1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Lynx

Posts by Lynx

• Birtija

• Lynx
    • August 16, 2023 at 2:04 PM
    Quote from pikolito
    Quote from Lynx

Pa nije valjda da se uopće bilo gdje u toj industriji priča o bilo kakvm tome sličnim brojevima, ne danas nego bar 5 godina. Ne mogu vjerovati da bi netko u Hrvatskoj išao na fakultet, zaposlio se negdje kao inženjer, za bilo što ovome sličnom. To je prosječna plaća u RH, to je su brojevi koji dolaze u obizr u pričama o radnicima u proizvodnji, gradilištu, početnicima tamo,.

U mojoj industriji (IT) još prije više od 10 godina kad sam se ja zapošljavao početničke plaće za studente direktno s faksa su bile nešto više od toga (uz obećanja brzog rasta na godišnjoj razini, jer bez obećanja te vrste niti tada tu nitko te plaće ne bi prihvaćao).

moram te opovrgnuti, bila je 2015., sasvim slučajno sam znao dečka koji je završio fer, tada je radio u fini (.NET developer) za 7000kn. ovo naprosto nije istina, stojim iza svoje tvrdnje

Ma naravno nikad nisu sve firme iste. FINA niti nije specijalizirana softverska firma, i još k tome je državna (ovdje je privatni sektor glavni). Pa i dan danas čak i na ZSE imamo primjere čudnijih situacija po ovom pitanju (kad sam čitao SPAN izvješće nije bi bilo baš jasno kakve su im to plaće, što točno SPAN radi, koga zapošljava, i tamo sve dosta nisko izgleda).

• Birtija

• Lynx
    • August 16, 2023 at 1:46 PM
    Quote from dionicar
    Quote from mikromakrto

Jesu to opet blokirali sami sebe da mogu isplatiti plaće? Kakav jad i bijeda od firme, ne znam koji bi inženjer, osim nekoga friško s faksa, želio tamo raditi.

U situaciji u kojoj se takvi ljudi traže svijećom u podne, raditi u ovakvom IGHu je sadomazohizam.

No danas sam mišljenja da više ni čisti početnik neće pristati za manje od 1000 EUR neto ( ugovoreno u bruto 1 )....

Pa nije valjda da se uopće bilo gdje u toj industriji priča o bilo kakvm tome sličnim brojevima, ne danas nego bar 5 godina. Ne mogu vjerovati da bi netko u Hrvatskoj išao na fakultet, zaposlio se negdje kao inženjer, za bilo što ovome sličnom. To je prosječna plaća u RH, to je su brojevi koji dolaze u obizr u pričama o radnicima u proizvodnji, gradilištu, početnicima tamo,.

U mojoj industriji (IT) još prije više od 10 godina kad sam se ja zapošljavao početničke plaće za studente direktno s faksa su bile nešto više od toga (uz obećanja brzog rasta na godišnjoj razini, jer bez obećanja te vrste niti tada tu nitko te plaće ne bi prihvaćao).

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Lynx
    • August 16, 2023 at 12:44 PM
    Quote from mikromakrto

Stranci ne poznaju zakone, prava i običaje u RH pa tu neće ulagati, ali zato mi poznajemo sve to u SADu pa se tamo isplati ulagati?

Ne radi se o poznavanju nego “postojanju” (vladavine prava, kapitalizma) i njegovoj opstojnosti (za što je npr. glavni preduvjet ne biti okupiran, ne izgubit rat, bar ne veliki na svom teritoriju, ne doživjeti revoluciju, vidi tablicu, tamo nema niti Njemačke, Italije i Japana, zbog gubitka rata).

Nije samo USA. U tablici je top 7 država kroz taj dugi period (ima ih još koje su blizu, Danska bi bila tu negdje itd). Naravno, prošle performanse nisu jamac budućih, mada nerjetko vrijedi i ona “winners keep winning“

Zato kažem, mi sebi možemo pridodati Hrvatsku na neki spisak potencijalnih budućih pobjednika koji ne mora biti 100 % jednak prošlim pobjednicima, jer mi znamo kako stojimo, dokle smo došli u svom razvoju. Istina da bi neke stvari mogli već polako shvatiti i neki stranci ali to je teže. Popis NATO članica je istina javno poznat. Npr. svi oni sad mogu zaključiti bez puno filozofije da se nama ne može dogoditi “ukrajinski scenarij“. Ali ne znaju oni točno za sve ostale faktore stabilnosti, poduzetničke klime (tu im donekle mogu nešto reći one razne doing business liste).

• Lynx
    • August 16, 2023 at 12:13 PM
    Quote from Normani
    Quote from Lynx

To što smo još uvijek “frontier” tržište, a ne “emerging”, nam nije baš na ponos, ali mora se od negdje početi, Dobro je da se širimo u tom indeksu.

Svaki korak naprijed je dobrodošao. RIVP i ostale hrvatske dionice koje ulaze u dotični index dati će svoj doprinos prepoznatljivosti hrvatskog tržišta kojeg stranci jedva da doživljavaju. Osim toga, nije li tako da će određeni indexni fondovi kupovati dotične dionice?

Da, sve to stoji, u načelu, no vjerojatno ipak vrlo ograničen stvarni efekt. Postoje ETF-ovi (i druge vrste fondova) koji ulažu u ta rubna tržišta, ali nema toga puno. Više nisu ni emerging markets popularni kao nekad, kamo li frontier. Ne znam koji će to imati utjecaj na potražnju za domaćim dionicama. Ja bih i tako radije da to kupuju domaći građani i oni budu ti koji će profitirati na rastu domaćih kompanija.

Pokazalo se da investirati izvan USA i vrlo uskog kruga država “sličnih” USA (u smislu dugoročne stabilnosti sustava, dakle političke, vladavine prava, kapitalizma) nema puno smisla. Veliki rast GDP-a nekih država nije i jamstvo stvaranja dioničke vrijednosti. Čast izuzecima, možda je npr. Indija takav, ali teško je pogoditi koja ekonomija u razvoju (da ne govorimo one još gore, frontier) će stvarno ostati na putu stabilnosti i sigurnosti za kapital, oplemenjivati ga po atraktivnim stopama.

Možda je Hrvatska kao članica NATO i EU dovoljno stabilna i sigurna od pojave bilo kakvog socijalizma ili rata, bilo kakvih zakonskih izvlaštenja dioničara ili drugih vrsta propasti pravnog okvira (porezi itd.) i realnog stanja (gospodarsko stanje, poduzetnička klima), no to stranci ne mogu znati. Mi možda možemo. Lakše je domaćima ulagati u domaće dionice nego strancima koji nam nemaju zašto vjerovati.

Mi smo čak sasvim nedavno imali i onu Agrokor krizu, sad postoji neka šansa za kopiranje talijanskih gluposti vezano za dodatne prethodno nepoznate (to je tema “predvidljivosti”) poreze bankama itd., dakle ništa ne ide u prilog tome da bi neki stranac trebao aktivno poželjeti tražiti (iz bilo kojeg indeksa) nešto u Hrvatskoj pa eto jedino možda slučajno neki manji broj njih to napravi pasivno kroz neki skupni indeksni ETF kao neki global frontier total market. Zato ovo u tom smislu nije loše. Još uvijek do nas mogu doći samo “slučajno”, indeksno.

Ali, mi koji bolje poznajemo Hrvatsku i možda znamo realnije ocijeniti te rizike imamo priliku (uz strane dionice) imati i nešto probranih domaćih blue chipova kao RIVP.

Mi možemo za sebe ovom popisu dodati Croatia. Većina svijeta to ne može jer dovoljno ne poznaje ovu državu.

Turizam je zapravo način kako ljudi mogu steći prvi kontakt s Hrvatskom. Turizam je zbilja važan, sveopće koristan!

Files

IMG_2777.jpeg 82.97 kB – 0 Downloads
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Lynx
    • August 16, 2023 at 11:39 AM

Teme su nam sad baš isprepletene 😀 O ZABA se piše na HPB dijelu foruma a o HPB na ZABA strani, što je i OK, sve je to povezano, pa ćemo tako uskoro i u CROBEX-u imati obje, “veliku banku” i “malu banku”, pa da se taj sektor malo pojača u indeksu (i povoljno mu je to, da u zlatno doba banaka bude toga dovoljno u indeksu).

Ne znam jedno kad ćemo se valuacijski isto tako ispreplesti, izjednačiti, ili barem približiti.

• Lynx
    • August 16, 2023 at 10:53 AM
    Quote from Normani

Valamar Rivera će (između ostalih) od 31. kolovoza 2023. biti u Frontier Index-u.

MSCI, najveći pružatelja dioničkih indeksa na globalnoj razini i voditelj mnogim investitorima, upravo je objavio redovnu reviziju koja je svakako zanimljiva za našu regiju budući da Hrvatska, Slovenija i Rumunjska dobivaju nove predstavnike u Frontier Indeksu.

https://icam.hr/blog/veliki-uspjeh-top-hrvatskih-kompanija/

To što smo još uvijek “frontier” tržište a ne “emerging” nam nije baš na ponos, ali mora se od negdje početi, dobro je da se širimo u tom indeksu.

Indeksi su važni za opću prepoznatljivost, “investibilnost”, pa lijepo da imamo i ovaj inozemni razvoj, pored domaćeg kojeg baš spomenuo na drugoj temi o skoroj “povijesnoj” revizije CROBEX-a (kad će ući neke nove članice, neke se vratiti, indeks se baš lijepo ustabiliti na jednu zgodnu kolekciju dionica iz svih sektora i industrija lijepo izbalansirano) koja je baš prikladna (naravno i uzrokovana, jer ide po likvidnosti) ovom buđenju domaćeg tržišta kapitala kojem svjedočimo (ljeto je vrijeme letargije na ZSE, malih prometa i pada cijena, a gle sad ovo ljeto 2023.!).

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Lynx
    • August 16, 2023 at 10:37 AM
    Quote from Damir1952

Tržište kapitala se tek malo smirilo, kad ono opet samo o porezima!

Ne izgleda mi da se može duh vratiti u bocu tek tako :)

Inače, ljeto je na ZSE poznato kao vrijeme najmanje likvidnosti i općeg pada cijena.

Ako nam je ovo ljeto, kako će tek biti na jesen i kasnije, posebice nakon rekao bih "povijesne" revizije CROBEX-a (kad će ući neke nove članice, neke se vratiti, indeks se baš lijepo ustabiliti na jednu zgodnu kolekciju dionica iz svih sektora i industrija lijepo izbalansirano).

Tržište se probudilo.

• Lynx
    • August 14, 2023 at 5:04 PM
    Quote from komot
    Quote from Nevera

Pričam općenito. Uletio sa novim nikom pred 5 mjeseci i sada si napametniji.

I ja imam BZJK I CEBA pa, pa šta. Sjećaš li se?

Meni je Lynx potpuno OK forumaš. Ne vidim zašto ste napali čovjeka.

Ma zezaju se, ili su on skroz “novi” 😀 Oni dovoljno stari se sjećaju mog nicka s drugih foruma (i Bakićevog bloga, isti/slični nick mi je uvijek) i mojih dosadnih priča o Apple i KODT skoro stalno, tu i tamo malo turizam, malo Buffett/Munger, malo neka egzotika koju nitko nema (JDGT, MDKA) itd.

Nego, kad smo kod drugih/starih foruma. Kad sam ovaj otkrio nedavno, nije mi bilo jasno, je li ovo neki nasljednik/rebrand mojnovac.net ili je ovo nešto skroz novo nepovezano?

• Lynx
    • August 14, 2023 at 4:29 PM
    Quote from zlocesti

Stvarno, kako se zvaon lynx prije lynxa :/

Pa isto tako, samo na onom drugom forumu, na kojem nisam pisao neko vrijeme pa kad sam htio opet, vidio sam da se forum pokvario (u svakom smislu, niti password mi više ne radi tamo, niti link za rest ne radi, a i ćemu, moja glavna tema/Kodt zamrla, sve nešto čudno tamo) i onda saznam za ovaj novi forum, pa se tu prijavim. Sviđa mi se. Bolji je od poslovnog!

• Lynx
    • August 14, 2023 at 4:00 PM
    Quote from Nevera

Lynx.. Ma čuj nema dionice, nema teme di ti ne tipkaš i sve nešto u superlativima potkepljeno nekakvim crtežima i analizama.

Ali daj jbga neko mora izgubiti da bi netko zaradio, ali di ovdi?

Ja sam u PODR puno prije njih i ne smeta mi što ulaze i oni sad. Ne vjerujem u to tvoje “netko izgubiti da bi netko zaradio”. Tržište kapitala nije zero sum game.

• Lynx
    • August 14, 2023 at 3:39 PM
    Quote from Nevera
    Quote from Sheki

Jel postoji još neka burza na svijetu na čiji index ovoliko utječe trgovanje Mesne industrije :) ?

Izvini peduhtri si me.

Na osnovu cega crbex cca 1 % u plusu.

SPAN i Podr. Hebo sve kada mesari kroje kožu.

Reži i bježi.

Danas KOEI sa svojih par protrgovanih dionica doprinosi više nego SPAN (jer mala mu je težina u indeksu). To (KOEI/KODT) još nisu skužili.

Glavna je PODR. A rasla je ona i puno prije njih, godinama, nisu oni odmah shvatili njenu vrijednost (puno veću nego KRAS npr. kojeg se prvog uhvatili).

Stvar je samo što su oni veliki pa gdje god se pojave to je kao slon u staklani ili kako bi Englezi rekli “like a bull in a china shop”. Ne mislim to negativno, nego jednostano veliki su i moraju utjecati na okolinu kao da se kreću nespretno, ali kreću se kako mogu.

Kamo sreće da je više takvih bikova. Bila bi nam ZSE malo življe mjesto!

• PODR (Podravka d.d.)

• Lynx
    • August 14, 2023 at 11:44 AM
    Quote from mooji

PODR i jos par imena su stavili u indeks MSCI Frontier markets. To bi sad moralo privuci velike Frontier market globalne fonde.

I konačno će taj MSCI Croatia na nešto sličiti s tih 5 novih dionice. Do sada je bio smiješan, samo HT i ZABA https://www.msci.com/documents/1019…40-4bfb442aa2b1

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Lynx
    • August 14, 2023 at 9:47 AM

Brunos nemam ništa protiv stock splitova, ali kako oni domaći servisi (mojedionice, investiramo) skoro uvijek imaju s tim problema i dobro nam ne usklade povijesne cijene pa to ružno izgleda…, ne znam, možda ipak bolje prestati s tim splitovima i pustiti da naraste onako kao BRK-A (500 tisuća 😀).

Na domaćem tržištu je MDKA primjer koji ćemo teško preteći (pa da budemo rekorder i po tome, jer ovo je firma koja želi obarati rekorde, u svemu, natjecateljski duh oduvijek, kako i naš stari/prošli CEO govori, igramo u “europskoj prvoj transformatorskoj ligi”).

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Lynx
    • August 13, 2023 at 1:30 PM

Ne znam je li bolja, ali teško da su neke bitne razlike. To su firme u nešto različitim fazama investicijskih ciklusa, profitabilnosti, ali već jednostavnim pogledom u bližu budućnost, barem prema “analitičarima“, to je taj neki omjer veličina 3:1 ova dva biznisa, slično kako i tržište danas kaže.

Files

ARNT Estimates (USD).jpg 211.17 kB – 0 Downloads RIVP Estimates (USD).jpg 226.11 kB – 0 Downloads
  • SPAN (SPAN d.d.)

• Lynx
    • August 13, 2023 at 11:42 AM
    Quote from renchi
    Quote from Lynx

Ne znam puno o ovoj dionici ali nevjerojatni ste mi s ovim pričama. Pa zar nije dionica i nakon ovog pada odradila baš lijep rast u tih nepunih 2 godine? Ne treba se puno zamarati kratkoročnim oscilacijama cijena. One nisu predvidljive. Svatko treba za sebe imati svoju procjenu vrijednosti i time se voditi a ne brinuti što tko radi sa svojim dionicama.

Ova dionica je značajno bolja od CROBEX-a od IPO vremena do danas, što je samo po sebi čudno za IPO dionicu. Ili je IPO bio značajno ispod fer vrijednosti (nije bilo interesa, a oni baš nisu htjeli odustati iz nekog iracionalnog razloga, ponosa?) ili se vrijednost snažno promijenila ubrzo nakon IPO (došlo do nekog velikog rasta biznisa kakav uprava svega godinu dana prije nije mogla predvidjeti pa zato nisu radili IPO po višoj cijeni?).

Ne znam što je po srijedi ali ja dokle god vidim da to pobjeđuje CROBEX meni izgleda skroz OK za jednu svježu IPO dionicu.

Ako je to istina, onda je bas to razlog za jos sumnjiviji nacin prodaje ovoga paketa dionica. Bas iz tog razloga kvalitete firme i dionice je sumnjivo prodati veliki paket dionica u 2 dana uz ovakav urusaj cijene. Od strane ljudi koji nisu neuki ili nevicni burzovnoj trgovini.

. Sumnjivo je na manipulaciju trzistem. Jako je cudan ovaj dogadjaj. Nije cudno sto su prodali, nego je cudno zasto su kupili i cudan je nacin na koji su prodali. A pattern recognition govori u prilog manipulaciji cijenom. Zasto ?

Ne znam, ali zvuči mi kao da previše histerizirate oko kratkoročnih kretanja cijena. Mene ne bi puno iznenadilo niti zabrinulo da moje dionice tako odrade par dana pada od 7 % jer sam dovoljno uvjeren u njihovu vrijednost.

Ako odzumirate vidite da je dionica u lijepom plusu pa je pričati o nekom padu bezveze. Dokle god se ne poništi vodstvo iznad CROBEX-a kroz te sad skoro 2 godine nema tu nekog pada, nego prije će biti “nevjerojatan rast” (za kojeg dioničari možda imaju objašnjenje).

Trebate se držati vlastitih analiza vrijednosti i ne dati se uznemiriti tržišnim kretanjima.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Lynx
    • August 13, 2023 at 11:11 AM

Ne znam puno o ovoj dionici ali nevjerojatni ste mi s ovim pričama. Pa zar nije dionica i nakon ovog pada odradila baš lijep rast u tih nepunih 2 godine? Ne treba se puno zamarati kratkoročnim oscilacijama cijena. One nisu predvidljive. Svatko treba za sebe imati svoju procjenu vrijednosti i time se voditi a ne brinuti što tko radi sa svojim dionicama.

Ova dionica je značajno bolja od CROBEX-a od IPO vremena do danas, što je samo po sebi čudno za IPO dionicu. Ili je IPO bio značajno ispod fer vrijednosti (nije bilo interesa, a oni baš nisu htjeli odustati iz nekog iracionalnog razloga, ponosa?) ili se vrijednost snažno promijenila ubrzo nakon IPO (došlo do nekog velikog rasta biznisa kakav uprava svega godinu dana prije nije mogla predvidjeti pa zato nisu radili IPO po višoj cijeni?).

Ne znam što je po srijedi ali ja dokle god vidim da to pobjeđuje CROBEX meni izgleda skroz OK za jednu svježu IPO dionicu.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Lynx
    • August 13, 2023 at 10:47 AM
    Quote from dionicar

Koliki je trenutno BVPS ?

Ne onda nije dionice 235 EUR nego baš trenutno ?

Je li moguće da je 300 i da banka ide u prodaju kroz koju god i dobije se 1200 EUR / share ? 4x BVPS

Ne znam o kakvoj “prodaji” govoriš (doduše nekakav mali IPO prodaje državnog udjela bi imao smisla), ali BVPS još nije 300 EUR. To će vjerojatno biti u prvom dijelu sljedeće godine. Na Q2 je bio 247,86 EUR a “u ovom trenutku” možda blizu 260 EUR, tj. 260 EUR na kraju kvartala.

I odakle ta multipla 4? Fer vrijednost ovisi koliko je produktivan taj book (odnosno aktiva) i koliko cijenimo tu produktivnost (zarade), tj. podosta ovisi o tržišnim kamatnim stopama (zato ja baš i ne volim ovakve osjetljive biznisa, ali što ćeš, ipak sam dioničar ovdje). No ipak ima i određenog faktora stabilnosti. Uz više kamatne stope zarade će biti bolje, ali uz niže ćemo ih više cijeniti (manja diskonta stopa u DCF). Ako će kratkoročnije kamatne stope biti relativno visoke a dugoročnije umjerenije banke (tj. njihovi dioničari) su dobile jackpot.

Je li ta jackpot multipla 4 ili neki drugi broj, ne znam točno. Ali mislim da treba biti veća nego je sada na tržištu i s manjom razlikom do one koju ima ZABA u svakom trenutku. No, to je samo moje skromno mišljenje.

Ovdje je dobro što nam BVPS raste istovremeno s rekao bih i očekivanjima oko “koliko treba biti“ taj P/B.

• Lynx
    • August 12, 2023 at 10:13 PM
    Quote from zlocesti

Kolega lynx, na kojoj je platformi to nacrtano ?

To je na Koyfin (https://app.koyfin.com)

• Lynx
    • August 12, 2023 at 10:05 PM
    Quote from Nevera

Više me muči rasprodaje dionica kao ZABA, HPB, SPAN

Kako misliš rasprodaja, pa banke su bile ovih dana pod utjecajem onih talijanskih priča o dodatnom porezu, normalna reakcija na takve vijesti, ali ne vidi se ni to previše čim malo odzumiraš. Zadnjih 3-5 godina njima ide baš dobro.

Files

IMG_1399.jpeg 216.29 kB – 0 Downloads
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Lynx
    • August 12, 2023 at 11:22 AM

Kad bismo im barem mi mogli nekako pomoći (uz povećane cijene se mora isplatiti izvoz i skroz do tamo), pronaći način za brzu izgradnju dodatnih novih proizvodnih kapaciteta, jer mi nismo poluvodička industrija (nije to prevelik CAPEX), nije tako velik problem da izgradimo previše pa kasnije imamo nešto viška, pogotovo jer smo mala kompanija koja povećava tržišni udio pa bismo mi i budućom normaliziranom razinom prodaje izrasli relativno brzo u svaku razinu kapaciteta koju bismo prethodno izgradili https://transformers-magazine.com/tm-news/danger…age-in-the-usa/

1. Privacy Policy
  2. Kontakt