Ove finte sa 500 komada na kupnji i prodaji sa razlikom od 1 EUR, idu mi malo na živce!
To je Intercapital Market Maker
Ove finte sa 500 komada na kupnji i prodaji sa razlikom od 1 EUR, idu mi malo na živce!
To je Intercapital Market Maker
nisam primjetio da je bilo promjena u ponašanju Pivaca na zse kada je umro najstariji brat 2019., uostalom ako bih se kladio, rekao bih da je SPAN odabir ulaganja mlađe generacije Pivaca, recimo Miljenka...
Neven Pivac je onaj koji je prvi kupio dionice Span. Ne znam kada, ali imao je 2000 dionica na svoje ime prije sto je Grupa pocela kupovat. Verovatno je uzeo u IPO. Mislim da tu nece biti promijene strategije.
Jednostavno receno ako ne bi zaposlili 200 novih IT inzenjera (koji su došli direktno iz fakulteta) i koji vec dobivaju plaću (a ne rade još puno i ne nose jos novce) dobit bi bila dvostruko veca ko prosle godine. 12 mjeseci vježbe je sad proslo, pa bi se mogao sad voz povući polako na gore. I u svim analizama 2024 EBITDA puno poskoči.
Prihodi q2/q1 2023 + 55 %
Mislim da nema panike oko cijene dionica. Deja VU.
Spekulanti prodaju, dugorocni kupuju. Vlasnicka struktura ce se jos vise utvrditi, onda dodje jos Trezor da malo pokupi za ESOP i nagrade upravi, i opet cijena tamo gdje je vec bila.
Business as usual sve dok ne pocinju radit novi zaposleniki na novim projektima. Tada ne bude vise pada EBITDA u izvjestajima
Nije mislio ni na dionice. Reko je da jim plati samo studij bilo gdje žele. Ali nije point u tome.
I Gates i Rockeffeler i Kennedyevi to kaźu, a onda otvore zakladu iz koje se generacije bezporezno financiraju...svi mi tako mislimo, osiguramo im studij a onda kada stigne sudnji dan sve ostavimo susjedovim mačkama.....ma čovjek je napravo firmu, zaradio na njoj i može se baviti filantropijom raditi i pričati što želi. Moram priznati da mi je dionica SPAN donijela dobar prinos i svaka mu čast.
Moja teorija je da ce Dujmovic prodati tvrtku kad bude zavrsio pricu koju ima u glavi. U tom smislu razumijem izjavu da nece pustiti Spana djeci. To bi odgovaralo odnosno bilo u kontekstu i sa onima izjavama od pre 2 godine, kad je rekao da ce prodati kad bude cijena dionice 1000 kuna. Al to je samo moje misljenje. Ko zna sta ima u glavi danas.
Kaže da unatoč smirenju u globalnoj IT industriji, poslije jake rasti uzrokovane pandemijom, Span ne vidi smanjenja potraznje po njihovim uslugama. Ništa planirano odnosno dogovoreno nije otkazano. Rade velike projekte, gdje su meseci pripreme.
I da neče pustit tvrtku djeci
Naravno kada je d.d.......samo dionice.
Nije mislio ni na dionice. Reko je da jim plati samo studij bilo gdje žele. Ali nije point u tome.
Kaže da unatoč smirenju u globalnoj IT industriji, poslije jake rasti uzrokovane pandemijom, Span ne vidi smanjenja potraznje po njihovim uslugama. Ništa planirano odnosno dogovoreno nije otkazano. Rade velike projekte, gdje su meseci pripreme.
I da neče pustit tvrtku djeci
Konačno i sa strane Spana potvrda zašto su se u zadnje vrijeme specializirali za Cybersecurity i zaposlili toliko ljudi na novo u tom segmentu. Novi blog na temu EU direktive NIS 2 :
Nek' prvo pokažu izvješće.
Moja procjena:
30-35 miliona prihod2-2.5 miliona dobit
To bi bilo sasvim dobro.
Sta znamo do sada oko izvjesca za q2 ?
Estonska Tarkvara ce dati extra oko 5 mio EUR prihoda, a dobili su iz javnih nabava u q2 skoro 6 mio EUR.
Link :
U q1 je bilo 25,6 mio EUR prihoda (javne nabave 0, Estonija 0)
To znaci u q2 extra 11 mio EUR odnosno + 40% rast na q1.
Po meni se dionice Spana ne kupuju za 14 dana unaprijed ili za sledeci kvartal. Kupuju se zbog ocekivanja dobrog poslovanja u sledecih par godina. 2024 ce zbog NIS 2 direktive EU sva kriticna europska infrastruktura ( 500 javnih i privatnih entiteta samo u Hrvatskoj) trebala poduplirat rashode za cybersecurity. Za to se Span priprema sa zapošljavanjem i treniranjem novih zaposlenika vec godinu dana. Za to su uradili Span centar kiberneticke sigurnosti pre godinu dana.
Recesija gore, recesija dole. Kad bude Zakon o kiberneticki sigurnosti usvojen, nece niko pitat dal postoji budget za to. To bude MUST HAVE.
Samo problem je što je trenutno taj segment u većem padu jer kompanije štede zbog očekivane recesije.
Upravo zato i Microsoft, Amazon (kroz AWS) i ostali imaju masovna otpuštanja jer je potražnja u oštrom padu.
Ne znam ko otpusta i zasto. Znam samo da Span zapošljava.
Tako da preporucam da si pogledate njihovu stranicu, pa sami pogledate koga sve traže i koliko njih.
Koliko ima prilika u tom poslu u sledecim godinama pokazuje i ova anketa njemackog instituta IFO : Samo 46 % njemackih kompanija tek koristi Cloud, ostali ili se pripremaju ili razmisljajo o tome. Nikola Dujmovic, CEO Spana je na konferencijskom pozivu za analiticare poslije rezultat zq Q1 rekao da gledaju i Njemacku za potencialni ulazak na trziste.
Da ne pricamo samo o cijeni na burzi ovih dana, za mene ko dugorocnog investitora je bitan sadrzaj - sta sve kompanija radi. Ovo je case study Spanove firme Bonsai.Tech koja radi na podrucju AI :
U ovoj analizi je očekivana fer cijena 49-53 EUR
2023. i 2024. će predviđaju donijeti pad svih pokazatelja
Dragi kolege, ova analiza su “tempi pasati”
Kasnije je doslo do preuzimanja kompanije u Estoniji, kamate Risk free koje se koriste za valuaciju kod DCF analize su pale, cijene slicnih kompanija iz sektora koje se koriste v Peer analizi su jako porasle. To su samo 3 fakti zbog kojih je danas analiza vrijednosti na 74 eur.
Ima jos vrijeme za ukrcanje. Sa ocekivanim rastom EBITDE u sledecim godinama i multiplikatorom valuacije po kojoj se trže slične tvrtke na zapadu, cijena ima još prostora za rast.
Ocigledno je Evropa na pocetku vala konsolidacije software kompanija sa strane americkih private equity fondova.
Valuacija ove transakcije je EV/EBITDA = 19,1
Span je trenutno na 13,2
Bez MM, ask je šupalj.
Čini se kao da je jedan možda veći prodavač, ali osim toga do 64, ništa posebno.U slučaju dobrog FI, mogli bi opet fino gore.
Meni se čini da je to Đeneral iz jugoistočne evrope, koji zapravo nije prodavač, zato pitam. Jel zna netko tko je kupio 10 000 kom. od Saše? Jel smije to MM kupiti?
Kupio je PBZ skrbnicki racun. Neko tamo jako prikuplja, ovaj racun ima vec blizu 20.000 dionica. To nije ovaj iz Top 10 koji je Bank of New York, nego novi.
Gdje se može pronaći ta analiza ?
Već sam to vidio, mislim da je netko od kolega nedavno postao tu analizu na forum. 10ak stranica u PDFu. Sad ju više ne mogu naći
Vjerojatno ste videli onu od Capital Experience analitika. Tamo je cijena slicna, do 74 eura. Ova je stara samo 2 dana tako da sumnjam da je bila vec postana na forumu. Bitno po meni je to da se sve vise analitika slaže sa tim da je Span podcijenjen, a to sad kuži i Intercapital, koji ima najjace kliente u Hrvatskoj. I skoro svi stranci rade preko njih.
Kad bude sledece godine usvojena direktiva EU NIS2 u zakonodavstvo Hrvatske, bit ce posla za Span vrh glave.
Intercapital je poceo pratit Span sa analizama.
Prva analiza datum 4.7. 2023 preporuka STRONG BUY.
Cijena 72 eur.
Ako je neko od kolega njihov klient, zahvaljujem unaprijed za link na forumu
Gdje se može pronaći ta analiza ?
Intercapital to distribuira svojim (institucionalnim) klientima. Ne znam po regulativi kako se to moze dobit za retail ulagace a najbolje da pozovete tamo i pitate. Verovatno ce vam reci da otvorite racun kod njih