Korisne informacije, ali glupav i obmanjujuci naslov clanka.
Kao da drukaju na nešto, ali nije jasno na što!?
Prodani smo za malu paru zbog loših trendova…??
Vec je izgleda sve dogovoreno??
Neki cirkus se sprema a nije im lako kontra trenda 😅
Korisne informacije, ali glupav i obmanjujuci naslov clanka.
Kao da drukaju na nešto, ali nije jasno na što!?
Prodani smo za malu paru zbog loših trendova…??
Vec je izgleda sve dogovoreno??
Neki cirkus se sprema a nije im lako kontra trenda 😅
Meh...stecajusa. Nes ti rezultata
U ponedjeljak cu dati tiskati ovu majicu koja ti je u avataru
Javi mi koji broj nosis i posaljem i tebi jednu. Jos mozes birati hoces li crnu ili bijelu
Jedna ruzinava bi pasala
Neto dobit u Q1/22 je 13 kn po dionici! To je petina cjelokupne trzisne kapitalizacije firme u samo jednom kvartalu, i to u kvartalu koji je sezonski najlosiji.
Dokap pa dividenda 😂
Prvi u cilj ulaziiiiiiiii...........
Svi zajedno danas na otvaranju????
To bi bio raspašoj😀😀😀
Slucajno upalo u rikverc
Display MoreJa mislim da su poceli ugovovarat brodove na pravi spot, a ne na kratkorocni TC...zadnju godinu dana su nabildali bilancu, kumulirali kapital i sad su krenuli u rizicnije poslovanje...
Navedeno zakljucujem po trenutno brutalnoj vozarini za Libertas (30k USD/d) i nestvarnoj vozarini za handy Dubrava (38k USD/d)...
U buducim izvjestajima ocekujem sve manji vremenski jaz izmedju ostvarenih i prosjecnih vozarina na marketu i sve vecu korelaciju medju njima...ali bi onda trebala i uposlenost flote padat (a vidimo da nije tako vec je nikad veca...)
Vozarina za Dubravu (38k USD/d) je nestvarna i jedino se na spot marketu moglo toliko dobit...IMHO
Ima li ovo smisla?
Ugovaranje na spot u kasnijem dijelu ciklusa je glupo to se radi na pocetku ciklusa, onda je pametnije ugovarat dugorocnije u kasnijem dijelu, opet i da jesu tesko da se radi o spotu prije o timecharteru, libertas je mislim bio brod koji je bio na dugorocnom najmu koji je isticao u 2q, vozarina od 30k ne znaci puno ukoliko ne znas rutu, jer prosjecna vrlo lako moze biti 22k, a vrlo lako moguce da su ga ugovorili na kratkotrajni trip ocekujuci bolju vozarinu u 2q, isto tako za dubravu ne znaci da je to njihova vozarina moguce je da je unajmitelj iznajmio za tu lovu
Koliko sam uspia povezati opcija +1g za jedan pnmx? objavljeno u 3Q/21 ili 4Q/21
Nekako bi poslozia da je to Libertas i da se taj ugovor produžia i revidira.
U Q2/22 istiće za jedan Handy (Ravelin,trebalo bi biti vidljivo u Q2 izvjestaju ne u Q1)?
Ston,Ravelin i Libertas nisu pod s&lb ugovorima.
Iz glave mi je ovo sve, bježim u prirodu s kratkim prekidima do jeseni +
Libertas je vjerovatno onaj sto je ima opciju +1g. produženja dugoročnog ??
Zasto je vani opet sve crveno i pada, braemar FFA i brodari? A Nasdaq rastao 3.5%, zna li tko
sto se to događa?
Otkrili su ATPL 😅
Display Moredownside ce se vidjeti tek u Q1.
ne bih se ni tu previše zaletia ako govorimo o ATPL i načinu ugovaranja.
Pošto je potražnja bila jaka mislim da su brodovlasnici bili u puno boljoj poziciji za pregovore i kalkulacije te prilagodili svojim interesima završetak ugovora i tajming za dokovanje nego prijašnjih godina.
Ne bi me previše iznenadilo kad bi bila bolja zarada za Q1 2022. u odnosu na Q4 2021.
Cek, cek, ti mislis da ce DOBIT atpl biti veca u q1 22 nego q4 21 ili mislis na neku drugu zaradu??
Uz kinder jaje sve je moguće 😜
Uz ostale osobine imamo opreznog ministra
Iz ovog teksta nisam shvatila da li se zove Domagoj, Damir, Danijel ili Davor?
Plenkovic ocito bira nove ministre po principu dovoljno nesposoban da ne bude korumpiran.
Hehe, treba ce proći neko vrijeme dok Darovan skuži da je korumpiran
Uz ostale osobine imamo opreznog ministra
Ako i dok su vozarine dobre sto god odluce biti ce dobro ili bolje…
Neka traje….ako potraje Elon ce nam morati bržu raketu napraviti
Upravo tako. Nije toliko bitna uprava koliko je bitno okruženje. Pad kineskog gospodarstva je najveći rizik, sve ostalo ide nam u prilog, pogotovo knjiga narudžbi i novi eko standardi od iduće godine, kao i veliko energetsko i agro preslagivanje na kugli zemaljskoj.
I za kraj - jedno je raspravljati treba li dividenda ili ne kad je godišnja zarada 300 kuna po dionici, drugo kad je godišnja zarada 100 kuna po dionici, a treće kad je nema pa raspravljamo treba li je isplatiti iz zadržane dobiti.
Malo san skeptičan za eko standarde, sve mi se čini uz ovu energetsku krizu da cemo zadimiti planet ko nikad do sad.
Bude li falilo brodskog prostora a inflacija eskalira moglo bi se zažmiriti na jedno oko.
Svasta je moguce, nije se za osloniti na nista danas.
Manji brodovi su stabilniji na trzistu.
Uprava je slozila stabilniju flotu pa bi zakljucio da je uprava stabilna.
Mi bi još gasa a oni su prodajom broda stali na kočnicu.
Situacija je bila prerizicna i stavili su po flote na s danasnjim datumima loše dugorocne ugovore. Tu su falili ali opet da se situacija nije popravila prezivili bi nekako.
Vjerojatno su članovi uprave do sad ulagali u dionice GOGL-a i SBLK itd. znajući da će se ATPL kasnije početi žariti….
Do ove godine se trgovalo sa 50% flote,ove godine zavrsavaju 2 dugorocna ugovora.
Buban cca 300 dana cemo imati brod više.
2023. cca 300 dana 2 broda više.
Pitanje je oce li uzeti sve 4 novogradnje i dali ce prodati ukupno 4 stara broda.
Vjerujem da ce i biti novih dugorocnih ugovora….
Ako i dok su vozarine dobre sto god odluce biti ce dobro ili bolje…
Neka traje….ako potraje Elon ce nam morati bržu raketu napraviti
Onfa ćemo kupovat brodove! Sad ih prodajemo
Šta god da se ovdje napiše, a da nije u skladu sa trenutnim bias-om najčešćih širitelja pozitivne ili negativne propagande, vidim ne nailazi na plodno tlo.
Recimo da sutra objave da neće biti dividende to bi se protumačilo kao dobra vijest, a da objave suprotno da je ima, to bi se protumačilo kao odlična vijest. Isto je i sa kupnjom/prodajom brodova, šta god da naprave sve je dobro ili odlično i cijena dionice treba zbog toga rasti. Šta je najbolje ovdje nitko nikad ne prodaje dionice, već su svi od reda dugoročni dioničari, a vani su svi opaki trade-ari.
Blago upravi kada je tako sposobna da sve što naprave je u najmanju ruku dobro do odlično i nitko ovdje ne preispituje njihove odluke, a nemaju više ni NO kao nezavisno tijelo da provjeri papirologiju i preispita njihove odluke.
Što je najgore to je živa istina.
Do kraja prošle godine je bilo čupavo,ova godina je krenula odličnoi kompanija je u puno boljoj poziciji.Što god naprave je dobro ili više dobro.
a zahebava vas chuk, vidite da je nadrobio svega, a nigdje nes pametno 😂
otela ga tamna strana
Nadam se da ce se oduprijeti i pokusati provati zbrojiti godišnju dobit uz smanjenje dugova + keš za brodove na ruke a novi ce se placati laganini u ratama…. Uf čekaj pa ova godina bi mogla prebaciti cjelokupnu prošlu iako je bila “nabrijana” ?
Display MoreKoliko znam sveukupno poslovanje je u dolarima...dug su većim djelom refinancirali..tako da su kamate znatno smanjili....vidljivo i u izvješćima...jači dolar ako ima dobiti znaći i veću dobit u kunama.
Koliko znam za kupnju 4 (2+2) nova broda će se zadužiti oko 137 milijuna dolara, pa između 890 milijuna kuna (1$=6.5kn) ili 1 milijarde kuna (1$=7.5kn) dodatnog zaduženja je poprilična razlika, ali nije bitno, danas Vikinzi rastu...
Uz to dodatno zaduženje za kupnju brodova, te uz potrebu ugradnje uređaja za balastne vode na 10-tak brodova, ove godine, a ni iduće, ne očekujem dividendu, jer ju nije realno očekivati, uz postojeće zaduženje od oko 800 milijuna kuna i nova zaduženja.
Propustili su priliku kupiti nekoliko polovnih brodova na početku rastućeg ciklusa 2021., pa
će zato pri kraju tog ciklusa 2023. dobiti nove brodove i novo veliko zaduženje u dolarima.
800 milijuna kn starog duga + najmanje 900 milijuna kn novog duga ako kupe 4 broda - prodaja 1 do 4 stara broda = sigurno preko 1 milijardu kuna do mozda 1.5 milijardi kuna kuna sveukupnog duga
Tko misli da je dobra vijest da dolar i kamate na dolar rastu, neka ponovno razmisli, jer čini mi se da im je sav ili gotovo sav dug u dolarima.
Vrijednost brodova je takoder u $ !
Ta 4 broda trenutno vride više dollars od samog zaduženja….mozda ih prodaju momentalno pa kupe kune??
Složio bi se sto se tice divd za ovu godinu,svasta je moguce.Iako ima novaca i deblja se račun za razne kombinacije mudrije bi bilo preskočiti…
Nadao sam se da ce ciklus biti do cca 2026.
Hvala na info da je pri kraju 2023. 😉
SAD 840 USD 1 7,098311 7,119670 7,141029 Zna li tko što im se događa s dugom ako dolar i kamate na dolarski dug rastu?
Proširili su poslovanje,počeli su se baviti proizvodnjom.
Negdje su načuli da inflacija jede dug pa su je poceli proizvoditi. Jako se trude proizvesti što više inflacije da im pojede sto vise duga ☺️
E sa ovakvim brodovima zarađivat novce,e to je posao, svaka časta na ugovoru. Imam JDPL
Malo piture izvana, i to je to!
Ovako su prepoznati u svijetu i šire 😆
veća je i sigurnost jer ih radar zbog mnogobrojnih rupica bolje detektira 😅
Samo naprid !!!
Ugodno me iznenadilo danas,
…onaj feeling kad nakon ljeta obuces jaketu pa u džepu nađeš paru.
Danas san skužia da imam 120 kom ATPL vise nego san mislia 🤪 posvud su razbacane
Može i divka,sve uzimam
To je toliko zaplašen narod, da kod mene u gradu jedan kinez koji živi tu, i dalje nosi masku. Sam samcat, svi oko njega bez maske u kafiću ali on je i dalje ne skida.
Oni se rađaju sa maskama
Koliko se može vjerovati podacima robnih zaliha u ovakvoj globalnoj napetosti?
Nekako sam dojma da svi “malo” varaju nebi li prikrili slabosti??