Otpali svi ko ratkape...
Bas me zanima kakav ce biti sastav ekipe kad dodjemo na 1000 kn.
A tek na dvije ili još bolje tri milje ?
Otpali svi ko ratkape...
Bas me zanima kakav ce biti sastav ekipe kad dodjemo na 1000 kn.
A tek na dvije ili još bolje tri milje ?
Super analitika. Logično i argumentirano. Jeste li možda radili sličan izračun i za ATPL?
Radio sam svojevremeno slicne tablice i za procjenu prihoda ATPL, ali nisam ih dugo azurirao jer nemam ATPL pa ne pratim vise detaljno.
Vjerojatno bi bilo zanimljivih zaključaka kada bi se procjene JDPL i ATPL usporedile!
Ja čekam da se kolege konačno istovare jer je gotovo nevjerojatno pod kojom su količinom stresa kaj su uopće u dionici.
Meni nerazumljivo, ali eto...
Baš mi ih je žao.
ZSE bi trebala nuditi antistres program za ugroženu skupinu!
Display Morehttps://www.jutarnji.hr/native/zivotno…-svote-15103707
Ajme meni, ovi stvarno prodaju maglu
"Najlošija" odluka koju sam donijela bilo je životno osiguranje.
Bila sam mlada, željela sam da mojima bude lakše u slučaju da mi se nešto desi........ i sada, 15 godina kasnije, imam ravno 40 tisuća eura koje sam i uplatila.............. a prinos ravnih nula kuna.
A članak je napisan sa porukom da je to dobro ulaganje ???
3. stup. uplatiš 5000 u prosincu, u siječnju legne 750.
S obzirom na tvoje godine, kada budeš koristio ove pare iz 3 stupa, ako se ne budu godišnje oplođivale barem za visinu inflacije, imati ćeš malo više nego ništa!
Jedini pravi 3. stup, su vlastita ulaganja na tržištima kapitala, a to ovdje i radimo!
https://www.jutarnji.hr/native/zivotno…-svote-15103707
Ajme meni, ovi stvarno prodaju maglu
"Najlošija" odluka koju sam donijela bilo je životno osiguranje.
Bila sam mlada, željela sam da mojima bude lakše u slučaju da mi se nešto desi........ i sada, 15 godina kasnije, imam ravno 40 tisuća eura koje sam i uplatila.............. a prinos ravnih nula kuna.
A članak je napisan sa porukom da je to dobro ulaganje ???
A koliko je samo pala kupovna moć tih istih 40.000 eura u zadnjih 15 godina, bolje nemoj niti računati, jer bi moglo biti mrtvih!
#Mittko
Zar u 2Q vozarina JDPL nije bila oko 16 500 $ ?
Je ako samo gledas poslovni prihod podijeljen sa brojem kalendarskih dana. Takav omjer prikazuje stvarnu sliku (cinjenicno stanje), ali ne daje uvid u uzrocno-posljedicne veze i odnos sa BSI indeksom, a onda mi zapravo ne sluzi nicemu. Ja TCE prihode racunam za operativne dane (ne kalendarske), a rashode racunam za kalendarske dane. Tako mogu jasno modelirati situacije kada je neki brod recimo na dokovanju kao sto je bio taj prosli kvartal (modeliram omjer operativni/kalendarski dani), a bez da mi to iskrivljuje sliku prihoda (prividno umanjuje TCE prihod aktivnih brodova). Na taj nacin mogu iskazati i direktnu korelaciju sa BSI indeksom, a ta korelacija mi je jako vazna za procjenu buducih prihoda.
Dodatna komplikacija u izracunu je i cinjenica da JDPL osim prijevoza kao core businessa ima i dodatne prihode od preprodaje goriva. Ti prihodi su iskazani u ostalim prihodima, ali ne znam koji dio rashoda je direktno vezan za taj dio biznisa jer su svi rashodi knjizeni pod istom stavkom. Ja sam.tome doskocio na nacin da sam sve rashode, pa i te rashode od prodaje goriva racunao pod operativne troskove broda (svjesno pogresno, zato je izmedju ostaloga i break-even JDPL umjetno nesto veci), ali sam onda sve te ostale prihode sveo na TCE na nacin da sam stvarni operativni TCE povecao koliko je u postotku povecan ukupan prihod od tih otalih prihoda. Tako je i dalje racunica tocna, a ja imam jasno i mjerljivo razdvojene prihode i rashode. Zato gore u tablici imam iskazana dva TCE. Tako je u Q2 operativni TCE bio 18.410 USD, a taj povecani modelirani (koji ukljucuje ostale prihode) TCE 19.723 USD. Ovo opet nije u lipu tocno jer su svi ti crveni izrazi modelirani brojevi, nisu racunati iz FI, ali su vrlo bliski stvarnim brojevima iz FI.
Ovi crveni postoci iznad tabice pokazatelja su modelirani postoci utilizacije flote. Gornji postotak opca utilizacija flote, a ovaj donji postotak dodatno umanjuje taj opci postotak jer uzima u obzir eventualno dokovanje pojedinog broda, ili nekakav zastoj zbog korone i slicno.
Svaka čast na uloženom trudu, a posebno na objavi svega navedenog!
Dobro, al' prosto
Ha,ha, graf je činjenica, pa ga administrator ne bi trebao cenzurirati, a forumaši su se sigurno zaintrigirali, pa bi ga rado vidjeli!
Igeljupci, gdje ste ?
Crtala sam Igu, al' neću postati graf, prosto izgleda
Inverted SHS
Dno
Prosto dobro ili prosto loše?
Display MoreDisplay Moresve si reka.
btw., drago mi je šta se ova tema otvorila, jer vani možeš trgovati sa svim i svačim, ovisno o tome kakva su makroekonomska kretanja.
bilo da trejdaš, bilo da investiraš, dobro je pratiti šta više stvari.
npr. nedavno se spominjalo da smo zakasnili na uranij (ja, dugoročno, mislim da nismo).
ako pak investiraš, a ne trejdaš, bitno je da ideš prema onome šta najmanje može pasti ako se desi nekakva nevolja.
ne moramo stalno svi gledati dionice, jer neke druge stvari mogu višestruko outperformati ako se neke okolnosti promijene.
kad slušam iskusne trejdere vani, dionice su im, u pravilu, samo oko 25% portfelja, tako da gledajte malo širu sliku, makar nekad imate kratkoročni gubitak.
barem ja tako razmišljam, jer mi nije "đir" na nečemu klepniti "za burek i jogurt", nego se baš pošteno "nakesati" 🤷
Neces se bas "nakesati" ako budes ulagao u, citiram - "ono sto najmanje moze pasti ako se desi nevolja". Takva ulaganja su defanzivna... neces puno zaraditi, ali neces puno ni izgubiti. Ja planiram tako postupati tek kada budem pred mirovinom, kada ce nadam se ta "kesa" biti dovoljno velika, odnosno da cu imati oko cega biti defanzivan. Sada dok sam jos relativno mlad sam skloniji rizicnijim ulaganjima gdje pokusavam tu kesu sto vise i brze nabildati. Ovakvim postupanjem bude i usputnih pogresaka, ali dobro je dokle god ides dva koraka naprijed i samo jedan unazad. Usput se i puno toga naucis pa onda ti koraci naprijed budu sve konkretniji i veci, a ovi koraci unazad sve manji i rjedji.
Edit:
Druga stvar koja mi je pala na pamet sada dok sam ovo pisao je ovdje cesto spominjani "hedge" kao mudar alat za investiranje. Stvarno bih volio da mi netko objasni smisao hedge-iranja kod osoba koje nisu Buffett ili veliki fond, odnosno kod onih ciji je portfelj dovoljno mali da mogu relativno brzo likvidirati svoju poziciju u slucaju nevolje, a takvi smo vjerojatno 99% nas ovdje na forumu.
Mittko, koja bi po tebi, to bila "dovoljna ciljana kesa za mirovinu"?
To nas sigurno sve zanima!
Kuna ili eura?
ubo sam malo po 64... ako ide niže kupujem. svejedno. čudno malo.
Mogao bi biti onaj nadobudni od jučer sa 5200 kom na prodaji, ili kasnije skriveni po 580 kom, samo je promijenio taktiku i prodaje sa pojedinačno malim nalozima, i tako se kamuflira ili....
Bravo, dnevni popust po 64 do 64,50 Kn!
Navali narode, još malo pa nestalo!
Čestitke kupcima!
a nije bilo niti hebenog poreza na kapitalnu dobit, koji sigurno, mnoge koči, pri pomisli na trejdanje.
Hoćeš mi objasnit kako te to koči?? Skinit godišnji obračun poreza sa svog brokera, ispunit JOPPD obrazac na e-građani, pričekat dan ,dva da ti pošlju račun i platiti. Sve skupa 30 minuta posla bez da izađeš iz kuće.
Mene ne koči!
Radi se o čisto psihološkoj kategoriji.
Mogući kandidati za burzu gledaju taj hebeni porez, kao dodatnu prepreku, pored svih provizija i pušinga koje svako toliko doživljavamo na burzi.
Većina razumije o čemu govorim, a razumijemo i tebe.
Ovo danas na SPAN-u podsjeća na divna vremena, kada se u jednom danu moglo, bez beda, trejdat sa 5 do 10 dionica, i svagdje pokupit po par posto!
Sjećam se dnevnih prometa koji su često bili i preko 200 milijuna kuna.
Ako si imao nešto para, moglo se živjet od zarade na ZSE, a nije bilo niti hebenog poreza na kapitalnu dobit, koji sigurno, mnoge koči, pri pomisli na trejdanje.
Drug Plenki bi to trebao napraviti, njegovih je ipak prešlo 2/3 iz SKH u KDZ, a Peđinih samo 1/3 u SDP!
njemu bi Ursula trebala predložiti promjenu prezimena u Pulenković, a za izgradnju stanova ima Tomu zidara
Ursula bi ga mogla još svašta naučiti , samo mora slušati, pa će završiti kao poslušni Aparatčik u Europskoj Komisiji, što mu je životni san!
Evo se par loptica iz Spanovog dvorišta prebacilo na kupnju u Kraljev perivoj!
Može li to u Hrvatskoj! Da se malo sruši cijena stanova, jer malo su ga pretjerali! Za stan on 45 kvadrata traže 1.000.000,00kn.
moglo bi, ali drug Peđa nema snage za tako nešto, trenutno je na poglavlju čistke, onda ide rat, pa prva petoljetka, pa onda izgradnja stanova
Drug Plenki bi to trebao napraviti, njegovih je ipak prešlo 2/3 iz SKH u KDZ, a Peđinih samo 1/3 u SDP!
Danas su brodari žrtve SPAN-a.
Neka se ekipa natrpa para, pa neka ih upucaju u Kralja i Kraljicu!
Hoćeš reći da ti nisi u prvih 10?
Ja sam u svemu ovome nevažan
Skromnost je vrlina, ali ne na burzi!
Teško, toliko malo dionica je bilo na prodaji da si morao cekati poprilicno da te poklopi netko i za 10-20k kn
A ovaj šaljivđija tko je stavio 5.200 komada na prodaju samo par njih u top 10 ima toliku kolicinu, jao da ga je netko poklopio 🤣
Ovaj Tonči izgleda agresivno skuplja, nekako mi se cini da se on malo zaigrao
Ali ne zamjeram, potpuno ga razumijem, ne mozemo se ljutiti na "brata po dionici" sto zeli skupiti koju vise
Mozemo mu ovim putem i cestitati!
Hoćeš reći da ti nisi u prvih 10?