Mene malo brine, za budući rast, prekupljenost dionice. Ako pogledamo KODT2, rast YTD je 120%. Rast dobiti YTD je 54%. Ako uzmemo u obzir da rast cijene na dugi rok prati rast dobiti, mislim da je za očekivati usporavanje rasti cijene ili korekciju, što i nije loše jer je korekcija prilika za dodatno kupiti. Inače, sve dok vidim da u backlogu imajo posla za slijedeće 2 godine, za njih nema zime.
Od kud vam da je rast dobiti 54%?
Podatak je YTD i ne 24/23.Pokazatelj P/E, koji prati odnos cijene i neto dobiti je u padu naspram 2023, a ne u rastu (sto bi znacilo da je dionica jeftinija ove godine nego je bila prethodne)
P/E je u prvih 9 mj. ove godine u rastu za cca 15%. Za ovo što što sam gore napisao, podloga je stopa rasta dobiti u odnosu na prirast cijene i ne P/E.
Posts by goranlagea
-
-
Očito ima dosta onih koji misle da će to još dobro rasti, iako se ne piše puno (nažalost nema parice i na sreću nema, ovdje to i nije moguće, onih koji su zaglavili unutra po puno većim cijenama kao na nekim kraljicama burze).
Mene malo brine, za budući rast, prekupljenost dionice. Ako pogledamo KODT2, rast YTD je 120%. Rast dobiti YTD je 54%. Ako uzmemo u obzir da rast cijene na dugi rok prati rast dobiti, mislim da je za očekivati usporavanje rasti cijene ili korekciju, što i nije loše jer je korekcija prilika za dodatno kupiti. Inače, sve dok vidim da u backlogu imajo posla za slijedeće 2 godine, za njih nema zime.
-
Nije problem u BiH kao tržištu već BiH kao državi kroz koju su Ploče željezničkom vezom povezane sa svijetom.
Popravak pruge kod Jablanice će trajati mjesecima, sve što se može će se prebacivati na kamione.
Da li možda znate šta o strukturi njihove prodaje po tržištima? Ne vidim podatak u izvješću. Inače je svakako dobra diverzifikacija i pojačavanje udjela trgovine u ukupnim prihodima.
-
Jel ima ko informaciju kako je sa LKPC poslije ovih poplava? Imam solidnu poziciju, išlo je dobro, pravilno sam ušao, ne izlazi mi se.
Hvala za odgovor.
-
S obzirom da su ECB kamate krenule padati, pad izdanih kredita zbog usporavanja u građevibkom sektoru, te da se uskoro neće voditi naknade pri uplati/isplati plaća...vjerujem kako će doći do zahlađenja u svim bankarskim dionicama.
Ali od postojećih da moram birati koja je najpodcjenjenija, dakako da bih izabrao IKBA.
I imam je 😊
Sad će se vidjeti ko zna radit. Prošle godine, dok su kamate bile visoke, banke su imale visoke kamatne prihode parkirajući sredstva na računima u ECB. Znači na avista depozite plaćaju neku statističku grešku i zatim ta sredstva parkiraju na ECB i za to hvataju 3 ili više %. Sad će morati raditi potruditi se s plasmanima gospodarstvu i stanovništvu. Ja mislim da će u tome manje banke imati prednost. Inače, sviđa mi se konzervativna politika IKBA. Kod njih znaš da te tvojih 20% povrata čeka. Ono što mene malo brine je da je dionica "prekupljena" tako da je za očekivati da će se cijena još neko vrijeme koprcati na ovom nivou.
-
-
Po čemu je to cijena visoka? Jedino ako gledate u odnosu na cijenu iz nekog proteklog razdoblja. Po svim ostalim pokazateljima je izrazito jeftina, pogotovo jer se radi o growth dionici u trenutno izrazito atraktivnom sektoru. Morate uzeti u obzir da ako cijena ostane na ovim razinama p/e sa izvještajima za kraj godine vjerojatno pada ispod 7.
Možda se nisam pravilno izrazio. Cijena sigurno nije visoka, ali na tržištu gdje nema fragmentirane kupovine je iznos 1.700 € po dionici puno, posebno za retail investitore, ukoliko su oni izdavatelju bitni. Zato smatram da bi z denominacijom, npr 1700 € =100 dionica po 17 €, cijenu dionice učinili pristupačnijom i promet bi se sigurno povećao.
-
Ma nikakav utjecaj. Ovo je klasični primjer dobre firme i loše dionice. Ko neka stečajuša se trguje na P/E 9 i vuče cijeli Crobex dolje (kojem je usput rečeno prosjek P/E 19) a firma radi nikad bolje.
To da se trguje na P/E 9 vidim ko priliku i uz neke dodatne pokazatelje, trguje se još uvijek ispod intrističke vrijednosti, za ući u poziciju. Stopa rasti dobiti je prosječno 49% godišnje, dok je EPS 42%, Svi pokazatelji su dobri, backlog je pun za cca 2 godine, znači mirno more.
Po meni će u 2025 cijena relativno stagnirati, jer je cca 1700 € po dionici relativno visoko. Da mogu, ja bi predlagao denominaciju, tako bi cijena bila dostupnija,prije svega, retail investitorima. Krajem 2025 bi bilo pametno podebljati poziciju. Kada bi na svoje podatke malo podebljali dividendu, lani su 27% dobiti namjenili za dividende, bili bi još atraktivniji.
-
Mene više brine SERFIN, nego NLB.
Serfin d.o.o. je konstantno skupljao do korone,onda se stalo.Neki drugi razlog ili je IKBA cijenovno bježala ne bih znao ali se ovom kupnjom solidno ipak skupilo za "propušteni" period.
Moglo je kroz vrime i jeftinije ali opet imaju odličan prosjek.
Ako vas brine sljedećih godinu dana da i žele ispod 410 se ne može.
Trenutna cijena 446
P/E < 5
P/B < 1
Imati veću poziciju i ne dokupiti sa ovakvim pokazateljima može lako dovesti nekog drugog u napast pa se nije na odmet zaštititi jačanjem pozicije.
Meni je pozitivno da ipak sve ove godine vrebaju u sjeni i da su provirili na sunce,neki mi osječaj da nisu jedini.
NLB:
P/E 4,1
P/B 0,8
Dobit im je rasla prošle godine 49%. Cijena je trenutno u padu zbog neuspješne akvizicije ADDIKO. Treba znati da su visoki kamatni prihodi za prošlu godinu kod banaka, za moje pojme ne baš tako zdravi, jer je većina kamatnih prihoda nastala parkiranjem para na računima pri ECB za koje im je ECB priznavala cca 3%. Znači na avista depozite daješ, statističnu grešku i to plasiraš na ECB i za to dobiješ 3%. U planu je padanje EURIBOR-a, što će, po meni natjerati banke da se posvete primarnom poslu: kreditiranju gospodarstva i potrošačko kreditiranje. Banke će težiti k tome da uđu u preuzimanje onih banaka koji imaju široku mrežu bankomata i poslovnica. Mislim da IKBA u tom smislu prava opcija za NLB,. Ja da sam na mjestu uprave IKBA razmišljao bi o mogućoj fuziji s kakvom manjom bankom i s tim bi širio područje djelovanja.
-
Malo sam gledao okolo kako se to radi...mislim da je kupoprodajni ugovor. Nije bilo blocka, prometi sa LKPC su slabi. Ne bi to skupili za 5 godina, a i cijena je za 1€ iznad zadnje (134€).
-
Imam pitanje: objavljeno je https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/56167 da je Energia Naturalis kupila 22099 dionica LKPC. Zanima se po kakvom modalitetu trgovine se kupuje tako velika količina, ako so prometi na redovitom tržištu par sto dionica dnevno. Može mi neko malo objasniti kakv je postupak prilikom takve kupovine i da li to znači da se ta količina povlači sa redovitog tržišta. Predviđam da se takvi poslovi rade izvan uredjenog tržišta. Hvala za odgovor.
-
Firma može posuditi kome hoće,samo ne smije s uvjetima kredita ići ispod tržišno prihvatljive, npr.bez kamata.
Što se tiče preuzimanja, malo špekuliram, ako postavljaš predsjednika NO iz svoje druge firme, predpostavljam da možeš još mnogo toga. Ako možeš ovako, zašto bi preuzimao?
-
Mislim da mu je to pametno. Na prvu se mogu sjetiti dva dobra razloga:
1. Postao je i suviše jak. A kad si jako jak sjetiš se Todorićeve sudbine. A ako ozbiljnije pustiš strani kapital u svoje kompanije, s tim se i zaštitiš.
2. S manjim stranim, a većim svojim udjelom samo nebo mu je granica.
Pametno, a možda i za nas dobro. Morat će svoju financijsku politiku u svojim firmama postaviti atraktivno da strani investitori vide logiku zašto ući. Sve firme takvog formata imaju i dividende. Ne mislim da je dividenda nužna ali trgovina s dionicom na koju se isplaćuje dividenda je u pravilu likvidnija a s tim i atraktivnija..
-
A tko je većinski vlasnik
Onaj tko je spriječio isplatu dividende. Nema logike, bar po izvješćima, ako itko tamo razmišlja o interesima dioničara, da se dividenda ne isplati. Na ovaj način, bez isplate, dionica je svedena na čisto špekulativan nivo. Pa i to bi bilo u redu da već godinu dana Reiffeisen u ime i za račun nekoga ne sjedi na bidu. Najava dividende je sve skupa uzburkala. Dionica je počela raditi. Poslije odluke je pala 5% i vratili smo se tamo gdje smo bili.
-
100 miliona na računu jel to neki mega projekt u pitanju??
Bojim se da to sve skupa ima veze s Vujnovčevim ulaskom u Fortenovu. Treba iskašljati 600 mil. Ja izlazim
-
Ovo bi moglo dovesti do veće rasprodaje. Nema dividende, cijena se guši.....
-
nakon prputuprijedloga pbz da se iz dobiti podjeli dividenda cjena je ponovo porasla i ostala na ovom razinama , 19tog se odlučuje dali će biti udovoljena isplata
Ovo su odlično reagirali. Ne znam za koga Reiffeisen skuplja ali su im za neko vrijeme zaustavili priču.
-
Znalo bi i ovo pomoći https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/55759
Oni imaju približno jednake prihode od prodaje lučkih usluga i prodaje robe. Ova akvizicija vjerojatno ide u smjeru povećanja udjela trgovine, što mislim da je dobro.
Doduše NEW CONCRETE TECHNOLOGIES... su imali prihode lani 1.608.062 €. Na tu realizaciju, dobit je dobra. Kupili su ih za približno 6xEBITDA.
-
Dali je ovo prijedlog o ostvarenoj dobiti ili je ovo konačna odluka ??
Prijedlog
-
Krajnje je vrijeme. Neko sjedi na asku ( mislim Reiffeisen) već godinu dana. Cijena stoji cijelu godinu.