentu projektiranja
    www.poslovni.hr
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• All
    • November 12, 2025 at 3:17 PM
    Quote from safarick
    Quote from All

Pa di se guraš tamo i popikavaš po robi ? :). Pusti neka rade ljudi ! Inače lijepa informacija iz prve ruke. :thumbup:

Moram proći svako jutro do ureda...

Zato i imamo info iz prve ruke :). Samo da ne budes ko nasi ministri pa da bude ured pun transformatora ^^

1. Privacy Policy
  2. Kontakt