1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. goranlagea

Posts by goranlagea

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• goranlagea
    • July 31, 2025 at 1:33 PM
    Quote from bluelionZG

Kolege, da li netko zna koja je formalna (definirana statutom ili gdje se to vec formalno određuje) razlika KODT R i P a s obzirom na temu isplate dividende?

Hvala

• KODT P: Povlaštene dionice su privlačnije za ulagače koji traže stabilnu dividendu i manje su zainteresirani za upravljačka prava (glasovanje). Međutim, ako dividenda nije isplaćena, povlašteni dioničari mogu dobiti pravo glasa prema statutu ili zakonu.
    • KODT R: Redovne dionice su pogodne za ulagače koji žele sudjelovati u upravljanju društvom i prihvaćaju veći rizik varijabilne dividende, koja ovisi o dobiti i odlukama skupštine.
    • povlaštene dionice (KODT P) imaju pravo na dividendu prije redovnih dionica (KODT R). Na primjer, ako je dividenda fiksna ili zajamčena za povlaštene dionice, one će biti isplaćene prve, a preostala dobit raspodijeljena redovnim dioničarima.
    • Iznos dividende: Povlaštene dionice mogu imati definiranu fiksnu dividendu (npr. određeni postotak nominalne vrijednosti) ili minimalnu dividendu, dok redovne dionice obično dobiju dividendu proporcionalnu raspoloživoj dobiti, što može rezultirati većom ili manjom isplatom ovisno o odluci Glavne skupštine.
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

• goranlagea
    • July 30, 2025 at 7:06 PM
    Quote from bluelionZG

je netko gledao FI, komentari?

u prethodnim postovima je koelga napisao "Ako ja to dobro razumijem, njima će se prihodi prepoloviti. Vjerojatno ni buduća dobit neće biti za pohvaliti se..."......svaka čast kolega na predviđanju.

Pitanje za upravu vezano za obješnjenje te poslovne odluke s obzirom na rezultat...

Hvala što vam se svidja moja procjena. Inače, prije ovoga svega sam bio duboko u poziciji. Svakako bih pohvalio korektnost uprave koja je taj potez pravovremeno najavila. Profesionalno, čestitam i nadam se da će ponovo biti gdje su bili. Meni se, kad sam ušao,baš taj poslovni model sa diverzifikacijom u modalitetima stjecanja prihoda svidjeo.

• goranlagea
    • July 26, 2025 at 10:28 AM

U zadnje 3 godine EPS je rastao 80% godišnje, dok je cijena dionice prosječno rasla 130% godišnje. Na dugi rok trend rasta cijene dionice prati trend rasta dobiti. Bilo je za očekivati da će doći do korekcije. Ovo što smo ovih dana gledali, ne bih rekao da je korekcija, što se vidi po količinama po svakoj prodaji. Mislim da je u pitanju nevoza, strah pojedinaca koji ni sami ne vjeruju da je ovakav rast moguć, pa panično prodaju u strahu da cijena ne padne. Ja ću čekati. Ako se ovaj trend rasta dobiti nastavi, 80% godišnje, meni je to dosta. Ja sam skroman.:)

• goranlagea
    • July 24, 2025 at 11:01 AM
    Quote from All
    Quote from Takamina

Bolje ti je ovako. Moci ces reci da si netko i nesto ako drzis takvu zvjer u portfelju ^^ a i manje burekarenja buda s njom.;)

Kad sam ja rekao da meni kaže da će u slijedećih 5 godina, izračun je rađen 5.11.24.,

KODT biti:

Buduća vrijednost 11806,64 €
    intristička vrijednost, diskontirana 8129,05 €
    intr.vrijednost,diskontirana i sa MOS(margine of safety) 6503,24 €

pa su mi se smijali po forumu. Diskont je popravljen 8.7. na 7,75%. Ovo je po Darmodaranu, ako me netko misli pitati otkud mi? Pitajte njega :)

• goranlagea
    • July 24, 2025 at 10:44 AM

Ako može biti Buffetova BRK.A biti 720.000 $ ????

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 22, 2025 at 3:44 PM
    Quote from All
    Quote from goranlagea

20,30 € - 5%. Ako nam još Trump malo pomogne, možda i bolje, ako naravno ne blefira ovo s 1.8.

Opaliti ce on carine u to ne treba sumnjati, samo je pitanje koliko za koga. Vidimo da svi kleknu pred njim i napravio je velike rošade u poslovnom svijetu što god mi mislili o njemu. Inače ocekivao sam da ces reci nizu cijenu. Nisam bas presretan sa 20E ..

E ako hoćeš da te lažem, mogu ja :) Imaju EBITDA maržu 19%, dugove u kompletu imaju pokrivene s EBITDA. Znači ne moraju skupljene pare koristiti za pokriće nečega, nego će ih koristiti za to šta su naveli u prospektu. Oni te pare ne trebaju za redovno poslovanje. To se vidi iz predvidjene raspodjele IPO sredstava. CAPEX će ići sa 15 na 125 ako se dobro sjećam. Od toga 30 ide na nove akvizicije.

Ja doživljavam poljoprivredu kao sidro koje svako mora imati. Banke idu gore, dole, sad kad padaju kamate padaju i oni. Turizam, vidiš i sam. Ne očekujem da će biti multibagger, ali iznevjeriti sigurno neće. Realno je za očekivati, po meni, da će prosječno godišnje rasti s cca 40%. Do sada su dobit iz poslovanja prosječno povećavali cca 33% godišnje. Onaj dio oko financiranja će s dodatnom dokapitalizacijom stabilizirati. Tako da očekujem, onako pesimistički, prosječnu rast dobiti od 40% godišnje. Na dugi rok, šta mene zanima, trend rasti cijene prati trend rasti dobiti.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 22, 2025 at 1:28 PM
    Quote from All
    Quote from goranlagea

Prvo dole...kad ja kupim krajem 8.mj. onda gore :):)

Na kojoj cijeni ulazimo ? :)

20,30 € - 5%. Ako nam još Trump malo pomogne, možda i bolje, ako naravno ne blefira ovo s 1.8.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 22, 2025 at 12:52 PM
    Quote from All
    Quote from goranlagea

Trebala bi u 8.mjesecu

Zasto tako kasno ? Nestrpljiv sam da vidim u kojem smjeru ce ici ...

Prvo dole...kad ja kupim krajem 8.mj. onda gore :):)

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 22, 2025 at 10:57 AM
    Quote from TwinSpark18

Kad će se dionica uvrstiti na ZSE, zna li se datum?

Trebala bi u 8.mjesecu

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• goranlagea
    • July 18, 2025 at 1:58 PM
    Quote from Hawk Tuach
    Quote from goranlagea

KOEI u zadnjih 5 godina raste približno 52% godišnje. Meni je to dosta. Ne vidim razloga za crne prognoze. Pretpostavljam da su i u tih zadnjih 5 godina fondovi koji put balansirali portfelj. KOEI je rijetka dionica kod koje ne moraš biti toliko pažljiv kad ćeš ući. Samo strpljiv moraš biti. Možda vam toga malo fali. KOEI je jedna od dionica gdje nestrpljivost ne pomaže.

Maknut ću crnilo dio..

KOEI-u za puno otključanje vrijednosti treba fond kao ovaj Norges, koji nije opterećen dnevnim promjenama cijena i odljevom sredstava da uzme taj višak likvidnosti od 50 - 100 milijuna €, drže trenutno samo 3 dionice sa ZSE (Adris, Atlantic, Valamar), 16 milijuna € zajedno, nikad manje. To sugerira koliko "Liga prvaka" drži do našeg tržišta. Nekada su imali i 12-13 ZSE kompanija u portfelju.

Recimo, imaju industrialsa u portfelju čak 42 milijarde € (!) u Evropi, ali ništa od KOEI.

A jesu li ikada imali KOEI u portfelju ? Pa jesu, zadnje 2015 :), https://www.nbim.no/en/investments…tments/equities čitavih 350,000 € tad su ga i prodali, no i to je nešto + možda su i promijenili mišljenje pa kupili nazad.

Objave su im uvijek s krajem prethodne godine pa ne možemo vidjeti trenutno stanje, ako netko ima broj od nekog (O)lafa portfolio managera, recimo Krule da ga nazove: o Lafe, slušaj vamo..

Display More

Opet bez ljutnje naravno. LJSE i ZSE spadaju u najbrže rastuće burze u Evropi. Index im raste godišnje 30%. Ne vidim baš potrebe da rađamo na jednoj dionici i to takvoj koja, kao što sam naveo raste preko 50% godišnje zadnjih 5 godina. Mislim da bi svi skupa s takvom dinamikom burze trebali biti zadovoljni i još uvijek tvrdim da je za retail investitora, većinom smo takvi, dosta dobrih opcija. Fondovi koje spominjete imaju obično inicijalni ulaz koliki je bar mjesečni promet na ZSE. Tako da, ne bih se s njima zamarao.

• goranlagea
    • July 18, 2025 at 1:03 PM
    Quote from Hawk Tuach
    Quote from Marty McFly

Možete pojasniti ovo "preplaćivanje"?

Mogu shvatiti dio oko trgovanja i regulatornih ograničenja koje "tjeraju" fondove na prodaju i da ta činjenica može usporiti rast cijene.

Ono što me zanima je, po kojim točno kriterijima mislite da kupci preplaćuju? P/E? EPS? Nešto treće?

95% malih investitora je slijepo, ne razumije igrače na tržištu, vodi ih pohlepa, i pozivi frendova ("jel znaš koliko sam u plusu"), praksa je dosad pokazala da kad je ovakav ulet malih ulagatelja da je to zadnji krug prije crasha, no KOEI je specifičan. Firma je odlična, posluje sjajno, valuacija je i dalje više nego korektna, ali postoji višak likvidnosti koji se mora riješiti radi zakonskih ograničenja, to nije stvar hoću/neću, već se mora. + ako se i riješi taj višak, na višim cijenama opet se javlja novi višak, i tako ukrug.

Tržište ne može primiti svu tu količinu, usprkos ovoj trenutno povećanoj likvidnosti (i još prodaje krivi mirovinac koji daje likvidnost!) ali, svima je dobro, svi su u plusu, excelice se zelene ... ali bili su i krajem ožujka na 550 pa je bila tarapana do 390, tada je dosta ljudi imalo i margine, vjerujem da ih ima i sad.

Naravno, teško je biti prorok kad ideš kontra trenutnog smjera, ali ok.

ovo će biti moj zadnji post na ovu temu, da se ne ponavljam.

Display More

KOEI u zadnjih 5 godina raste približno 52% godišnje. Meni je to dosta. Ne vidim razloga za crne prognoze. Pretpostavljam da su i u tih zadnjih 5 godina fondovi koji put balansirali portfelj. KOEI je rijetka dionica kod koje ne moraš biti toliko pažljiv kad ćeš ući. Samo strpljiv moraš biti. Možda vam toga malo fali. KOEI je jedna od dionica gdje nestrpljivost ne pomaže.

• Turističke dionice i perspektive

• goranlagea
    • July 16, 2025 at 1:26 PM
    Quote from All
    Quote from goranlagea

Sve ok, ali mi ukratko objasni kako turizam udara u plafon ? Recimo monp, rivp, adrs ?

Samo ukratko, YTD: RIVP 16,41%; MONP: -3,55%; ADRS koji nije samo turizam: 34,18%

za razliku od: KODT 91,79%; KOEI kojega se zbog rasprodaja guši 27,93% očekujem da će ovo u drugoj polovici godine biti raketa. Ovi turisti koje si nabrojao su za sada pod indexom. Ovo je jako na kratko, ako sam šta pogriješio, ispričavam se unaprijed i zahvaljujem za ispravak. Inače, moje skromno mišljenje turizam zahtjeva velika kapitalna ulaganja koja se moraju preko cijena usluga vratiti. Danas sam pročitao da svaki treći nijemac ostaje kod kuće jer si ne može platiti to divljanje cijena u turizmu. Meni to u ovom trenutku liči na plafon.

• goranlagea
    • July 16, 2025 at 9:47 AM

Ako ćemo malo špekulirati: dionica kotira samo na ZSE. Svi koji smo ovdje očekujemo rast. Ako smo s tim vođeni izbor se sužava na par stvarno dobrih kompanija. Po mom mišljenju turizam već udara u plafon, ne vjerujem da je u tom sektoru moguće šta veliko očekivati u bliskoj budućnosti. Ostaju, Končarove kompanije. Smještene su u branši, tržišnoj niši koju podupire sva regulativa, gospodarski planovi i strategije EU i ostatka svijeta. Potražnja za elekričnom energijo raste i ne vidi joj se kraj. Njihova bilanca je čudo. Izgleda da koju god cijenu svojim proizvodima postave prolaze. U backlogu imaju ugovoreno za slijedeće 2 godine posla. Nemam predstavu šta znači rok isporuke za njihove proizvode, 2 godine; da li je to normalno, predugo ili prekratko...to bi morao znati netko kompetentniji od mene. Zbog svega toga me ovakav rast ne čudi. Ako netko prati šta se događa vani, ja baš i ne, NVIDIA je slična priča. Ide u nebo a nitko se baš ne buni. Ukratko, ja se nekako vodim za tim da trend dobiti na dugi rok prati trend rasta/pada cijene. To je ovdje slučaj. Sve dok se to ne promjeni, nemam straha.

• LKRI (Luka Rijeka d.d.)

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 1:47 PM
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

To su moja osobna razmišljanja , a ne očitovanja iz lkpc ili lkri

Sve je to moja mašta , tko zna možda pogodnim a možda ne

Na takvoj mašti sam ja dobro zaradio na lkpc i vlen. Moja razmišljanja su bila da, kad je sve počelo u Ukrajini, logično je da će se pomorski promet premjestiti u Mediteran. Što se je i dogodilo. Nisu mi bliske luke u Turskoj, Rumuniji, Grčkoj...pa sam kupio onu najbližu izlazu iz Jadrana, lkpc. To je bilo 2022. Iza toga se je raketirala. Druga logika je bila da svi ti brodovi se moraju negdje blizu servisirati, a i pojavila se vijest da je dio 6.flote u Jadranu. Odlučio sam kupiti vlen što sam isto tako pogodio. Inače, već dugo Reiffeisen za nekoga ustrajno skuplja lkpc. Tiskaju cijenu na dolje, lkpc je ušla u situaciju da s poslom,dobiti zadnje vrijeme ne parira. Ne daju dividendu da bar s nečim privuku investitore, uz to što sam prije rekao, izlazom iz trgovine, sveli su se na špekulacijsku dionicu što je po mom mišljenju loše. Zato sam izašao.

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 1:11 PM
    Quote from umalo

Sada su izgleda nova očekivanja vezana uz ro ro brodova koji će pozitivno utjecati i na lkpc , a očito da su trumpove carine pozitivno utjecale na promet u našim lukama

Vidiš ova info mi je nova. Ispašće da sam požurio s izlazom iz lkpc kad su ukinuli trgovinu. Možeš malo pojasniti? Možda se i vratim

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 10:21 AM
    Quote from umalo

Ma i ja san se promišlja dali da prodam lkri i lkpc i pređe u Končar dok je kodt bio oko 1000kuna ali san se bojao da tada nebi rasla 😡😡 i ostao u lukama u kojima sam bio u one preko 200 posto u plusu , bija sam tad prezadovoljan sa tim , a nadao sam se dividendi i dan danas joj se nadam 😡😡 u tim dionicama , valjda ću ih dočekati u ovom životu

Ja sam bio u lkpc i to duboko. Ušao sam baš tada kad su bile blokirane luke u Crnom moru i promet se je preselio u Mediteran. U lkpc su se ubili od posla, dionica se je katapultirala. Onda su došle poplave u BiH, ali, pošto sam dugoročni uvijek sam spreman na ono"shit happens" i naravno ostao sam. Izašao sam sa lijepom zaradom kad su objavili da prestaju s trgovinom. Nisam mogao vjerovati, pisao sam im, odgovor je bio da. Trgovina im je predstavljala skoro 50% prihoda. Meni se baš ta diverzifikacija u poslovnom modelu svidjela. Mislim da je to bila greška.

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 9:28 AM
    Quote from umalo
    Quote from goranlagea

Vidiš, imao sam LKRI na nišanu. Nisam ušao, nije mi se svidjela bilanca. Greška, nije ni prva ni zadnja.

Ja sam dugoročni , i prije ovog porasta san bio 250 posto u plusu

I ja sam dugoročni, ali za sada nisam bio unutra. Pripremao sam se, pa sam se predomislio, kako sam gore napisao.

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 8:50 AM
    Quote from All
    Quote from Meri

Znači oni se sada povuku jer ionako preko burze ne mogu toliko prodati, osim u bloku. I kad dogovore blok to će svakako biti uz mali diskont te će tada će cijena malo dolje.

Mislim da nema brige, akcija kod takvih dionica obično ne potraje dugo ....

KOEI je u zadnje 3 godine narastao za 400%. Vjerojatno su u zadnje 3 godine isto šta konsolidirali. Ne očekujem neku dramu.

• goranlagea
    • July 15, 2025 at 8:42 AM
    Quote from umalo

https://www.novilist.hr/novosti/gospod…mio-667-vozila/

Ro ro za Rijeku , a višak robe za lkpc

Idemo up

Vidiš, imao sam LKRI na nišanu. Nisam ušao, nije mi se svidjela bilanca. Greška, nije ni prva ni zadnja.

• Žito d.d. - IPO

• goranlagea
    • July 14, 2025 at 2:05 PM
    Quote from All

ali Žito mi se na oko čini osjetno lošija investicija. Možda se varam ..... :)

Izgleda da se, na sreću varaš :) Skupili su 130mil€ po cijeni dionice 20,3€. Kad izađu polijećemo :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt