1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. user35

Posts by user35

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• user35
    • August 2, 2021 at 10:01 PM

Iz SFCR za 2020 vidljivo je da nista od navedenog nije breaking za isplatu dividende, imaju SIi omjer 190% ali zadrzane dobiti >400 mio hrk pa mogu slobodno isplatiti cca 45 mio dobiti...

Takoder u SFCR Vam je vidljivo i da im Italija u 2020. godini nosi poprilicnu dobit

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• user35
    • August 2, 2021 at 9:45 PM

cisto za info, HANFA je osigurateljnim drustvima izdala rjesenje da za isplatu dobiti moraju imati nekoliko uvjeta...u nastavku dopis.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• user35
    • August 2, 2021 at 9:26 PM

Najs. Sad mi je sve jasno. Hvala

• user35
    • August 2, 2021 at 3:50 PM

oprostite ali odg nije bio potpun pa sam pitao Vas s obzirom da ste se dali u analizu FI za H1.

Zaključak Vam je jasan ali nije uzeo u obzir tu stavku.

Ja ne sumnjam u ispravnost njihove evidencije, nego se pitam da li je to one-off ili trend ili što već (rač proizvodnje mi je načelno jasno, ali ne razumijem ga baš u detalje). Kao i na JDPL kada daš drugo mišljenje odmah te karakteriziraju kao bezobraznog i iritantnog..

Oprostite ali vi ovdje dajete osvrt na poslovanje a da i sami priznajete ne razumijete zapravo financijski izvještaj odnosno stavku koja je najviše podebljala rezultat ispod crte.

Npr kada bi tu cikličnost izbili iz RDG i za ovu i za prošlu godinu došli bi do zaključka da se je operativni rezultat slabiji od prošle godine, jer se u odnosu na rast prihoda narasli troškovi materijala i raste trošak rada (što je očekivano o tome sam već pisao, da imaju relativno male plaće u odnosu na industriju i da tu očekujem pritisak na rezultat (iz prve ruke znam ljude koji su otišli od tamo za duple veće plaće)).

LP

• INGR (INGRA d.d.)

• user35
    • August 2, 2021 at 2:48 PM
    Quote from mitkko
    Quote from forumas

Pa to tako obično i biva, nekad se ima obveza, a nekad potraživanje za porez.

Budući da je prije obveza bila velika, sada se smanjuje tj.preklapa s prijašnjom obvezom, i tako će biti u sljedećim razdobljima.

Nema to smisla. Nisam racunovodja, ali ovo se kosi sa osnovnom logikom, zato pitam da mi netko pojasni. Jasno mi je da se gubitak iz prijasnjih godina moze prenositi sljedecih 5 godina i onda on moze smanjiti eventualnu buducu dobit, tako da ako su u ovom kvartalu imali 1,7M bruto dobit, to mogu "lomiti" sa prijasnjim gubitkom u recimo tom istom iznosu pa onda imaju porez na dobit 0. Ali nije mi jasno kako porez moze biti negativan, tako da ispada da njima drzava duguje. I jos mi nije jasno kako takav porez moze biti 6 puta veci od osnovice - bruto dobit 1,67M, porez 10M kn.

proizašlo je iz smanjenje odgođene porezne obveze (DTL) i to sa RDG efektom promjene neto sa odg poreznom imovinom.

DTL je najvećim dijelom iz obveznice Laništa d.o.o, računovostveno vrednovanje u INGRA i LAnište citiram:

moram priznat da mi nije u potpunosti jasno, pa ako ima tko poznaje materiju...

• user35
    • August 2, 2021 at 1:35 PM
    Quote from Kvark

1H-2021

--> Poslovni prihodi za 1H/2021 iznose 1,02 mlrd kn, sto je porast za 5% u odnosu na 1H-2020, pri cemu je porast zabiljezen u svim trzisnim segmentima. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaceg trzista cini 44,1%, usluge za Ericsson 44,9%, dok ostala izvozna trzista sudjeluju s 11,0%.

--> Bruto marza u znacajnom porastu: 15,2% (1H-2020: 7,8%).

--> Neto dobit iznosi 101,4 mil kn (1H-2020.: 36 mil kn) što je porast od 190% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

--> Isplacena dividenda u iznosu od 82 kune po dionici (07/2021), sto je razlog smanjenja udjela vlastitog kapitala u ukupnoj imovini. Bilanca stabilna; udio vlastitog kapitala 27%.

--> Krajem svibnja HAKOM je pokrenuo dugo iscekivani postupak javne drazbe za izdavanje dozvola za uporabu RF spektra za mreze pokretnih komunikacija pete generacije (5G), a dodjela licenci ocekuje se uskoro. S HT-om i A1 Hrvatska ERNT je nastavio s aktivnostima na realizaciji strateskih projekata kako bi aktivacijom spektra bili u mogucnosti ponuditi korisnicima pravu gigabitnu 5G mrezu.

--> S mobilnim operatorom Telemach Hrvatska radili su na prosirenju kapaciteta jezgrene i transportne mreze te odrzavanju jezgrene mreze.

--> S Drzavnom geodetskom upravom (DGU) i Ministarstvom pravosudja i uprave (MPU) potpisali su okvirni dvogodisnji sporazum vezan uz usluge odrzavanja Zajednickog informacijskog sustava zemljisnih knjiga i katastra (ZIS).

--> Ericsson je (od vise renomiranih konzultantskih kuca) proglasen vodecim u 5G mreznoj infrastrukturi za pruzatelje komunikacijskih usluga. Ima vise od 130 komercijalnih 5G ugovora s pruzateljima komunikacijskih usluga i 85 5G mreza u radu sirom svijeta.

--> Strucnjaci Centra za usluge i rjesenja za Mreze, uz projekte za kupce ERNT Grupe, ukljuceni su u aktivnosti integracije i optimizacije razlicitih tehnologija za Ericssonove kupce u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemackoj, Svedskoj, Irskoj, Spanjolskoj, Danskoj, Norveskoj, Belgiji, Ceskoj, Litvi, Grckoj, Malti, Kanadi, Saudijskoj Arabiji, Keniji, Indiji, Pakistanu, Japanu, Indoneziji, Maleziji, Tajvanu, Vjetnamu, Hong Kongu, Brazilu Juznoj Africi i dr. Nastavljen je i rad na razvoju i implementaciji softverskih alata za upravljanje i optimizaciju mobilnih mreza koji se koriste u podrucju izgradnje mreza kod brojnih operatora diljem svijeta s kojima Ericsson i Ericsson Nikola Tesla posluju.

--> Novac na racunu, na dan 30.06.2021. godine iznosi 403 mil kn (krajem 2020. godine iznosio 281 mil kn). Porast ukupnih novcanih sredstava rezultat je dobre naplate potrazivanja od kupaca, primljenih predujmova po odredjenim ugovorima kao i manjih investicijskih odljeva/aktivnosti u polugodistu.

--> Skupstina dionicara donijela je odluku o raspodijeli 25 mil kn iz zadrzane dobiti za 2019. godinu u rezerve za vlastite dionice te dala suglasnost Upravi drustva da se zaposlenicima Drustva dodijeli do 25.000 trezorskih dionica. Na dan posljednje objave o stjecanju (19.07.2021.) posjedovali su ukupno 2.401 vlastitu dionicu.

Kretanje cijene dionice:

Pojava kovida je u 03/2020, kao i kod svih drugih dionica, uzrokovala nagli pad vrijednosti dionice. Od tada pa do danas, vrijednost ove dionice konstantno raste, a izgledno je da ce se rast i nastaviti. Trenutno je na najvisim razinama u posljednjih 5 godina. Nakon datuma za stjecanje dividende (01.07.2021.), vrijednost je pala tek na kratko vrijeme, a od tada je ponovno u rastu.

Napomena: Zaposlenicima drustva ce se dodijeliti 25 tis dionica; trenutno ih imaju 2.401.

Promjene u TOP 10

Usporedbom vlasničke strukture na današnji dan u odnosu na 6 mjeseci prije, vidljivo je da niti jedan dionicar iz TOP10 nije izasao. Dvoje od njih su smanjili udio, a drugih dvoje povecalo.

Zakljucak:

--> Neto dobit veca za 190%u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 101,4 mil kn (za usporedbu, dobit za cijelu proslu godinu je iznosila 95 mil kn); stabilna bilanca; jako puno ugovorenih poslova; renomirani poslovni partneri; strucnjaci Ericssona iznimno cijenjeni u svojoj bransi, narucitelji ih ocijenili visokom razinom zadovoljstva. Perspektivna djelatnost - 5G mreze okosnice su razvoja drustva i gospodarstva u narednom razdoblju. Konstantni u isplati dividende; jedni od rijetkih koji su dividendu isplatili i u 2020. godini. Ovo uistinu vrijedi imati je u portfelju - meni je samo dobro donijela.

Cini se da ovo moze samo jos rasti. Vizionari koji su vjerovali u nove tehnologije su s ovom dionicom bas pogodili!

Display More

Kvark u svezi dobiti od tih 190% rasta 200% se odnosi na promjenu vrijednosti zaliha. pitao sam prije ali nitko ne objašanjava suštinu te računovodstvene promjene, da li je Vama poznato kako je to prošle godine u H1 utjecalo 45mio na smanjenje dobiti a ove godine 38mio na rast dobiti? (što to RHericson proizvodi, sofver?, pa je na zalihi)...

također do kraja 2020. godine ta stavka je narasla na 100 mio HRK (net trošak) da li se u 2021 može očekivati 76 mio HRK (net gain)?

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• user35
    • July 30, 2021 at 10:14 PM

I meni, ali ne mogu odoljet.. kolko sam citao prica se u tim standardima i o FCF...

Znaci ako imas fx loss real u 2020, i pretvoris ga u usd, i imas ga i u real 2021 i ne pretvoris ga u usd, da li je komentar franceska koji ismijavas u pravu kada kaze da real 2021 nije usao u ove projekcije?

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• user35
    • July 30, 2021 at 9:56 PM
    Quote from mitkko
    Quote from user35

To se zove test umanjena vrijednosti, i kao sto sam davnih dana pisao, prema MSFI preporucena metoda izracuna vrijednosti imovine je DCF, kaze standard IAS 36, nema tu bi ne bi. Nema revalorizacije na vise, samo moguci reversal impairmenta..

Znate li koliko JDPL moze reversat, ili ATPL?

To je mozebitni PL efekt

Stvarno vise ne bih raspravljao o DCF-u, rekao sam ti kako stoje stvari u brodarstvu, pa i potkrijepio dokumentima i argumentima, a ti sada to mozes ili ne moras poslusati.

Oprosti ali taj dokument govori o likvidacijskom postupku, to je srkoz druga igra. Priznajem upotrebljivo u JdPL jer je u trenutku ovakvog dokapa printscreen bilance na dan kljucan, nezgodno sto nisu update-ali sliku.

U bilo kojem drugom, macku o rep...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• user35
    • July 30, 2021 at 9:44 PM

To se zove test umanjena vrijednosti, i kao sto sam davnih dana pisao, prema MSFI preporucena metoda izracuna vrijednosti imovine je DCF, kaze standard IAS 36, nema tu bi ne bi. Nema revalorizacije na vise, samo moguci reversal impairmenta..

Znate li koliko JDPL moze reversat, ili ATPL?

To je mozebitni PL efekt

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• user35
    • July 30, 2021 at 9:12 PM

Vise od pola je uvoz izvoz plina, koji iz nekog razloga prolazi kroz PPD bilancu...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• user35
    • July 30, 2021 at 9:02 PM

Mitko a zasto 2019 ima real fx loss a usd?

Da li je ista vrijednost broda, ovo sto kacite sa raznih izvora ista za JDPL i ATPL.

Kako ATPL procjenjuje brodove i zasto bas tako?

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• user35
    • July 30, 2021 at 8:40 PM

...ako radis dokap u 7-8 mjesecu, imas real prvih 3 sigurno ako ne i vise, za ocekivati je da ukljucis u FI real te mjesece, uobicajeno se ne projicira FX gain/loss, ali higijena bi bila kao osnovicu uzeti bar Q1. Da i slatko je to projiciranje u Usd.

Takoder ocekivao bi da das plan barem 1-3 godine...

skrivanje real vrijednosti nekretnina...

zbog svega tog navedenog je prethodni komentar...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• user35
    • July 30, 2021 at 8:06 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Kupnja je 100% fake. Stavis sicu na 100 kuna na bid pa onda krene iskrcaj po bidu.

Meni se cini da ovdje jako puno ljudi koji trguju na burzi ne razumije nista ocito.

Niti prate obavijest na burzi niti su na forumu niti nista. Vide da je dionica 75 lipa. Misle da je to jeftino pa kupuju.

Ovo su jos uvijek stare dionice Dlkv samo su spojene sto u jednu. Znaci, ako vam je jucer bilo dobro po 75 lipa, ta ista dionica danas vrijedi 75 kuna.

To je jos uvijek onaj isti Dlkv pun dugova i dubioza, a cijena mu je u godinu dana pala sa 7 kuna na 70 lipa.

Meni je suludo da su i danas pojedinci kupovali u rasponu 90-119kn i to nekih 65k kuna prometa. Ili neki sa matematikom nisu na ti ili se ovo namjerno radi, treće nema...

Kad bi ova cijena ostala po dionici, kada se upiše novih 15 milijuna dionica, koliko bi to onda firma vridila?

Display More

Upisuje se 40 mio dionica, i MCap bi bio ni manje ni vise nego 4mlrd HrK

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• user35
    • July 30, 2021 at 12:52 PM

oprostite ali kada se završi ovaj proces dokapa sa novo izdanih 41 mio dionica, MCAP bi bio 4 mlrd HRK, po 110 HRK/share?

Ebitda od 160 mio HRK (anualiziran ovaj dobar kvartal), daje EV/EBITDA 27.

kojeg smisla ima ova kupnja? da li netko može ovo fundamentalno objasniti bez suvišnih komentara...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• user35
    • July 29, 2021 at 9:48 PM
    Quote from mitkko
    Quote from francesco

Nakon što me je autoritarno baniralo jer sam propitivao autoritarni autoritet g. Mitka, samo ću Vas nakratko podsjetiti da je dokap utemeljen na revidiranom FI 1Y 2020. U tom i takvom FI lijepo stoji kolika je ukupna imovina i kolike su obveze. Kad od imovine odbijete obveze ostane Vam nekih 25,4 mil. Kn, pa kad to lijepo podijelite sa 3.636.674 dionica, koliko će ih biti nakon dokapa (odbio sam vlastite, čist da se zna), dobijete 7,00 kn neto imovine po dionici. Perspektiva nekakva postoji, ali kupcu se trenutno 55% kompanije nudi pod tim uvjetima, a kao što znamo roba tj kompanija vrijedi onoliko za koliko se proda, a ne onoliko koliko baba sanja da bi je netko mogao platiti. P.S. I dalje imam JDPL na oku, no o ulasku mogu razmišljati tek nakon dokapa, svakako ne po cijeni 5X većoj od neto imovine.

lp

Molim te da potkrijepis tvrdnje da je dokap temeljen na FI 2020 jer to nigdje ne vidim u Pozivu. Takodjer, mogao si primijetiti da se kojesta promijenilo od 2020 - vozarine su se ucetverostrucile, a vrijednost brodova porasla za 50%. To je sve samo ne zanemarivo, i to je ono sto ce potencijalni kupac gledati i uzeti u obzir, sigurno nece gledati FI za 2020.

I tebi predlazem da malo azuriras svoje poglede na sektor, ne trebas cekati FI za 2021 da bi vidio da je godina (bila) dobra.

Covjek ima pravo za prvo i drugo...

Vidi u real Q1 2021 Fx loss cca 3 mio Hrk neto, u projekciji nema, to je amaterizam zesci, odradeno da zadovolji formu.

Projekcija BDIijca sa tradingeconomics, dokap sa forecastom bez budgeta =O

• CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

• user35
    • July 29, 2021 at 10:30 AM

Ako itko razumije sto se ovdje dogadaja, molim ljepo da nam malo pojasni...

Mislim da ni oni ne razumije sto je to na kraju dovelo do rasta dobiti...

• DRY BULK

• user35
    • July 29, 2021 at 10:24 AM
    Quote from jasko

A slightly softer week for the kamsarmax/panamax market with little fresh demand to report aside from some activity in the Black Sea and also East Coast South America.

The smaller sizes saw some support from port congestion due to the typhoon in the pacific and a strengthening coal market out of Indonesia.

Fino su narasle projekcije za 2 godine... to bi trebalo utjecati na dugorocne procjene...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• user35
    • July 28, 2021 at 4:07 PM

sve u svemu zanimljivo/napeto. da li će ovaj dokap proći suprotno svim prethodnim pričama...

ili ćemo imat malo beštimanja po burzi, državi i institucijama?

we'll see 8)

ako bi mogao prognozirati, s obzirom da imaju prostora podići NAV sa svim prethdono navedenim revalorizacijama, ovaj dokument nema Q2 real (pitanje da li će skori FI što pokazati) , očekivano bi bilo da to naprave prije samog dokapa, koliko vidim nisu se čak niti potrudili napraviti forecast 2021 budget 2022-2023. a takve tektonske promjene na tržištu???

rekao bi da je ovo dogovorena priča i može je promjeniti jedino neki padobranac ala Kraš...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• user35
    • July 27, 2021 at 11:28 PM

Otkad Je stupio na snagu IFRS16 nema razlike izmedju financijskog i operativnog leasinga za najmoprimca, u racunovodstvenom smislu.

Sale and lease back je jasno likvidnosni shot i kao sto rekos proljepsa EBITDA. To su gospoda u bivsem Agrokoru magistrirala.

• user35
    • July 27, 2021 at 1:11 PM

Da u ovoj godini je + efekt 38 mio HRK, u prošloj - 45 mio HRK

gledano YoY efekt cca + 80 mio HRK

ako to izbiješ iz RDG ova godina je YoY lošija od prošle, veći rast troškova materijala i zaposlenih u odnosu na rast prihoda.

da li možda možete u kratko objasniti kako bi bio efekt do kraja godine, ako se uopće može probat projicirati te pozicije...?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt