Ostali su bez dijela depozita. Klijenti su digli novac i otišli za većim kamatama.
Postoji i sezonalnost. U prvom kvartalu je manje depozita jer nema priljeva novaca od turizma.
Istina. Pozitivno je što su im depoziti veći nego prije godinu dana.
Ostali su bez dijela depozita. Klijenti su digli novac i otišli za većim kamatama.
Postoji i sezonalnost. U prvom kvartalu je manje depozita jer nema priljeva novaca od turizma.
Istina. Pozitivno je što su im depoziti veći nego prije godinu dana.
Izašli rezultati, dobit 29,2 % veća.
Opet je vidljivo smanjenje depozita kod središnje banke što je čudno u situaciji kad su kamate na najvišim razinama i nema signala da će se uskoro smanjivati.
S druge strane vidi se povećanje kreditiranja pa je dio tih sredstava i plasiran u sustav no razlika je baš zamjetna.
Display MoreFirma je super, bilanca fenomenalna, jedna od najboljih ako ne i najbolja u HR i ZSE.
Cijena dionice nije ni blizu tome da je super ili prilika!
Za one koje ne žele vidjeti idemo napraviti usporedbu kvartal za kvartal.
Q4 2023 vs Q1 2024: pad prihoda s 108.205.410 na 98.331.903, neto dobit s 27.524.156 na 21.317.095.
Neto profitna marža s 25,4% => 21,7%Nitko ne želi priznati da ove profitne marže nisu održive i da će se vratiti na normalne iznose. Samim time neto dobit od 100 M EUR, bez povećanja prihoda za min 60% (ako ne i više) neće biti moguća.
Naravno to ne znači da danas naša ZSE neće nagraditi KODT s još 15% rasta, i stvoriti novih 100 M EUR-a kapitala.
A sad negativne reakcije
Razlog zašto su vas svi napali je što ignorirate sezonalnost između Q4 i Q1 te radite usporedbu između njih. Potpuno istu stvar ste mogli napisati i prije godinu dana:
Q4 2022 vs Q1 2023: pad prihoda s 77,4m na 71,5m, neto dobit s 11,2m na 6,9m.
Neto profitna marža s 14,5% => 9,6%
Zaključak: prodajte dionicu
Rezultat: propuštanje dobiti od 223%
Mislim da tko god kupuje po ovim cijenama će ostati kratkih rukava. Priča se da će samo još ova godina imati ekstra profit i onda lagano trežnjenje, marže idu na normale. A ima ohohoooo dioničara koji bi htjeli izaći na ovim cijenama. Tako da dobronamjerno savjetujem veliki oprez
Pokušat ću pogoditi tko to priča - AZ fond mangeri koji prodaju dionicu još od 200€.
Jedina stvar koja je meni neugodna za gledati je valuacija. Ja nisam naviknuo držati kompanije koje se trže na 10-ak P/E, takve mi smrde, kao da nešto s njima nije u redu što tržište zna a ja ne znam.
Ako se pogleda KODT, vidi se koliko su ulagači pogriješili što su ga proteklih godina vrednovali po 10-ak P/E. Da su ga npr. prije godinu dana vrednovali po 20 P/E svejedno bi ostvarili prinos koji bi bio fantastičan, a vi bi to gledali sa strane jer je dionica "precijenjena" po P/E.
Evo u prilogu je PET Poljska financijsko izvješće za 2023., konvertirano iz onog njihovog xml-a u u xlsx kojeg se može normalno čitati.
Dakle prihodi su tamo rasli 72 %, i dobit iz mizerne narasla na ozbiljnu (neto profitna marža 23,7 %, više nego ovdje 😀).
Dobit je tamo sad 30 i nešto milijuna zlota, tj. 7 milijuna EUR.
Jednog dana bi PET možda mogao i nadmašiti maticu u prihodima. U Poljskoj bi trebalo biti lakše doći do radne snage nego u Hrvatskoj pa je puno pogodnija za širenje kapaciteta.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktua…radova-15440928 pametnome dovoljno
Ovo je lijepo za pročitati (za dioničare )...
kad smo vec kod sigurnosti.
pa sto IB nije kao i kod nas? kupis dionicu upise se u neki SDKK(HR- USA- bugarski ili koju si vec dionocu kupio) i onda i da IB propadne nema nikakvog utjecaja na tvoje vlasnistvo dionica?
Ako je tako 20000 koliko spominju se odnosi na ono sto imas u kesu kod brokera a ono sto imas u dionicama imas i dalje....
ili IB radi kao revolut-212? kad kupis dionicu u biti nisi vlasnik nego su vlasnici oni(rewvolut-212).*?
IB: Customer-owned, fully-paid securities are protected in accounts at depositories and custodians that are specifically identified for the exclusive benefit of customers. IBIE reconciles positions in securities owned by customers daily to ensure that these securities have been received at the depositories and custodians.
Radi se o firmi s 45 milijardi $ kapitalizacije. Ako je netko zabrinut oko trgovanja preko njih, onda za njega nije trgovanje na burzi.
A sta je market kapitalizacija bitna da se nesto konkretno zakljuci o necijoj sigurnosti, za to sluze financijska izvjesca, a ne Mcap.
Da je kapitalizacija 1 mil. sigurno tamo ne bi držao novac bez obzira što piše u izvješću.
cisto prijateljsko upozorenje za sve s malo vecim portfoliom. Zakonski Interactive Brokers (tu mislim na irski dio, jer svi eu investitori ulazu preko te platforme) je zakonski osigiran na 20000 eura. Dio poslovanja u US i UK posluje po zakonika tih zemalja, prakticki nude 100% sigurnosti u slucaju, ne daj boze, propasti ali EU dio ne😐.
Radi se o firmi s 45 milijardi $ kapitalizacije. Ako je netko zabrinut oko trgovanja preko njih, onda za njega nije trgovanje na burzi.
Jednostavna kalkulacija na kutiji šibica u maniri velikih direktora iz doba socijalizma
A ovako bi to Warren i Charlie komentirali, ako je suditi po ChatGPT-u.
Dobar razlog zašto je "gold mine", odnosno zašto se dionica trguje po diskontu, je što postoji veliki prodavač koji radi statičku analizu dionice, ignorirajući rastući trend prihoda i dobiti. Njemu je dionica jednako precijenjena sad kao i kad se trgovala po 200 € (kada je prodavao s jednakim entuzijazmom). Prodaje koliko može jer mu je P/E od 12 gornja granica za ovu dionicu, odnosno dionica mu je tu precijenjena. To što tvrtka posluje u branši koja je u neviđenoj ekspanziji s potražnjom koja se ne može u cijelosti zadovoljiti mu je nebitno. Prodavač kad vidi P/E 12 klikne prodaj i to je to. S obzirom da ima ogromnu količinu dionica za prodaju sprječava odgovarajući rast cijene, odnosno omogućava ostalim ulagačima da kupe "gold mine".
Volio bi čuti ako netko ima razlog zašto je "minefield".
Display MoreJučerašnje promjene u TOP10 su strava za špekulante dok dugoročni investitori nemaju previše razloga za brigu...ja sebe ubrajam u jednu i drugu skupinu tako da sam negdje između ove dvije vatre...
I na redovnoj i povlaštenoj dionici su dva najveća dioničara krenula s prodajom...i to nije dobro za cijenu dionice, ali fundamentalno se ništa nije promijenilo...
Pozitivno je što AZ do sada nije rušio cijenu, čak bih se usudio reći da u zadnjih godinu dana nije prodavo po bidu...odredio bi range prodaje i tu bi izlazio sa xxxx količinom i čekao...npr. na 1000 EUR je prodavao u rangeu 1030-1060 i nije se gurao niže dok su na prodaji na 1.000 EUR bila dva veća prodajna naloga od 100komada i 200 komada...samo je čekao na svojoj cijeni...nije mrdao
Ne vjerujem da će i g. Knezevic raditi drukčije jer da želi posto poto prodati mogao je kratiti i na 1.000 ili 1.200 EUR...ukratko, mislim da nijedan od njih neće prodavati ispod 1.400 EUR...to je moje mišljenje i može bit pogrešno, ali AZ fondovi su do sada stvarno super prodavali, imali su velike količine, ali nisu forsirali...čisto su davali tempo trgovanju...bravo za njih nek tako nastave...
Ono sto je dobro je sto sad 100% u rujnu ulazimo u CROBEX10 jer će se likvidnost održati....pa trenutna likvidnost se nikada ne bi ostvarila da nije bilo AZ prodavača zadnje dvije godine...
S druge strane, na nažalost, zbog njihove količine vraćamo se na valuaciju P/E (prije oporezivanja) cca 10...odnosno nije realno očekivati rast cijene dionice preko porasta valuacije (npr da se dionica konstantno tržiti na avg P/E 15)... znači, vraćamo se na postavke zadnje dvije godine te nam preostaje samo poslovanje kao generator rasta cijene ...obzirom da sam siguran u nastavak rasta poslovanja mislim da značajne korekcije ne bi trebalo biti...
Sljedeća 2 tjedna bi moglo bit "veselo", ali će se situacija smirit kad ulagači shvate da "veliki" ne prodaju ispod 1.400 EUR (bar se nadam da neće)...
Ukratko, s tehničke strane je "sra.nje", ali nije to ništa čudno niti neočekivano, dionica je narasla 11x u 4 godine , javila se likvidnost i svima je prilika za prodaju...s druge strane fundmentalno se ništa nije promijenilo, dapače nakon Q1 i Q2 očekujem opet fundamentalnu rapsodiju...
Ako se poslovanje nastavi razvijati (a ja sam siguran da hoće) možda ovo bude najbolja stvar za dionicu (kao što je dosadašnja prodaja AZ brutalno podigla likvidnost)...ali trebat će neko vrijeme da se situacija razbistri...a ovo je i prilika i da ostali MF-ovi uđu unutra, tko zna...možda za godinu-dvije u TOP10 budemo imali 3x različita MF-a...tko će znati...jedino bitno je da posluju dobro/odlično...u tom slučaju javit će se i kupnja...
Nije ugodno, ali u ovakvim situacijama se vidi važnost fundamentalne podcijenjenosti jer nema prostora za veliki pad cijene...npr ako u Q1 i Q2 zajednička dobit bude oko 30 mil EUR (a ja mislim da će bit i veća) onda se dionica trenutno trži na forward P/E (prije oporezivanja) 9 , dok bi s tom dobiti P/E bio 7,6 na cijeni 1.200 EUR...
Treba preživit do izvješća za Q1, a onda ćemo opet (i mi i prodavači :)) računati funadmente i definirati koja cijena nam je prihvatljiva za kupnju/prodaju...
Sretno svima...
Fundamenti su sve. Cijena je narasla nekoliko puta bez obzira na prodaju AZ fondova zato što su se fundamenti nastavili rasti. Kako su fundamenti rasli AZ je dizao cijenu po kojoj prodaje. Isti trend očekujem i dalje. Bitno je da se poslovanje nastavi popravljati pa će prodavači dizati cijenu po kojoj prodaju. Ukratko ništa bitno se ne mijenja.
Visok P/E, a uprava u idućoj godini očekuje jednoznamenkasti rast dobiti.
Hvala.
Sve sam to i napravio (provjerio, poslao, platio), samo me zanimalo kako Porezna prati kolika je dobit (i odgovarajuci porez).
moje misljenje je : NIKAKO. sam si sve prijavio dobrovoljno i da nisi sumnjam da bi se ista dogodilo.
ali...
zastara na porezna dugovoanja su mislim 6 godina. nikad nemres bit 100% siguran da bas tvoje ime nece negdje isplivat pa da provjere dal je sve u redu. pogotovo jer zaradjujes premalo-politicki si nebitan pa samim time bi i mogao nahebat.... da pokazu ostalima da nesto rade
Zastarni rok je 6 godina, ali u praksi to ispada duže. "Primjera radi, obveza poreza na dobit za 2021. utvrđuje se u 2022., s tim da zastarni rok počinje teći od 1.1.2023., a rok zastare od 6 godina nastupa 1.1.2029."
Ali tu je problem što je dionica nelikvidna, i kad kupci budu htjeli van teško će moći bez velikog rušenja cijene.
Lako je ući po visokoj cijeni, ali je teško više izaći.
Uvijek ista priča. Jučer je bilo 360.000 € prometa, prekjučer 140.000 €. Danas će vjerojatno biti opet preko 100.000 €. Baš me zanima koliki vi to portfelj imate kolega kad vam je dionica nelikvidna.
Nevjerojatni su. Nije ni čudno da nam se kompanije preuzimaju po smiješnim cijenama kad se fondovi ("profesionalci") ovako ponašaju.
To neki dodatni AZ fond, ne ovaj u top 10?
Prije su u top 10 bila tri AZ fonda: Profit, kategorija A i kategorija B. Profit je izišao po cijenama 200-300 €, dok je kategorija A izlazio po cijenama kako je kolega Parica napisao (600-1.000 €). Nadajmo se da će ovaj zadnji izlaziti po cijeni od 2.000 €.
Zna li netko da li zadnjih dana ovo i dalje izlazi fond?
Nisam uzeo Knjigu i ne mogu reći sa 100% sigurnošću, ali dugo sam unutra i redovno pratim trgovanje; Fond izlazi zadnjih godinu dana (malo duže) i uvijek izlazi na ovaj način...po cca 30 komada koje obnavlja; zadnjih par mjeseci je uključio i algoritam da uvijek bude prvi na asku, tako da nitko prije njega ne može prodati ni komad, osim da proda po bidu...
Upravo sam mu ja jutros, kad sam vidio izvješće, stavio 1 kom na ask na 1040 EUR i čekao ga na bidu sa 13 koma na 1030 EUR i algoritam ga je spustio na 1030 EUR (prošao sam samo 7 komada)..
Uglavnom Fond je do sada prodavo oko 1k komada u određenim rasponima (npr. 680 EUR, 860 EUR i sam 1050 EUR) a pošto mu je ostalo 1,3k komada (Knjiga od 08.01.2024.) pretpostavljam da će sad cijelu preostalu količinu prodati na ovoj cijeni...
Ukratko, kladio bih se u veliki ulog da danas (i zadnjih dana) izlazi Fond (AZ MF)...
Nevjerojatni su. Nije ni čudno da nam se kompanije preuzimaju po smiješnim cijenama kad se fondovi ("profesionalci") ovako ponašaju.
Zna li netko da li zadnjih dana ovo i dalje izlazi fond?
Iz ovog primjera JOPPD obrasca FIMA-e, jasno je da treba prijavljivati i kapitalne dobitke na koje ne postoji porezna obveza, u sklopu godišnje prijave poreza...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
To mi nema baš smisla jer ima ono pravilo da se JOPPD obrazac uopće ne treba predavati ako je kapitalni dobitak manji od 112 kn (ili koliko je već sad to eura). Da postoji obveza prijavljivanja kapitalnih dobitaka za koje ne postoji porezna obveza onda be se JOPPD obrazac uvijek morao predavati (čak i u slučajevima kad nema porezne obveze).
U 2 dana na redovnoj i povlaštenoj 400.000€ prometa. I onda će netko uskoro ponovno kukakti kao dionica nije dovoljno likvidna da bi je kupio.