Dok mi čekamo izvješće KOTR2 ništa ne čeka. Slabi su to prometi ali nekako podsjeća na KODT od prije 10+ godina. Trebali bi od njih naučiti kako se razvija biznis. Možda i jesu sudeći po investicijama u kapacitete što pričaju u prošlim izvješćima,
Posts by Lynx
-
-
Haha, da, brojevi zvuče kao ovi oko kojih se KODT/KOEI vrte zadnjih dana, datume bubnuli nešto bezveze, kao da su ChatGPT koristili za pomoć u pisanju!
-
Ne znam kakve su ovo novine, ali pokazuju da se o onom našem transformatoru za Irsku iz zadnjeg Končarevca može pisati i na malo uzbudljiviji način!
-
nadam se samo da ne izlazi netko od velikih koji do sada nije izlazio
Ne bi trebalo čuditi da se Floričić na to odluči, jer ćemu samo KOEI (osim ako ne misli da je KODT i dalje relativno dosta jeftiniji) i ako je razlog izlaska ono kako sam ja to zaključio - želi se povući sa ZSE jer je nadrastao našu burzu uspjesima na stranim tržištima.
-
O pa nije samo na S&P 500 danas ludilo, i ovdje zanimljiv razvoj, barem što se tiče prometa!
-
S&P 500 prešao psihološku granicu od 5000 bodova!
Nadam se da isto na CROBEX-u nećemo čekati baš jako dugo. Prijeći 5000 pa i novi ATH bio bi red da se dogodi kroz par godina.
-
Gledam 5-godišnji graf ukupnog dioničkog povrata i sad nam ZABA opet puše za vratom!
Nikako da se odlijepimo od njih malo jače, stvarno su jako dobri. Ja sam inače ovdje umjesto u tržišnom lideru jer sam računao da tržište ipak krivo relativno valorizira, da ovo mora biti i bolja prilika. Na trenutak krene tako kako sam si ja zamislio, ali onda za koji mjesec opet nas sustignu 😅
-
Nisam dioničar ovdje ali čitam što se piše. I meni su to kad god vidim neke neobične priče za čuti. Ovo je jedna od temeljnih (najstarijih) dionica na ZSE, najboljih, koja je kroz svako dugačko razdoblje ostvarila jedan od najvećih ukupnih dioničkih povrata, i dosta jedinstveno za banku, jer one inače sve što zarade kasnije izgube, nisu dobre dionice.
Budući da su tako dobra banka i da tržište to može valorizirati, zašto ne bi htjeli uživati u tome…
Što većinskom vlasniku smeta imati jako vrijednu imovinu koja će kao biti i uvijek real-time tržišno priznata kao takva?
A uz to je onda uz određenu likvidnost koju to nudi lako odrađivati i one male operativne stvari koje idu kroz taj mehanizam (nagrađivanje zaposlenika u dionicama itd.)
Nekako mi je skroz bezveze da bi oni sad nakon 30 godina odlučili da više ne žele biti na burzi. Matica im je isto na burzi. Zašto ne bi onda i tvrtka kćer pa makar s tim malim free floatom.
Dapače, banka je ipak banka, može se dogoditi da će nekad u nepredvidljivoj budućnosti ipak trebati nešto svježeg kapitala i možda tada i burza bude jedan od potencijalnih opcija za financiranje pa se free float malo i poveća..
Biti na burzi nudi određene prednosti, opcionalnosti, pa ako ima i nekih nedostataka, valjda su se kroz dosadašnji razvoj naučili s njima nositi. Sasvim dobro im ide. Ne vidim što drugačije i bolje mogu raditi kad bi bili van burze. -
Zadnja 2 tjedna vidamo prilicno stidljivu trgovinu, djeluje kao zatisje pred buru, cijena se stabilizirala oko tisucice, kolicine na prodaji napravile obrambeni zid... pitanje je kada krece "napad"? Pretpostavljam u tjednu nakon 22.2. Bilo bi veliko iznenadenje da cijena ostane u ovom kanalu i nakon veljace, a jos vece da padne. Tako da mislim da slijedi novi preskok plus uskoro!
Ja sam neki dan kad nije bilo transakcija to baš gledao i mislim si, hoće li ovaj početak 2024. ući u povijest, kao “nudilo se po 1000 EUR koliko god hoćeš komada - i nitko nije htio”!
Vidjet ćemo za koju godinu, hoće li se javljati s pričama kako “nisu mogli kupiti jer nije bio likvidnosti”.
Zbog općeg nekog zatišja, u sjeni jakog rasta prethodno, fondova koji znaju samo prodavati, pa tu je i Floričić koji izlazi iz KOEI (pa bi možda mogao i ovdje, slično mu to dođe), kladim se da tko god poželi danas može ući s bilo kojim iznosom (za naše ZSE pojmove), samo treba postaviti kupovni nalog i naći će se među ovima netko tko će iz ovog ili onog razloga pristati mu prodati. -
Dakle Irska ovaj put featured. Najveće snage do sada za njih!
-
Ovo je jedan od razloga zašto sam dioničar KODT, ASML, TSM…
To je i Elon Musk nedavno govorio, da svijet nažalost čini grešku, ne planira dovoljno kapaciteta elektro-energetske mreže, da oni danas odgovorni za dugoročne projekcije i planove jako podcjenjuju potrebe za električnom energijom u budućnosti.
Naš backlog je nastao od kupaca prema njihvovim postojećim planovima investiranja.
Veselim se ideji da će oni kad tad morati te svoje planove revidirati, na više, backlog nam tako nastaviti sjajno puniti kroz vrlo dugo buduće razdoblje! -
Jadno.. jer zbog 3 dionice tako ispada
Ja imam druge 3 koje ocito malo utjecu na crobex jer sam na sve 3 u minusu po -60% -20% i -5% i to vec par mjeseci i vise
Ako S&P500 već cijelog desetljeće ovisi o 7 dionica, ne znam zašto Crobex ne bi mogao ovisiti o 3.
I pri tome te tri dionice su iz sasvim različitih sektora tako da ipak govorimo o nekoj diverzifikaciji čak i vrha indeksa prije nego idemo gledati dalje što još ima, bez obzira na mali broj dionica. Sektorska raznolikost našeg top 30 % je i veća nego američki top 30 %.
I to (više) nisu kao u pola Europe i posebice manjim državama zapravo tek neka banka, osiguranje, telekom, naftaš, nego malo kvalitetnije kompanije iz boljih i manje cikličkih sektoraU zadnje vrijeme to su KOEI/KODT, PODR, RIVP. Dakle ne bilo koja tri slučajna sektora nego ona tri koja stvarno oslikavaju hrvatsku ekonomiju, kroz njen najbolji dio, međunarodno kompetitivni potencijal, izvoz (turizam, hrana, elektro-industrija).
A nije da nemamo ni ovog tipičnog europskog banka/telekom, ali umjereno, što nije loše iz aspekta neke dodatne diverzifikacije, dalje dakle kroz HT, ZABA/HPB…
I nije da se turizam i hrana svelo na po jednu kompaniju, dosta visoku u indeksu su i ATGR, ADRS, PLAG..
A i ostatak indeksa nije za baciti. Imamo mi ERNT, SPAN… što značajno doprinosi raznolikosti u indeksu, kroz nezanemarive težine.
CROBEX nije velik indeks, ali kvalitativno ima danas rekao bih najbolji sastav u svojoj povijesti, jedan od najboljih u Europi pa i općenito u kategoriji država slične veličine kao Hrvatska. -
gigic23 Što se tiče likvidnosti ona nam zadnjih godina dosta dobro raste, i baš u skladu s onim teorijama o odnosu likvidnosti, cijena i valuacije. Što mcap bude veća i valuacija više fer to pretpostavljam da i dalje možemo očekivati sve veću likvidnost (javlja se više prodavača, od kojih će onda i više kupaca imati što kupovati, trgovina postaje življa).
Jednog dana ako će ovo kao što se nadamo biti među dionicama maksimalnog (10%) udjela u CROBEX-u, pretpostavljam da će tada biti i jedna od najlikvidnijih dionica na ZSE.
Za puno bolju poziciju u CROBEX-u po brzom postupku već bi pomoglo i spajanje KODT/KODT2 (što ne znamo hoće li se dogoditi), a inače ide to postepeno kako nadrastamo one danas velike ali spororastuće kompanije.
Za samu likvidnost možda direktno malo pomogne i neki novi stock split, jer mi zapravo imamo dosta male dioničare (sadašnje a i među mnogim zainteresiranim budućim rekao bih) pa im ovako velik i rastući apoen nepraktičan za baratanje, npr. i za “dividendu iz kućne radinosti” (npr. ne može onaj s danas 30 dionica odlučiti prodavati 2% pozicije godišnje).Spojem tih različitih KODT specifičnih efekata s općim bikovskim sentimentom koji se javlja na ZSE mislim da je razumno očekivati jedan dugotrajniiji nastavak neprestanog rasta likvidnosti.
-
Eto “milijunašima” prilika za skinuti s aska koji govore da se ovdje ne može ući ako nisi mikro dioničar jer nema prodaje pa da zato KOEI kao proxy jedini izbor (ali nešto mi se u zadnje vrijeme ne čini ni tamo puno veća likvidnost nego ovdje) - 200 tisuća EUR je za naše pojmove već dobar start ako netko tek gradi poziciju ovdje, i za nešto veće od naših prosječnih dioničara. Većina od ovih naših što imaju tisuće dionica su također to skupili malo po malo.
-
To je za maticu. Naš ERNT ne radi na tržištu Indije.
Meni se čini da bi i kod ERNT četvrti kvartal trebao biti dosta bolji nego lani. Budemo vidjeli za mjesec dana.
Ne znam koliko je vjerovati ovim analyst estimates ali da, ovdje se za ukupno 2023. ne vidi nikakav pad. Tek 2024. izgleda kao neki ciklički downturn. https://app.koyfin.com/snapshot/s/eq-vs01oc
-
A ne može dobit biti sad baš tolika - to bi me pozitivno šokiralo 😀 Pretpostavljam da se kvartalna volatilnost smanjuje, pa zato ranije vidimo veće dobiti.
Ja stalno govorim o onome (ugrubo) što bi trebalo biti očito kako KODT zaslužuju P/E znatno iznad “tržišnog” (a ZSE P/E je sad koliko, 18,2?), zbog brzine rasta zarada i njihove kvalitete, oboje daleko nadprosječne na ZSE.
No kad bih brzinu rasta zarada vidio baš tolikom kako bi implicirale ove gore preoptimistične ideje, pa koliko bih ja tek onda mislio da ovdje moramo imati P/E, 40-ak??
Čisto sumnjam da ćemo za 2023. imati dobit veću od 40-ak mil. EUR (pa stoga niti “P/E u mojoj glavi” neće ući baš u 40-e).
Ja bih ovdje bio sasvim zadovoljan s dobiti 40-ak mil. EUR ove godine, 50-ak mil. EUR sljedeće, a da se dionica trži u nekih razumnih 20-ak P/E. -
Fond ima još cca 5500 kom. Očito ide skroz van, a za to mu treba sa ovom likvidnošću bar 10 dana. Čemu žurba i zašto plaćati više.
Niski start znači sprint i onda ajd u svlačionu i na tribine. Ljepše je trčati maraton sporije, sigurnije imaš okrepu i uživaš.
sve štima i sam sam nešto slično napisao prije par dana, jedino kaj na burzi često ne ispadne tako - e sad će ovaj i ovaj izaći na toj cijeni pa ću se ja ukrcati itd...često pobjegne baba sa kolačima, a nama je onda teško platiti recimo 7-8% više, pa škrgućemo zubima i gubimo psihičko zdravlje gledajući kako dionica odrađuje rast - govorim iz osobnog iskustva
A nekad bude i suprotno od onoga što svi očekuju.
-
jel to imamo ATH na SPX
Da, slabo se nešto komentira taj ATH, valjda za otvaranje šampanjca ipak čekamo naš CROBEX da dođe na ATH. On nije još ni na pola puta, ali za par godina možda i to dođe.
https://www.reuters.com/markets/us/sp-…igh-2024-01-19/ -
Da, te stvari ni meni nisu previše zanimljive, ime je OK, logotip dobar i ovaj i onaj…
Jedina stvar ove vrste kod nas u Hrvatskoj koja mi nije baš lijepa i trebala se mijenati je Končar, što se tako ružno zove, što se propustila povijesna prilika za preimenovati ga u nešto cool kao kao npr. “Tesla”. Sad nam je Tesla u Americi umjesto da ovdje bude.
Podravka je ok ime za nastup na stranim tržištima, logo također, stari i novi.
-
Novi logotip Grupe Podravka https://www.podravka.hr/kompanija/medi…balnom-trzistu/