1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. goranlagea

Posts by goranlagea

• LKRI (Luka Rijeka d.d.)

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 1:47 PM
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

To su moja osobna razmišljanja , a ne očitovanja iz lkpc ili lkri

Sve je to moja mašta , tko zna možda pogodnim a možda ne

Na takvoj mašti sam ja dobro zaradio na lkpc i vlen. Moja razmišljanja su bila da, kad je sve počelo u Ukrajini, logično je da će se pomorski promet premjestiti u Mediteran. Što se je i dogodilo. Nisu mi bliske luke u Turskoj, Rumuniji, Grčkoj...pa sam kupio onu najbližu izlazu iz Jadrana, lkpc. To je bilo 2022. Iza toga se je raketirala. Druga logika je bila da svi ti brodovi se moraju negdje blizu servisirati, a i pojavila se vijest da je dio 6.flote u Jadranu. Odlučio sam kupiti vlen što sam isto tako pogodio. Inače, već dugo Reiffeisen za nekoga ustrajno skuplja lkpc. Tiskaju cijenu na dolje, lkpc je ušla u situaciju da s poslom,dobiti zadnje vrijeme ne parira. Ne daju dividendu da bar s nečim privuku investitore, uz to što sam prije rekao, izlazom iz trgovine, sveli su se na špekulacijsku dionicu što je po mom mišljenju loše. Zato sam izašao.

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 1:11 PM
    Quote from umalo

Sada su izgleda nova očekivanja vezana uz ro ro brodova koji će pozitivno utjecati i na lkpc , a očito da su trumpove carine pozitivno utjecale na promet u našim lukama

Vidiš ova info mi je nova. Ispašće da sam požurio s izlazom iz lkpc kad su ukinuli trgovinu. Možeš malo pojasniti? Možda se i vratim

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 10:21 AM
    Quote from umalo

Ma i ja san se promišlja dali da prodam lkri i lkpc i pređe u Končar dok je kodt bio oko 1000kuna ali san se bojao da tada nebi rasla 😡😡 i ostao u lukama u kojima sam bio u one preko 200 posto u plusu , bija sam tad prezadovoljan sa tim , a nadao sam se dividendi i dan danas joj se nadam 😡😡 u tim dionicama , valjda ću ih dočekati u ovom životu

Ja sam bio u lkpc i to duboko. Ušao sam baš tada kad su bile blokirane luke u Crnom moru i promet se je preselio u Mediteran. U lkpc su se ubili od posla, dionica se je katapultirala. Onda su došle poplave u BiH, ali, pošto sam dugoročni uvijek sam spreman na ono"shit happens" i naravno ostao sam. Izašao sam sa lijepom zaradom kad su objavili da prestaju s trgovinom. Nisam mogao vjerovati, pisao sam im, odgovor je bio da. Trgovina im je predstavljala skoro 50% prihoda. Meni se baš ta diverzifikacija u poslovnom modelu svidjela. Mislim da je to bila greška.

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 9:28 AM
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

Vidiš, imao sam LKRI na nišanu. Nisam ušao, nije mi se svidjela bilanca. Greška, nije ni prva ni zadnja.

Ja sam dugoročni , i prije ovog porasta san bio 250 posto u plusu

I ja sam dugoročni, ali za sada nisam bio unutra. Pripremao sam se, pa sam se predomislio, kako sam gore napisao.

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 8:50 AM
    Quote from All
    Quote from Meri

Znači oni se sada povuku jer ionako preko burze ne mogu toliko prodati, osim u bloku. I kad dogovore blok to će svakako biti uz mali diskont te će tada će cijena malo dolje.

Mislim da nema brige, akcija kod takvih dionica obično ne potraje dugo ....

KOEI je u zadnje 3 godine narastao za 400%. Vjerojatno su u zadnje 3 godine isto šta konsolidirali. Ne očekujem neku dramu.

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 8:42 AM
    Quote from umalo

https://www.novilist.hr/novosti/gospod…mio-667-vozila/

Ro ro za Rijeku , a višak robe za lkpc

Idemo up

Vidiš, imao sam LKRI na nišanu. Nisam ušao, nije mi se svidjela bilanca. Greška, nije ni prva ni zadnja.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 14, 2025 at 2:05 PM
    Quote from All

ali Žito mi se na oko čini osjetno lošija investicija. Možda se varam ..... :)

Izgleda da se, na sreću varaš :) Skupili su 130mil€ po cijeni dionice 20,3€. Kad izađu polijećemo :)

• goranlagea
    • July 14, 2025 at 12:52 PM
    Quote from Hawk Tuach

Na trenutnoj razini cijene 570 €, 2 mirovinca moraju prodati ukupno 50m € (cca 88,000 kom!) samo da zadovolje zakonski limit, ako bi otišla na 600 onda 80m € (130,000 kom). Moraju. Osim ako ne izglasaju neku izmjenu trenutno važećeg Zakona. Gdje je donji nivo izlaska iz tog prekršaja? Trenutno, za jednog mirovinca 500 a drugog 490 €.

Jesi to računao preko NAV-a? Koliko ja znam, ne smije im iznos u poziciji prijeći 5% NAV-a. Ako misliš da još uvijek usklađuju, malo se je to odužilo. Ako bi bilo po tvojem, to će usklađivati do kraja godine.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 11, 2025 at 8:44 AM
    Quote from All

Inače spadam u investitore koji vise vole ulaze dok tvrtka ne radi punim plucima i ima povoljnu cijenu. Mozda grijesim kad mislim da cijena nije povoljna .....

Ja isto spadam u tu kategoriju. Očekujem da će biti povoljno ući nakon jedno mjesec dana kad izađu na burzu. Cijena će se do tada stabilizirati i pokazat će se stvarni potencijal dionice.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 10, 2025 at 2:56 PM
    Quote from All
    Quote from goranlagea

To je IPO. Tako je bilo i sa IG. Kad su izašli, prvi mjesec je padalo, da bi se poslije toga tečaj stabilizirao. To što ste napisali kaže na to da tržište treba novih mogućnosti. Svi se, više-manje vrtimo oko Končarovih kompanija. Diverzifikacija je uvijek dobrodošla.

IG sam sudjelovao i nakon sto su mi vratili višak sam još dokupio za taj resto novaca, ali Žito mi se na oko čini osjetno lošija investicija. Možda se varam ..... Što se tiče Končara i Dalekovoda to smo vec sve rekli, sada samo ubiremo plodove truda :)

Ja sam nekako uvjeren da je hrana manje elastična na krize od gradnje. Nemam u portfelju nikoga od prehranaša.. Uz to mi se sviđa njihov vertikalni poslovni model, ambicija da se šire i idu u nove akvizicije. Njima je ratarstvo baza za više oblike prerade, znači za višu dodanu vrijednost. Ovako se vidi da je marža ravnomjerno raspoređena po segmentima, što je za mene znak stabilnosti. Nema rupa koje se pokrivaju profitom iz drugih područja. Zaduženost pada, imaju svoju stočnu hranu s čim se amortizira cjenovna oscilacija. Osim toga uprkos padanju prihoda u zadnje 3 godine, što mi se ne sviđa, marža im je cijelo vrijeme rasla. Znači imaju proizvode neelastične na promjenu cijene ( moat). Još bi mogao pisati ali...dosta je.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 10, 2025 at 9:49 AM
    Quote from All

Potražnja je ipak veća nego što sam očekivao ....

To je IPO. Tako je bilo i sa IG. Kad su izašli, prvi mjesec je padalo, da bi se poslije toga tečaj stabilizirao. To što ste napisali kaže na to da tržište treba novih mogućnosti. Svi se, više-manje vrtimo oko Končarovih kompanija. Diverzifikacija je uvijek dobrodošla.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 9, 2025 at 12:35 PM
    Quote from teski_amater

Skupo. PE oko 18, ako sam dobro izračunao

Ne trebaš na to gledati trenutno. Kad izađu, ako izađu, po mejem će prvo pasti, a onda će se stabilizirati. Realno je negdje ispod prosjeka 10-11. Tada treba kupiti, bar ja hoću. Mislim da će to biti dionica za kupi i drži. To se meni sviđa. Što manje petljam, kupujem-prodajem to bolje.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• goranlagea
    • July 3, 2025 at 10:30 AM
    Quote from Takamina
    Quote from Takamina

Inače, unatoč velikim prometima udio top 10 u vlasništvu prema broju dionica ostaje isti

Poželjno bi bilo da se povećava. Ako oni vjeruju, mi onda još više.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• goranlagea
    • June 20, 2025 at 9:04 AM
    Quote from accountant

A kaj tupite bez veze? Ako vas stvarno zanima, imate u svakom kvartalnom izvješću mail (kontakt).

Na web stranicama isto tako.

Pošaljite mail i pitajte, kao investitoru dužni su vam odgovoriti ili će vas barem uputiti na izvor gdje je to u medijima objavljeno.

Potrudite se malo!

Kolega, ne vidim razlog za nervozu. Većina korporacija koje kotiraju to rade i ne upućuju investicijsku javnost na novine i novinare koji izvještavaju tako i drugačije. To je deplasirano. Zato i postoje izvješća i obveza korporacije da o svim bitnim događajima obavjesti investicijsku javnost a ne da se moramo na forumu informirati o nekim nepredviđenim događajima. Na kraju, za VL bi bilo korisno, ako ti događaji nisu nepredviđeni da službeno obavjesti javnost da se smire tenzije. vidite, kuda je ovo dovelo, da ljudi koji su uložili, nagađaju šta bi moglo biti. To nije dobro ne za VL i ne za javnost. Javljam se kao netko, ko je izašao iz pozicije u kojoj sam bio negdje od 2022 a imao sam namjeru ostati. Kad sam čuo da se VL sprema investirati u dok 11 sam dokupio i, kao što sam naveo, imao sam namjeru dugoročno ostati. Jednostavno, po vokaciji ne reagiram na kratkoročne oscilacije, ali želim biti informiran, što je ovdje izostalo i zato sam izašao. Žao mi je.

• goranlagea
    • June 18, 2025 at 1:55 PM
    Quote from JoSko111

Dobro se tuče ovdje danas.

To se spuštala cijena da se dođe do dogovorene...

A kad će se ko s kim dogovoriti za na gore? Pada već mjesec dana. Doduše iskoristio sam pa dokupio.

• goranlagea
    • June 18, 2025 at 1:53 PM
    Quote from umalo
    Quote from bluelionZG

kolega "umalo" živimo u slobodi govora pa očito svatko ima pravo pisati i govoriti šta hoće i koliko hoće.....ali moja sloboda je reći vam objektivno i pristrano s 3 strane da ste postali dosadni više....

Forum bi trebao se prvenstveno koristiti iznošenju objektivnih analiziranih činjenica potkrijepljenih brojkama, analizama...ovo ostalo je sve bullshit

Prosvjetlime , evo činjenice , u kolovozu 2024g uprava objavljuje da je dok 11 renoviran i da se čeka samo uporabna dozvola , aj nek ALI ZAŠTO PRIJE DVA TRI DANA UPRAVA OBJAVLJUJE DA SE DOK 11 OBNAVLJA

PROSVJETLI ME !!

Možda bi trebalo postaviti pitanje, da li je VL bio i još uvijek jeste dužan službeno informirati investicijsku javnost o stanju investicije u dok 11, odnosno kako napreduje? Radi se o projektu koji bitno utječe na prihode, dobit... i za manje stvari kompanije izvještavaju. Da ne idem dublje, u izvješćima se je moralo pročitati kako je s tim. Zbog takvih nepotpunih i nejasnih izvješća sam ja i izašao.

• goranlagea
    • June 6, 2025 at 11:15 AM
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

Dok sam ja bio unutra, moglo se pročitati da je VL jedan od kandidata za preuzimanje 3.maja. Do toga nije došlo, ne znam je li to još uvijek aktuelno. Po meni bi to bio dobar potez i to bi gurnulo cijenu dionice naprijed. Pad realizacije, odugovlačenje s dokom 11 i ovo oko 3.maja doveli su do pada cijene.

Ako VL preuzme 3maj onda dolazi do novog trošenja kapitala za stabilizaciju i vraćanje duga , to je dobra investicija za VL ali za očekivati da zbog tog cjena dionice počne rast je deplasirane , da ali ne na ekspresno neg tek kad se pokaže pozitivno ostvarivanje prihoda a to je najmanje pet godina

uvijek gledam dugoročno. To bi bila stabilizacija koja bi posljedično dovela do rasta cijene. Ako uzmemo i ovaj kontejnerski terminal, znači veću koncentraciju brodova, neki od njih će vjerojatno trebati i remont. A brodogradilište je pored. Mislim da je ta koncentracija Luke i brodogradilišta dobitna kombinacija, na dugi rok naravno.

• goranlagea
    • June 6, 2025 at 10:19 AM
    Quote from umalo
    Quote from sitnariba

Lenac nije baza već povjereni izvođač" – što otvara vrata i za buduće projekte, možda i šire (s europskim flotama, NATO projektima, ili s američkom privatnom vojnom logisti

VL je povjereni izvođač za USA bio i prije pada od 30% cjene dionice , tako da je očito ovo već ukalkulirana cjena dionice

Dok sam ja bio unutra, moglo se pročitati da je VL jedan od kandidata za preuzimanje 3.maja. Do toga nije došlo, ne znam je li to još uvijek aktuelno. Po meni bi to bio dobar potez i to bi gurnulo cijenu dionice naprijed. Pad realizacije, odugovlačenje s dokom 11 i ovo oko 3.maja doveli su do pada cijene.

• goranlagea
    • June 5, 2025 at 9:45 AM
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

Cijena je pala jer je 2022 i 2023 nerealno visoko rasla, uslijed blokade Crnog mora, promet se je preselio u Mediteran. S tim se je i povećala potreba za remontom. Bio sam u to vrijeme u poziciji. Ne mogu se žaliti. Ovome sada bi mogli reći korekcija, ali vraćanje u surovu realnost. Sa dokom 11 se kasni. Po izvješćima trebao je biti u funkciji praktično cijelu ovu godinu. Zašto nije, zanimalo bi me. Možda ima ovdje neko tko bolje poznaje situaciju. Inače ovaj nagli rast cijene jučer, mislim da je posljedica objave da je uplovio na remont razarač 6.flote. Remonti brodova 6.flote su im, u vrijeme kad sam ja bio u poziciji, predstavljali praktično 50% prihoda. I u tom tekstu je navedeno da se 6.flota premješta iz Mediterana, čitaj, dionica bi znala opet kilaviti. Bez dividende je samo špekulativne naravi. Srećom odigrao sam dobro, izašao na vrijeme, vraćam se, ako me uvjere buduća kvartalna izvješća i dividenda u budućnosti. Inače bi morali opći dio izvješća pisati malo drugačije. Osjeća se kroz napisano uvijek nekakav latentni strah od budućih događaja. Management mora promijeniti narativ. To su, doduše samo moja zapažanja, ne moraju biti točna.

..........većinom se slažem s vama o budućnosti sa ili bez dividende dionica ne može biti u istom cjenovnom razredu ,.......ali i u prvom mjesecu sjećam se da je sitna riba nagovještavala planetarni uzlet preko pet EU čim izađe godišnje izvješće , evo sad već pola godine a vi pričate kako cjenu treba još korigirati jer je neopravdano rasla

Pa najavila je "sitna riba" a ne ja. Ja sam u gornjem postu rekao da sam izašao.

U svom postu u aprilu sam naveo signal zašto sam izašao. Ovdje ga ponavljam još jednom: "Ja sam prodao 1.2025 čim sam vidio u izvješću: " Ukupno je tijekom 2024. godine Viktor Lenac ostvario 88,2 milijuna eura prihoda, od kojih se 66,8 milijuna eura odnosi
    na prihode osnovne djelatnosti, dok se 16,9 milijuna eura odnosi na prihode s osnova izvršenih ulaganja u vlastitu imovinu. Za mene je to bio znak da posao pada, uz ulaganja u dok 11. Znači škare se otvaraju. Izgleda da nisam pogriješio iako mi je žao. Imao sam lijepu poziciju i solidno sam ušao.

• goranlagea
    • June 5, 2025 at 8:52 AM
    Quote from umalo
    Quote from sitnariba

😂😂 vrh , kako si se samo sjetio ovoga 🤣 znaš li koji je trenutno brod u 11 najstici ?

Zbog čega je onda cjena u šest mjeseci pala 30% , kad je po tebi sve idealno , baš zanimljivo zar ne !!??

Cijena je pala jer je 2022 i 2023 nerealno visoko rasla, uslijed blokade Crnog mora, promet se je preselio u Mediteran. S tim se je i povećala potreba za remontom. Bio sam u to vrijeme u poziciji. Ne mogu se žaliti. Ovome sada bi mogli reći korekcija, ali vraćanje u surovu realnost. Sa dokom 11 se kasni. Po izvješćima trebao je biti u funkciji praktično cijelu ovu godinu. Zašto nije, zanimalo bi me. Možda ima ovdje neko tko bolje poznaje situaciju. Inače ovaj nagli rast cijene jučer, mislim da je posljedica objave da je uplovio na remont razarač 6.flote. Remonti brodova 6.flote su im, u vrijeme kad sam ja bio u poziciji, predstavljali praktično 50% prihoda. I u tom tekstu je navedeno da se 6.flota premješta iz Mediterana, čitaj, dionica bi znala opet kilaviti. Bez dividende je samo špekulativne naravi. Srećom odigrao sam dobro, izašao na vrijeme, vraćam se, ako me uvjere buduća kvartalna izvješća i dividenda u budućnosti. Inače bi morali opći dio izvješća pisati malo drugačije. Osjeća se kroz napisano uvijek nekakav latentni strah od budućih događaja. Management mora promijeniti narativ. To su, doduše samo moja zapažanja, ne moraju biti točna.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt