Ovaj topic je skroz zamro. Ili se ekipa nije preselila sa starog foruma ili doista nema nikakvih ocekivanja, ni pozitivnih ni negativnih.
Najavljena je zadrzana dobit.
Nadam se isplati divke kao i dosad.
Ovaj topic je skroz zamro. Ili se ekipa nije preselila sa starog foruma ili doista nema nikakvih ocekivanja, ni pozitivnih ni negativnih.
Najavljena je zadrzana dobit.
Nadam se isplati divke kao i dosad.
I sutra ce se kupovati i prodavati. Samo je pitanje na kojoj cijeni. Ali kad pogledam situaciju, cisto generalno, ne vidim sto drugo cekati, cemu se nadati.
Display MoreLijep post kolega Nemo.
Sto se tice nekretnina sasvim je izgledan manji pad jer je potraznja jako jako slaba,a ponude uvijek ima i previse. Pogotovo u recesiji te ponude je sve vise. Na portalu njuskalo cak 152.000 nekretnina u RH na prodaji.
Kolilo to moze pasti ovisi o snazi krize.
Al to je moje realno misljenje, a sto ce u stvarnosti biti ovisi samo o dubini krize. Veca kriza, ljudi trebaju novce i cijena pada
Glede Rivp cinjenice kazu BV od 19kn. Dug je velik i sezona totalno upitna. Ako i bude nekakva sezona pitanje je koliko ce im to dobroga donijeti.
I dalje sam pesimistican glede Rivp-a, ali se slazem s kolegom Nemom da ce trziste reci svoje.
Al logicno gledano cijena moze puno nize radi gore navedenih cinjenica.
Viro je bio najbolji primjer kad firma radi minuse kako BV brzo pada i cijena dionice pada. Ni dan danas se nije oporavio jer su cijene secera niske i jer je proizvodnja i dalje preogromna, a cijena etanola niska. Zato je jako bitno biti oprezan i sve izvagati pa donositi odluke za sebe pravovremeno. Ucenje i proucavanje je jedini nacin kako pobijediti trziste. Iako postoji i ona druga: Nikad ne idi kontra trzista!
Ovdje se ne bih jako suprotstavio vec bih samo rekao da to vrijedi, ali da ipak treba ici kontra trzista ako si uvjeren u nadolazecu promjenu i da si to uocio prije drugih. Tada si kontra trzista, a zapravo ispred.
Eto, svi su očekivali što će se događati u buffetu " Kod Vorena Bifea".
Dao je izjavu; rasprodao je aviokompanije, preferira keš, kaže da nitko ne zna kuda tržište ide, da nije katastrofičan jer nikada, al i baš nikada ne treba sumnjati u snagu i prilagodljivost USA industrije.
Sam događaj sam si oslikao kao da je velika riba ispustila veliki usmrđeni plijen i sad masu malih ribica /trejdera/ taj plijen razgrabljuje.
To ima ekonomskog smisla, dijonice su iz ruku najdugoročnijeg igrača Buffeta prešle u mnoštvo kratkoročnih. Oboje su jednakovrijedne sile u burzovnom carstvu.
Uostalom svi naši, hrvatski , gurui ulaganja, kolumnisti, teoretičari i analitičari su bili dugoročni ulagači koji su smanjivali prosijeke i nadokupljivali.
To vrijedi ako industrija radi. Avioni ne lete, novi se slabo rade, automobili su stali, usluge stoje. Sto bi trebali napraviti da se prilagode?
Slazem se. I lajkam.
Vec sam rekao gore da zatvoreni kafici ostavljaju sablasan dojam, po kvartovima u ZG i vecim gradovima, centrima, kao i u provinciji gdje su kafici zapravo jedini drustveni sadrzaj. Vaznost kafica jest i u porezu koji placaju, prometu koji rade, ali u ovom kontekstu to je manje vazno. Vaznije je da se ljudi opuste, dodju sebi, i pokrenu ekonomski ciklus ponovo. S ovom sablasti to nema sanse da se desi. Znate kako je to kod nas, sjednes s nekim na kavu, pivu, padne ti nesto na pamet, dogovorite nesto, krene se u akciju, kupnja, prodaja itd. Kod nas sve krece iz kafica i restorana. Takav smo narod.
Da nema kafane ni jednog druga ni zenu ni djecu ne bih imao!
Tatina princeza, tko bi se ljutio na malog misa
nek ostane tako pa joj ispostavi racun za 15 godina
ili joj onda pokloni te stare a sebi kupis nove
Odlican!
A dosadni su brate vise s tim pregovaranjima i natezanjima! Ajde pljunite tih 15 kn i zdravo!!
Znaci Covid nije razlog odgode nego nesto vezano uz kupoprodaju, makar ce se svi sluzbeno zakunuti da to nema veze jedno s drugim. Moje skromno misljenje...
Što je to : nešto ?
Pitanje za milju dolara!
Smijer je jasan. 2.dan zaredom Ameri padaju. Nastavit ce padati i u ponedjeljak.
Ekonomski podaci govore duboka recesija je nastupila. Uskoro cemo vidjeti i brzo otrjeznjenje na US dionicama.
Kao i obicno mi smo pametniji od drugih pa smo ocekivano krenuli padati ranije.
Do rujna mirovanje osim za trejd.
Iskreno, ne podnosim kad nesto raste bez temelja u realnosti, kad raste samo zbog silne zelje za rastom. Realno, Dow treba na 6-7k, ali zbog Feda vjerovatno ce ponovno retestirati 18k i to je to.
Sto se pjenite svi?
Naravno da nema nikakve veze, sluzbeno gledano, izmedju skupstine i objave prodaje. Medjutim, isto tako je potpuno jasno da ova prica s odgodom zbog Covida nema nikakve veze s mozgom. Skupstina se bez problema odrzi kao i svaki drugi kongres. Bio sam tamo i znam da ne da ima mjesta nego ima koliko god hoces.
Znaci Covid nije razlog odgode nego nesto vezano uz kupoprodaju, makar ce se svi sluzbeno zakunuti da to nema veze jedno s drugim. Moje skromno misljenje...
Ima smisla sto kaze Headhunter.
Ponovo: na zadnjoj GS je receno da prodaja nije predmet / tema te skupstine (neformalna, op.a.), ali da ce biti tema iduce. Nije to rekao neki Pero nego vrlo sluzbeni sudionik procesa. Pred hrpom svjedoka. Naravno, nije uslo u zapisnik.
Jedino što je čudno je izostanak reakcije tržišta.
?
Žafrkavam se, nema nam druge, ajmo se strpiti. Ovo je finiš, bio je maraton
Pa nije bilo nikakve anticipacije niti kad je islo ono za Tele2. Ako rade profesionalci nema razloga da se kokosari na tome. Svi su predobro placeni.
Kupac je odabran, čeka se objava..
Vjerojatno bude na Glavnoj skupštini koja je odgođena zbog COVID-A i čeka se novi termin zbog zbog epidemioloških mjera.
Ako zasjeda Sabor nema razloga da ne zasjedne i ova nasa skupstina.
Na materijalima s 227. sjednice Vlade RH nalazi s datoteka br. 6 u kojoj se vidi prijedlog promjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima. Ukratko, zbog korone po hitnom se postupku odobrava da fondovi mogu pozajmiti novce drugdje i proslijediti ih drzavi, tj. povecava se limit za drzavne obveznice.
Zakljucak sto to znaci za TK vec u kratkom roku se namece sam po sebi. Nadalje, jednom kad se neravnoteza imovine OMF-ova toliko jako poveca u korist drzavnog duga, i to slabo dohodovnih rizicnih ulaganja, onda se postavlja i pitanje njihovog smisla postojanja. A onda...
Potpuno se slazem. Moj target 6-7 kn, eventualno 10, ako se stvari poklope da je to dno.
Display MoreOvo je kladionica, nije li ?
Ovako .
Pitala sam jednom jednog učenog čovjeka koliko ovo vrijedi ?
Napisao mi je- Po mojoj procjeni cca 11 kn. A koliko će netko to platiti, e to ne znam
Tako se ja držim tih 11 kn kao orjentira........ a bila bih zadovoljna sa svime između 7 kn i 11 kn
Koliko će biti... priznajmo, ne zna se
Lovačka priča.
Sakupljala sam u neko doba Veterinu. Tek tako. Cijena cementirana na 6o kn, kuna više... kuna manje......volumeni ni spomena vrijedni
Jedno je jutro cijena bila katapultirana, koliko idućih dan- dva objava. Ide preuzimanje, svima 180 kn po papiru.
A?
Sustinski, to je to.
I ja cu se staviti oko stop loss-a, ali iskreno, ne vjerujem da ce dotle doci. Mada je sve moguce.
Ne vjerujem u prodaju s diskontom. Premija je puno vjerovatnija. Ipak se radi od cca. 10% kumulativne relativne razlike na trzisnom udjelu, ako uzme A ili B.
Addiko i Reiffeisen prodaju jos od 1.60, a i prije, i prodali su preko 2 mil dionica. S obzirom da im evidentno nije cilj maksimizacija vrijednosti jer bi u tom slucaju pricekali prodaju smatram da se radi o kontroli cijene u korist A1, a mozda, ali samo mozda, o balansiranju portfelja, sto je sigurno sluzbena prica zasto prodaju nesto sto prema regionalnim transakcijama ide po 2 znamenke.
Na prosloj GS je receno da prodaja nije tema ove skupstine, ali da ce biti tema iduce.
To se ne da poklopiti.
Jedna stvar je apsolutno sigurna: nema ali ama bas nikakve veze izmedju trgovanja i objektivne stvarnosti. Samo emocije i kratkorocna ocekivanja. I tako je jos tamo od prije 5-6 godina kad su produljili upravljanje HT-u, a pogotovo unazad godinu i nesto, tj. od cijene 1.60 kn.
Tako da su price netko izlazi ili ulazi jer nesto zna za baciti u smece, dokazano vec mnogo puta. Odnosno, neciji ulazak ili izlazak ne znaci nista. A tko je tu uopce veliki igrac? Milion kuna uloga. Ili 2.
Ekipa, unaprijed isprike jer sam poprilično nov u svemu ovom pa tražim vašu preporuku.
Imam nekih cca 100k kn koje trenutno mrtve leže na banci i TPNG mi još uvijek izgleda primamljivo, ali vidim da sam zakasnio barem 5-6 dana.
Mislite li da je pametno sutra/prekosutra uložiti u tpng i pokupiti nekih 10ak% dobiti ili je vec prekasno?
I naravno ako imate ideju za pametniji ulog slobodno predložite100k kn ubaciti u samo jednu dionicu?? ostavi to onda na banci, ovo je kao pitanje na koji par na kladionici da stavim
Pa naravno, u cemu je problem? Mali ulagac nije fond. Ako imas ideju sto je dobro ulaganje diverzifikacija je nepotrebna. Pogotovo sto je mala sansa da imas 4, 5 ili vise perspektivnih dionica u portfelju u bilo kojem trenutku.
Ja imam dobar auto srednje klase ubacen u Optimu i nista drugo. Pricekat cu rezultat prodaje i to je to. Ne vidim motiva ovdje ista vise ulagati dok se ne potvrdi da je drzava izasla iz krize, rijesila financiranje, pocela vracati dugove i da nece pokopati drugi stup. Jer ovo s drugim stupom je potencijalni ponor od barem 800 bodova ispod Crobija. Ako ne vjerujete pogledajte na kojim je razinama bio 2000-2002, prije uvodjenja drugog stupa. Sad bi mozda bio i na nizim, imajuci u vidu sve gadosti koje ljudi pamte, a desile su se ovdje.