1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. tupko

Posts by tupko

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• tupko
    • July 24, 2024 at 7:18 PM
    Quote from emil

hmmm. HPB nista nije sjelo. ADRS2.

sto moram poslat podatke za isplatu? odkud sad to? pa svi podaci postoje u SKDD. nikad nikome nisam slao nikakve podatke za isplatu dividende sto bi sad ovima posebno morao slat?

niste jedini X/

Obavijest dioničarima Adris grupe o dostavi podataka za potrebe isplate dividende
    Prilikom stjecanja dionica Adris grupe d.d., potrebno je dostaviti podatke potrebne za obračun i isplatu dividende navedene u obrascu dostupnom u prilogu ove…
    www.adris.hr
  • Što smo danas tržili

• tupko
    • July 8, 2024 at 9:43 AM
    Quote from Iwop

Mirovinci rasprodaju Adpl, Plag, Koei, Kodt, Ernt ...

S obzirom da svaki mjesec dobivaju nove uplate i da moraju imati dugoročni horizont ulaganja ovakvo ponašanje stvarno nema nikakvog smisla.

Mislim da je vrijeme da Hanfa to ispita i da se naše mirovine daju nekome sposobnijem na upravljanje. .

Članak 33. Zakona o obaveznim mirovinskim fondovima je problem.

Prije par godina sam načuo razgovor hrvatskih i slovenskih fond managera na zagrebačkom aerodoromu (shvatio sam tko su iz razgovora).

Slovenci su se žalili da moraju ostvariti određeni godišnji postotak prihoda, na što su se hrvatski manageri nasmijali. Da oni nemaju takve zahtjeve, da ne moraju ostvariti dobre rezultate fondova kojima upravljaju. Da su to jako forsirali prilikom donošenja Zakona.

Ne znam da li se što promijenilo u zadnjih 5-6 godina.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• tupko
    • June 24, 2024 at 1:37 PM

zato jer su je, iz nekog razloga, danas isplatili (barem u PBZ)

Quote from Bull_over_Bear

Moze pojasnjenje zasto se smatra da danas ide isplata divke?

• Porez na kapitalnu dobit

• tupko
    • February 26, 2024 at 8:54 PM
    Quote from emil

??? dostavi datoteku ???zasto bi ista dostavljao ???? nigdje u videu nisam cuo da se spominje dostavi datoteku. spominje se POŠALJI i PROVJERI. koliko znam dostavi datoteku se odnosi na slanje izvjestaja trgovanja al to ne moras slat. porezna ako ista treba zatrazit ce te naknadno.

Kad si sve poslao i obracunao moras to i platit. ako si krivo izracunao porezna ce te kontaktirat da im dostavis podatke izvjestaja i pojasnis zasto si ti obracunao manje itd.

Hvala.

Sve sam to i napravio (provjerio, poslao, platio), samo me zanimalo kako Porezna prati kolika je dobit (i odgovarajuci porez).

• Porez na kapitalnu dobit

• tupko
    • February 26, 2024 at 5:04 PM
    Quote from emil

valjda si negdje upisao neki broj koji se odnosi na samostalnu djelatnost.

imas onaj video tutorijal i lijepo po redu...bez preskakanja. ...bez...ma ja to znam...i sve ce bit ok.

Ovo mi je prvi put da prijavljujem kapitalnu dobit. :rolleyes:

Pratio sam onaj video tutorijal, i sve je prošlo u redu. No, kako Porezna zna da sam uplatio ispravan iznos?

U tutorijalu se ništa ne dodaje ("dostavi datoteku").

Također, gospođa koja mi je ranije obračunavala poreze na dohodak, je potvrdila da nikad nije dodavala datoteku na JOPPD-e.

• Električni automobili - prilika za investiciju?

• tupko
    • February 5, 2024 at 1:13 AM
    Quote from etoimene

"Prometni stručnjak jasan: Električni auti su precijenjeni, zagađuju i nisu za obitelj"

Sve ne vjerujem da je ovo još na naslovnici mainstream portala!

"Vijeće Europe i Europski parlament odlučili su da dizelski i benzinski automobili do 2025. 'idu proć'."
    - ovo nisam znao. Ako je stvarno istina, slažem se s njim da je nerealno.

Čovjek je neke dobre teme spomenuo a kojima se ne raspravlja baš previše.
    - pitanje premještanje zagađenja
    - Poticaje bi trebalo ukinuti i sve dati na tržište

Dodao bih i pitanje sigurnosti tih EV - zapaljenja/toksični plinovi ...

Onaj bus što je nedavno pao s nadvožnjaka u Veneciji ....

Display More

Mala greška u članku, godina je 2035.

A ameri nedavno otkrili još jednu "osobinu" većih el. automobila: probijaju ograde na autocestama.

https://finance.yahoo.com/news/prelimina…-150021349.html

• Porezi i porezni sustav u RH - općenito

• tupko
    • September 7, 2023 at 5:00 PM
    Quote from Manu

Nove stope su očekivane kao zamjena za prirez ali ovi financijski učinci za neke stavke su smijurija. Ne diraju paušale na apartmanski najam a više zaradi u sezoni jedan vlasnik s 15-20 kreveta nego što je cjelokupan učinak od kapitalnih dobitaka. I to se još usuđuju zvati poreznom reformom.

Mali ispravak, nekima su povećali za 20% porez na kapitalnu dobit.

Postoje općine sa 0% prireza, zar je Zagreb referentan za cijelu Hrvatsku?

• Porez na nekretnine

• tupko
    • March 23, 2023 at 10:07 PM
    Quote from verdi

zakon o nekretninama mora biti jednostavan. dok živiš npr. u centu zagreba zarađuješ puno i nije ti problem da odvojiš neku kintu za porez. kad ti kapacitet opadne vratiš se u pušću bistru gdje si se i rodio i tražiš subvenciju jer održavaš ruralnu sredinu. ovako pun grad penzića koji se natrpaju u tramvaj kad je najveća gužva, idu na izbore i traže više nego što su zaslužili i sve to otimaju od svoje djece i unučadi. u švicarskoj je sasvim normalno kad je mirovina nema više ciriha. pokupiš stvari šta možeš i ideš na selo. ja sam malo radikalniji i da me se bilo šta pita svima preko 75. g, oduzimao bi vozačke i pravo glasa. nemaš pojma šta je AI i ne možeš odlučivati o ničemu jer si podkapacitiran. na žalost ali tako je.

Recimo da osoba plati nekretninu 50 000 eura kešom, a 100 000 eura hipotekarnim bankovnim kreditom. I tada se banka upiše sa teretom 100 000 eura na nekretninu (skužio sam da dosta ljudi ne shvaća da su tehnički „podstanari“ banke dok ne isplate kredit).

Da li bi tada banka trebala plaćati „svoj udio“ u porezu na tu nekretninu? Ovisno o količini otplaćene glavnice kredita.

Kad se već priča o pravednosti poreza na imovinu.

• Porez na nekretnine

• tupko
    • March 12, 2023 at 12:49 AM
    Quote from Ledica

Svo troje djece bit će suvlasnici stana u jednakim dijelovima ukoliko se drugacije ne dogovore ili je oporukom određena drugačija podjela.

Protiv onih koji ne izvrše svoju poreznu obvezu porezna uprava može pokrenuti ovršni postupak za naplatu duga i ovršenicima sjesti na plaću, mirovinu, drugu nekretninu u vlasnistvitvu 1/1, neku drugu imovinu pa čak i na pokretnine Itd.

Zahvaljujem na odgovoru.

Jasno je da se stan dijeli u suvlasničkim dijelovma.

Moj upit je više išao na mogućnost uvođenja poreza na nekretnine i oduzimanja iste zbog neplaćanja poreza.

Na stranicama američkog IRS-a je navedeno: "An IRS levy permits the legal seizure of your property to satisfy a tax debt."

Porez na nekretnine bi vjerojatno uveo nešto slično.

• Porez na nekretnine

• tupko
    • March 11, 2023 at 11:31 AM
    Quote from accountant

A onima koji će odmah skočiti na zadnje noge i reći da i druge zemlje, koje imaju visoku stopu poreza na nekretnine i nasljedstvo, i dalje imaju visoke cijene kvadrata... mogu odmah odgovoriti : Zadar će biti Zadar, a Zagreb Zagreb, kvalitetne lokacije neće pasti. Ali bi zato ostatak tržišta prodisao, stranci bi shvatili da im se više ne isplati kupiti vikend appt u Splitu, kod nasljeđivanja ne bi se samo dijelilo na jednake dijelove jer bi na svoj dio platio porez, već bi ta nekretnina završila na tržištu i netko bi je uredio.

Kratkoročni efekt bi sigurno bio takav, no nema političara i min. financija s mudima. Eto

Molim za Vaš komentar slijedećeg scenarija:

- troje djece nasljede stan roditelja

- jedno dijete plati porez na svoju trećinu nasljedstva, ali drugo dvoje ne želi

- tko će biti vlasnik stana?

Molim uzeti u obzir Ustav Republike Hrvatske:

- članak 3. : "nepovredivost vlasništva"

- članak 48. : "Jamči se pravo vlasništva. Jamči se pravo nasljeđivanja."

Istina, postoji i članak 50. : "Zakonom je moguće u Interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti".

Ali ne zaboravite na događaje iz 1573. godine zbog zlouporabe prava (feudalaca).

• Brokeri i brokerske naknade

• tupko
    • February 25, 2023 at 10:19 AM
    Quote from Manu

Zna li netko postoji li ovaj mjesečni limit na transakcije od 7000 eura i na PBZ web bankarstvu kao što postoji u mobilnom? Nije mi jasno zašto vlastiti investor račun nije izuzet od tog limita. Npr. ako hoću kupiti dionice prijenosom sredstava sa tekućeg mogu samo do preostalog iznosa limita. Već su me dobro zeznuli s tim.

I jesu li obveznice možda izuzete od tog limita?

Na PBZ web bankarstvu isto ima 7000 eura limit.

Ali u banci možete povećati mjesečni/dnevni limit. I za nekoliko puta iznad propisanog limita.

Obveznice idu preko PBZ Investora (kojeg ne koristim) pa ne znam kako to ide.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• tupko
    • January 31, 2023 at 4:43 PM
    Vlasnik Zagrebačke banke povećao dobit za čak 64 posto na 5,4 milijarde eura
    www.poslovni.hr

UniCredit je danas objavio godišnju dobit u 2022., u kojoj je uračunata i ZABA,

Zašto i ZABA ne objavi svoje podatke danas?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt