Posts by Chai
-
-
19.75% indeksa je banka (BANCA TRANSILVANIA) koja je od 2019 do 2022 podigla equity za 2.8%, a broj dionica za 46.8%
19.03% indeksa je OMV PETROM kojem je YoY neto dobit narasla 282.7%
Pa naše firme su zanimljive kao gledati travu kako raste spram njih
-
Jel može netko objasnit trenutni downward trend?
Mislim da je situacija s Ericssonom dosta neizvjesna i komplicirana, prije svega zbog sljedećeg:
- R&D nosi 46% prihoda od prodaje (prema Godišnjem izvješću za 2022), što se temelji na donekle cikličkom poslu. Većina (očito) smatra da je ciklus dosegao vrh i kreće prema dolje, jer se radi o poslu direktno vezanu uz švedski Ericsson, a on stoji dosta loše. Cijena dionice je -35.40% u zadnjih godinu dana, strah od najave otpuštanja, upitne odluke managementa, i tu i tamo koji blesavi gaf kao što je potplaćivanje ISIS-a (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document…-001066_EN.html)
- Digitalno društvo je dobilo dosta poslova iz različitih ministarstava RH, no upitno je kako će se to nastaviti, jer plafon za takve poslove je očit osim ako ne počnu isto isporučivati u inozemstvo
- Dividenda od 6€ na 27.3€ zadržane dobiti (prema Q1 2023) je mogla biti i veća, no uprava ili planira daljnja ulaganja (iako postoje uredi u sva četiri najveća grada u RH) ili stvara zalihe za crne dane (koje možda očekuje)
- Pogledom na capital employed od 2018 do 2022 zabilježeno je ogromno povećanje (s 62,169 tis € u Q1 2018 na 115,243 tis € u Q1 2022), no u Q1 2023 zabilježeno je stagniranje istoga. Ne mora značiti da situacija okreće na lošije, no ja sam uvijek oprezan s optimizmom jer je firma iskusila nagli pad u ovom segmentu 2013-2014.
- P/E od 18.46 ne izgleda previše atraktivno, no ERNT generira znatno više FCF od neto dobiti pa ovo nije u prvom planu
Trenutno nemam ERNT. Cijena dionice u zadnjih godinu i pol dana je dosta oscilirala i vjerojatno će biti i boljih prilika za ulaz.
-
Meni nisu jasni ovi sa 700 komada na svakoj strani koji se ne mogu dogovoriti oko 40 centi spreada... Ako je to game changer onda ni ne kupujem dionicu i gotovo
Na vodećem su tržištu pa to radi market maker (koliko mi je poznato)
-
Uz zaključenu 374.195 policu osiguranja Adriatic osiguranje je tijekom prvog tromjesečja 2023. godine
policiralo premiju od 51.219.639 eura, što predstavlja rast od 23,11%.
Povećale se i štete za 42.7% nažalost, iako sveobuhvatna dobit lijepo izgleda u usporedbi s proteklim kvartalima (donekle očekivano?)
-
-
Trailing P/E za CROBEX iznosi 17.92, a za CROBEX10 iznosi 19.63.
Nismo baš na razini USA, no "jači" smo od Europe (STOXX 600: 13.05, FTSE 100: 13.88, DAX: 12.50).
Pridružujem se kolegama koji očekuju (ali ne nužno i priželjkuju) korekciju.
Izvori: investiramo.com, siblisresearch.com
-
Da, otprilike je to ... 1,37 €/dionici potraživanja iz jednog kvartala...
Ali pomalo doći će i to, sada da se maknu oni koji imaju slabu dioptriju pa ne vide malo dublje
Je, točno tako.. Imaju ukupna potraživanja 22,41 milijuna EUR. Strašan iznos.
Inače, to je rast potraživanja od 13 miljuna EUR u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Pogrešno se može shvatiti iz mog prethodnog posta da je iznos potraživanja 13 milijuna EUR. Moja isprika
Čak su potraživanja veća od ukupnih prihoda za 1 milijun eur. To se rijetko viđa.
Potpuno u suprotnosti od potraživanja KODT-a u prvom kvartalu koja su ravno 0 EUR
Srećom da kod Lenca obično nema problema sa naplatom jer ako brodar ne plati, obično se arestira brod.
Moram vas ispraviti kada je KODT u pitanju, imaju 52.6 mil € potraživanja, odnosno 102.8 € po dionici. Dugotrajnih potraživanja ne vidim ni na VLEN, ni na KODT. Ipak, to je osjetno više ako se gleda omjer potraživanja i trenutne cijene dionice VLEN (34.2%) u usporedbi s KODT (22.5%).
-
U cilju jačanja kapitalne pozicije Društva Uprava Društva će predložiti da se ostvarena neto dobit prenese u zadržanu dobit.
-
A mi smo kupovali jer verujemo u dobro izvješće sljedećeg kvartala.
Svatko ima neku svoju računicu, a na kraju je samo Mr.Market gotovo uvijek u pravu
Svi smo danas bili više ili manje uzbuđeni zbog kvartalnih izvještaja, ali vas je danas uzbuđenje baš gadno opalilo
Hvala što nas častite ovim porukama mudrosti u stilu Benjamina Grahama/Nostradamusa.
-
Kako su dostupna sva izvješća za kompletnu 2022., iz znatiželje sam napravio domaću verziju Magic Formule Joela Greenblatta za sastavnice CROBEX-a (uz malu promjenu, gdje sam koristio tržišnu kapitalizaciju umjesto enterprise value).
Po kriterijima Magic Formule, top dionice su PLAG, JDPL, INGR (!?) i VLEN.
Pa evo, živi bili pa vidjeli mogu li ove dionice bolje od indeksa ove godine kako Joel kaže
-
i sto kazete na FI ?
hoce li dividenda potegnuti na 10 kn ?
U 2022. neto dobit 1.11€ po dionici, a FCF 2.12€ po dionici
U 2021. neto dobit 1.04€ po dionici, a FCF 2.25€ po dionici
Što se zadržane dobiti tiče, za skoro 27 mil € je manja u odnosu na kraj prošle godine.
Moje mišljenje je da će dividenda biti na razini prošlogodišnje, no da će nastaviti s otkupom vlastitih dionica.
-
2022 Q3
operativna dobit: 3,680 tis. €
neto dobit: 1,446 tis. €
2022 Q4
operativna dobit: 3,250 tis. € (prethodni Q4 7,808 tis. €)
neto dobit: 5,296 tis. € (prethodni Q4 8,311 tis. €)
Sve u svemu, ovaj kvartal osjetno slabiji od Q4 2021, a što se tiče neto dobiti, samo porezne olakšice (ili slično) rezultirale su boljim rezultatom od Q3 2022.
-
Što se tiče njihovog pojašnjenja gubitka za Q4:
"Do smanjenja dobiti dolazi uslijed povećanja troškova, (porast troška šteta za 127,6 mil. kn, poslovni rashodi za obavljanje djelatnosti 45,7 mil. kn), ulaganja u djelatnike (porast troška plaća za 9,3 mil. kn), te konzervativnog pristupa talijanskom tržištu (ukupno povećanje bruto pričuva šteta u odnosu na prethodnu godinu za 52,7 mil kn od čega se na Italiju odnosi 41,6 mil. kuna)."
- porast troška šteta za 127,6 mil. kn - premije su porasle 177,674 tis. kn, znači ova komponenta nije toliki problem- poslovni rashodi za obavljanje djelatnosti 45,7 mil. kn - za Q4 2021 su ti prihodi također rasli, i to -17,270 tis. kn u odnosu na Q4 2020
- povećanje bruto pričuva šteta se tu posebno ističe, u nastavku je kvartalna operativna dobit i promjena navedenih pričuva (također kvartalno):
2022 Q4: -29,882 tis. kn (promjena pričuva -62,456 tis. kn)
2021 Q4: 1,294 tis. kn (promjena pričuva -6,318 tis. kn)
2020 Q4: -8,053 tis. kn (promjena pričuva 1,406 tis. kn)
2019 Q4: -4,570 tis. kn (promjena pričuva 7,302 tis. kn)
2018 Q4: -13,911 tis. kn (promjena pričuva 2,899 tis. kn)
2017 Q4: -23,163 tis. kn (promjena pričuva 18,734 tis. kn)
Znači po mojem mišljenju je upravo ovo obilježilo rezultate za ovaj kvartal. Međutim, to opet može ići u dva smjera, da stvarno idu konzervativnom politikom pa će dugoročno proći ok, ili su već svjesni da će biti nužno koristiti veću pričuvu šteta.
-
Prije točno godinu dana cijena dionice KRKG krenila je padati sa 120€ na gotovo 80€ (preko -30%), prvenstveno zbog visoke izloženosti tržištu u istočnoj Europi (koja je otprilike 30% ukupnog prihoda).
Godinu dana kasnije... za 2022. godinu prihodi +10%, a operativna dobit +7% u odnosu na 2021. godinu.
-
Danas slijedi nastavak rasta bluechip dionica.
Na ADPL slijedi mala konsolidacija, pa nastavak proboja prema gore.
Jel dolazite iz budućnosti ili postoji neki drugi izvor ove tvrdnje?
-
Istina je da trenutno postoji dosta neizvjesnosti oko Krke i Petrola (ukupno 49.64% 7SLO), no po mojem mišljenju su još uvijek potcijenjeni u globalu sudeći prema brojnim makro (Buffett indikator) i mikro fundamentalnim indikatorima za gotovo sve sastavnice. Da ne spominjem povijesni dividendni prinos i performans glede cijene dionica u usporedbi s CROBEX10 sastavnicama.
Ove godine dividende bi mogle biti manje nego prošle godine, no mislim da će se držanjem 7SLO kroz vremensko razdoblje dulje od 5 godina u većini slučajeva postići bolji rezultat nego na ZSE (unatoč relativno visokim naknadama za vođenje, barem u usporedbi s EU i USA ETF-ovima).
-
Evo jedan case study izračuna likvidacijske vrijednosti ADPL prema Svenu Carlinu iz "Modern value investing". Koeficijenti su preuzeti iz njegovog izračuna za Daimler (donekle slična tvrtka).
Za njegov slučaj, likvidacijska vrijednost dugoročne imovine bila je 72% book valuea, a kratkoročne imovine 83%. U slučaju ADPL (u prilogu), likvidacijska vrijednost dugoročne imovine bila je 79% book valuea, a kratkoročne imovine 67%.
Osobno smatram da su korišteni koeficijenti dosta optimistični (čak i on ranije u knjizi upućuje na veći discount), a naravno da i sama analiza nije skroz pouzdana. Ipak, margin of safety prema trenutnoj cijeni dionice je 46% (disclaimer: nemam ADPL).
-
Nešto sam sitno istraživao, pa evo da podijelim s vama..
Ako se uzme u obzir omjer zadržane dobiti po dionici i cijene dionice, trenutno se trguje s najvećim omjerom u zadnjih preko 10 godina (s izuzetkom Q1 2020), odnosno 109.6% (613.7 € zadržane dobiti po dionici na 560 € cijenu dionice). Iako je zadnjih 6 godina taj omjer tu negdje, možda budemo osjetili na dividendi.
Inače, od CROBEX10 sastavnica i sličnih tvrtki, samo ADRS ima veći omjer zadržane dobiti i cijene (u prilogu).