I ne samo to...
jucer zazivanje blokade trgovine, zaštite ulagača i slično, a sada to više nikome ne pada na pamet
I ne samo to...
jucer zazivanje blokade trgovine, zaštite ulagača i slično, a sada to više nikome ne pada na pamet
Evo ako još netko nije pročitao članak:
ovo je odlično!
I istinito. A brane se od pranja novca tako da se na tuđi račun ne može uplatiti eure. Ali ako osoba A i B dođu fizički u banku te osoba A digne eure sa svog računa, da osobi B fizički novce ona bez problema uplaćuje eure na svoj račun. Doživio na svojoj koži.
bila je ali, ova situacija po mom mišljenju nadilazi sve......riječ je o pitanju života i smrti u cijelom svijetu ......možda sam ja u manjini ali pitam onako iskreno : kome je uopće do trgovine sutra?......mislim da stvarno nitko nije ovo očekivao.....ovakve razmjere histerije do koje dolazi.......a to dokazuju i nebeske visine indexa vani budući da situacija u Kini ima svoj početek još u prosincu prošle godine ako se ne varam....
Kolega Hugh, nemojte se ljutiti ali zbog vlastitih krivih procjena ne možete očekivati da će vas netko sada spašavati. Bili ste jako optimistični na temi TNPG i niste očekivali da će se histerija preliti i na tu dionicu. Da ne ispadne da vam ja dociram, ja sam u počektu isto podcjenio utjecaj korone i sav sretan mahao repom kad sam kupio ADPL po 188.
Rizik je moj, gubitak je moj i to je to. Kakvo pitanje života i smrti? Ako je uistinu tako kako vi navodite, propast će i mirovinci pa ćemo zajedno kopati po smeću. Ja sam spreman se okladiti da tomu nije tako i zato to vidim kao neku (bolnu) priliku.
Nit podnosim neutemeljenu euforiju (druk), nit depresiju. Kad smo već kod toga, gdje mi je kolega Tin koji mi je rekao da ćemo se čuti na kraju prvog kvartala, nakon što sam ga na temu ADPL ukorio da je pretjerao sa floskularnim optimizmom.
U ovakvoj kaotičnoj situaciji trebalo bi u potpunosti blokirati trgovinu na ZSE do daljnjega jer ovo ne ide nikome u prilog, ni kupcima ni prodavačima. Imovina se više ne vrednuje realno. Čak i špekulanti dobiju po prstima.
Ma koje blokiranje! Da ne ponavljam sve ono što su kolege već napisale i argumentirali vezano uz blokadu ZSE, evo vam jedan zoran primjer:
Želim izaći iz dionice X u kojoj sam još u plusu. Dakle, onemogućen sam u tome da spasim svoj profit. Dalje, s tim novcima želim kupiti dionicu Y (recimo HT koji na ovim cijenama ima dividend yield 5,5 % i plus toga smatram da je taj sektor dosta otporan na recesiju)- ne mogu.
Dakle, zbog "zaštite ulagača" pa tako i mene dvostruko sam oštećen. Hvala lijepo na takvoj zaštiti.
Osnovni poslulat burze je upravo to - upravljanje rizikom putem vlastite procjene. Cijeli liberalni kapitalizam počiva na tome. Uostalom, da nije bilo špekulanata i poduzetnih ljudi nikad ne bi ni postojala burza. Proučite primjer nastanka amsterdamske burze i dioničkih društava- iz današnje perspektive tamošnje ulagače bi tretirali kao pohlepne i zaslijepljene špekulante koji se ne obaziru na rizik.
Koliko god to zvučalo nehumano to je jedna od jedinih dviju mogućnosti. Ne postoji lijek,ne postoji cjepivo i jedine opcije su ili potpuna karantena (za cijele države što za sobom nosi teške konzekvence za gospodarstvo ali i moguće nove pojave epidemije) ili ovaj pristup koji bi omogućio stvaranje rezistentnosti u nekom obliku i tako "riješio" problem korone za budućnost.
Kad bi se donijela takva odluka trebalo bi se naravno pobrinuti za sve rizične skupine i tim ljudima osigurati sigurnu karantenu.
Netko je već primjetio -pada sve od dionica do commoditiesa, uključjujući i zlato.
Svi se povlače u cash poziciju što je očito dokaz da nitko ne može procijeniti što će se dalje zbivai i koje će biti posljedice.
Za gospodarstvo (i burzu) uopće nije bitna "ozbiljnost" (smrtnost) te gripe, Bitno je to što ona paralizira gospodarstvo, a pravi rezultati će biti poznati tek kada se objave podaci o BDP u 1Q (ne mislim tu samo na Hrvasku). Do tada se svi možem prepucavati o tome je li to obična gripa/prehlada ili nešto više. Hoće li to biti obuzdano za dva tjedna ili dva mjeseca.
Bitan je i psihološki efekt jer špekulanti, investitori tko god, neće ulagati u dionice dok je ovakva situacija. Špekulanti jer se boje 'dead cat' bouncea, investitori jer ne mogu procijeniti koliko će zarada kompanijama pasti. I ne radi se tu samo o turistima - netko i hrani te turiste (Podr), neko distribuira proizvode (Atgr), netko bi želio prodati gorivo turistima, država bi željela svoj dio kolača (Pdv,trošarine na gorivo).... država nema novaca za isplatu ukupne mase plaća.... i u tom slučaju spirala kreće prema svom ishodištu.
Što će biti, pojma nemam, uz napomenu da mi je jako bilo zanimljivo čitati stare postove na PD kad je izbila kriza u SAD 2007.... tako se pričalo da kakve veze ima financijski sektor u SAD i slom nekretninskog tržišta preko bare sa Hrvatskom te da je ovo odlična prilika za dokup.
Možda je ovo prilika za dokup. A što ako nije?
...i šta ja pričam od 3257 dionica trezor kupio 1330 i to po najvišoj cijeni...prosječna taj dan 45,9....sigurno su i jučer kupovali na vrhu....hiti bih se još jednom zahvaliti svim prodavateljima danas...
Izgleda da trezor ipak nije tako glup . Ja bih na vašem mjestu pričekao s daljnjom kupnjom i zahvaljivanjima, barem dok se cijena nafte ne stabilizira. Definitivno nisu vremena za poziv na kupnju.
TPNG | -15,32% |
Lome i HT. Hoće li uspjeti?
Eto, nek sami ja to doživio i iskusio a ne samo ovi veterani.
Hvala, ali nije trebalo
Ozbiljno, ovakva kapitulacija je poprilično šokantna - jesu li margini popucali možda?
kad smo već kod terminskih ugovora, pad cijena nafte ide u prilog i kemijskoj industriji.
plastika, deterdženti, umjetna gnojiva, itd. koriste naftu kao sirovinu.
p.s. ja ne očekujem neki drastičan pad cijena goriva.
najvjerojatnije ćemo gledat klasičnu priču hrvatskog seljaka i cijena u dućanu (otkupna cijena sirovine pada, maloprodajna cijena baš i ne).
znači, marža +
Naravno, slažem se. Čak i kozmetika koristi naftu (tj derivate). Samo očekivati da će naši genijalci uopće dogovarati nabavu putem terminskih ugovora, bez obzira radilo se o Ina ili Sapn (možda eventualno Ptkm ali nećemo mi to u bilanci vidjeti ) pripada hlebinskoj školi.
Isto očekujemo, što je cijene više to bolje posrednicima i državi (pdv na gorivo i sl..)
Danas bi mogso biti najveci volumen u US....i na kraju prema nuli/zelenom
Za sada futuresi demantiraju taj foptimizam
S&P | -145.10 / -4.90% | |
Level | 2,819.00 | |
Fair Value | 2,970.52 | |
Difference | -151.52 | |
Data as of 8:18am ET | ||
Nasdaq | -410.00 / -4.82% | |
Level | 8,093.25 | |
Fair Value | 8,528.12 | |
Difference | -434.87 | |
Data as of 8:12am ET | ||
Dow | -1,255.00 / -4.87% | |
Level | 24,534.00 | |
Data as of 8:07am ET |
Futures based on March 2020 contract.
Fair value provided by IndexArb
Ajmo prestati sa floskulama koje se ponavljaju na bilo kojoj temi. Uvijek je nešto krivo jer dionica ne raste. Kako znate da će rezultat biti max 5 % lošiji ? Može li itko garantirati da ovo nije uvod u krizu, recesiju?
I da to ne pogađa auto industriju? Pa u zadnjoj krizi se dionica Peugeota strmoglavila sa 42 na 9 eura, u godinu dana (2007-2008).
Tako se konstantno navode samo pozitivni postovi na bez imalo realnog pokrića. A tržište demantira iz dana u dan taj floskularni optimizam.
Neznam što si sa ovim htio reći sve je moguće samo pitanje je koliko je vjerojatno, mislim da je izgledan veliki pad turista sada je već veliki pad bookinga i to će teško biti nadokanditi čak i da sutra nestane virusa opet će bit loše moguće je i veliki pad, za sada kod adpl je situacija dobra revoz radi, čak bi mogao dobiti dodatne naružbe zbog situacije u Turskoj. Ovo što se dešava u Italiji je nalažost dešava kada na vrijeme ne otkriješ bolest uveli su karantenu zbog toga jer se boje da iscrpe bolničke reusurse i to je najveći problem ako imaš puno zarazenih ovi sta su kritično trebaju dosta dugo respiratore pa ubrzo ostaneš bez respiratora i onda ljudi umiru jer nemaju adekatnu skrb to se desilo u Wuhanu tamo na vrijeme nisu shvatili ozbilnost situacije pa je smrtnost 6% zbog nemogučnosti lječenja onih teških slučajeva u ostalim djelovima Kine je smrtnost oko 0,5% kako i Koreji koja je odlično reagirala. Mislim da se mi za sada dobro ponašamo kao i ostatak Europe najvaznije je na posljetku poduzet mjere, sa proljećem bi trebao nestati virus i sve bit ok u dijelovima svijeta di je sad ljeto nema većih zarišta.
Jel ti jasno sad što sam htio reći?
Nažalost, nisam se poslušao na vrijeme i sad sam zarobljen. Ili se osloboditi toga ili dokupiti, nisam pametan.
Iako jeftina nafta bi trebala bit pozitivna za eu jer smo mi ovisni o uvozu nafte za razliku od amera, a i niza potrosnja na naftu djeluje na vecu potrosnju drugih stvari, mislim da bi s ovim mogla tpng profitirat najvise na nasoj burzi jer ce narast potraznja za skladistenjem ovako jeftine nafte, a ina najveci gubitnik ?
Najviše će profitirati oni koji imaju VLOC tankere, jer ako potraje ovakva situacija neko kraće vrijeme kupovat će se i fizički nafta i ukrcavati na tankere kako bi se popunila skladišta a potom i ti tankeri pretvorili u plutajuća skladišta. To se već i dogodilo u prošloj krizi.
Bilo bi zanimljivo doznati kako će reagirati "genijalci" u INA... bilo da ju kupuju sada (ovise o raspoloživim kapacitetima skladišta) bilo da ju kupuju terminskim ugovorima (ima tu dosta mogućnosti od hedginga, call-put opcija ali u svakom slučaju pred naftnim kompanijama poput INA je zlatna prilika). Nekako sam siguran će iduće izvješće biti banana...genijalci...
Tržišta su ionako bila pregrijana- samo se tražio nekakav razlog za poštenu korekciju. No kako to ono ide, "pazi što želiš, mogao bi to i dobiti".
Globalno, i dalje zastupam mišljenje kako je to još jedna od brojnih epidemija koje neće baciti svijet na koljena, ali slažem se sa kolegom Toluenom:
Jučer u JL čitam kako Talijani "provode" karantenu. Pa to je antikarantena. Navodno je jedan od karabinjera izjavio da nisu baš tako strogi dok karantena u potpunosti ne zaživi :D.
Ironija je da su upravo Talijani (Mlečani) zaslužni za karantenu.
Evo, ovo sam pisao prije 10-ak dana. Nažalost, moja "očekivanja" od Talijana bila su ispravna. Nevjerojatno je koliko su površni i aljkavi, umjesto da su hermetički zatvorili žarište evo sada će pola Italije staviti u karantenu. Eto, jeftinije su prošli....
Don't kill the messenger...
Imam fokus na Podr, uostalom to sam i napisao prije 10-ak dana. Bila mi je tada preskupa- u međuvremenu se korektirala- pa sam sada išao malo čeprkati po njoj. Što se tiče casha, ok, mogli su oni platiti predujam za zalihe pa se to bilježi tako a ne kao cash. Svašta je moguće, ja inside informacije nemam.
Neke stvari je nemoguće iščitati iz bilance (zgodan je Manuov post) i treba pratiti ovakve side news koje su presudne kad se radi o firmi u kojoj država (čitaj: HDZ) ima i dalje presudan utjecaj. Zato sam i smatrao da je zgodno navesti ovaj drugi link. Po mom skromnom mišljenju, puno bolja prilika je Atgr (nije ista branša ali s kome da uspoređujem Podr u Hrvatskoj?) .
To naravno ne znači da se ne može zaraditi na Podr, bit će onako kao največi dioničari odluče. Ali, ako je gorespomenut članak istinit, onda se mirovinci neće baš pretrgati....
Dođe li do recesije (korona je samo povod), moguće je i neizglasavanje dividende u očekivanom iznosu. A cijena svih dionica, pa tako i ADPL će značajno pasti.