1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. zdenkic

Posts by zdenkic

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• zdenkic
    • March 8, 2024 at 12:53 PM
    Quote from karlo

Meni na IBKR-u i na trading212 uzmu poreza koliko bi i da sam državljanin te države...

Dosad sam primio iz Njemačke i Italije dividendu i uzeli su prije isplate 26.375% (čak su mi uzeli i za Solidaritätszuschlag u Njem) odnosno 26% za Italiju... ne znam zašto se nije primijenio ugovor o izbjegavanju dvostukog oporezivanja...

Tražio sam na internetu (reddit-u), ali većina ljudi prima dividende iz USA, pa ako neko zna što trebam napravit?

Pitao sam i support na Trading212, ali nisu bili od neke pomoći...

za ibkr vjerujem da imaju informacije o tome u platformi, a ako ne da ce customer support pomoci

u najgorem slucaju, morat ces trazit povrat poreza od poreznih iz tih zemalja, njemacke/italije
    jer s njima imamo ugovor i porez je 5/15 posto

• zdenkic
    • March 8, 2024 at 12:46 PM
    Quote from StatusQuo

A koji je onda smisao ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja osim da ga izbjegnes

smisao je da se uvede zajednicka stopa, koja je kompromis izmedju dvije drzave

pa u vidu amerike, umjesto da ti oni opale 30% witholding tax automatski, platio bi 15%, i svi bi bili happy

• zdenkic
    • March 8, 2024 at 11:11 AM

Dohodak od dividendi - Plaća se porez od deset posto, koji za domaće rezidente usteže isplatitelj (lidermedia.hr)

Fizičke osobe hrvatski rezidenti koje ostvaruju dividendu iz inozemstva dužne su prijaviti se u registar poreznih obveznika u Hrvatskoj. Ako im je u državi izvora dividende ustegnut porez na dohodak nemaju obvezu u Hrvatskoj platiti porez tijekom godine, ali su dužne o tome obavijestiti Poreznu upravu na obrascu INO-IZJAVA i do 31. siječnja sljedeće godine o ostvarenim primicima obavijestiti Poreznu upravu na obrascu INO-DOH.

Quote from emil

PS. sto porez u Kanadi nije 15% ?

porez za rezidendte i strane drzavljane (witholding tax) su razliciti
    isto kao i kod usa di nama uzmu 30% automatski a rezidentima porez na dividendu je drugaciji

• Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

• zdenkic
    • March 8, 2024 at 11:00 AM

sjele su pare, hvala plenki!

• zdenkic
    • March 8, 2024 at 10:59 AM

po mojim saznanjima, ne placas i tamo i tu, vec samo tamo. oni oduzmu automatski, a ti ovdje moras samo prijaviti da si dobio novce

• Ulaganje u zlato

• zdenkic
    • March 7, 2024 at 11:25 PM

meni je lose kod tog zlata da ti kada prodajes nikad ne dobijes tu cijenu, vec kupis po puno vecoj i prodas po puno nizoj...

kad bi mogao kupovat po cijeni koja je, i prodavat, to bi i imalo nekog smisla

• Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

• zdenkic
    • March 7, 2024 at 4:52 PM

45.000 građana sutra će dobiti isplatu prvih kamata za narodne obveznice - Index.hr

• Američki predsjednički izbori 2024

• zdenkic
    • March 5, 2024 at 6:46 PM

ja sam pobornik Trumpa i jedva cekam da ga oslobode optuzbi i postane predsjednik, ali se ne slazem ovom odlukom

• Aktualno (vijesti)

• zdenkic
    • March 4, 2024 at 10:17 PM

U Hrvatskoj jako fali radnika. "Gdje su naši ljudi? Neće nitko raditi za 1000 €" - Index.hr

nevjerojatno je kako traje kampanja pranje mozga o tome kako radnika nema i moramo hrvate zamijeniti nepalcima i filipincima

• Aktualno (vijesti)

• zdenkic
    • March 4, 2024 at 3:36 PM

Ne kuzim sto opovrgavaju, kada u samom clanku pise :

U članku 39. prijedloga zakona tako stoji da će se novčanom kaznom od 660 do 2.650 eura kazniti za prekršaj osoba ako u slučaju nastanka promjene u odnosu na podatke upisane na temelju izjave u Središnji registar ne dostavi ili ne dostavi pravovremeno promjenu podataka.

• Digitalni euro - digitalne valute

• zdenkic
    • March 4, 2024 at 1:39 PM
    Quote from st-brajo

mene samo zanima tko će biti taj koji će spriječiti nepotrebno data HOARD-anje od strane Big Tech-a, ali i ostalih, da te, ko fol, "sa sigurnošću" mogu identificirati?

ja ti mogu odgovoriti na ovo pitanje, a to je nitko. jer to hordanje je jedan od razloga uvodjenja ovakvih registara

a tek kada uvedu registar gradjana, pa kada se docepaju tih podataka...hjao

• Porez na nekretnine

• zdenkic
    • February 28, 2024 at 11:14 AM

Ekonomist: Stiže porez na nekretnine. Sad je vrijeme za to - Index.hr

evo ga kao naruceno, nakon 4 dana clanaka kako su nekretnine skupe, dolazi spas

• Nekretnine opcenito u HR

• zdenkic
    • February 27, 2024 at 7:46 PM

zato jer neko od politicara mora upregnuti dvije mozdane vijuge, sjesti, i razmisliti i isplanirati

to se nikome neda jer svi se samo fokusiraju na ono sto ce im donesti poene za sljedece izbore
    a za tako nesto osmisliti, treba razmisljat na malo duze staze , a ne samo od izbora do izbora

vecina stranih izvodjaca dolazi na iste te politicare koji im kompliciraju raditi bilo sto, recimo ona jarun panorama, zagrebacki manhatan i slicne stvari, bilo ih je nemali broj svih ovih godina

svi ti izvodjaci na kraju odmahnu i kazu "hvala lijepo dovidjenja", jer im se neda raditi u ovakvoj sprdacini od zemlje, pa odu drugdje

• Aktualno (vijesti)

• zdenkic
    • February 27, 2024 at 12:51 AM

za primjetiti je da ide velika medijska kampanja ovih dana o nekretninama.
    index je u nekoliko dana objavio ne znam koliko clanaka kako su nekretnine skupe, male, nedostupne, nikakve, sa visokim cijenama, itd itd itd

sve je to uvod da dodjemo do zakljucka da kada uvedemo porez na nekretnine, sve ce se to rijesiti (magicno)

• Aktualno (vijesti)

• zdenkic
    • February 27, 2024 at 12:31 AM

mozes ga ilegalno rentati bez problema
    na probleme u hrvatskoj nailazis samo ako radis legalno

• zdenkic
    • February 25, 2024 at 10:54 PM

ta tvrdnja nije bas tocna, tocna je ukoliko mladi kupuju nekretninu u svojoj maticnoj zemlji, a to nije uvijek slucaj
    mladi u eu jako puno putuju i rade remote pa francuz moze svoju (prvu) nekretninu kupiti u drugoj drzavi koja je jeftinija od francuske, ukljucujuci i hrvatsku

obrnuti scenarij je ipak tezi, jer hrvat ce teze doci do nekretnine u francuskoj

upravo radi ovoga, kod nas ima puno vise prostora za rast cijena, jer nekretnine kupuju i francuzi, i talijani, i cesi, i poljaci, i njemci, i jos pola eu

srbiju izbacimo iz konteksta jer nisu u eu, pa samim time birokracija je puno kompliciranija, em za kupnju em za radit, samim time je puno manje privlacna

• zdenkic
    • February 25, 2024 at 10:22 PM

tablica je malo, hm, ne znam kako bih nazvao

problem je sto recimo kod beograda, je najveci problem malen dohodak obitelji, sto znaci normalno da moraju duze godina skupljat

ilitiga zagreb i munchen, kao isto godina, ali u minhenu je vise para znaci skuplja nekretnina

e sada, to govorim zato jer stalno trubim tu po forumu da je kod nas problem sto smo na moru i eu
    kada se pogleda tablica, znaci da svima u eu, sa velikim primanjima, je jako lako kupiti nekretninu u hrvatskoj, koja ima nisku cijenu naspram ostalih u eu

i onda imamo krdo stranaca koji mogu kupit nekretninu kod nas bez pol muke
    tako da kod nas, nekretnine nemaju razloga da padaju, ide to jos gore godinama

naravno, to se odnosi samo na zagreb i obalu. ostatak drzave ce ionako nastaniti strani radnici

• Aktualno (vijesti)

• zdenkic
    • February 22, 2024 at 6:08 PM

najbolje je iznajmljivat na crno, jer ti onda ocigledno nitko ne moze nista, pa ni sama drzava
    a kad si legalac, onda ti opale kaznu jer si oznaku za apartman postavio na krivo mjesto na zgradi

• Aktualno (vijesti)

• zdenkic
    • February 22, 2024 at 5:29 PM

Državne nekretnine o treneru iz zgrade Maje Sever: Nije nam htio vratiti ključeve - Index.hr

mi nismo rijesili ni apartmanizaciju, a sada nam dolazi nova posast trpanja radnika u stanove

meni nije jasno da se tako jednostavno rjesive stvari ne mogu rijesit

• Aktualno (vijesti)

• zdenkic
    • February 22, 2024 at 3:41 PM

iskreno, ako poljoprivrednici ne znaju geotagirati sa bespilotnim letjelicama ili malo otkodirati nesto ako zatreba za IOS ili Android u Kotlinu ili Swiftu kada aplikacija zapne, nemaju sta saditi mrkve

1. Privacy Policy
  2. Kontakt