Izvrsno! Iako, ne trebaju nas baš previše zanimati jednogodišnji rezultati neke jedne godine pa tako ni 2023., ali priznajem, zanimljivo je ovo za vidjeti, jer zanimljiva je godina. I čisto numerički. Osim što (skoro) stalno obaramo apsolutne rekordne, bit ćemo sad blizu i nekih relativnih. Npr. mogla bi biti jedna od najvećih godišnjih stopa rasta čak i u prihodima. Trenutni rekord drži daleka 2006. s rastom od 61 %. Što se tiče bruto marži, rekordna je 2007., sa svojih 37 %.
Neke prevelike stope rasta prihoda mogu biti samo privremeno. To je manje interesantno ali naravno dobro došlo, dok može, koliko može, i da se s novih baza raste dalje održivim stopama rasta (da nemamo neki baš pad nakon pojačanog cikličkog rasta, a što nemamo povijesno tendenciju, mi nadrastamo cikluse, kad drugi padaju mi imamo više-manje tek flat godinu-dvije, jer smo mala rastuća firma).
Više me zanima kako na dugoročnije podignuti ove bruto marže. To je prvi korak za sve ostalo, dakle skroz do neto marže, i u konačnici koverziju u slobodni novčani tok koja se također mora jednom stabilizirati, da nam FCF i neto dobit postanu sumjerljive, stabilno, da to lijepo izgleda sve od vrha do dna.
Ja se nisam toliko zanimao za ovu jednu godinu, ali ipak, kako su me zainteresirale backlog brojke, bacio sam oko na povijesni trend konverzije i razumne pretpostavke recentnih rokova ugovaranja i ako se ne varam i tim drugim putem došao sam do sličnog potencijalnog raspona za ovu godinu. I svejedno, bila bi ovo prva godina u kojoj bi prihod na kraju godine bio manji od stanja backloga na kraju prvog kvartala (zanimljiva trivia, slučajno uočio taj odnos, jer sve brže punimo backlog u odnosu na mogućnosti proizvodnje).
Vidjet ćemo. Biti će prihoda ove godine koiko bude (pa makar bilo i po onom “planu” 😀), a što slučajno ne bi bilo ove godine od onoga što smo možda mislili ide onda u sljedeću i vidjet ćemo ga već u zalihama i/ili stanju backloga. Ovdje se backlog uvijek realizira (nema tu otkazivanja i sl.) i zaliha prodaju (naša roba se ne kvari, i radi se prema narudžbama).