Dugo ovdje ne pratim što se događa, ali kad vidim ovakvu vijest na ZSE, prva mi pomisao "zanima li to uopće bilo koga?". Nekako mi se baš i nisu pokazali kao brižni skrbnici dioničkog kapitala, njegovog oplemenjivanja, stvaranja vrijednosti. I oni kao takvi da se imaju obraza obraćati investicijskoj javnosti u vezi bilo čega...
Posts by Lynx
-
-
za KODT ne ocekujem iduce godine vise od 20ak € divke sto je manje od 3% na cijenu od 700. Tako da tesko mozemo reci da takva divka pokriva inflaciju.
Kod dividende se gleda brzina rasta i to se može uspoređivati s inflacijom. Zadnjih par godina ovdje dividenda raste ohoho iznad inflacije
-
Recentna zbivanja u Izraelu, odnosno u bazenu zvanom Mediteran, ukoliko se oduže, mogla bi negativno utjecati i na naš turizam. Njemački kancelar leži po podu zračnih luka, svi gađaju sve, postoji mogućnost uplitanja još 10 različitih strana(...) Vidim ovo kao potencijalnu mogućnost značajno manjeg broja dolazaka Amerikanaca, Australaca... S jedne strane nam je rat 400km od sjeveroistočne granice, a s druge u jugoistočnom Mediteranu. Što se događa na Kosovu? Vrijeme za bijeg u "nužne" industrije - hrana, energetika...?
Samo glasno razmišljam.
Misliš da će opet postati popularne sjevernoafričke zemlje pa nama manje turista? Neobično. Bliži su mi nekako ti razni Tunisi i Egipti žarištu nego li naše istarsko-dalmatinske destinacije. Kod nas mi djeluje nekako sigurno. Bolje Austrijancima i drugim našim gostima da dolaze tu nama blizu nego tamo tražiti egzotiku, još možda i stvarno neka raketa im tamo zaluta, neke izbjeglice im tamo remete godišnji itd.
-
U prvih pola sata tj. do 10:00 sati obavljene samo 3(tri) transakcije.
ZSE pa,pa.
Nije ZSE jedina burza na svijetu.
Ja sam jutros po otvaranju malo si podebljao ASML (na amsterdamskoj burzi). To je kod njih ono što je nama KODT - dionica najbolje firme.
Valjda i za našu najbolju firmu potencijalni novi dioničari čekaju ovo što se dogodilo njima sinoć na kvartalnim rezultatima. Narudžbe. Malo slabije narudžbe/backlog i ljudi odmah histeriziraju. Baš su funny. Zapravo slično očekujem kod nas. One naše narudžbe po 200-injak milijuna EUR kvartalno su bile ludilo. Takvo ludilo ne može svaki kvartal.
-
Ne znam je li tako i kod KOTR inače (kad nismo imali kvartalne) ali na KODT često bude baš tako, treći kvartal nešto slabiji od ostalih, četvrti zna opet malo pojačati. Suprotno od turzma Dok jedni rade preko ljeti drugi preko ljeta idu na godšnji!
Ali vidimo na KOTR i YoY usporenje u ovom kvartalu. Ne može stalno jednako brzo rasti. Uskoro ćemo vidjet kakvo je stanje za KODT. Ali u KODT slučaju smo imali nešto jače pojačane zalihe koje se moraju prodati, tako da tu može biti manje vidljiv utjecaj ljetne sezonalnsoti. Kako god, ne treba se previše zamarati kvartalnim kretanjima.
Ono glavno izvješće koje ja čekam je godišnje izvješće za 2023! Godišnja su detaljnija i ljepša. Njih baš volim čitati.
-
E ovo je valjda ipak novina, sad i kvartalna izvješća objavljuju! Izvješće izgleda vrlo dobro, nastavak trenda iz prvog dijela godine https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…1410d603c1c.pdf
-
Je to puno ili malo za Končarove mjerne transformatore?
Dobitak poslovne godine je puno veći od zadržane dobiti.
Haha, pa što je ovo, oni bi se sad stvarno malo igrali Končar D&ST Sad počeli objavlijvati i kvartalne i to prije Končar D&ST! Samo još fali da se dionica KOTR2 prebaci u redovnu kotaciju na ZSE i da nas pokušaju zasjeniti kao nova zvijezda!
Pa ovo je lijepo, u skladu s trendom koji smo vidjeli u dosadašnjem dijelu godine (nedavno su objavili i polugodišnje https://progress.market/hr/papir/310?i…&tab=stock_news ) i stanju backloga koje smo vidjeli u godišnjem 2022. (ne baš kao ovdje, ali isto veliki rast narudžbi).
-
Cipar kao tržište, pa opet neko izaslanstvo (stalno neki gosti koliko vidim, nekakve škole često dolaze u obilaske, iz Njemačke, Nizozemske što sam vidio kad sam guglao nedavno) - iz najnovijeg Končarevca https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1490.pdf
-
Osim dalekih razvijenih tržišta (USA, Izreal) radi se i u regiji dakle (Srbija). - https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1490.pdf
Nadam se da Izraelu u ovom trenutku možemo posebno pomoći prioritizirajući proizvodne kapacitete za promptne isporuke svega što im treba. -
Ovo prvo, čini se
Ali je SPAN "nešto treće". Niti je u Americi, niti je vrsta IT firme kakve dominiraju tom njihovom sektoru.
-
Male dioničare nitko ne štiti, Hanfa je za neku stvar, pravosuđe još i gore.
Zato treba sve prepustit vujnovcima i gobcima i otići u irsku.
I prije svega: nemamo kao neke druge manje države (Danska, Švedska...) baš nekih stvarno kvalitetnih kompanija (i inače dugu tradiciju poduzetništva, kapitalizma, stvaranja vrijednosti, tržišta kapitala). Svakako ne u nekom bitnom broju.
Ali to ne znači da se ne može ništa investirati na domaćem tržištu. Klasični ("deep") value investitori mogu ovisno o cijenama pokušavati se probiti kroz šumu "value traps", "turnarounds that never turn" i pronalaziti s vremena na vrijeme neke zgodne prilike.
Kvalitetni investitori neće naći puno stvari na ZSE, ali moguće je nešto sitno. ZSE nudi impresivnu raznolikost kompanija obzirom na svoju veličinu. Nismo ona tipična eurpska burza "naftaš, telekom, banka". Pogledajmo samo zadnji CROBEX, baš je raznoliko.
-
Super da ste to nasli. Bilo bi zanimljivo vidjeti cijeli izvjestaj ali iz ovoga na linku nema nikakvih postotak ni brojeva. Zar kupnja izvjestaja kosta cak 3500$?? Ima li neki jeftiniji nacin?
Ne znam, nisam nikad vidio cijeli takav “industry report”, nego samo članke gdje ih reklamiraju ovako, link, i u članku samo kratak sažetak, osnovni brojevi (veličina tržišta za zadnju godinu, stopa rasta tržišta), ovakav popis igrača. Za ovaj konkretno ne vidim ništa online. Bude više varijacija tih reporta, stalno izlaze, ovisno tko ih radi, koji segment tržišta, koja bazna godina.
Ovdje mi je upalo u oko to što baš spominju Koncar D&ST. Ponekad sam negdje vidio da spomenu ime grupe (Koncar) kad se govori o Europi ili čak naše male mjerne trafiće u svojoj maloj niši, ali ne sjećam se ovako jasno u pol liste baš Koncar D&ST da sam prije vidio, i to je ovdje sad u globalnom istraživanju ovog velikog segmenta. Lijepo je vidjeti nas na popisu “glavnih”! -
Koliko znam, do sada se nismo poimence spominjali u ovakvim globalnim analizama industrije kao jedan od ključnih igrača ukupno globalno rangirano, a evo ovdje smo 10. na spisku “key players” - https://www.marketsandresearch.biz/report/296660/…orecast-to-2028
The following are the key players specified in the Oil Immersed Power Transformers report:- Siemens
- ABB
- GE
- Hitachi
- Schneider
- Mitsubishi
- Toshiba
- Hyosung Heavy Industries
- Hyundai Heavy Industries
- KONCAR D&ST
- Nissin Electric
- Electroputera
- Daihen
- SCHORCH
- Zapotozhtransformator
- Hebei Keneng Electric
-
Nešto ste mi previše pesimistični s tim pričama o 1929.-33.
Istina je da ponovno ulazimo u “roaring twenties”, pa i malo više od toga, ovo je ravno novoj industrijskoj revoluciji što nam je tu negdje iza ugla, “upravo je u toku”, ali ne mora takvo razdoblje uvijek završiti depresijom kao prije 100 godina. Štoviše, ovaj put smo krenuli baš obratno, ona korona i ovi ratovi su na početku zlatnog doba (dok većina još nije ni svjesna što je iza ugla), umjesto na kraju kao rezultat pucanja balona.
Sve će ovo negativno proći kako je i došlo, a zlatno doba se s vremenom pokazati u sve većem sjaju.
Prijetnja koju imamo ovaj put verdi doduše baš je “smak svijeta”, u najdoslovnijem (i najbiblijskijem) smislu, jer veliki napredak nikad ne ide baš i bez velikih izazova, rizika, a ovo što slijedi je najveći napredak znanosti i tehnologije i produktivnosti, bogatstva, do sada, međutim ja sam optimist da ćemo crni scenarij izbjeći, da AI neće biti bog koji je ovladao nama (i potencijalno nas uništio kao vrstu na Zemlji), nego ćemo mi biti oni koji vladaju tim bogom.
Dok jedni gledaju FED-ovu bilancu i proriču depresiju, drugi gledaju NVDA na preko trilijun USD market cap (P/S preko 30, ne P/E, baš P/S) i ništa im nije jasno. Meni je ovo drugo zanimljivije za gledati. I nisam uopće baš siguran da je ovo drugo previše skupo, obzirom na što dolazi u ovoj industrijskoj revoluciji. Uvijek su oni koji prodaju “picks and shovels“ bili posebno zanimljivi. NVDA sada prodaje praktički sve picks and shovels. Tu je samo pitanje hoće li ih kasnije biti još u konkurenciji (jer svi nešto pokušavaju, od Tesle i Googlea odavno, do sad Microsofta i Amazona čak, a tu je i Apple kao inače najjači dizajner čipova koji možda iznenadi svojim prodorom u serverski/AI segment također). .
Malo optimizma dobro dođe. Ne treba se bojati niti raketa a kamo li FED-ove bilance. Pa vidjeli ste onaj Iron Dome kako dobro radi, a to je tehnologija kamenog doba obzirom na ovo što nam donosi “AI revolucija”. Divljaci su ponekad opasni, ali ako ćemo biti baš toliko napredniji neće nam moći ništa. FED-ov balance sheet nije nikakav problem ako gospodarstvo doživijeti uzlet.
-
Nemam ovu dionicu, ali destinacija mi je top! Baš sam napravio jednu sliku grada pomoću Dalle 3 u ChatGPT.
To nešto govori o destinaciji kad mi je prva koja padne na pamet kad pomislim na “hajdemo naslikati nešto lijepo”! Vrlo uska konkurencija s Dubrovnikom po tom estetskom, fotogeničnom i sličnim aspektima.
-
Suviše su male količine.
Al' reći ću vam i ovo.
Nikada nisam uspjela kupiti kodt po bidu.
Ili me nalog preskoči, ili nema trgovanja, pa zaključim da ja mogu čekati do sudnjeg dana 🤔
Da, suviše mala likvidnost općenito, za ovakvu dionicu, ludo. Ali popravlja se u zadnje vrijeme, prometi rastu kroz zadnjih godinu-dvije.
U prilog nam tu ne ide ova situacija sa dva roda kako se sva likvidnost, i free-float za CROBEX itd. uvijek dijeli u dva toka. I neke puno veće globalne kompanije (i Mastercard čini mi se) koje su imale tu situaciju s voting i non-voting shares su ponekad jednostavno spojili ih u jedno na kraju, skupština uspjela odlučiti da im nije problem da se postojeći voting dioničari malo razrijede novima nakon konverzije. Možda stvarno ne bi bilo loše da se i ovdje donese takva odluka. Što će nam dva roda, što bi bio problem KOEI malo spustiti svoj udio u pravu glasa na udio u kapitalu, 52,73 %).
-
Sto je sad ovo ?
Podravka - trazeno očitovanje zbog pada dionice od 6-7% ?
Svasta.
Mislim da je to zato što je više od ovih 5 % (Dinamički limit ± 5 %), jer je PODR u tom prvom razredu gdje limit samo 5 %, prema likvidnosti ih se svrstava u te razrede https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRPODRRA0004&tab=stock_info
-
Izvještaj o održivosti - https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…c41afd1523b.pdf
-
Je nam Crobex danas roni, mora biti da nam sve CROBEX dionice imaju postrojenja i nekretnine u Gazi.
Ja imam samo jednu izraelsku dionicu (NYSE listed) na watchlisti (InMode Ltd.), i ona danas (pre-market) pada manje nego PODR na ZSE u ovom trenuktu Nisam gledao druge izraelske.
Što se tiče hrvatskih kompanija, na njih u teoriji kao utječe cijena nafte i kamatne stope... ali nije baš da imamo neke direktnije veze, nemamo puno niti izvoza tamo.
Oni koji izvoze u Izrael izvoze nerjetko robu (trafići, KOTR posebno) za kojom potražnja može i porasti u ratnim okolnostima (ako dođe do oštećenja infrastukture, jer ipak se nešto provuče i kroz Iron Dome, inače impresivna tehnologija, gledao sam snimke kako presreće i obara sve što oni divljaci ispale).
U vrijeme kriza i ratova pamet i hrabrost pobjeđuje. Prodavati će uz padajuće cijene oni koji se boje, koji su previše pesimistični oko budućnosti svijeta, kupovati će oni koji gledaju prema boljoj budućnosti. Opstati će firme koje proizvode korisne stvari, na profitabilan način.
-
Važan je podatak sa MD da je P/E 10,75 na cijenu od 670 Eura mora se priznati zanimljivi podaci, izazovni za ulagače
Meni kao više "quality" orjentiranom investitoru (srodno onom GARP - "growth at a reasonable price") ovaj gotovo pa "deep value" P/E = 10 pomalo i neugodno zvuči - ja dionice koje se tako trguju inače doživljavam smeće-dionicama
Ne znam kad će se to promijeniti ali ovo NIJE normalno. Ovo je najbolja firma, i ona bi se trebala početi tržiti s time u skladu. Prosjek tržišta je nekih 16-17 na ZSE. A ovo nije niti tek prosječna firma, ovo je puno iznad prosjeka.
Ne vjerujem da prosječni investitor na ZSE ovu firmu smatra baš smećem, ali neki zanimljiv splet okolnosti nam to uvjetuje da izgleda tako funny. Valjda je stvar u tome da je dionica prvo bila radikalno podcijenjena (i na temelju ondašnjih informacija), pa je došao ovaj veliki rast poslovanj koji možda nije bio očekivan u toj mjeri, i promjena cijene koja bi to mogla popratiti jednostavno prelazi neke tehničke/momentum granice koje naše tržište, investitorska psihologija, može podnijeti.
Na razvijenijem tržištu (USA) i sad trilijun dolara velike kompanije (NVDA) dionica ako dođe do takve eksplozije fundamenta to uspije odreagirati, ništa je ne koči.