Naš član uprave i dioničar Petar Bobek preuzima još jednu malu odgovornost, član uprave krovnog društva https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52808
Posts by Lynx
-
-
-
Ako je kupio prije 20 godina po otprilike tadašnjoj prosječnoj cijeni to mu s dividendama daje CAGR preko onih magičnih 15 % (nominalno), što se, za portfelj doduše, a ne pojedinu dionicu, ali vidimo da mu ovo nije bila jedina uspješna investicija, uzima kod dugoročnih povrata (15+ godina) za granicu u kategorizaciju u tzv. superinvestors (u nekim “standardnim” okolnostima, tj. dosadašnjim povijesnim recentnije povijesti, dakle zadnjih 100 godina, dakle tržišni povrat 10 % nominalno, tj. 6-7 % realno).
Većina tih superinvestitora (dakle Buffett i ekipa) ima dugoročni povrat 15 do 20 posto godišnje. Jako je teško i jako rijetko postići bitno više od 20 % (na jako dugi rok, jer sve se može dogodit na kraće skale, ali što je duža od 15 godina to je teže, uprosiječiti će se to većini i onih najboljih nazad prema 15-20 % ako se gleda kroz višedestljetno razdoblje - neki budu mudri pa odu u mirovinu nakon 15 godina jako uspješne karijera pa si zamrznu neki ludi rekord u povijesnim statistikama 😀).
Ne možemo znati cijeli njegov portfelj domaćih i stranih dionica (svega), sve uspone i padove, sve transakcije u zadnjih 20+ godina, ali prema ovih par istaknutih primjera koje imamo, možemo naslutiti da bi on čak i mogao biti jedan od rijetkih “superinvestitora” iz našeg podneblja, i ti razni Končari vjerojatno ključni element njegovog dugoročnog ukupnog dioničkog povrata.Šteta što se on ne želi malo pohvaliti, napraviti jedan kompletan i precizan svoj cjeloživotni izračun, negdje javno objavljeno, ali stvarno imam osjećaj da bi moglo to kod njega ispasti barem 15% CAGR, jer ne vjerujem da osim ovoga što viđam u top 10 u Hrvatskoj ima baš puno puta više u drugim stvarima koje ne vidimo i koje su toliko lošije da su poništile rezultat ovih Končar dijelova portfelja.
-
Ma što ste tako pesimstični… Ne može CROBEX sad preko noći na ATH (5 tisuća i nešto), ali je sasvim blizu ovog nedavnog 52W high (unutar 2,14 %).
Neke kvalitetne dionice su slično kao i sam indeks blizu 52W high i koji je njima i ATH (KODT npr.), neke točno na ATH danas (PODR npr..)
-
Bravo za Nikolu! On se drži onog Mungerovog “The wise ones bet heavily when the world offers them that opportunity. They bet big when they have the odds.”
-
ChatGPT ima neke ideje…
-
Budući da je KOTR najbolji naš izvoznik u Izreal, ovo zvuči zanimljivo https://transformers-magazine.com/tm-news/israel…ission-network/
-
Hehe, upravo se dogodilo, KODT2, prvi mi puta u životu za neku dionicu - ukupni dionički povrat prešao 1000 %!
Tu govorim o ukupnom finalnom rezultatu (da nisam dokupljivao kroz godine bilo bi to odavno, obzirom na minimalni ulaz odavno je), dividende uračunate jednostavnom metodom (bez reinvestiranja).
-
Ne znam hoće li i Novi Feromont (slična veličina, sličan udio) nekad doći na red za slično, a možda i Elkakon bolje prebaciti preko 50 %.
nije nužno da posjeduju udjele. vjerovatno žele povećanje kapaciteta i sigurnost proizvodnje. ako gledamo firme koje rade hardvare za kodt, onda ih ima još osim spomenutih. komet prelog, primabiro čakovec, midi ivanovec-čakovec..... samo u međimurju.
I ja to tako vidim. Kapaciteti, njihova sigurnost, primarni razlog za tu kontrolu. Većina dobavljača nisu kandidat za to. Neki posebni mogu biti.
Kao sekundarni ali ne skroz nevažan razlog bi moglo biti i uloga (mali dio, ali tako ide, dio po dio) u daljnjem povećanju bruto marži kroz tu vertikalnu integraciju, “sinergiju” koju bi mogli ostvariti (postoje elementi koji ukazuju da bi neka senergija mogla biti moguća).
A kao treće, čisto high level gledano, ako financijski ima smisla (trebalo bi po ovom drugom, i time što postoje i eksterni kupci, 60 % su eksterni) ovo je i sasvim OK dodatak rastu kroz malu komponentu inorganskog (u ovom slučaju ne isti nego srodni biznis, akvizirana firma ne prodaje transformatore nego njihove komponente, ali i to je OK).
Kamo sreće da svake godine povrh organskog rasta prihoda, koliki bio da bio (možda i zanimljivije onih godina kad je manji), možemo dodati ovako nekih 4-5% inorganoskog rasta, dakle kad bi svake godine pronašli nešto slično slične relativne veličine u odnosu na tu godinu (zato spomenuo Novi Feromont jer mi djeluje veličinom slično, ali možda nije po drugim elementima).
Jer kako počinjemo sve ozbiljnije zarađivati (veće profitne marže), a sigurno da ne želimo već ući u fazu usporavanja (svu zaradu u dividende stavljati) nego želimo zadržati veliku stopu reinvestiranja i to po našim lijepim stopama povrata, polako ćemo ulaziti u problem da nemamo “u što” u samom postojećem biznisu, jer naša proširenja kapaciteta proizvodnje ne koštaju neznam koliko, javaljat će se potreba za akvizicijama, pa zato na glas razmišljam o tome što bi to sve moglo biti, i vidim te dvije kategorije: horizontalne, dakle one koje donose nova tržišta/kupce (kao PET Poljska), i vertikalne (kao ovo kad se preuzme dobavljača radi određenih sinergijskih efekata). -
To s Njemačkom i Italijom je možda i više vezano za neke druge članice grupe.
Italije šesta u bližim, Njemačka treća u ostalim zemljama.
Rekao bih da se nas ne tiče nikakva recesija u Njemačkoj i Italiji 😀
No to su velike države, njih možemo gledati kao izvor budućeg rasta! Koliko god tržišta da imamo, mnoga velika su još daleko od zasićenih, mjesta za rast udjela na pretek. -
Hm, odnos cijene dionice kodt i parametara P/B, P/E ….. u odnosu na iste odnose koei koja je vecinski vlasnik kodt… neznam jel pametnije kodt-a ili koei 🤔
Držati KEOI još nikad nije bio ni slično dobar izbor kao KODT, sigurno nikad u zadnjih 10 godina.
Ali možda postane, rekao bih to u nekom trenutku kad mcap KOEI bude dovoljno manja od mcap KODT. Za sada je odnos još uvijek obratan. Ali približava se i ta situacija zadnjim kretanjima cijena pa možda stvarno jednom bude svjedno koju držati…
Najjednostavnije rečeno: KOEI = 53% KODT + “sve ostalo” - “holding diskont”.
Ja ne mislim da je “sve ostalo” - “holding diskont” ravno baš iznosu od 47% KODT, ali je možda blizu.
To dosta ovisi koliko uzimaš za “holding diskont” (moguće da sam ja dosta strog po tom pitanju) i naravno kako gledaš na “sve ostalo” gdje je bitan dio KPT o kojem ja možda imam nadprosječno slabo mišljenje (ja ne vjerujem da onih 49% KPT vrijedi ni trećinu KODT im udjela).
Kakav P/B, to nije relevantno, a P/E mislim da je sad za KODT i nešto manji od KOEI TTM neto iako očito da “treba biti veći” od njegovog (veća kvaliteta/brzina rasta dugoročno gledano).
Znam da se mišljenja razlikuju po ovom pitanju, svatko to sebi treba izračunati, ali do sada nam je KODT stvarno generirao impresivno jači rezultat kroz svako dugoročno razdoblje. -
Ove brojke su jako konzervativne (kao da Ferokotao nije rastao 2023.), gledao sam njihove brojeve iz 2022. A rasli su brzo kao i KODT. Pa ako je tako nastavilo, eto još neki postotak više za naš top line u konsolidaciji…
-
Lijepo - malo dakle vertikalne integracije, dobro dođe, kao što kažu, povećava konkurentske prednosti!
Naše stalno širenje kapaciteta će time biti malo dodatno podržano/olakšano, kad se ima punu kontrolu nad jednom od ključnih komponenti u lancu dobave, pozitivno i za bruto maržu (jer to je profitabilna firma, nije da nam dostavljaju robu ispod cijene).
To je jedan primjer reinvestiranja. Ono što želimo. Lijepo se zarađuje, i zarade se velikim dijelom (ono što ne ide u dividende) reinvestira kako bi se i dalje raslo i još bolje zarađivalo po jedinici prodaje.
Ne funkcionira konsolidacija na taj način. Kad su imali manje od 50 % nisu konsolidirali tu firmu (nismo vidjeli na prihodima ništa od njihovih prihoda, vidjeli smo samo u financijskim prihodima dividende koje od njih dobijemo, i u dodacima tamo još detalja).
Sad kad se prešlo 50 % konsolidira se, a to znači da se svi prihodi (100 %, tj. manje ovisno koliko od njih kupujemo, postoji ta eliminacija međusobnih transkacija) vide u našim konsolidiranim (slično kao što KOEI iako vlasnik 53 % uključi cijele naše prihode).
Ta razlika od 49 % će se vidjeti prije svega jasno dolje na liniji dobiti gdje postoji stavka za dobit koja pripada manjinskim interesima, tako da naša finalna dobiti imateljima kapitala matice (Končar D&ST) će uključivati samo naših 51 %.
To bi se onda trebalo i negativno reflektirati na EBITDA marzu u konsolidiranom? Jer koliko vidim ta firma ostvaruje marzu ispod 10% a KODT je na iznad 15%
Njihova se marža sad može i treba povećati Posebice ako je cilj odnosno jedna od opcija preuzeti veći dio te proizvodnje za vlastite potrebe (kupljeno radi lakšeg našeg širenja). To se radi tako da se diže cijene.
Kvantitativno je to za sada jako mali dio konsolidiranog prihoda tako da dok to dođe do marži teško vidjeti neki utjecaj pozitivan ili negativan… (nije samo tako za izračunati, jer već se skoro pola toga odnosi na našu rashodovnu stranu, gdje bitno da su imali pozitivnu EBITDA koja dijelom sad pripada nama a ne naš rashod).Ovdje mi se više sviđa kvalitativna strana priče, kao primjer, no ako ćemo o trenutnim brojevima, to je oko 7 % KODT prihoda sada, od čega 40 % prodaja KODT, pa kad se poništi taj efekt možda 4-5 % utjecaj na konsolidirane prihode (koji ne “pripadaju” cijeli nama, 51 % naš, ali možda i to preuzmu do kraja s vremenom…).
Ali to je neočekivanih +4 %, pa je već poremetilo račun onom analitičaru što kaže za 2024. da će rast ukupno iskazanog prihoda biti 17 %. Ovo sad to već diže na 21 % “uz sve jednako” To je možda jedini brzo vidljivi kvantitativni efekt, mijenja kratkoročne brojeve u prihodima za neplaniranih dodatnih par posto.
-
Ali je i sparkirao 40k eura na ATH, vjerojatno je da onda očekuje barem duplo veći povrat nego na trezorce do studenog 2024.
A kako drugačije nego ATH. Kvalitetne dionice su većinu vremena na ATH!
Naš forward dy (gledajući neki povijesni payout, očekivanu dobit za 2023.) je čak i sličan kamatnoj stopi tog trezorca
-
Evo još jedna stvar zašto R-A i P-A samo smeta - kod nas ne vrijedi kupiti samo jednu knjigu dioničara za vidjeti stvari ovog tipa, treba dvije! Skoro svatko ima i jednih i drugih...
Stvarno bi možda bio već red da skupština izglasa zamijenu P-A za R-A. Tu je samo potreban džentlmentski glas KOEI. Njima jedinima teoretski nešto znači taj pad udjela prava glasa na udio u vlasništvu.
A stvarno bi ljepše izgledalo da imamo samo jedan rod dionica, i u trgovini, i u free-float izračunima za indekse itd.
-
Ja se jedino pitam zašto do sada članovi uprave i s njima povezane osobe (kao i ostali zaposlenici i njihove obitelji i prijatelji koji itekako dobro znaju o kakvoj se firmi radi...) nisu kupovali, no bolje ikad nego nikad - https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52559
-
Naš legendarni stari CEO dobio odlikovanje https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1491.pdf
-
I Litva ove godine kao posebno značajano tržište https://www.koncar.hr/wp-content/upl…arevac_1491.pdf
-
Ne znam hoće li i Novi Feromont (slična veličina, sličan udio) nekad doći na red za slično, a možda i Elkakon bolje prebaciti preko 50 %. Sad kad smo na ovoj apsolutnoj veličini kompanije i ovih razina profitnh marži, od malog dijela jednogodišnje dobiti možemo izvršiti malu "value creating" akviziciju. Ovo ne vjerujem da je koštalo više od 15 % ovogodišnje dobiti.
To do sada nije bio slučaj. Veličina donosi nove opcije u pogledu reinvesitranja godišnje zarade. Nije više da jedino što možemo redovito raditi je povećanja proizvodnih kapaciteta postojeće tvornice i tu i tamo neka solarna elektrana. Sad se mogu raditi i "male akvizicije".
Dobro nam dođu i one veće (to je doduše rizičnije) horizonatalne kao PET Poljska za širenje na nova tržišta organski i inorganski, koje se rade periodički, no ove male, one se mogu bilo kad, kad god se pojavi neka prilika, jer može ju se brzo zgrabiti kad se ima resurse generirane kontinurano snažnim poslovanjem.
-
Gledam listu i mislim se KODT sve ove sije za duplo i onda da glasujem ...nope
Da je KODT na listi onda PODR ne bi dobila nagradu
Ne znam kojim kriterijima su se vodili za sastavljanje liste. Možda ne žele da KODT osvoji previše različitih nagrada... jer ona nagrada "Dionica s najvećim porastom cijene" je valjda tu za KODT jasna. Ne znam baš da se do kraja godine stigne bilo što promijeniti na toj ljestvici.