Malo zanimljivosti o dugu Amerike.
Posts by Yieldchaser
-
-
Dobro, ali i dug te sjajne Amerike je već takav da mi nije ugodno ni imati sve u 💵.
Imam solidnu količinu dollara, ali ništa ekstra. Još mi se NOK već godinama čini kao valuta koja dobro čuva vrijednost. Norveška nema dug, ima malu populaciju i velike resurse, s potencijalom da budu i veći.
-
sve gore napisano može imati smisla da nas pogodi neka uobičajena ciklička kriza. a šta ako nas pogodi biblijski potop? sve su krize upravljive ali još nikad nismo imali ovakvu promjenu monetarnog sustava i reduciranje uloge petro dolara kao rezervne valute. o euru ne trebam ni pričati. to je pušing neviđeni. i samo kreatori ne mogu predvidjeti sve ali će postupati po već zacrtanom scenariju sa malim odstupanjima. od dana do dana ima i djelić improvizacije. vidio sam dinare, hrd-e i kune ali to je kap u moru međunarodnog moneternog sustava. u nadolazećem periodu ćemo gledati nešto neviđeno.
Gdje se skloniti? Ni plemeniti metali mi ne djeluju obećavajuće... Iako, nikad nikad nije loše bit long s fizičkim zlatom.
-
Cijena se nakon dosta volatilnosti pred Q3 stabilizirala na oko 1600kn. Rezultati ove kompanije me možda najviše zanimaju, a pogotovo me zanima komentar uprave.
-
Onaj tko ima cash,ali nije sve crno bijelo.
Ne, onaj tko ima u tom trenutku cash nije dobitnik, nego nije gubitnik, s mogućnošću da kasnije prilikom pada cijena kupi jeftinije i time možda jednom postane dobitnik.
Pitanje je bilo tko su izvorni, temeljni i stvarni dobitnici. Pretpostavljam da su najveći dobitnici kreditori.Hm, da, ali kako kaže kolega havi , nije sve crno-bijelo. Pitanje je kako su ti kreditori osigurani. Zadnjih desetak godina, nakon svjetske financijske krize, masa njih traži puno sredstva osiguranja naplate nego 2000ih i ranije, ali svejedno, ako do dođe do teške situacije gdje kreditni dužnici nisu u stanju vraćati kredit, najveći dio naplate se ostvaruje unovčenjem založenih nekretnina u ovrsi, od odnosno stečaju. Tada je pitanje koliko će sve to trajati i kakva je potražnja za kojom nekretninom, kakvi su špekulanti u igri i još mnogo toga.. Iskustveno znam da se ne provedu kreditori baš u svakome scenariju dobro. Ali da, financijski sektor uvijek na kraju bolje prođe od ostalih. To se vidi i po cijenama njihovih dionica. Prve stradaju kad krenu svinjarije, ali kad stvari krenu na bolje, prve se i oporavljaju.
I nisu samo banke ti kreditori. Buffett je prošao jako dobro 2008. i 2009. jer su svi išli kod njega po novac pa kakve su mu morali povlaštene dionice izdavati da bi im dao kapital. Čini se ko simpatični čičica, a tko ga dobro poznaje, veli da je u takvim situacijama bezočni biznismen. Nitko noje došao do takve love, a da je bio svetac.
-
Imam prijatelja koji godinama skuplja keš za kupiti stan.
Koliko god skupim uvik mi fali 10-ak tisuća € kaže….
Dobronamjerno sam mu odavno predložia da uzme dio na kredit pa stan u najam i tako bi ga ima i brže otplatia.
Sad ga nema i vec 2 godine plaća najam drugome a keš mu i dalje propada.🥴
Ova situacija s covidom je ljude ponukala da ulože novce u nekretnine jer kamate u bankama su minimalne, nekad negativne, pa je investicija najbolja u nekretnine.” Vulić smatra da građani više kupuju i zbog niskih kamata za štednju u bankama pa smatraju da im se više isplati ulagati u nekretnine.
Na pitanje treba li čekati s kupnjom ili ne, Vulić odgovara: “Ako se nastavi ova situacija, ono što danas kupite za pet, dogodine ćete kupiti za šest. S obzirom na cijene kvadrata stanova, ako kupite stan po cijeni od 3.000 eura i iskalkulirate da ćete ga isplatiti kroz najam, logično je da će vlasnici podizati cijene najma.”
https://n1info.hr/biznis/sto-se-…-i-po-20-posto/Ako se nastavi ova situacija. Tvrdnja da cijene imovinskih klasa pa tako i nekretnina idu samo u jednome smjeru - gore - je hipoteza. A hipoteza nije isto što i stvarnost. Viđeno numerus puta do sada.
Vrlo niska kamatna stopa + APN + PDV za novo = preplaćeno.
Ljudi zaboravljaju da ako porastu kamatne stope, a porast će, cijene svega će pasti.
Ako dođe recesija, još će jače pasti.
Porastu stope i najednom vraćam kredit za nešto što sada svojom tržišnom vrijednošću nije dovoljno za prisilno namirenje za slučaj da odjednom ne mogu vraćati. A upravo se u recesijama događa ovo što je verdi naglasio.
To onda stvara problem za banke i nastaje cijela spirala problema koja nam sada prijeti.
banke su dobro kapitalizirane i odjeli za rizike su dobro odradili "domaću zadaću" (insajd info, kad već nitko neće da se time pohvali )
veći problem su fondovi, šta mirovinski, šta ostali i tu leži prava "spirala smrti"
Slažem se da su dobro kapitalizirane i sve to, ali ono što je nama glavno pitanje je kud će cijena dionice banke. Jedan JP Morgan je space shuttle za sve ovo naše pa se ne razveseli baš onaj tko se krca po 155$ kad ga dočeka na 100$. Naravno, da je sve to dugoročno ok, ali nije ugodno gledati minus od 30% i još dalje nastaviti kupovati s preostalim kešom. Potreban je specijalni mindset kojem većina nas stremi, a jako tanka manjina ga prisvoji i prakticira.
-
Da, i treba banki vratiti i kamate odnosno propuštenu dobit.
Mislim da ljudi 2008 nisu dobro prošli. Možda sada neće biti tako.
Uff, jeste li ikad u životu imali kakav kredit,
Ili je početak života bio lagodan, roditelji stvorili bazu pa nije bilo potrebe za time?
Nikakvu propuštenu dobit ne plaćaš banci, u svakom trenutku možeš zatvoriti kredit, odnosno platiti ostatak glavnice i priča je završena.
Zašto bi banka prodavala nekretninu? Pa neće ona dobiti bolju cijenu…
Ako stvari krenu loše, ne treba čekati da postanu još lošije, nego reagirati puno ranije i između dva zla izabrati manje….
Nažalost, mnogi su primorani uzeti kredit za stan ili kuću, za život, obitelj, djecu… pa nije valjda bolje da 15 god plaćaju stanarinu i nakon toliko god opet nemaju ništa, tj imaju, naslijede od staraca, jednih ili drugih i eto, stvar riješena, Al bitno da nemaju kredita 😁
Slažem se sa svime izrečenim, osim da se u svakome trenutku može zatvoriti kredit. To se može samo ako se ima dovoljno slobodne gotovine sa strane da se njome može to zatvoriti ili ako je se nema, ali se ima nekoga tko je spreman kupiti nekretninu pod hipotekom, vjerujući prodavatelju da će odmah s tim novcem koji je primio zatvoriti taj kredit pa će banka dati brisovno očitovanje.
Problem je u tome što toliko casha rijetko tko ima, a i onaj tko ima, pitanje je kako bi i pod kojim modalitetima ulazio u kreditni posao jer kredit diže onaj tko (dovoljno) novca nema, a ne onaj tko ga ima.
Problem je također u tome da danas vlada veliki cinizam u hrvatskome društvu i praktički je nemoguće naći nekoga tko je dovoljno lud da kupi nekretninu pod hipotekom, a istovremeno i dovoljno pošten da sve to uredno plati. I taj mora imati brdo te iste gotovine o kojoj pričamo. Kako je on do nje došao? Ima ju ili kroz neki svoj kredit, koji osigurava nekom svojom imovinom i ostalim sredstvima osiguranja?
Sve to štima u teoriji, ali u praksi su krediti vrag.
-
Vrlo niska kamatna stopa + APN + PDV za novo = preplaćeno.
Ljudi zaboravljaju da ako porastu kamatne stope, a porast će, cijene svega će pasti.
Ako dođe recesija, još će jače pasti.
Porastu stope i najednom vraćam kredit za nešto što sada svojom tržišnom vrijednošću nije dovoljno za prisilno namirenje za slučaj da odjednom ne mogu vraćati. A upravo se u recesijama događa ovo što je verdi naglasio.
To onda stvara problem za banke i nastaje cijela spirala problema koja nam sada prijeti.
-
Evo ga. Nije tako dobro kao prošle godine ali bolje je od očekivanog.
Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie
JPMorgan Chase & Co reported a drop in third-quarter profit on Friday, as rising U.S. interest rates sapped the appetite for deals and weighed on its investmen...
-
market je danas reagirao prvo očekivano s obzirom na cpi report a onda neočekivano u odnosu na cpi report ........to i je ta uvrnuta ljepota marketa.......svaki put osim valjda prošli mjesec regirali su pozitivno na totalno negarivnu vijest.....ali samo na dan ili dva a onda se tobogan nastavio......vjerovarno i preprodani market ima prste u tome ali on uvijek može ostati duže preprodan nego mi likvidni......sve u svemu ništa se ne mijenja a trend je i dalje jasan........
Isto se događalo u srpnju, čak i jače. Enormni bull run bez ikakvog smislenog razloga. Big banks su već najavile goleme rezervacije za loše kredite u Q4 2022 i cijeloj 2023 godini. Već iz toga se vidi kakva su im očekivanja.
Kad CPI bude 6%, onda ćemo vidjeti da stvari idu u dobrome smjeru, a sada slijedi novo povećanje kamatnih stopa. Idući mjesec su izbori u Americi. Demsi na njima neće dobro proći... Svima idu na živce.
-
A ne znam baš za bulla... Rekao bih da smo u bearu i da ćemo biti još najmanje godinu dana. Najmanje.
Ne vidim što ni u ovome trenutku ili u dogledno vrijeme snažno dignulo US tržišta. Hrpa precijenjenih papira za koje je ionako samo bilo pitanje vremena kada će puknuti. Tattooed Chef.. daj ajde...
Nije ovo nikakav bull, ni minimalni. Pogle samo broj IPOa ove godine u usporedbi s prošlom godinom i ranijim godinama. Već to nam jako puno govori.. Iz tih uglova vidim pak puno razloga da S&P ode prema ~2.900. A nisam siguran ni da će to biti pravo dno, ali bit će blizu.
Tek kad pukne Tesla onako jako, to će biti pravi bear. Ako/kad ekipa odustane od Applea, e to će biti pravo dno.
Što mislite na koliko bi kupnja Tesle bila dobra kupnja? A na koliko kupnja Applea ili drugih tech dionica?
I Tesla i Apple bi bili u redu na oko stotinu USD, ali da se baš dogode te cijene i da moram uložiti samo u te dvije u postotku u kojem želim, najmanje 85% bih ubacio u AAPL.
Tesla Motors jednostavno ima preveliku konkurenciju i jako je teško predvidjeti budućnost EVa. Radi se o sličnoj histeriji kakva je bila u drugoj polovici 1990ih s internetom. Svi su bili opčinjeni tom tehnologijom...tu su bili Netscape i Yahoo, masa drugih kompanija. Netscape je nestao, jako malo mlađih ljudi ga se uopće i sjeća, a Yahoo je patuljak u usporedbi. Amazon nitko živ nije mogao predvidjeti. Tad je imao tako ludu volatilnost da je trebao veoma jak želudac za dugoročno ulaganje...pad od 95% sa 107 na 6 USD?! Cisco Systems i Intel? Kompanije koje su danas prilično snažne i uspješne. Koliko je bila cijena INTC uoči dot-com balona? Da je netko tada rekao da će za dvadesetak godina koštati manje nego tada, makar će imati čak tri puta veći prihod, udarili bi ga salvom svih zamislivih uvreda.
Što će biti s EVom? Tko će iz toga izaći kao pobjednik? Kako znamo da to neće biti etablirani proizvođači automobila koji također imaju svoj R&D i puno više casha na raspolaganju? S druge strane, Apple će se zadržati s nama, u to sam 99% uvjeren.
-
mi smo fundamentalno jeftini u odnosu na Usa ali nismo fundamentalno jeftini u odnosu na sebe same i u tome je kvaka......
Retoričko pitanje - kako numerički izraziti korupcijske i sve druge rizike? Kroz koju valuaciju.
Ulaganje u jedan HPB meni nije zanimljivo nakon one vratolomije sa Sberbankom. Kod nas naprosto čega kod se država dodirne, ne prođe dobro. Ne kažem da je tako i s HPBom...
-
"zadnja crta obrane" na 3600 je procurila i potvrđena je zadnja 2-3 dana.......ako sutrašnji dan sa Cpi reportom dodatno potvrdi to, Vix bi mogao dobiti krila a mogla bi uletit i neka "službena" obavijest pravog bear marketa jel dugoročno je sve to još uvijek trenutno na tankoj liniji bull marketa?......
A ne znam baš za bulla... Rekao bih da smo u bearu i da ćemo biti još najmanje godinu dana. Najmanje.
Ne vidim što ni u ovome trenutku ili u dogledno vrijeme snažno dignulo US tržišta. Hrpa precijenjenih papira za koje je ionako samo bilo pitanje vremena kada će puknuti. Tattooed Chef.. daj ajde...
Nije ovo nikakav bull, ni minimalni. Pogle samo broj IPOa ove godine u usporedbi s prošlom godinom i ranijim godinama. Već to nam jako puno govori.. Iz tih uglova vidim pak puno razloga da S&P ode prema ~2.900. A nisam siguran ni da će to biti pravo dno, ali bit će blizu.
Tek kad pukne Tesla onako jako, to će biti pravi bear. Ako/kad ekipa odustane od Applea, e to će biti pravo dno.
-
Još je jači pad DAXa gledano YTD. Preko 20%. CROBEX nije pao toliko puno. Naravno, to ne znači da neće ako dođe do recesije/energetske krize/stagflacije.
-
Vidjet ćemo sve uskoro... Podcijenjena jest, ali takva može biti iduće tri godine, bez da se ikad korigira na pravu vrijednost. Dobra je stvar da kompanija nema dug pa je rizik vrlo malen. Najgore što mi se može dogoditi je da ne zaradim.
-
Okrenulo. Vidjeti ćemo dokle.
Vele da očekuju VIX i na 40 do kraja godine, a od tuda se može dogoditi praktički bilo što...
-
Rollercaster. Do prije 6-12 mjeseci su gotovo svi o svemu govorili superlativima, evo npr. za Intel se naveliko govorilo u raznim međunarodnim medijima kako ga treba kupiti, kako je jeftin, kako treba iskoristiti (tadašnji) pad i relativno niski PE jer će sve biti super, a gle sada, sada odjednom ništa više nije dobro.
Prognoza za rast američke ekonomije u q3 je "katastrofalnih" 4,1%, kažu, takav "tragično" niski rast nisu doživjeli od pradavnog i već skoro zaporavljenog q4 2020. Trebalo bi pitati roditelje ili bake i djedove sjećaju li se možda oni tih teških vremena kada je RAST (!) bio samo 4.1%. Mislim da bismo svi trebali suosjećati s Amerima, nije to lako, ne...
Preuveličavanje. A mora se, eto, o nečemu govoriti na TV i pisati. I onda ljudima svakodnevno ispirati mozak jedno te istim najavama. Ako vijest nije dramatična, gotovo da nije vijest.GDP Now je trenutno na 2,9%, al dobro si neke stvari uočio.
već i portfolio manageri u USA se alociraju u firme koje posluju isključivo u USA.
problem je što indekse mahom drže multionacionalke koje će imati pušionu.
tu ti leži objašnjenje za "katastrofu" koju svi, s pravom, očekuju
Big banks objavljuju kad, u petak? Vidjet će se koliko ima temelja u Dimonovim pričama koje vrti još od svibnja.
-
Kakav Q3 očekujete? Cijena se cijelo vrijeme mrcvari, ima nekih smiješnih transakcija, a tu i tamo netko prospe.
Ja očekujem solidno izvješće.
-
Meni je u virtualnom portfelju na Investopediji na INTC gubitak valjda 50% i BABA skoro isto toliko. Imam samo te dvije i brdo casha. Te dvije dionice sam dollar cost averagao pa što sam dobio? INTC cijelo vrijeme isplaćuje ok dividendu doduše.
-
Evo ga, 2900 uopće ne zvuči toliko nesuvislo.