Ma sasvim je moguce da se ne objavi nista neko vrijeme. Na ovoj dionici su prljave igre na najjace. Ali upravo to mi daje do znanja da vrijedi mnogo.
Posts by kupoprodajnik
-
-
Ide sve u...
Jucer je prosao onaj papir po mrezama da se sve zatvara. Ljudi izlaze iz svega po daj sto das.
-
Coronavirus ce proci, ali ostavit ce iza sebe pustos. Pricaju mi prijatelji da imaju firme, poslovi staju, mjesecima sad vec vjerovatno, imaju ljude na placi, nema prihoda, nicega... Ekonomske stete ce biti stravicne, idemo u takav minus da ako se izvucemo do 2025 bit ce gladi bradu.
Jos jedno izgubljeno desetljece...
-
U pravu ste, nazalost, s tim da je turizam ove godine truba. Bit ce stotine milijuna gubitaka, kod svih kompanija, i omjeri duga i kapitala ce se dodatno nategnuti, sto ce uz los sentiment na burzi te najesen i zimu neizvjesnost oko cjepiva te sezone 2021, da 2021 jer 2020 je vec propala 100%, dovesti do toga da turisticke dionice nitko nece htjeti dirati ni stapom.
Sami procijenite koliko nisko turisticke dionice mogu ici. 1 znamenka, lipi moji, jedna, da...
-
Mozda sam subjektivan, ali nema apsolitno nikakvog razloga da netko tko je prostudirao cijelu situaciju i ima namjeru kupiti ne posalje mail u srijedu u 15.59.59 h.
Takodjer, nema niti razloga da i AZTN-u korona virus bude izgovor za nerad do daljnjeg.
To su uredski poslovi. Potpuno regularni. Obavljat ce se i kad cijela zemlja bude u karanteni. Nije to utakmica Lige prvaka.
Toliko o tome...
Mada je sve moguce. Jest.
Optima ce se prodati jer je takav nalog, konsolidira se trziste i to mora ici.
Izbor Grubisica sugerira i da HT hoce izaci iz toga sa sto vecom cifrom. Bar tako mislim...
-
Nije isto sustavu zdravstva boriti se sa dvjestotinjak oboljelih u isto vrijeme, i dvije tisuće. Proći ćemo bezbolnije ako se malo pobol uspori i razvuče
Tko ce proci bolje?
Da li je bolje da pomre tko mora pomrijeti, a sve zavrsi za tri mjeseca ili da se sve razvuce tri godine, pomre opet tko mora pomrijeti, a od ekonomije ne ostane ni kamen na kamenu? Razmislite malo, kolegice...
-
Tak i tak nema prometa pa onda nije problem zatvoriti. Nazalost, proepidemijske mjere su mi protuekonomske. Jedna steta se trejda za drugu. Nisam uopce uvjeren da je rjesenje u max usporavanju jer ionako radi imunizacije bolest mora proci kroz populaciju, u isto vrijeme kad i drugdje.
-
Ja zaista nisam toliki pesimt kao neki ovdje. OK, predsezone neće biti Al ona je ionako samo djelić onoga što sezona donese, osim toga postsezona može potegnuti. Za max mjesec dana, a to je sredina 4 mjeseca, proći će vrhunac epidemije i stvari će se početi vraćati u normalu. Za dva mjeseca a to je sredina 5, populacija će biti imuna na virus, ili ga više neće biti, što znači da će početi bukiranja i planovi za godišnji odmor. Da je tome tako, pokazuju nam kina koja je sve ovo prošla u 3 mjeseca, s tim da u Europi sad proljeće pa će sve proći još brže nego u kini. Stoga, po mom uvjerenju, ovo je once in a life time prilika za kupovinu dionica po nerealno niskim cjenama, jednostavno su ljudi suočeni sa nepoznatim reagirali kako inače reagira krdo bizona kad ih par lavova natjera u tek, svi su skočili u provaliju... Dakle, budite lavovi, ne bizoni
Slozio bih se s vasom tezom generalno, da treba gledati prilike (pa to upravo i radim), ali stvar je tajminga: nema dokaza da ce se dolaskom toplijeg vremena stvar smiriti, dapace, primjer Irana govori da nece, niti ce do svibnja proci vrhunac i imunizirati se populacija, jer zdravstveni napori bas idu u smjeru sto sporijeg sirenja. Tek je pocelo. I trajat ce dugo. Neizvjesno dugo. I kad bude gotovo jos ce ostati disrupcije dugo dok se uspostave svi kanali dobave, vrate navike itd. Pogledajte Kinu, tek sad polako razmisljaju sto dalje jer se boje da opet ne bukne. Naprosto, ovo nismo imali dosad u globaliziranom svijetu.
Turizam je totalni forget. Drzava ce imati ogromnih problema. Znate koliko je sati kad EU razmatra da olabavi kriterije za Euro...
-
Ja sam prodao sve, dobar dio sa stop loss 20% gubitka, i ostavio samo Optimu. Veselila me jako prosle godine, valjda ce i ove...
Ali inace sve ostalo politika mi je samo "sell sell sell, get the hell out, ask questions later, weeks, months, whatever..."
-
Jedna stvar je potpuno sigurna: turizma ove godine nema, slijede strahoviti pad GDP-a, strahoviti gubici turistickih kompanija i grcevita borba drzave za svaku kunu poreznih obveznika da namiri drzavne troskove. Siguran prekid smanjenja poreza, vjerovatno uvodjenje nekih kriznih, solidarnih itd. Sto ce se desavati s valutom, inflacijom i kamatama to samo dragi Bog moze znati, ali ne mirise na dobro.
Tko misli da se ovo gore nece ostvariti, neka si postavi pitanje: ako se Italija i Njemacka, a i mi budemo borili s virusom u svibnju, koliko ce turista doci u lipnju i srpnju? Ili uopce ikada, dok se to ne smiri, ali ama bas do samog kraja?!?
Nazalost, ako se ostvare procjene da ce ovo potrajati jos koji mjesec ili dulje slijedi ekonomski Armagedon s nesagledivim posljedicama. Nadam se jedino da ce to uzrokovati reset sustava prema razvoju industrije i tehnologije, bez oslanjanja na turizam kao kljucnu granu.
-
U danasnjem JL je prenesena izjava talijanskog epidemiologa da ce borba protiv virusa trajati "neko dulje vrijeme". A da ce naredni tjedni biti presudni, u smislu kontrole zaraze naspram njene totalne eksplozije kasnije, znaci u narednim mjesecima. Uglavnom, o gasenju zaraze u narednim mjesecima, tj. do turisticke sezone, nema apsolutno niti govora.
Sezona ne postoji. Sigurno. Turizam pada 80-90%. A s njim GDP debelo preko 10%. Samo sto to jos nisu rekli na TV-u, jer je pregrozno za reci. I nitko ne zeli biti taj koji ce prvi reci.
-
https://www.google.com/search?q=tehra…mobile&ie=UTF-8
https://www.google.com/search?client=…i30.Su6Ym67P3HI
Naravno. U Iranu je toplije nego tu pa je buknulo.
-
Problem je što je većina DAX-a industrija, telekomi i ostalo, dok je većina CROBEX-a turizam, a ako će išta izgubiti zbog Corone to su turisti. Za telekome tipa OPTE ili HT nema zime
A sto bi turisti izgubili? to su sada pretpostavke i kalkulacije, kod nas za sad srecom ima samo 12 zarazenih, ni jedan hvala bogu mrtav... kad prođe cirkus odo svega, mozda ce se i profitirati, jer ce ekipa sa sjevera i okolo gledati da ne ide u italiju, pa evo im prilike ovdje doci, i jos jeftinije proci
Kolega, turisti su dovidjorno za ovu godinu. Pad stranih dolazaka nece biti 10% nego 95% iz Italije i 70% iz Njemacke, iz Azije nece doci skoro nitko. Znaci chiuso. Taman da se i smiri zaraza do maja ili lipnja oziljci ce biti preduboki da bi sezona odradila mocno u ljeto.
Znaci teski gubici u RDG i bilancama.
Opte pak drzi prica o prodaji. I svi imamo dionice temeljem toga. Ako to dnepr gotovo je za ovu godinu, a mozda i iducu.
-
Nema smajsera.
Nego je stvar u tome da je stvar dublja negoli se na prvu cini. This is not a buy the dip market. Ovo je generalno njesra koje ce potrajati mjesecima. Italija je u karanteni do aprila, a s tim da to i nije najtezi slucaj. Ljudi idu na posao. Sto kad zabrane javni prijevoz, zatvore tvornice i urede, izlaske na ulicu? Ova godina je gotova. Nazalost.
-
Kolega, jako ruzno je veseliti se voznjama od 1600 do 2000 jer se tu radi o tome da hrpa ljudi gubi hrpu novca zbog necega sto apsolutno nije njihova krivica.
Naprosto, ako vec nemate ni trunke empatije onde se ajde barem suzdrzite od javnog likovanja. Ok?
I ja cu koristiti prilike gdje mogu, Opte recimo, ali neka mjera u javnoj komunikaciji treba postojati.
-
Jako je zalosno sto se zbog izvanjske disrupcije dogadja takvo unistavanje vrijednosti i tamo gdje stvarno ne treba, gdje ljudi lijepo rade, kvalitetne stvari, i zaradjuju. Nisam pristalica mijesanja karata u kojem se ljudima iz ruku za sicu izbijaju vrijedni papiri, ali svako malo dodje takvo vrijeme.
-
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2163502
Stravicno. Eksponencijalni rast u Italiji. Otelo se kontroli.
Nazalost, novi zaron svugdje. Stvarno nisam mislio da ce ovako biti. Uzas...
-
Mladi ste, izgleda. Ja se sjecam 2008, ali nisam mislio da je ovo tako, da moze tako biti. Nazalost, moze. I mnogo gore. Ovdje nije pod napadom financijski sustav nego biologija ljudi, zdravlje, strah je golem, karantene, duge cijevi na ulicama...
-
- Adpl
+ Opte
-
Nazalost, ekstrapolirajuci buduce dogadjaje sve sam vise misljenja da nam slijede dugi tjedni i mjeseci losih vijesti. Ni sam nisam vjerovao da moze biti ovako disruptivno, ali izgleda da moze.
Ako se slucajno desi da u ZG bude 20-30 zarazenih, u nekoj skoli netko, vrticu, slijedi zatvaranje Zagreba, zestoki pad gdp-a i Crobi ispod 1000.
Ako vrijeme ne ugrijw brzo i virus ne ode bit ce grdo.