Mislim da je razlog za oporezivanje novijih vozila sasvim banalan, mi smo socijalno vrlo osjetljivo društvo pa se zato oporezuju imućni građani koji si mogu priuštiti nove aute, a oslobađaju se poreza oni slabijeg imovnog stanja tkz. sirotinja koja se vozi u oldtajmerima.
Iz istog razloga da se smanje socijalne razlike i pomogne sirotinja na iznajmljivanje soba, apartmana, smještajnih jedinica u privatnim kampovima do 20 postelja ili 30 osoba lokalni šerifi mogu odrediti paušalno oporezivanje.
Država je odredila okvir tj. minim od 150 kuna do maksimalno 1500 kuna po postelji ili smještajnoj jedinici godišnje. Pa tako sa zaradom na dva noćenja u dvokrevetnoj sobi platiš godišnji porez . I svake četvrte godine trčiš na izbore glasati za istu vladajuću garnituru koja toliko brine o sirotinji.
https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/web_JLS_visine_pausala_iznajmljivaci.xlsx
Taj paušal je prihod jedinica lokalne uprave pa pogledajte na gornjem popisu kako su te lokalne vlasti susretljive i empatične prema jadnim iznajmljivačima.
Sve je svima jasno samo tko se usudi dirnut u ovo osinje gnijezdo, lakše je maštat o oporezivanju nekretnina, pogotovo onih koje nisu u funkciji rentanja i paušala od 150 kn godišnje po krevetu.
Al’ snalažljiv smo mi narod, uvede li se porez na kuće i stanove ništa lakše nego prijavit sobu ili dvije za najam u turističke svrhe .