Mozemo li umjesto vase diskusije vratiti realnim temama. Koliko dionica Dalekovoda ustvari moze porasti. Firma ce evidentno poslovati dobro barem 5 godina i to sa dobiti neto od najmanje 20-25 miliona Eur godisnje. Sto to znaci za nas koji imamo dionice u vlasnistvu? Sto znaci nadolazeca objava rezultata za 2025 gdje ce se pokazati da je dobiti bilo 20 miliona Eur i da ce se rast nastaviti dalje. Moje pitanje onim koji se dionicama bave vise od mene, postoji li sansa da dionica vec ive godine ode preko 20eur/dionici?
skromno mislim da da. rast se desi u kratkim razdobljima, končar drži vecinu, nece rasprodavati, siguran book, sinergije s koncar projektima, razvaljuju u skandinaviji, poboljsavaju profitne marze, zaposljavaju,, zaduzenost gotovo nikakva. uostalom lani si mogao dokupiti po 3 i kusur eura. moje misljenje samo. profit za ovu godinu ovisno o knjizenjima, je li stigla para od presude, je li končar platio mk i koliko, mislim od minimum 15.5 do 30 milijuna max.. a iducih 5 godina ocekujem preko 20 i rast. tržište ima veliku glad energijom (ai ne odlazi, dapače tek dolazi...i raste broj el. vozila, a eu mreža i narucito nas dio gine za obnovom).... A ako sad naranča doživi mir u ukrajini. gdje dlkv već radi. Mislim da može i bolje. Moje skromno mišljenje
kako god meni kvasaju u portfelju bar 3 godine 👍
Ja sam izračunao da bi dionica za 5 godina mogla imati cijenu 28,33%. Dividendu nisam kalkulirao, iako mislim da će i to uskoro kreniti. Ja mislim još dokupljivati. S tom računicom, rađena je u 2.mj. 25, ispalo mi je da bi cijena za 3 godine mogla doći do 13,29 €. Da budem iskren uplašio sam se od stvarnih parametara pa sam sam sebe kočio, smanjivao. A evo u slabih godinu dana cijena je danes već preko 10 €
Posts by goranlagea
-
-
Jedini problem kod ove dionice, u zadnje vrijeme, je što kad kupiš ne kupiš više...

Kako ko
Ja sam izračunao da bi dionica za 5 godina mogla imati cijenu 28,33%. Dividendu nisam kalkulirao, iako mislim da će i to uskoro kreniti. Tako da slobodno kupuj, bar ja ću dokupljivati. S tom računicom, rađena je u 2.mj. 25, ispalo mi je da bi cijena za 3 godine mogla doći do 13,29 €. Da budem iskren uplašio sam se od stvarnih parametara pa sam sam sebe kočio, smanjivao. A evo u slabih godinu dana cijena je danes već preko 10 €
-
Nasi ljudi, nasa burza...
Sta bi tek bilo da ne posluju dobro i da nisu dobro investirali lovu sa ipo...
Prodaje se s malim gubitkom radi ulaska u druge dionice koje kratkoročno ili srednjoročno nude puno više, i oni koji su tako napravili su dobro napravili za sebe (KOEI, ADPL, ADRS2, nije da nema prilika...). A doći će i Žito na red s nekim rastom, pitanje kada, možda s objavom Q4 ili Q1 2026. Kupnja Zvijezde je svakako dobra investicija, tek tada sam nešto kupio, nisam sudjelovao na IPO-u.
Ja sam ušao mjesec dana poslije IPO. Obično to tako radim, mjesec ili dva dionici treba da se stabilizira da vidim gdje će se pozicionirati. Ušao sam na osnovu ambicioznog programa i solidnih bilanci. Ovih dana sam izašao, što obično ne radim, većinu pozicija kupim i držim, ali ovdje sam vidio nešto slično kao CKML, gore-dolje i nigdje na kraju i to tako godinama. Znak mi je bio i da je dionica neelastiča na akviziciju a i neki kvartali su već prošli ništa se bitno ne dogadja. Priznam, hranu ne razumijem, a imam stvarno interes imati bar nešto iz tog područja u portfelju.
-
Nije upitno da će kodt i dalje pojedinačno davati najveći doprinos rezultatima kompanije,al taj doprinos kontinuirano pada..u prvih 9 mjeseci 2024.g. taj udio je bio 85 posto,a za 9 mjeseci 2025 je 65 posto (udio dobiti) . znači da ostale kompanije iz sastava grupe rastu brže od kodt..
U ovome ne vidim problem. Ravnomjerno raspoređen doprinos svih kompanija iz sastava grupe samo doprinosi k stabilnosti grupe.
-
1) Ralizacija zaliha i njihovo prebacivanje u dobit u 4. kvartalu ove godine
2) Završetak "zelene tranzicije" i otvaranje tri nova pogona do kraja ove godine
3) otvaranje nove tvornice kroz dvije do tri godine
Ovoga pod 1. je za 40 mil€. Postavlja se pitanje da li će to biti realizirano u 4.kv. i koliko je to u vezi sa proizvodnjom u tijeku koja je niža u odnosu na kraj 2024. Da li je proizvodnja u tijeku niža i u vezi s kašnjenjem isporuka gotovih proizvoda koje naravno mogu kasniti iz razloga koji nisu nužno na strani KODT ili je razlog negdje drugdje, ostaje da vidimo.
-
https://www.biznisinfo.ba/najveca-invest…dnja-mega-doka/
Zabrinjavajuće konkurencija sve veća
Braća Šešok rade pametno. Nadajmo se da će i oni možda jednoga dana izaći na burzu.
-
Zalihe imaju smisla jer su godisnji imali i prosle godine pa ne vjerujem da su si uzeli tjedan vise uz toliku ludnicu od narudzbi

I prošle godine su imali slabiji 3Q (eps 48,94e vs 65,74e u 2Q i 57,31e u 4Q), i 2022. (eps 7,51e vs 11,28e u 2Q i 21,67e u 4Q)...I skoro svake godine otkad smo mi neki unutra, a to je više od 10g, imaju 3Q slabiji. Jedina iznimka je 2023. no upravo taj kvartal je naglo skočila dobit vjerojatno zbog većih marži...Vjerovao ti ili ne...
A imaš objašnjenje za relativan pad ugovorenih poslova. Na 30.9.24 rast ugovorenih poslova u odnosu na isto razdoblje 23. je 31%, dok je rast u 25 u odnosu na 24, 14,1 %? Da li nova investicija u odnosu na budući obim poslova može donijeti probleme? Naveo bih još da je obim poslova za isti period 23 u odnosu na 22 bio 108%.
-
Evo još malo lakog štiva:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…-ing-a-15635704
Nije da je Grlić-Radman neka sreća, ali ...

Sad baš da Končar njega treba??????
-
-
sve u top10 u crvenom danas. sto se desava ?
Zato jer su očekivanja velikog rasta još ako uđemo a ući ćemo u OECD , ja pretpostavljam da će strani fondovi grlom u jagode , tako da bih više volio da su cijene jeftinije zbog dokupljavanja , a vrijeme brzo prolazi
Slažem se. Realno je da uđemo polovicom slijedeće godine. Treba podebljati pozicije.
-
Dionica nije nimalo jeftina, i teško da ima nekog prostora još jako dugo vremena tu.
Ako se profitabilnost pokaže lošija nego dosad (tj.ako su izvješća prije IPO-a uljepšavana, što je zapravo lako vjerojatno), neće biti baš veselja tu dugo vremena.
Biti ce bolje jer su pokrenuli dosta toga sto cemo vidjeti u FI druge godine no to nikako ne opravdava cijenu koju smo plaćali, ali ljudi koji gađaju na duge staze poput mene mislim da nisu pogrijesili preplativsi je za tih nekih 20-30% to jedan bolji kvartal ispreskače.
malo se bojim da ne bude kao CKLM, gore-dole pa nigdje na kraju. Doduše ovi su, bar po prospektu i planovima dinamičniji. Ne poznam hranu, priznam, ušao sam i to dobro pa ćemo vidjeti. Kupim s namjerom da nikad ne prodam.
-
S 10 farmi i 175 000 tovljenika godisnje rizik se ne smije zanemariti. Do sada nije bilo zabiljezeno infekcija na vecoj farmi, ali eto za sve postoji prvi put. Moderniji su i vjerujem da vode puno brige oko toga, ali uvijek postoji ali...
Ne usudim se uopce razmisljati u tom smjeru.
Ja sam već unutra i razmišljam podebljat.....
-
Ima li netko info, da li se je svinjska kuga pojavila u Žitu?
-
Izgleda da nas je ovdje više polupismenih. Ništa zato, ako želimo, razumjet ćemo se.
Ništa zato, bitno da "tučemo" veliku lovu, i državu nam vode polupismeni tako da je sve u redu.
Ja se ne žalim, iako sam polupismen.

-
Šta je gospodin htjeo reći s onim " sa Kantride"? Možete prevesti, molim vas. Hvala

Recite mi jeli ovaj glagolski pridjev HTJEO kojeg ste naveli dolazi od glagola JESTI 😂🤣😂🤣😂
Izgleda da nas je ovdje više polupismenih. Ništa zato, ako želimo, razumjet ćemo se.
-
S Kantride, s Kantride, a ne sa Kantride, vi koji predbacujete drugima pravopisne pogreške. S Kantride se može vidjeti da napušta Kvarner, ali ne i Mediteran, al dobro, vi znate...znali ste i cijenu dionice Lenca.
Sa ili s ,bitno je da ste razumjeli smisao rečenice , za razliku od onog na što ste vi ukazali
Šta je gospodin htjeo reći s onim " sa Kantride"? Možete prevesti, molim vas. Hvala

-
Ispričavam se za gramatičke greške.
A pojašnjenje što je pisac htio reći , jel mi možete prevesti , koja je to država gateway
Stavite si zarez ita države pa ćete shvatiti.
-
Niko nikoga i ništa ne želi popljuvati. Na kraju, to sam i naveo da sam i sam bio u dilemi ući ili ne. Ispostavio sam šta mi se ne sviđa i zašto nisam ušao i to je sve. Da je netko htjeo o cijelom projektu računati dugoročno, moraoi bi, uz pomoć države gateway raditi u sklopu Luke, a ne osnivati posebnu tvrtku. To je bila jedinstvena prilika da država amortizira sve dubioze u luci i iz svega, zajedno s gatewayom naprave priču.
Što vam znači ova vaša misao : da je netko htjeo o cijelom projektu računati dugoročno, morao bi, uz pomoć države gateway raditi u sklopu Luke....?????
Previše gramatičkih grešaka ko u predškolskom odgoju !!
Ispričavam se za gramatičke greške.
-
A kad sam ja tvrdio da ovdje nešto ne valja, popljuvaliste me
umaloSeptember 2, 2025 at 4:44 PM Da,rast od 120% baš ništa ne valja , evo sad je korekcija na svim dionicama iz Top 10 , pa sad malo i ti možeš da popljucaš ovu dionicu , došli i vi na svoje !!
Niko nikoga i ništa ne želi popljuvati. Na kraju, to sam i naveo da sam i sam bio u dilemi ući ili ne. Ispostavio sam šta mi se ne sviđa i zašto nisam ušao i to je sve. Da je netko htjeo o cijelom projektu računati dugoročno, moraoi bi, uz pomoć države gateway raditi u sklopu Luke, a ne osnivati posebnu tvrtku. To je bila jedinstvena prilika da država amortizira sve dubioze u luci i iz svega, zajedno s gatewayom naprave priču.
-
Prije će biti da je ekipa shvatila da LKRI nije isto što i Rijeka Gateway d.o.o. 🙂 i da će veliki dio posla preuzeti Rijeka Gateway
Hoćeš reći da je ekipa shvatila da se u VL neće baviti brodogradnjom jer za to HRM nije zainteresiran , pa će brodove naručivati izvana
A kad sam ja tvrdio da ovdje nešto ne valja, popljuvaliste me
umaloSeptember 2, 2025 at 4:44 PM