Baš me zanima što će naši planirati za 2024. Ta ultra-konzervativnost mi je malo bezveze, ne govori ništa, nisu onda morali ni objaviti…, no s druge strane baš je česta pojava kod najboljih kompanija.
Na razvijenim tržištima gdje se to sve gleda i tržište reagira na svaku sitnicu to zna biti dosta i smiješno. Tržište prvo reagira na te brojke kao da su nešto realno, i onda ih s vremenom skroz zaboravi.
Baš sam imao takvu stvar sad. Adobe, jedna od mojih stranih dionica koju imam nekih godinu dana već, objavi kvartalne rezultate iznad očekivanja i po prihodima i po dobiti, međutim objave i ”plan” (guidance) nešto ispod od onoga što su analitičari očekivali i zato dionica ekspresno pala 6,35% u danu. Ali uvijek su konzervativni, uvijek premaše očekivanja!
To je naprosto moda kod kvalitetnih kompanija, baš ih briga za sve (i analitičare i kratkoročna ludovanja cijene dionice), oni ne žele ništa puno obećati, biti će koznervativni što god tko mislio o tome. Valjda se drže onoga “under-promise and over-deliver” kao svog vječnog mota s kojeg nema skretanja.