Onda će dobit taj dio kupona na dan isplate za godinu dana?
Dobiješ odmah pri prodaji i kamatu. Odnosno kupac ti plati tu kamatu, a kasnije to kupcu SKDD refundira na dan isplate.
Onda će dobit taj dio kupona na dan isplate za godinu dana?
Dobiješ odmah pri prodaji i kamatu. Odnosno kupac ti plati tu kamatu, a kasnije to kupcu SKDD refundira na dan isplate.
Najvažnija stvar na obveznici dobiješ kamatu i ako je prijevremeno prodaš. Što je kod banaka SF. Npr držao si je 57 dana, dobiješ kamate 57/365 x 3.65%
Već tri radna dana gledan kako bi trebalo ovaj JDRN počistit do 1,6€, jer je jedina preostala dionica turista koja nije rasla i tako ja filozofiram, a netko mi počisti pred nosom baš do 1,6€...
Vise manje, sve kad tad dode na neku koliko toliko realnu vrijednost.
Zato i burza je zanimljiva.
Znaš što...mene je stah da burza ne okrene smjer, dok čekam u dionici koja bi trebala tek odraditi rast po svim parametrima, ali iz nekog razloga nije. I onda si hebao ježa. Em si propustio rast, em si pobrao gubitak.
Malo su kampovi podbacili, vjerojatno zbog kišnog vremena ove veljače.
edit: takodjer sam zaboravio napisat da neke obveznice su dostupne samo institucijama, a ne i fizickim osobama.
Ovo je prva obveznica koja je u primarnoj emisiji bila dostupna fizičkim osobama.
U veljači imamo 19,7% više noćenja u hotelima , nego lani:
Na ove konkretno sam mislio redom su napraivli poštene minuse u 2022. a kad se pogleda u portfelj.. niš posebno osim obveznica... i takav minus slože??
Zato jer je "crobis str" 1.1.2022 bio 188,2 bodova ,a 31.12.2022 168,5 bodova , dakle pad od cca 11% u godinu dana.
Crobis str je zbroj tržišne vrijednosti obveznica + kamate koja se isplati. Sa time da obveznički fondovi naplate i godišnju naknadu za upravljanje u iznosu
1,5 .-2%.
Kad kamatne stope na državni dugi rastu, onda postojeće obveznice gube na tržišnoj vrijednosti, kada kamatne stope padaju, onda postojeće obveznice dobivaju na vrijednosti.
Znači nakon ovih državnih što su sada izbacili po 3.65%.. ako izbace nove na jesen ili sljedeće godine po 4.5%.. ove sada postojeće će kao vrijedit manje? wtf.
Da , ako se ta nova kamata odnosi na 2Y bond. Zašto je to tako?! Zato jer kupci ne žele kupovati obveznice koje imaju manji prinos( bez da im daš kakav popust). Iako realno 2Y bond imaju minimalnu volatilnost +- 2% max...ai sa tim ne treba razbijat glavu ,ako ih držiš do dospijeća.
Jel ima netko strucan tko bi mogao objasniti kako se mogu dogoditi takvi padovi??
Kad kamatne stope na državni dugi rastu, onda postojeće obveznice gube na tržišnoj vrijednosti, kada kamatne stope padaju, onda postojeće obveznice dobivaju na vrijednosti.
Da, ko i dionice.
.......... ... ...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. konačni uvjeti izdanja
Prinos 3.65%
E ovo je sad ozbiljna kamata, kao da banke daju kmt od 4.2%.
I sad ovo na burzi kupiti po 98% od nominalne, pa prinos do dospijeća će biti 4.6% na godinu.
Hmm, ja kad sam 2016… a onda pred 2-3 godine prebacivao ostale pozicije u brodare gledao sam jesam li blesav toliko se izlagat jednom sektoru jer se to ne radi u racionalnom investiranju, makar bio zabijen… ali jednostavno ne mozes odoliti kad vidis valuacije, kad tad se mora otvoriti samo treba strpljenja i hladna glava. Jeste da su rusi sve prolongirali….
Kolega ovo vi pišete svaku godinu na početku godine, na kraju godine bude muk, te krene kosa ispadat.
94% duga sa fiksnom kamatom, prosječna ročnost duga 6.6 godina , PROSJEČNA KAMATA NA DUG SVEGA 2.1%
Već se duže vrijeme ARNT stavlja na teret, da imaju godinama negativni novčani tok, e pa tome je došao napokon kraj:
-Ukupni novčani tok za 2022., +25.08 miljuna €
----------------------------------------------------------------------------------------
-Novac na računu na 31.12.22., 70.437 milijuna €
-novac na računu na 31.12.21., 45.246 milijuna €
-----------------------------------------------------------------------------------------
Također može mi netko objasniti knjigovodstveno odakle se stvorilo 3.2 milijuna € porezne obveze na ime porez na dobit u 4Q 22, jer su samo sa gubitkom iz 2020 mogli prebit cijelu dobit ove godine???
Jedino mi nije jasno ako je bilo u prospektu 1 mlrd. Eura.. valjda si to uzeo sa tocnom svrhom, otplatom postojece obveznice… zasto si prosirio na 1.5 ako ti je i prva bila dovoljna i bilo je receno da ce se visak vratiti…?
Treba refinancirati ovaj trezorac možda???https://mfin.gov.hr/UserDocsImages…203.5.2022..pdf
Bit ce para kad je prilika prava, ima puno spavaca koji prate al ne kupuju, pa vide 15 posto dividenda zabe, atlantska 10 posto, rekordne dobiti mnogih turista, itd itd, pa se vrati na burzu zbog dobrih prilika, podcjenjenosti, unatoc svemu sto je prosao na zb. Nocas gledam Hang Seng 4 posto u plusu, sve normalno, kod nas kad se zareda malo zelenila svi se cude, prodaje se. Iako treba biti dosta oprezan jer ima opasnih situacija, ja odavno vise prilika nisam vidio na zagrebackoj burzi. Ne bude li recesije(sad vise ni ne mislim da ce je biti), bude li inflacija u uzdama a rat ne eskalira, imatelji dionica ce biti nagradeni. Tocit ce se Adzić i Galić kao tocena piva.
Ovo od NG je samo i isključivo korekcija marketa(na gore) na ime prošlogodišnje inflacije, a gdje je još da se nadoknade gubici marketa iz druge polovine 2022.
Koliko sam upratio( možda sam u krivu) nijedan turist nije napravio revalorizaciju svojih nekretnina(na ime inflacije), a gdje je još porast vrijednosti uslijed višegodišnjih ulaganja u te iste nekretnine.
Baca mi na pranje ili zataškivanje novaca.
Kakvo pranje??? Na 10000€ keša kojeg doneseš u banku moraš donit pisani dokaz o podrijetlu novca.
neki očito kao relevantne informacije imaju ankete s TV, a tamo sama kuknjava, pogotovo pred blagdane, ne mogu kupiti ovo, ne mogu kupiti ono, sve će biti skromnije,
Normalno, i ja kukam ispred ljudi...troše se samo tekući prohodi, štek se ne dira ni pod prijetnju nuklearnog rata. Da tako ne rezoniram , nebi nikad di došao to ovoliko fin. imovine, uz malo sreće i obiteljske pomoći naravno.
Priča mi jučer stari da je ugradio dva sefa za spremit keš, jedan u kući drugi u kući za odmor, a vozi 14 godina staro auto. Kad ga vidiš ovako rekao bi sirotinja, to je taj mentalitet koji akumulira kapital.
Pa nek se potopi, naci cu resurse za dokupiti, siguran sam u duzi smjer dry bulka i tankera, za vas nema duzeg smjera, oprezni ste. Svatko ima svoj nacin, zadnje tri godine sam mogao naci 100 razloga za stajanjem u cashu. Kockar u meni ce naci 101 za biti u dionici. Da ne volim rizicnost ne bi ni bio u brodarima.
Danas su futuresi dobrano povukli, novogradnje kasne, brodovi idu u rezalista, brzina se smanjuje, nije mi jasno zasto Atpl ne kupi sve ovo od cerpa, novca se svakako ima, trpali su se na visoj cjeni kad je bilo za njihov dzep.
Kolega odnija vrag prišu. Lipo sam vam reka da ne žurite.