Sjajan prikaz naših lijepih financijskih rezultata! I zanimljive činjenice za dioničare: cijena dionice jedva uspjeva pratiti njihov tempo rasta 😀 (daleko smo mi od “multiple expansion”, a što mislim da je ovdje nužnost, jer ovo je daleko nadprosječna kompanija, nadprosječne kvalitete i rasta, pa nema smisla da se trguje ispodprosječnim “P/E oko 10”).
Posts by Lynx
-
-
Pa nije baš isto kao Podravka. Tamo država NIJE većinski dioničar, samo je imala neprimjeren nesrazmjeran neformalni utjecaj koji je nadajmo se ostao stvar prošlosti. I tamo se radi o puno boljoj industriji. Banke su pomalo zeznuta stvar.
No, ovo je osjetljiva visoko regulirana i međunarodno/EU uklopljena industrija pa je istina da tu više nisu realne stare muljaže i lopovluci, nego banka mora poslovati tržišno u okviru pravne stečevine i običaja EU. Država je loš gospodar, ali ovdje više nema puno šanse puno smetati.
Glavna teza mi je ovdje bila valuacijska. Ovo je već dugo na cijenama “balkanskog” običajnog prava, i red je da se s vremenom ovdje dočeka neki re-rating, plus kao manja banka ima mjesta za još neki solidni rast biznisa i njegove profitabilnosti. Ta dva/tri efekta su moćna kombinacija. Zato sam ovdje dioničar. Možda mrvicu slično kao PODR, ali ne previše.
-
Hoćeš reći kupiš prije dvije a prodaš danas.
i kad prodaš danas šta onda kupiš?
Ništa ne prodajem niti kupujem u Uzbekistanu 😀 Pomislio sam jedino da se tamo nude i neke kristalne kugle u paketu sa stanovima.
-
Nije mi jasno kad Powell kaže da do spuštanja može potrajati par godina.
Je li uračunao tu prošlo i ovu godinu ili tek sljedeća godina bude prva od "couple of years"?
To će ovisiti o inflaciji, ako se inflacija ne spusti na 2% neće biti brzog spuštanja. Inflacija bi vjerojatno skočila da sada odmah počnu s popuštanjem.
Pa to ne zna niti on. Načelni je plan za sada “to keep rates higher for longer”. Ali nikad se ne zna kako će se plan ostvariti, promijeniti.
Monetarna politika spada u jednu od najnepredvidljivijih stvari. Radili su istraživanja usporedbe onoga što su sami predviđali da će raditi i što su stvarno napravili i ispalo je da svoje odluke ne mogu predvidjeti ni ti koji ih donose!
S druge strane, kratkoročno znati te trendove je za investiranje doslovno niš koristi. I Buffett je rekao kad bi mu šef FED-a šapnuo na uho svoj budući potez to ništa ne bi utjecalo na njegove investicijske odluke jer ne bi znao procijenti kako ta informacija utječe na vrijednost njegove konkretne investicije koju procjenjuje.
-
gledao sam neki dokumentarac o uzbekistanu. gradi se na veliko. cijene nekretnina rastu velikom brzinom. sad kupiš stan i za cca 2 godine prodaš za duplo.
Hoćeš reći kupiš prije dvije a prodaš danas.
-
meni je samo zanimljivo kak je imaocima trebalo par dana da probave informacije koje je ERNT javno objavio....
Ne pratim ovo, ali na što misliš? Meni ovo izgleda kao telekom, koji je uz to još i cikličan. Dakle sve ovisi o dividendi, jako osjetljivo na trendove dividendi. Naizgled jednostavna, a zapravo baš teška kompanija za valuiranje.
-
Bome ako atpl divka se bude reinvestirala natrag.
Nek ode samo dio, recimo 4-5 mil.€ natrag u dionicu 🫣😳
ATPL posluje u izrazito cikličkoj industriji pa tako i cijena dionice dosta prati te cikluse. Nisam siguran kako se to radi kod takvih dionica. Vi biste možda se morali u taj biznis tako dobro razumijeti da u ovim rupama shvaćate da su rupe nakon kojih ide uspon pa tada fokusirati svoje kupnje… Prekomplicirano za mene
KODT je ono što kažu “quality compounder”, pa tako i cijena dionice prati biznis, više-manje, jednim jasnim smijerom bez puno oscilacija, pa se tu reinvestirati može kad-god. Svaki dan je dobar dan, tj. veći dioničari čini mi se to rade baš jako postepeno, nekakav DCA uz minimiziranje market impakta, jer ipak je tu još jako slaba likvidnost. Ne možeš tu odjednom staviti veći nalog. Nije ti u interesu kao kupcu.
-
Nije baš duplo veći bio...ali ok.
D&St ima dobar management.
I KPT ide u proširenje kapaciteta za 40% fo kraja 2026.
Kao što sam rekao...potrebe na tržištu rastu a kapaciteti tvornica premali. Uz to usa i eu ne žele trafiće iz kine.
Ovisi koliko daleko gledaš u prošlost
Nije možda baš "samo par godina", nego onda davno kad sam ja kupovao prve KODT dionice, malo više godina, odnos je bio nekih 2:1 i to se s vremenom smanjivalo dok se nije skroz preokrenulo. Negdje tamo 2008./2009. KODT je radio oko 600 milijuna kn prihda a KPT ako se ne varam taman negdje oko milijardu i 200 milijuna kn.
Što se tiče USA. Ne znam što ćemo s time. Oni su sad centar tog transfomers shortage. A nama to tradicionalno uvijek bilo kao daleko, "ne isplati se" izvoziti do tamo (ove naše, dok KOTR i KPT izvoze tamo na veliko... ). Bilo bi zgodno da se možemo i mi s našim programom malo i tamo ubaciti, proširiti svoj izvoz i na USA.
O toj Americi sam prije razmišljao u kontekstu PET Poljska kad je to krenulo tek..., ali evo opet Amerika postaje aktulana. Mislim si, kad na primjeru PET Poljska naučimo to raditi, rast i "anorganski", dobro bi bilo to ponavljati, usavršiti, dakle krenuti točno onim putem kako to radi SGB-SMIT Group koju vidim kao neki uzor, nešto gdje mi idemo, pa ako nikako drugačije (ako je potrebna neka blizina kupcima) akvizicijom/investicijom u USA ući i na to tržište.
Ne znam koliko je to realno. To je možda malo dalja budućnosti. Ali ako SGB-SMIT Group to može, zašto ne bismo i mi. Mi više nismo 10 put manjih od njih, već smo na nekih 1:4 odnosu veličina. Trebali bi i mi polako postojati biti spremni/sposobni i na takve iskorake.
Ali sad kratkoročno, kako su cijene jako porasle, sad bi se moralo moći isplatiti izvoziti do USA čak i direktno iz Zagreba.
-
Ljudi se zezaju za KODT, "reinvestiramo dividende - pa valja zato". Ali ako ovo malo dividendi ima market impact..., pitam se onda što će biti kasnije (npr. ako uđemo u CROBEX pa indeksni bude morao kupovati, pitam se od koga će, kad unatoč ovom sasvim solidnom free floatu kojeg imamo dnevni prometi opet nikakvi).
A prije toga je u svakom slučaju i ovaj Q2, koji čini mi se svi s nestrpljenjem čekaju, da vidimo kako se taj backlog može konvertirati u revenue. Sigurno ne može povijesnom dinamikom, to bi ipak bilo malo previše, očito da ugovoraju puno unaprijed, ali pitanje koliko točno. Vidjet ćemo.
-
KTP je još do prije par godina bio duplo veći od Končar D&ST, ali smo ga lijepo zaobišli!
Sad smo veći od druge dvije firme zajedno.
-
Pa ne moraš kupovati one s P/E = 18 (ako im E ne raste dovoljno brzo da opravda to). Imaš i onih s P/E = 10 kojima EPS raste po 20+ % CAGR već desetljećima da su valjda već "dokazane", a bome bi im moglo i malo brže ići u narednih par godina obzirom na specifičnost situacije u industriji im.
-
Sjela prije par minuta. Cijelih minutu i pol prije KOTR (imam nešto malo i mjernih).
-
Sjela prije par minuta
-
Ne znam puno o tim partnerima, ali ono što znam je da "mi" (dioničar sam MSFT) svoje partnere jako cijenimo. Njegovanje odnosa s partnerima je važan dio biznisa, cijele kulture kompanije, i premda ne znam kakve veze Span ima s AI (vidim neki spomen u komentarima iznad) popriličo sam siguran da će Microsoft naći načina kako svoje partnere uključiti u taj AI-driven rast koji se očekuje, da neće partneri biti žrtve automatizacije, nego dapače, da će uz povećani biznis biti više prilika za sudjelovanje svih partnera .
AI je inače fundamentalna općenamjenska tehnologija, kao internet, kao mikroprocesor, kao elektromotor, parni stroj... Jako širok sloj društva će imati korisiti od tog razvoja. To nam je novi izvor rasta produktivnosti. Nova "industrijska revolucija". I bilo je vrijeme.. Već dugo nismo imali takav poticaj globalnom rastu gospodarstva.
-
Ma svaka čast "svim varijantima" Končara, ali Končar D&ST je motor, tj. transformator, ne samo Končara nego puno šire
U Hrvatskoj nemamo nigdje drugdje kombinaciju ove veličine i ovog rasta, na ovim osnovima (održivost) tako da je upravo ovo firma koja će se "trajno" penjati na svim "listama", i u konačnici postati usput i "household name", nešto što svaki građanin poznaje kao pojam, kao "nacionalni ponos".
Ono što je TSMC za Tajvan, ili ASML za Nizozemsku, jednog dana će biti Končar D&ST za Hrvatsku. Prosječni građnin toga još nije svjestan (on bi pomislio da će to biti nekakav Rimac, ili neki drugi poznatiji mu brand kao Pliva npr., ali malo tko zna ime Končar D&ST, znaju ljudi općenito za Končar, i nemaju neko previše jako formirano mišljenje o njemu, ali Končar D&ST je još uvijek nepoznanica u široj javnosti).
Zato i logično da će KODT(2) jednog dana biti i ona najistaknutija članica CROBEX-a. Za početak prvo trebamo ući u njega. Pa onda ima vremena za postati i tamo glavni.
-
U prvih deset po veličini izvoza smo valjda već dvije godine (2021., 2022.). Sljedeća stepenica je prvih 5. Dobivamo one nagrade za “najboljeg velikog izvoznika”, ali još je dalek put do “najvećeg “.
Mislim da ćemo puno prije toga kao dionica biti jedna od onih glavnih (10 % cap) članica CROBEX-a.
Tu je prvi korak ući u njega. To možda već u rujnu? Mislim da ulazimo s oko 5 % težinom.
Kodt ili Kodt2?
S KODT2 se dovoljno trguje da ima šansu ući u CROBEX ako tako nastavi. KODT baš i ne.
-
U prvih deset po veličini izvoza smo valjda već dvije godine (2021., 2022.). Sljedeća stepenica je prvih 5. Dobivamo one nagrade za “najboljeg velikog izvoznika”, ali još je dalek put do “najvećeg “.
Mislim da ćemo puno prije toga kao dionica biti jedna od onih glavnih (10 % cap) članica CROBEX-a.
Tu je prvi korak ući u njega. To možda već u rujnu? Mislim da ulazimo s oko 5 % težinom.
-
Ušli u prvih 10 po veličini izvoza. Brzo ćemo i u prvih 5? 😉
-
ti će vjerojatno kupovati končar
Tko će kupovati Končar? Svak čast KOEI, i to je dobra dionica, ali KODT je posebno zanimljva stvar kao jedna od rijetkih transformatorskih “pure-play” kompanija. Toga nema puno u svijetu. To samo po sebi je velika vrijednost. Štoviše, to je toliko zanimljivo da ja imam na pameti i jednu ideju kompleksne korporativne akcije spajanja i razdvajnja serijom zamijena dionica (slično kao nekad KORF/VLHO/RIVP) kojom bi se izvuklo iz KOEI udio u KOTR i KPT zajedno s KODT (pod KODT) pa da imamo jednu firmu koja ima samo transformatore i ništa osim transformatora (sva tri). No, to je možda prekomplicirano za naše u KOEI i nema volje za to…
Kad ne tako, onda ćemo u KODT nadam se nastaviti ovako kako smo i do sada krenuli, samostalno u tom smijeru u kojem je očito da idemo.
Naime, ovo je naša prošlost (jedan simpatični pure-play s drugog kraja svijeta, ali baš kao mi, prije par desteljeća stanje): https://www.voltamptransformers.com/index.php/dashboard/index/
A ovo je što želimo postati u budućnosti, njima rame uz rame: https://www.sgb-smit.com
Zanimljivo je proučavati konkurenciju, i industriju, i u drugim geografijama. U drugim firmama kao da vidiš razne faze prošlosti i budućnosti naše firme.
Danas smo oko 4 manji od njih kao europskog pure-play lidera (kvalitetom možda već tu negdje…), a skoro duplo veći po prihodima od ovog simpatičnog Indijca (mada oni imaju duplo veću tržišnu kapitalizaciju od nas, iako im biznis raste povijesno točno po istim stopama kao mi, zanimljivo to kod njih valuacijski).
-
Podravka je jedina velika kompanija relativno likvidne dionice na ZSE da je kroz zadnjih 5 godina dioničarima ostvarila ukupni povrat od preko zlatnih 20 % CAGR.