U mjesec dana otišlo gore 10%. I ne misli stati.
Rijetko viđen konstantan rast, i to ono, pomalo.
U mjesec dana otišlo gore 10%. I ne misli stati.
Rijetko viđen konstantan rast, i to ono, pomalo.
Danas 0 transakcija, a ask se stanjio. Sviđa mi se.. Paralelno, CKML isto pokazuje znakove života. Imam neki filing da će bit vatrometa..
Jesam cijena je cca 600.000,00. Mentalni sklop mi ne dopusta toliko baciti na cestu...😉.
Već sam pomislio kako jedno vrijeme neću pisati na forumu, od sramote, jer gledam tamo neke aute ispod 300 000 kn. Sad mi je lakše.
Od Mercedesa bih uzeo E klasu, 300d, 4MATIC... kad bi bio na popustu od 60%.
Ima li koji pouzdani trgovac za GLC coupe moze i par godina star?
Pa jesi gledao kod Škoje, ima dobru ponudu.
A što ću s kešom, nemam pojma. Mozda da kupim novi auto, vidim da im cijene rastu, možda zaradim na preprodaji. 😁
Znaš da i ja misli kupit si novo auto nešto do 150k kuna...al ne mislim odmah sve iskeširat, već ove ponude u tri godine po tri rate, 1/3 odma, 1/3 za godinu, 1/3 za dvi godinu....sa tim da bi inicijalnu ratu pokrio prodajom starog auta....ostatak novaca bi vrtio još godinu,odnosno dvi i možebitno još štagod zaradio, prije nego ga dam za auto...
Malo smo skrenuli s teme, al ajde vikend je, pa molim kolege da se ne ljute. 🙃
Znači, što se tiče kupnje auta, isto razmišljamo. I ja sam zapravo mislio kupiti auto na 1/3 i te fore. Za oko mi je zapeo Suzuki S-Cross, novi model. Dao bih do 160 000 kn. Jedino što ga trenutno nema.
A ako mi se ta kupnja otegne do jeseni, onda ću pogledati i od Toyote Corolu Cross.
Možda mi i ne treba novi auto, al ove krntije pred kućom su mi malo prestare. A i, jesmo li burzovni mešetari ili nismo? 😄 Vrtimo grde novce, tko će ako nećemo mi. 😁
Novogodišnja opcija:
Prodaš dio ili cili minus i kupiš nazad,mozda i jeftinije ukoliko malo srusiš.
Počinješ godinu sa minusom u poreznoj😉
tako da s tim novim kešom imaš poreznu slobodu za ovu godinu….
To je jako dobra fora, hvala na savjetu.
Samo što sam to ispucao krajem prošle godine.
Svi koji su samo par godina na burzi mogu pisati romane koliko se tu iskustva i situacija nabere.
Ja vidim po sebi da sam smireniji, da se ne ložim na minuse, pa ni kada su peteroznamenkasti.
Deset dana razmišljam da podebljam iznos na brokerskom računu, jer mi keš leži na tekućem. Odustao sam, to je dijelom i razlog zašto sam išao peglati portfelj. To na ovakav način ne radim često.
A što ću s kešom, nemam pojma. Mozda da kupim novi auto, vidim da im cijene rastu, možda zaradim na preprodaji. 😁
Što hoću reći? Teško je na našoj burzi imati neku strategiju. Treba pratit situaciju, bit u tijeku, i možda ispadne kakav plusić na kraju godine.
I zabavno je kad se nešto događa, makar na tjednoj bazi...uostalo nije ovo burza u kojoj možeš uložiš, čekat par godina i znati da ćeš lipo zaraditi, ovde ako na vrime ne reagiraš heba si žutoga.
Prije par godina, dosadilo mi trgovanje jer sam skontao da mi previše vremena i energije uzima, idem ja long term u dividendne dionice. Došla korona, nisam reagirao.... još se oporavljam od minusa. 😁😄
Eto koliko sam pratio situaciju kad sam tada zaboravio lozinku od brokerskog računa.
Pa nema u tome ništa loše, profit manje-više, bitna je zabava i uzbuđenje. 😁
Malo se zezam....
A malo za ozbiljno... probao sam ja i tu strategiju, biti super cool, bez uzbuđenja, samo hold i na +100%... ide to još gore.... cool sam i dalje... ... na kraju sam prodavao u minusu.... I slične varijante.
Što hoću reći? Teško je na našoj burzi imati neku strategiju. Treba pratit situaciju, bit u tijeku, i možda ispadne kakav plusić na kraju godine.
Evo recimo upravo sada, ne treba neka velika pamet, sve raste. A sad, dokle će, tko to zna.
Kad već pitaš, red je i odgovoriti - danas sam dugo razmišljao baš o dokupljivanju HPB-a, ali sam odustao. Udio mi je 25%, dosta je to.
Riješio sam se dijela TPNG, jer mi je stvarno dosadilo čekati da se tu nešto konkretnije dogodi. Već neko vrijeme razmišljam da pretumbam portfelj i to sam napravio danas. Malo prekasno, al dobro. Kupio sam PODR, SPAN i RIVP.
I imam još nešto keša, za igru.
Ako se i poveća interes, vjerujem da će brzo splasnuti, u neku veliku likvidnost ne polažem nade.
Potencijal je svakako tu. Ako su bili pametni, na segmentu veleprodaja su zgrnuli enormne novce. Kako mi se sada čini, uvjeti za nastavak ekstra zarade su i dalje prisutni.
Što se tiče samog trgovanja, vjerujem da ima dosta onih koji dugo imaju dionice i izgubili su strpljenje, pa će ih se htjeti riješti uz minimalnu zaradu. Danas je netko kupio po 32 kn i odmah se stvorio novi nalog na toj cijeni. Ne vidim, ali mislim da ima i skrivenih naloga.
Sve su to mizerne količine, ali ako krene rast, u jednom skoku će cijena na +50%.
Uglavnom, koliko god da je dionica dosadna, meni daje najviše uzbuđenja. 🤩
Otvaram temu da bih, vjerojatno, pričao sam sa sobom... ... al treba pokušati.
Znači, radi se o teškoj nelikviduši, to je svima vidljivo.
Međutim, mislim da je došlo vrijeme i da bi se ove godine ovdje svašta moglo dogoditi. Dakako, mislim na rast cijene dionice nakon objave Q4 za 2021., a naročito godišnjeg FI.
Jel imate ikakvo razmišljanje o Granoliu??
HPB 830kn, prodam tek toliko da održim HPB da ne prelazi 30% portfelja.
Molim? Nismo se tako dogovorili.. 😁🤣
Dali je potrebno nešto poreznoj slati ako je neoporezivo, recimo prodao si nešto u 2021. što je starije od 2 godine i to je odmah vidljivo u JOPPD obrascu kao xy kn.. i uz to piše neoporezivo... Po meni nema potrebe slati šta si prodavao, tj. kad si po koliko kupio i po koliko prodao ako im tamo odmah piše da je neoporezivo. Jel netko upoznat sa takvim primjerima?
Ja mislim da to ne treba slati.
Šta se može preko e-građana?
Odradit prijava kapitalnog dobitka i kad ti odrede porezenu obvezu istu i platiti mobilnim bankarstvom. Treba se prijaviti na e-poreznu.
Nisam to radio ranije, ali ove godine ću tako probati.
Ako zapne, znam koga ću pitati.
Hvala unaprijed.
Imao sam nešto sitno, trgovalo mi se, al nisam znao što bih.
Pa sam krenuo oštro... i na sigurno.
Zato...
+ GRNL
Ja bih ove godine možda i zaradio oko 10% portfelja, ali sam imao uplatu keša na brokerski, pa mi to spušta postotak zarade. 😪 😄
Ja to tako gledam.
Ekipa, svaka vam čast na prinosima, koji god da izračun koristite. Mada, meni to nema previše smisla gledati, jer dok ne prodaš, nije zarađeno ništa.
Ne kontam se u sve to previše, jel fondovi peglaju svoje portfelje pred kraj godine, ili što se događa, ali bilo je zanimljivih transakcija danas. Kupovalo se kao da je džabe.
Zašto ovo pišem? - zbog bojazni da sve to ne bi početkom iduće godine prizemljilo.
Ovo tvoje je klasičan self-fulfilling prophecy, postane problematičan kad veliki broj dioničara krene tako rasmišljati pa počnu prodavat i zakoče rast dionice.
Bez brige, ja ovdje ne mislim kočiti rast. 😁
Baš naprotiv, kolega Philidor je to lijepo komentirao. Imamo istu strategiju ovdje.
Raduje me rast, naravno, ali gledajući neke druge dionice, oprezan sam s euforijom.
Ne kontam se u sve to previše, jel fondovi peglaju svoje portfelje pred kraj godine, ili što se događa, ali bilo je zanimljivih transakcija danas. Kupovalo se kao da je džabe.
Zašto ovo pišem? - zbog bojazni da sve to ne bi početkom iduće godine prizemljilo.
Možda mi je bolje da se ostavim ćorava posla i guštam, ali evo, kao što kažem, pokušavam bit cool oko ovog rasta.
Mala Saponija u smislu otključavanja vrijednosti.
Ovdje je ok i x2....
Evo nam Saponijica isprobava teren na 690 kn.... Hoćemo li prebaciti 700kn do kraja godine
Joj, što ne volim taj pesimizam.
Koliko vidim, 700 kn je plitka voda. Ak ne dođemo do 750 do petka, bolje da nije ni raslo.
Uglavnom... nadam se da imamo predstavu zvanu "pametni znaju čemu služi pojas".