1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marty McFly

Posts by Marty McFly

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Marty McFly
    • October 30, 2024 at 10:05 AM
    Quote from tiko1
    Quote from Marty McFly

Ja imam dionice HPB-a, ali iskreno nisam uopće sretan s izvješćem (gledam konsolidirano izvješće u excelu).

Troškovi radne snage su im rasli za 30% isto kao i operativni troškovi (u samo godinu dana), kamatni rashodi eksplodirali, sveobuhvatna dobit razdoblja im je značajno manja u odnosu na prošlogodišnju, prihodi od naknada i provizija se nisu ni pomaknuli što mi upućuje na činjenicu da svi ti klijenti koje su "pokupili" temeljem akcijske štednje nisu otavarali tekuće račune i ostavljali naknade već samo generirali kamatne rashode i još su im rasle rezervacije. To sve u uvjetima gdje su u ovom razdoblju imali pristup ECB-ovoj stopi od 4% dok su prošle godine imali dobar dio razdoblja značajno niže stope na depozite kod centralne banke:

Uprava se hvali i radi usporedbe s 2021. godinom umjesto s prethodnom

Meni se čini da u svemu tome treba tražiti razlog zašto ZABA "razvaljuje" dok HPB kaska s porastom cijene.

Možda krivo gledam i netko me može ispraviti?

Display More

Pogledaj ovaj dokument informacije za investitore tamo piše da su naknade rasle, porasli su i troškovi zaposlenika i administrativni troškovi valjda planiraju širenje, jako me veseli rast MREl prijatelja i to značajno to znači da je banka sjajno kapitalizirane što znači da nema zapreke za masne dividende i budućnosti mnogo veće od 30% posto dobiti koliko se očekuje ove godine ja sam jako zadovoljan ovim izvješčem

Display More

Poštujem mišljenje, ali ne slažem se.

Inače, ispunjenje MREL zahtjeva ih masno košta. To je jedan od razloga eksplozije kamatnih rashoda, a ne samo depoziti,

Obratite pozornost i na kretanje sveobuhvatne dobiti.

Gledao sam konsolidirano izvješće i tamo su prihodi od provizija i naknada flat, tako da je to još jedna stvar koja me zbunjuje.

• Marty McFly
    • October 30, 2024 at 9:24 AM
    Quote from mesetar

Razlika između kamatnih prihoda i rashoda za tromjesečje je ista kao i prošle godine, a za 9 mj. je čak 16 mil. veća.

Dobit je niža samo zbog knjigovodstvene stavke "umanjenja vrijednosti" koja je veća za 8.mil. nego prošle godine, tako da bi bez toga dobit bila čak i viša nego prošle godine.

Tako da su rezultati opet odlični, a dosadašnja ulaganja (i pridobivanje velikog broja klijenata štednjom) će tek sad početi rezultirati većom zaradom u sljedećim razdobljima.

S PE 6 i P/B 0,95 daleko ispod Zabe s velikim potencijalom rasta.

To i jest dio problema.

Umanjenja vrijednosti se rade s razlogom, a i pišu o prebacivanja dijela imovine u rizičniju kategoriju.

S druge strane, čak i da su na istoj razini prihodi, u ovim uvjetima mi se čini da je to loše (4% ECB u promatranom razdoblju, sada 3,25%, a do kraja sljedeće godine vrlo vjerojatno oko 2%).

Nezadovoljan sam i s kontrolom troškova.

Mislim da je ključ u tome da ih treba uspoređivati s rezultatima drugih banaka u istom razdoblju, a ne s povijesnim podavcima iz prošle godine,

Sve ima potencijal rasta, ali ako se loše upravlja ili barem lošije od konkurencije, to ne znači ništa.

Stara brokerska uzrečica kaže, kad vjetar puše i purani lete.

Ne znam... jednostavno nisam sretan.

I ROA i ROE im padaju, u ovom "zlartnom razdoblju za banke" to nikako ne može biti dobro.

Moje strahovnje je što će biti kad stane "happy hour" kod ECB-a?

Nadam se da sam u krivu.

• Marty McFly
    • October 30, 2024 at 8:19 AM

Ja imam dionice HPB-a, ali iskreno nisam uopće sretan s izvješćem (gledam konsolidirano izvješće u excelu).

Troškovi radne snage su im rasli za 30% isto kao i operativni troškovi (u samo godinu dana), kamatni rashodi eksplodirali, sveobuhvatna dobit razdoblja im je značajno manja u odnosu na prošlogodišnju, prihodi od naknada i provizija se nisu ni pomaknuli što mi upućuje na činjenicu da svi ti klijenti koje su "pokupili" temeljem akcijske štednje nisu otavarali tekuće račune i ostavljali naknade već samo generirali kamatne rashode i još su im rasle rezervacije. To sve u uvjetima gdje su u ovom razdoblju imali pristup ECB-ovoj stopi od 4% dok su prošle godine imali dobar dio razdoblja značajno niže stope na depozite kod centralne banke:

Official interest rates
    The three official interest rates the ECB sets every six weeks as part of its monetary policy to steer the provision of liquidity to the banking sector.
    www.ecb.europa.eu

Uprava se hvali i radi usporedbe s 2021. godinom umjesto s prethodnom

Meni se čini da u svemu tome treba tražiti razlog zašto ZABA "razvaljuje" dok HPB kaska s porastom cijene.

Možda krivo gledam i netko me može ispraviti?

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Marty McFly
    • October 7, 2024 at 2:04 PM

Obavijesti izdavatelja - EHO

Lijepo zvuči.

(imam dionice KOEI)

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Marty McFly
    • September 3, 2024 at 11:38 AM

Ugovor za novih 20 niskopodnih tramvaja, a do kraja godine natječaj za još dodatnih 40.

Tomašević potpisao ugovor za još 20 novih tramvaja: 'Ovo su prvi tramvaji nakon čak 15 godina'
    Zagrebački gradonačelnik kazao je da je ovo jedan 'povijesni dan' pa dodao kako se novi tramvaji izrađuju te da će Zagreb raspisati natječaj za još dodatnih 40…
    www.vecernji.hr

• Marty McFly
    • September 2, 2024 at 10:39 AM
    Quote from point
    Quote from Marty McFly

Problem je jedino što se sa ZABA-om puno bolje upravlja, uz značajno manji utjecaj politike (imam dionice HPB-a). Nadajmo se da će reforme uslijed očekivanog pristupanja OECD-u u budućnosti donijeti kvalitativne pomake u segmentu upravljanja kvazi državnim poduzećima, pa tako i HPB-om i barem smanjiti političku ovisnost tih društava.

Sve ok

Međutim nas osim upravljanja zanimaju i brojke gdje je ocito prevelik nesrazmjer!?.Odlican primjer ZABA /HPB i usporedba ERNT/KOEI

Mercedes/Fičo ! svjedočimo danas da je taj "fičo" prestigao mercedes...naravno u cijeni dionice,gledajući iz perspektive malih dioničara

I uz taj enormni rast koncara isti je podcijenjen...

KOEI P/B 2,25 ; ERNT 3,19

Ovakav raspleto čekujemo i ovdje:)

Display More

Nadam se da ste u pravu, ali dosadašnja iskustva ne idu u prilog tome da je država dobar manager, bilo da upravlja fićom ili mercedesom. Efikasnost ZABA-e je na jednoj sasvim drugoj razini u usporedbi s HPB-om, osobito ako se vidi koliko je ZABA veći i kompleksniji sustav. ZABA se uglavnom vodi poslovnom logikom, dok kod HPB-a to nije nužno uvijek slučaj. Moje osobno mišljenje je da to tržište prepoznaje i to se odražava na multiplama i valuaciji u usporedbi sa ZABA-om. ZABA npr. ima ROA 2,55 dok HPB ima upola manji (1,29) dok istovremeno ZABA ima višu stopu adekvatnosti kapitala. To govori dosta o efikasnosti. Bilo bi zanimljivo vidjeti i malo baciti oko na CIR (cost income ratio). Nisam tražio taj podatak, ali vjerujem da je debelo u korist ZABA-e. HPB svakako ima potencijala radi svoje veličine i pozicije na tržištu, ali najveći iskorak u smjeru povećanja vrijednosti za dioničare bila bi upravo promjena u načinu upravljanja (odmak od politike).

https://www.hnb.hr/documents/20182/4979409/SV1-h-podaci-o-poslovanju-30-6-24

• Marty McFly
    • September 2, 2024 at 8:44 AM
    Quote from point
    Quote from Junius

p/e može porasti tako da dobit padne....

Ili obrnuto

P/E 13.35 EPS 41,19 uz cijenu dionice 550e

..kako god okreneš, podcijenjeni smo...:thumbup:

Porez na nekretnine i apartmane...smanjenje kamata FED i ECB ,0 od recesije,psiholoski ekonomski i financijski uskoro će pozitivno odrazit i na domaće tržište kapitala.

Mislim da će i ZSE od 2025 uvesti neke novosti koje bi trebale privući nove ulagače

Display More

Problem je jedino što se sa ZABA-om puno bolje upravlja, uz značajno manji utjecaj politike (imam dionice HPB-a). Nadajmo se da će reforme uslijed očekivanog pristupanja OECD-u u budućnosti donijeti kvalitativne pomake u segmentu upravljanja kvazi državnim poduzećima, pa tako i HPB-om i barem smanjiti političku ovisnost tih društava.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Marty McFly
    • July 24, 2024 at 3:39 PM
    Quote from Jure

Meni nije ništa sjelo. prodao pa ponovo kupio. jel to znaci da moram ponovo slati osobne podatke ADRIS u.

Trebali ste poslati nove podatke ukoliko ste promijenili tekući račun ili ukoliko ste imali prije dionice na skrbničkom računu ili marginu, jer je u tom slučaju isplata vjerojatno napravljena na prolazni račun banke u kojoj ste imali taj margin.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt