Mislim da je kolega Tin ili LeoNT, nisam više siguran, već spomenuo da je cijena po spotu.
Posts by goldfinger
-
-
+Atpl
Mirno nam more bilo
-
- SAPN
Neka ovo zlato uveseli kupca, meni dosta 100% prinosa.
-
niste li rekli da je to propalo?! kako sad, promijenili ste kavu?
Jeasm.
Šalicu nisam okrenuo tri puta u smjeru kazaljke na satu.
Pričekajmo još malo
-
Ma ništa još nije potpisano, danas ćemo saznati.
-
Sutra ćemo biti pametniji
-
[…]
A sutra ako prodaju i RIVP upravlja firmom onda ćeš reci da je slučajno?
A čini se da je ipak preokret
-
Ta kombinacija, cijela.
Jako traži dalje, osim u slučaju malo vjerojatnog preokreta.
A ti imaš insajderske kad to tvrdiš? Mislim razumijes o čemu pišeš?
Nemam insajderske informacije.
Ovako mi se slio talog od kave iz šalice.
-
Sto je propalo?
To da će Valamar upravljati kapacitetima Sunca ili da su hoteli prodani?
Ta kombinacija, cijela.
Jako traži dalje, osim u slučaju malo vjerojatnog preokreta.
-
https://www.nacional.hr/pregovori-u-za…merickom-fondu/
Naime, sva tri izvora koji su Nacionalu potvrdili da je Andabak blizu prodaje svoje tvrtke američkom fondu, istovremeno su potvrdili da bi nakon finalizacije cijelog posla s američkim fondom upravljanje Sunce hotelima preuzeo porečki Valamar. To bi značilo da bi ta tvrtka još više učvrstila svoju poziciju kao najveća hrvatska hotelijerska kompanija jer bi pod upravljanje uz trenutnih šezdesetak vlastitih hotela dobila još dodatnih 12 hotela i jedan kamp, koliko ih trenutno u svojem portfelju imaju Sunce hoteli
Ovo je propalo... Bilo je aktualno do prije par tjedana.
-
Čekajte malo...u Prosincu 2016. smo imali 6512 umrlih.
U prosincu 2020, (u godini epidemije kakve svijet nije imao sto godina) imamo 7395.
Treba uzeti u obzir da je ove sve bez teškog lockdowna. Teški je bio u Ožujku i Travnju, kada virus i nije cirkulirao u HR. Ponovo su sport i birtije zabranili početkom Prosinca.
Također, treba uzeti u obzir da je stanovništvo sve starije pa ćemo imati i više smrtnih slučajeva u budućim zimskim sezonama.
-
Ponovimo lekciju o jamstvima po hrvatskom zakonu, dakle jamstva:
- su ograničena do iznosa kapitala,
- moraju imati protučinidbu koje nije bilo,
- ne mogu biti u korist samo jednom dioničaru (koji npr. u Ledu nije imao ni 50% dionica)
- moraju biti izglasana na skupštinama društava, što nisu bila.
Bolje je pitanje kako su hrvatski sudovi mimo pravnih okvira priznali ovakva jamstva koja po više točaka nisu važeća.
Super.
Zašto ovo nismo viđali po forumima prije 10 godina? Zašto se ovo nije nabilo na nos upravama tada?
-
Točno. Ko bi to platio, osim države?
Uglavnom, slažem se da Podravka bi i dalje plovila istim kursem sa Dalićkom ili bez nje...Naravno, ako nema kriminala.
I Pucara su omalovažili, pa nije griješio.
Ne, nego netočno. Jer ovo je standardna priča tih koji su institucionalizirali pljacku. Koncern se mogao stabilizirati i financijski i operativno restruktirati kao sto se to radi svugdje u svijetu. Nije ga trebalo potopiti i šačici duboko umočenih dozvoliti da ga preuzmu i istovremeno naplate većinu svojih dugova na račun većine manjih vjerovnika koji su se naplatili nikako ili zanemarivo. Pa pogledaj i provjeri kako se petljalo s tzv. graničnim dugom i kako su se defacto firme u istom razredu i položaju različito naplaćivale. Usporedi polozaj Atlantica, Kraša i Podravke i recimo Tele2, Vindije, Saponije i Sokol Marica.
Mislim da se nije mogao stablizirati i oporaviti, jer da je mogao gazda bi to i napravio nekako.
Jasno mi je da je da se tu petljalo, navlačilo, preplaćivalo, očerupalo, itd...ali alternativa mi djeluje strašnije. Gazda da ostane suvlasnik nakon svega, pa i simbolični
Žao mi je malih dioničara...ja sam okrznut pobjegao. Pljačka je učinjena, ali davno prije. Kada su natovarena jamstva na kćeri firme, nitko se nije bunio...dok je lova kapala od dividende i porasta cijene, svi su žmirili.
-
Trajao bi koliko i ovaj proces. U sklopu predstecajnog postupka moguće je dokapitalizirati društva i omogućiti im neograničen nastavak poslovanja. Ovako su vjerovnici sa dvojbenim jamstvima pomaknuti naprijed i oni sa naknadnim supersenioritetom i oni su se uglavnom naplatili, a ostali dobili srednji prst. Uključujući i manjinske dioničare čime su zapravo država i vladajući aparat manjinske udjele ne samo u Agrokoru već i drugim firmama proglasili defacto bezvrijednima. Postoje neka prava na papiru, ali se redovito zlorabe, a dioničarima radi šteta.
Male vjerovnike i OPG-ove su isplatili da pokažu kako su socijalno osjetljivi i pravicni.
Da se ne lažemo, pokojni Pucar je bio dio te oligarhije i podržao takav rasplet kao predstavnik vjerovnika u grupi dobavljača.
Samo je pitanje tko bi dokapitalizirao kad je bio mulj na koju god se stranu okreneš. Ne vjerujem da bi se itko pošten našao tko bi u onom trenutku dao ozbiljan novac za dokapitalizaciju. Uložiti milijardu nečega, a vidi se tek vrh sante. To je jedino mogla država dokapitalizirat i tome se Todo i nadao. Dao bi državi 20 lipa za kunu. I to je Dalićka odbila. Malim dioničarima bi to produžilo agoniju i dobili bi šansu izaći iz papira, a narod bi to sve platio. Slobodno me popljujte, ali nas koji se ovdje igramo na burzi ne bi trebali spašavati porezni obveznici.
Točno. Ko bi to platio, osim države?
Uglavnom, slažem se da Podravka bi i dalje plovila istim kursem sa Dalićkom ili bez nje...Naravno, ako nema kriminala.
I Pucara su omalovažili, pa nije griješio.
-
A što kad banke zatvore pipe? Što kad gazda ne želi/ ne može /ne smije razvodniti svoje vlasništvo? Što se onda događa sa sustavom? Mirovinski fondovi?
Što bi se dogodilo da se išlo na klasični stečaj, kada svježeg novca više nema? Da li bi taj stečaj danas bio završen? Što bi bilo danas sa dobavljačima i radnicima?
Previše pitanja, a tako malo vremena za optimalnu odluku! Tu se traže muda! I naravno da neće svi biti sretni!
Ja nisam nigdje spomenuo klasičan stečaj nego da u okviru stečajnog i predstavnik zakona postoje i postojali su instrumenti za provedbu inslovencijskog procesa i postupka. Čitaj sa razumijevanjem.
Ok.
Koliko godina bi trajao taj proces? Kako bi poslovale danas te firme?
-
Na Agrokoru je počinjena institucionalizirana pljačka. Bilo je načina da se problem rijesi kroz postojeći institucionalni okvir i Zakon o Stečaju i predstecaju, no to ocito nije bila dvojba odnosno opcija, to kako ga rješavati. Ekipa oko premijera i bivše potporedsjednice je na čelu s njima osmislila i donijela zakon kojim je kasnije defacto eksproprirala i otela neciju imovinu i dodijelila je nekom drugom po pravno, pa i logički dvojbenim kriterijima. Jer kako sada objasniti dioničarima Leda da u jednoj varijanti je Ledo vrijedio ništa, a danas, nakon tri godine 600 milijuna eura, a da se sustinski problem nije riješio? Agrokor je i danas prezadužen, samo je cijeli događaj, (in)solvencijsko stanje, pomaknuto negdje u budućnost i trenutno možda nema prijetećeg rizika da se taj sustav uruši.
A što kad banke zatvore pipe? Što kad gazda ne želi/ ne može /ne smije razvodniti svoje vlasništvo? Što se onda događa sa sustavom? Mirovinski fondovi?
Što bi se dogodilo da se išlo na klasični stečaj, kada svježeg novca više nema? Da li bi taj stečaj danas bio završen? Što bi bilo danas sa dobavljačima i radnicima?
Previše pitanja, a tako malo vremena za optimalnu odluku! Tu se traže muda! I naravno da neće svi biti sretni!
-
Imate pravo, Ramljak nije imao posla s Rusima, on je prijateljima iz Knightheada osigurao višestruku zaradu na "junk" obveznicama Agrokora.
Ramljak i ostali su glodali kosti sa mrtve lovine. Zašto Todorić nije prodao Ledo? Zašto je počinio samoubojstvo?
-
Zašto krivite Ramljaka? Zašto glavni krivac nije Todorić i njegova uprava? Zašto Todorić nije prodao Ledo? Zašto se Todorić nakraju okrenuo Rusima?
-
[…]
Pa jasno da se ne može uspoređivati gripa sa covid 19 za koji se znanost izjasnila da to uopće ni nije gripa. Ja sam stavila sliku uglavnom samo zbog maski kojima su se i tada ljudi štitili mada se još nije znalo da gripu izaziva virus, ali su bili upoznati s kapljičnim načinom prijenosa bolesti.
Točno je i da je bila najviše pogođena dobna skupina koju ste naveli, ali treba imati u vidu da je to bilo vrijeme prvog svijetskog rata, da su masovno obolijevali mladi muškarci vojnici na ratištima,da je stanovništvo bilo podhranjeno ili gladno, da su higijenski uvjeti bili na vrlo niskim razinama, da je stanovništvo mahom živjelo u izoliranim selima , migracije su bile minimalne Itd.
Poveznica španjolske gripe i covida19 ogleda se u tome što su obje vrlo zarazne bolesti koje su se proširile na cijeli svijet, prenose se kapljičnim putem , za sada nema lijeka i dok se populacija većim dijelom ne procijepi i stekne kolektivni imunitet mjere zaštite koje nam preostaju iste su one koje su vrijedile i prije 100 godina.
Pa nije ni ta gripa bila uobičajena ni standardna, ni sezonska. Uglavnom, da slažem se... Iako je većina današnjih mjera pretjerana i suluda. I još jedna stvar... prvi svjetski rat nije jedan od glavnih čimbenika smrtnosti te pandemije. Najžešće je udarila na mjesta gdje se rat nije odvijao ili se odvijao u malom obujmu.
-
Evo kako su se ljudi štitili od virusa španjolske gripe koja je odnijela 50 do 80 milijuna života u vrijeme kad znanost nije još ni otkrila postojanje virusa, bile su poznate samo bakterije kao uzročnici bolesti.
Kolega tollway, brojka od 100 milijuna zaraženih i 2 milijuna umrlih na cijelom svijetu uopće nije fascinantna, ali da li možete zamisliti kakve brojke bi bile bez maski, distance, lockdowna, respiracija .....
Zaboravite na bolnice i zdravstvenu skrb o zaraženima jer taj sustav bi se raspao u roku keks, a znamo da 8 do 10 posto zaraženih treba liječenje, zarazilo bi se 7,8 milijardi ljudi, 700 milijuna ljudi trebalo bi liječničku pomoć koju nebi mogli dobiti . Koliko milijuna mrtvih ili preboljelih s trajnim i teškim posljedicama po zdravlje bi tada brojili ?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Navedene pandemije se nedaju usporediti. Prije 100 godina najviše umrlih su bili ljudi između 20 i 40 godina, u pravilu. U ovoj pandemiji ljudi između 20 i 40 godina ne trebaju niti liječnika, uglavnom. Niti se tad cijeli svijet zarazio, niti će danas. Zarazilo bi se sedam i pol milijardi...ne, ne bi. Ne bi ni da se trudite...probajte cijepiti milijarde u dvije godine???