Ja se jedino pitam zašto do sada članovi uprave i s njima povezane osobe (kao i ostali zaposlenici i njihove obitelji i prijatelji koji itekako dobro znaju o kakvoj se firmi radi...) nisu kupovali, no bolje ikad nego nikad - https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52559
Posts by Lynx
-
-
Naš legendarni stari CEO dobio odlikovanje https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1491.pdf
-
I Litva ove godine kao posebno značajano tržište https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1491.pdf
-
Ne znam hoće li i Novi Feromont (slična veličina, sličan udio) nekad doći na red za slično, a možda i Elkakon bolje prebaciti preko 50 %. Sad kad smo na ovoj apsolutnoj veličini kompanije i ovih razina profitnh marži, od malog dijela jednogodišnje dobiti možemo izvršiti malu "value creating" akviziciju. Ovo ne vjerujem da je koštalo više od 15 % ovogodišnje dobiti.
To do sada nije bio slučaj. Veličina donosi nove opcije u pogledu reinvesitranja godišnje zarade. Nije više da jedino što možemo redovito raditi je povećanja proizvodnih kapaciteta postojeće tvornice i tu i tamo neka solarna elektrana. Sad se mogu raditi i "male akvizicije".
Dobro nam dođu i one veće (to je doduše rizičnije) horizonatalne kao PET Poljska za širenje na nova tržišta organski i inorganski, koje se rade periodički, no ove male, one se mogu bilo kad, kad god se pojavi neka prilika, jer može ju se brzo zgrabiti kad se ima resurse generirane kontinurano snažnim poslovanjem.
-
Gledam listu i mislim se KODT sve ove sije za duplo i onda da glasujem ...nope
Da je KODT na listi onda PODR ne bi dobila nagradu
Ne znam kojim kriterijima su se vodili za sastavljanje liste. Možda ne žele da KODT osvoji previše različitih nagrada... jer ona nagrada "Dionica s najvećim porastom cijene" je valjda tu za KODT jasna. Ne znam baš da se do kraja godine stigne bilo što promijeniti na toj ljestvici.
-
Lijepo - malo dakle vertikalne integracije, dobro dođe, kao što kažu, povećava konkurentske prednosti!
Naše stalno širenje kapaciteta će time biti malo dodatno podržano/olakšano, kad se ima punu kontrolu nad jednom od ključnih komponenti u lancu dobave, pozitivno i za bruto maržu (jer to je profitabilna firma, nije da nam dostavljaju robu ispod cijene).
To je jedan primjer reinvestiranja. Ono što želimo. Lijepo se zarađuje, i zarade se velikim dijelom (ono što ne ide u dividende) reinvestira kako bi se i dalje raslo i još bolje zarađivalo po jedinici prodaje.
Imaju 51% u toj firmi pa bi to bilo dodatno prihoda 24/2 ...?
točnije 24 mil *0,51, ali ne treba zanemariti da su i do sada imali 16% vlasništva koje se konsolidiralo u izvješćima. Ali ok, ovo će i dalje imati fini utjecaj na FI. Jedino ostaje pitanje koliko je to sve plaćeno.
Ne funkcionira konsolidacija na taj način. Kad su imali manje od 50 % nisu konsolidirali tu firmu (nismo vidjeli na prihodima ništa od njihovih prihoda, vidjeli smo samo u financijskim prihodima dividende koje od njih dobijemo, i u dodacima tamo još detalja).
Sad kad se prešlo 50 % konsolidira se, a to znači da se svi prihodi (100 %, tj. manje ovisno koliko od njih kupujemo, postoji ta eliminacija međusobnih transkacija) vide u našim konsolidiranim (slično kao što KOEI iako vlasnik 53 % uključi cijele naše prihode).
Ta razlika od 49 % će se vidjeti prije svega jasno dolje na liniji dobiti gdje postoji stavka za dobit koja pripada manjinskim interesima, tako da naša finalna dobiti imateljima kapitala matice (Končar D&ST) će uključivati samo naših 51 %.
-
Veći dio vrijednosti KOEI daju trafići. Jesu li vlakovi “dobra” ili “loša” industrija stoga ne igra veliku ulogu za KOEI kao dionicu. Ne treba se ovdje puno zabrinjavati zbog stvari s tog tržišta.
-
pitam što radim na našem marketu 🤔
Meni je naš market ove godine baš zakon!
Sortirao sam svoje dionice po prinosu YTD, gledam ove iznad crte (S&P 500 prinos), i mogu reći hrvatske dominiraju vrhom (ne ukupnom listom, čine ukupno 38 % pozicija koje su iznad crte, jer nisu za baciti ni USA, Danska, Tajvan i drugi, ali top stvari su iz Hrvatske, dakle KODT2 i PODR na vrhu, tek nakon toga ADBE, AMZN, pa onda HPB opet naša itd ).
-
Možda počeo sa KOEI, a nastavio sa KODT.
Da, ne znamo razlog prodaje. Može ih biti bezbroj. Ne treba se na to obazirati. Kupnja nekog insajdera je uglavnom jak “signal”, prodaja baš i ne. Kao što se kaže: bezbroj je razloga za prodaju, samo jedan za kupnju.
Ako likvidira neki postotak portfelja, zadovoljan postojećom razinom diverzificiranosti/fokusiranosti, to bi imalo smisla ukoliko misli da su valuacijski tu negdje, ravnomjerno rezati sve dionice valuacijski iste razine.
Ali to ne možemo znati. Ne znamo razlog prodaje. -
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Početak značajnijeg smanjivanja pozicije?
A vidiš, prvo gdje ići prodavati kad treba keša je KOEI a ne puno veća KODT pozicija…
-
To “rast profitnih marži” je dugoročna komponentna trenda koja sigurno da doprinosi, ali imamo i dodano srednjoročnu pojačanih marži na račun “faze ciklusa” (svjetska nestašica trafića, velike cijene), no ovdje konkretno je glavna stvar valjda u tome što nam dobit standardno i nije nikad ravnomjerno raspoređena po kvartalima (raznim tehničkim razlozima, računovodstvenim itd.) pa ne treba toliko obraćati pozornost na kvartalno jednog kvartala nego gledaj TTM gdje se to malo ugladi.
Za dobit je inače najjači četvrti kvartal, treći zna biti među najslabijima. Prošle godine treći bio normalan, a ove godine dobit požurila jedan kvartal (pa bi četvrti možda mogao biti slabije “marže”) i zato imamo usporedbu posebno jakog kvartala sa (inače tu normalnom) “slabom bazom” standardnijeg trećeg kvartala pa postotno izgleda tako velika razlika.
Ovaj četvrti bi onda valjda bilo normalno očekivati da što se tiče dobiti bude manje istaknut, više će prihodi dolaziti do izražaja kao “headline number”, a ono stvarno zanimljivo je ugovoranje.
Ugovaranje je brojka na vrhu liste mojih prioriteta za kratkoročno vidjeti. Prohodi na drugom mjestu. Dobit treća. Za dobit me zanima samo jako dugoročni trend, ne toliko godišnje, da ne govorimo kvartalno. -
Ljeto je bilo previše živo ove godine. Možda se ljetna letargija premjestila u jesen…
Osim RIVP koliko vidim, tamo milijuni EUR prometa sad! -
Jednostavno rečeno Parica , kompanija/dionica tako dobra da ljudi ne mogu povjerovati da je to moguće, u Hrvatskoj barem (pa čak i mi dioničari ponekad ne možemo vjerovati, ovo što kažeš da prodaš pred izvješće pa opet kupiš), pa što god da napišemo realno i iskreno, oni manji upućeni (većina) će biti skeptični, gledati nas kao neke one Tesla-kult-dioničare, ili obične drukere.
No povijest poslovanja, razvoja firme, i konačno ukupnog dioničkog povrata, kroz zadnjih 15-20 godina govori sama za sebe. Nije to stvar vjerovanja ili ne vjerovanja nego čitanja brojeva crno na bijelo. -
Gotovo 800 dionica HPB kupljeno pri cijeni od 194-195€ fino, fino se se udara po asku.
Volio bih upoznati onog koji je pisao The Program za 300 dionica...
ili, možda, ipak ne bih...
Svakom se može dogoditi zaboraviti tri nule.
-
Nakon što sam prošlu dividendu propustio, ajd bar sam dočekao ovu! 😀 Ja sam ovdje dioničar od 2017.
-
Ja ovdje očukejum nešto slično kao na KODT dionici sa rastom cijene ,
Ne znam na koju vremensku skalu misliš, ali to su neusporedive veličine. Evo npr. ukupni dionički povrat zadnjih 10 godina.
Ali zadnjih 5 godina, ajd već ima nekog rasta i ovdje! -
Možeš Brunos pokušavati, ali ja ovo kažem zato što smatram da nitko ne može predvidjeti kretanja cijena u kratkom roku. A onda ako o tome još i puno pišemo ljudima to može izgledati kao "drukanje". Ovo je dionica na kojoj nikakvo drukanje nije potrebno!
-
Složio bih se sa calypso da ovdje ne trebamo toliko pričati o cijenama!
Ali koliko razumijem Brunos je svježiji investitor, pa ga ove nagle cjenovne promjene poprilično uzbuđuju!
To je normalno, ali s vremenom se treba naučiti ne previše uzbuđivati, shvatiti da kretanja cijena ne možemo predvidjeti i previše se uzbuđivati oko njih nema smisla.
Ne može to skoro nikad biti niti onako kako bih ja "htio" (stalno jednakih 20-30 % godišnje, neki idealni "linear compounder"), nego će to ovako ponekad povuće malo jače, pa će ponekad biti par flat godina kao što je već i bilo ovdje, pa će opet povući itd.. Stvar je da ne možemo unaprijed pogoditi kad će biti koja faza.
Bitno je da u dugom roku u prosijeku to ide pravim smijerom i pravim intenzitetom, prateći razvoj poslovanja koje daje vrijednost. Zato se više treba fokusirati na poslovanje kao takvo, a cijene će već odraditi svoje, prije ili kasnije, linearnije ili ovako uz neke jače skokove "otključvavanja vrijednosti".
-
jer sa ovom cijenom smo realno dosli na posteni forward PE s kojim smo vjerujem svi zadovoljni
Osim mene možda 😀 Ja želim ovdje vidjeti P/E koji je značajno viši od tržišnog prosjeka na ZSE, dakle da odražava našu nadposječnu kvalitetu i brzinu rasta E.
Ali ne treba to preko noći. Meni bi bilo skroz OK da ta P/E ekspanzija ide postepeno kroz nekoliko godina. Čemu žurba? Radije volim imati dionicu u portfelju koja neprestano raste po sjajnih 20-30 % godišnje nego da se iznenada u jednoj godini dogodi “otključavanje vrijednosti”, cijena dođe skroz do fer vrijednosti, pa da onda dalje može rasti samo po nekoj “cost of capital” stopi, nekih 10 % možda, postane dosadna dionica.
-
Toliko ste ga nadrukali da se ne uspijevam natjerati prodati ga.
To bi ti bio općedruštveno koristan potez - fali nam likvidnosti! Na R-A asku vidim sad stoji samo 80 komada…