1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Roman

Posts by Roman

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 17, 2021 at 8:03 PM
    Quote from 5. Element

Za 200k izlazim sigurno.

A za manje bih razmislio.

U svakom slucaju, ovdje su sa 125k x 12kom i prodavac i kupac zakljucili dobar posao.

Prodavac je sigurno jako dobro zaradio, a i kupac ima perspektivu ispred sebe, dividenda i prodaja u nekom buducem preuzimanju, koje je gotovo izvjesno.

Nažalost, obzirom da dionica nije uvrštena na uređeno tržište, u situaciji eventualnog preuzimanja kupac nije dužan ponuditi manjinskim dioničarima istu cijenu koju je on platio odnosno ugovorio.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 16, 2021 at 7:34 PM

Mogućnost manipulacije neuvrštenim papirima je jednaka i na cijeni od 1 kn i na 1.000.000 kn.

A što znači ako imate papir koii ostvaruje dobar povrat na kapital ako ga ne možete tržišno vrednovati? U takvoj situaciji ja mogu u dogovoru prebaciti dionice vama i po milijun kuna. I reći u Venezueli ili Namibiji bi to bilo tako i tako.

Mislim da previše očekujete od jedne ovakve dionice jer bi peer usporedba sa sličnim dionicama na razvijenom Zapadu pokazala da Pevex uopće nije tako jeftin kakvim ga vi percipirate.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 16, 2021 at 7:05 PM

Netko je te dionice platio milijun kuna. Nisam siguran da puno individualca spremno platiti toliki iznos za nešto sto ne kotira na uređenom trzistu.

Naravno da svatko ima različite preferencije ka riziku i različito je informiran pa je moguće da taj ili ti koji su kupovali znaju nešto sto drugi ne znaju. Al unatoč tome i dalje stoji tvrdnja da je dionicama Pevexa zbog neuvrštenosti moguće lakše manipulirati cijenom nego dionicama uvrštenim na uređenom tržištu. I to ponajprije jer za manipulaciju neuvrštenim papirima koliko je meni poznato nema kaznenih, pa ni prekršajnih sankcija. Neka me isprave upućeniji ako griješim.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 16, 2021 at 4:05 PM
    Quote from stipe_Cro

Koja bi bila svrha manipulacije, baš me zanima koja je logika uopće takve ideje na primjeru Pevexa?

Možda hoće prodati pa u dogovoru s nekim provlači transakcije i pumpa cijenu. Provuče sutra na 150 pa će na 100 ili 120 možda biti kandidata koji će pomisliti da je to povoljno.

Ili se vodi neki unutarnji rat između kljucnih igrača…. Netko hoće od nekog otkupiti pa se formira cijena za transakciju.

Ne znam, svašta može biti, a ne mora biti ništa. No, činjenica je da je zbog nelikvidnosti i netransparentnosti dionica podložna lakoj manipulaciji cijenom.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 16, 2021 at 3:14 PM
    Quote from komot

A isto možeš raditi i ako je uvrštena. Dogovorimo se nas dvojica za 10 kom medike po 35 000 i cijena je 35 000.

A gle, možeš se tješiti da je toliko netko spreman platiti dok ne pokušaš prodati. Stvarno prodati.

Ako nije riječ o manipulaciji brzo ćeš saznati.

• PVCM (Pevex)

• Roman
    • November 16, 2021 at 2:50 PM

A što ako je trgovina fingirana?

Dionica ionako nije nigdje uvrštena.

Može netko nekome prebacivati i pumpati priču o vrijednosti.

Da se razumijemo, ja ne tvrdim da li vrijedi ili ne vrijedi jer to ne znam, samo da ne postoje kriteriji transparentnosti koje dionica odnosno firma mora ispunjavati.

• CORONA virus

• Roman
    • November 15, 2021 at 6:04 AM
    Quote from accountant

Covid potvrde radi spašavanja privida? (vecernjilist.hr)

vidi, vidi... u jednim o većih novina mijenja se rakurs

Poanta i svrha cijepljenja je bila procijepiti veliki postotak ljudi u kratkom vremenu da se spriječi daljnje širenje virusa, a ne omogućiti virusu da se nesmetano širi i mutira kroz uglavnom neprocijepljeni dio stanovništva. Kako nikad nije dostignuta zadovoljavajuća procijepljenost, tako se nije uspjelo ni na suzbijanju virusa. Pritom ne mislim isključivo na efekt zaštite krda koji očito nije moguć kao kod nekih drugih virusnih bolesti. Postojeća cjepiva ne rade na principu memorijske zaštite (t stanica) pa ne mogu dugorocno stititi cijepljene. Tko čeka dugorocnu zaštitu i efikasne lijekove mogao bi dobiti kratkoročno tešku bolest i mogući fatalni ishod. Život s Coronom je kao investiranje. Treba se konstantno prilagođavati, jer očito je da Buy&Hold nisu najbolje rješenje, ali ni čekanje “perfect setupa” koji se možda nikad neće pojaviti. Virus će vremenom ili oslabjeti ili potpuno nestati. Možda već za koji mjesec, no do tada treba preživjeti i ne pokupiti ga. Cijepljenje i mjere osobne zaštite su najbolje i najjednostavnije (a za sada i najefikasnije) sto se može učiniti po tom pitanju.

• CORONA virus

• Roman
    • November 14, 2021 at 7:28 PM
    Quote from accountant
    Quote from zlocesti

....

Još uvijek mislim da je cijepljenje mjera koja spašava život. Ali mjere prinude kojima se nastoji ljude privoljeti na cijepljenje, ograničenjima i prinudnim testiranjem su debakl.

Jer covid potvrde čini se tome služe. I oni koji su preboljeli bolest i oni koji su cijepljeni obolijevaju i šire bolest. Nama , uz ove mjere, ispod radara...

tako je, tu bih stao, sažela si sve što se ima za reći

ja bih još samo dodao koga treba (mora se) cijepiti: rizičnu skupinu starijih od 50 g. osobito starije i bolesnije, jer je za njih rizik od obolijevanja i smrti vrlo visok

to se ne smije poistovjećivati s transmisijom (prijenosom) covida jer statistike očito ukazuju da je delta zaraznija, da ćemo se na kraju svi zaraziti i da cjepivo, na žalost, ima sve manji utjecaj na to

to ne kažem ja, niti gđa Bubaš, već znanost!

covid potvrde - glupost!

maske za lice - glupost!

najveća glupost od svih, a u nekim zemljama su počeli s tim najvećim eksperimentom u povijesti, je procjepljivanje djece starije od 5. godine

ja stvarno ne znam tko je tim političarima i tim 'stožerima' dao mandat za tako nešto ali bi im povijest mogla suditi

ne Pfizeru i Moderni, oni su se zaštitili međusobnim ugovorima s državama, nego tim nesvjesnim političarima

jer ako neko dijete navuče neki kronični oblik neželjene nuspojave (bolesti) na cjepivo (koje ne zaboravite nije dugo u upotrebi i nije testirano kako treba, zbog hitnosti), cijeli život će morati nositi se s tim

dok za starije od 50-te, osobito slabijeg imuniteta, razumijete da je omjer rizika i dobiti puno povoljniji za njih

Display More

Ja mislim da su i maske i potvrde dobar put da se ljudi zaštite i u što većem broju procijepe. To što se neki ovdje ufaju u sreću, intuciju, osjećaje za feeling i slično samo pokazuje da se ne razumiju rizike ni koristii od cijepljenja i zaštitnih mjera. Neće se svi zaraziti jer epidemija neće trajati godinama, ali necijepljeni se izlažu mnogo većem riziku ako se zaraze da se ozbiljno, pa i fatalno razbole.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Roman
    • November 13, 2021 at 8:03 PM
    Quote from lost

Može pomoć? Unazad manje od 2 godine dokupio sam nešto dionica te sam nakon "uspješnog" dokapa dobio 1 za 100. Odlučio prodat SVE te vidim da mi računaju u PBZu kapitalnu dobit u razlici prodaje 100,00 kn i kupljenje po 4,50 kn a stvarno izgubio cca 90%?!? Em te pokradu u dokapu em te država još čeka! Nemreš vjerovat...

Ima kakvo mišljenje porezne uprave za ovakve događaje jer ne razumijem kako PBZ vodi kapitalni dobitak?

Nema vama sto PBZ računati kapitalnu dobit. To računate vi sami za sebe i jasno je da dobiti nema nego je ostvaren gubitak. A to je i jasno jer imate 100 puta manje dionica nego ste ih prije imali. Kad početni broj dionica podijelite sa 100 račun će štimati.

• Tankerasi strani i domaci

• Roman
    • November 11, 2021 at 6:40 PM
    Quote from looserst
    Quote from tizian1

- 73 mil. USD a dionica +10%... hmmm

Popularniji su manji gubitci od konsenzusa nego veci dobitci. Samo grunf to moze objasniti

Gubitci su iza nas, a dobitci ispred. Zato cijena raste. Outlook se očito popravlja. Bit će da je bilo zanimljivih info na konferencijskom pozivu.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Roman
    • November 11, 2021 at 7:46 AM
    Quote from Philidor

Zar ne moraju ovogodišnju dobit uporabiti za pokriće prenesenog gubitka iz prethodnih godina?

Moraju, ali će dobiti biti više od prenesenih gubitaka pa će formirati zadržana dobit odnosno dobit tekuće godine iz koje mogu isplatiti dividendu.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Roman
    • November 10, 2021 at 11:20 AM
    Quote from Infinity
    Quote from Roman

A što je taj BVPS, u stvarnosti?

I koliko veći? Par postotnih bodova.

Zašto recimo cijena dionice HPB-a nije dosegnula ni polovinu njezina BVPS?

Da se moram okladiti na kvalitetu portfelja između te dvije banke, ako pretpostavimo da su u HPB tzv. "državni plasmani" pokriveni državnim jamstvima onda kvaliteta portfelja Zabe i HPB-a se nalazi u +/-10% od referentnog (prosječnog za tržište). Dakle, Zaba nema dvostruko kvalitetniji portfelj od HPB, što je i logično jer kao najveća banka na tržištu sa viškom sredstava (kao i HPB) mora ili može uzeti one klijente koji traže kredit. Ne idu bolji klijenti po nekom nepisanom pravilu u Zabu, a lošiji u HPB. Ne postoji oskudica niti veća ograničenja u ponudi kredita, osim naravno za one klijente koji ne ispunjavaju kreditne uvjete.

Koliki bi bia bvps zabe kad bi se zbrojile isplacene dividende?

Ne znam. Al kakve to veze ima kad ionako imaju višak regulatornog kapitala? Oni nemaju gdje plasirati sredstva zato je logično da ih vraćaju dioničarima. I to rade kada im to regulator dopusti. Dioničari mogu donijeti odluku o podjeli dobiti, ali u stvarnosti odluku donosi regulator.

HPB sam uzeo kao primjer banke koja je značajno povećala kapital i dovela ga u zonu regulatornog optimuma (Zaba ima i značajan višak) i činjenice da to burza odnosno investitori nisu ispravno vrednovali, što ne čudi jer prosječan investitor nema pojma kako banka uopće funkcionira i što to je to regulatorni kapital. Za potrebe pojednostavljenja možemo ga izjednačiti sa BVPS, pa onda gledajući i uspoređujući banke postaje jasno i očito tko je koliko podcijenjen ako bi kao benchmark usporednog vrednovanja koristili 1 BVPS.

• Roman
    • November 10, 2021 at 8:35 AM

A što je taj BVPS, u stvarnosti?

I koliko veći? Par postotnih bodova.

Zašto recimo cijena dionice HPB-a nije dosegnula ni polovinu njezina BVPS?

Da se moram okladiti na kvalitetu portfelja između te dvije banke, ako pretpostavimo da su u HPB tzv. "državni plasmani" pokriveni državnim jamstvima onda kvaliteta portfelja Zabe i HPB-a se nalazi u +/-10% od referentnog (prosječnog za tržište). Dakle, Zaba nema dvostruko kvalitetniji portfelj od HPB, što je i logično jer kao najveća banka na tržištu sa viškom sredstava (kao i HPB) mora ili može uzeti one klijente koji traže kredit. Ne idu bolji klijenti po nekom nepisanom pravilu u Zabu, a lošiji u HPB. Ne postoji oskudica niti veća ograničenja u ponudi kredita, osim naravno za one klijente koji ne ispunjavaju kreditne uvjete.

• Roman
    • November 9, 2021 at 10:24 PM

Koliko je meni poznato PBZ nije nikad poslovodstvo ni NO nagrađivao dionicama PBZ-a, pa mislim da usporedba ne stoji.

Mislim da se radi o izmišljenoj prici s ciljem da se utječe na cijenu dionice.

To ne znaci da jednom možda neće biti povlačenja dionica s burze, ali trenutno ništa ne ukazuje na to niti da postoji poseban razlog za to.

• Roman
    • November 9, 2021 at 7:17 PM

A ja ću vam samo staviti ovdje obavijest da Banka i dalje dodjeljuje dionice poslovodstvu i NO, a da ima namjeru povuci ih s tržišta, pretpostavljam da to ne bi radili.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/ZPI-ZABA-e67baa014240a94590b27395dde8ad5f.pdf

• Roman
    • November 9, 2021 at 6:47 PM

Ja mislim da se radi o dezinformaciju i to mislim zato jer je to odluka vlasnika i za takvo nešto je potrebna skupštinska odluka. Sumnjam da bi lokalna uprava raspravljala s nekim o tome, a kamoli o tome odlučivala.

• Roman
    • November 9, 2021 at 5:49 PM

S kime je to uprava razgovarala o odlasku s burze? I odakle vama insajderska informacija?

Za takve tvrdnje bilo bi korektno navesti bilo kakav dokaz ili održivu pretpostavku.

• Roman
    • November 9, 2021 at 11:04 AM
    Quote from JosefBeuys
    Quote from darac11

Znači da bi prije skupštine trebalo dostavit dopunu dnevnog reda pod novom točkom "isplata dividende" ili "upotreba dobiti" i prijedlog iznosa dividende?

Dali sam u pravu?

Dnevni red se može dopuniti i na Skupštini ukoliko je većina za.

Kako se trenutno graf razvija, mogli bi mi uskoro ponovno na 68 kn...

A tko čini većinu?

I zašto nisu odmah dali konačan prijedlog?

Pa vjerojatno zato jer nemaju namjeru sad isplatiti divdendu već vjerojatno sljedeće godine odnosno predložiti isplatu na sljedećoj skupštini.

• Roman
    • November 9, 2021 at 10:54 AM
    Quote from Moller
    Quote from Ivan1902

Kakav protuprijedlog? Pa ne može se na skupštini raspravljati o nečemu što nije bilo u pozivu na skupštinu...

može se dopuniti dnevni red, jednom sam na jednoj dionici imao takav slučaj, gdje je većinski, čak s preko 80% dopunio dnevni red, upravo točkom o isplati dividende

A zašto bi to radili? Dopunjavali dnevni red, a ne dali prijedlog u samom pozivu za skupštinu?

• Roman
    • November 9, 2021 at 9:04 AM

Zaba iskešira

Quote from Goran

Cuvaj tu dionicu jer najvaznija stavka su prihod i dobit.

A oni prave milijarde.

Najveca banka u HR. Banke su stupovi kapitalizma.

Zadnje padaju kada je kriza i prve se dizu kad je oporavak od krize.

Osim ako nemas nesto jos bolje tj. nesto sto vrijedi mnogo vise od cijene na berzi.

Uf, koliko izjava bez čvrsćih argumenata i dokaza.

Po čemu je to Zaba bolja od ostalih banaka, lokalno i šire da bi baš vezao dugoročno kapital uz nju?

Ako ćemo o dividendi onda je bolje ulagati u slovenski NLB, ako ćemo o potencijalu rasta, onda je mnogo veći prostor za rast cijene ispred HPB, ako ćemo po efikasnosti onda je tu Komercni i slične srednjoeuropske banke.

Zaba jest dobra, al njezinu "dobrotu" treba gledati u kontekstu cijene njezine dionice koja nije niska. Očito ta cijena nosi i neka očekivanja, koja se u ovom trenutku nisu ispunila, pa se cijena dionice iskorigirala.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt