1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. KressoM

Posts by KressoM

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• KressoM
    • March 13, 2020 at 6:29 PM
    Quote from zlocesti

Današnji promet

Ukupni promet 106.055.144, 06

Redovni promet 52. 139.625,66

Blok promet 52.915.518,40

Da li se netko sjeća ovolikog prometa, ikada ?

Bilo je

194 trgovinska dana sa većim redovitim prometom,

27 trgovinska dana sa većim blok prometom te

61 trgovinski dan sa većim ukupnim prometom.

Samo u zadnjih 365 dana bilo je 4 dana sa većim redovitim prometom (18., 19., 23. i 27. rujna 2019) i 3 dana sa većim blok prometom (25.2, 9.10. i 22.11. 2019.)

• KressoM
    • March 13, 2020 at 4:32 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from crookie74

ponukan ovom volatilnošću, prekjučer navečer sam čvrsto odlučio trećinu portfelja prebaciti u keš.

ničim do pukom srećom (jučerašnja blokada) dobio sam priliku to uraditi danas.

tijekom dana prodao sam pola portfelja, mahom po bidu ili blizu njega.

zbirni mi je minus kao da sam kupovao euro po 7.5 a prodavao ga po 6 i niže, ne želim ni zbrajati.

ne znam što će biti narednih dana, tjedana ili mjeseci, jasno da sam možda potpuno pogriješio, ali ipak mi je drago (subjektivno) da sam barem napola sjeo za upravljač. vidjet ćemo, svima želim puno sreće s njihovim odlukama, ovo je bila moja.

jasno da nije nagovor ni na što.

Display More

Svatko pametan je trebao tako uraditi, za zaradit ce uvik biti prilika ako pri tom imate i novaca sada je bitno gledat da se upravlja s rizikom i novcem jer nitko ne moze procijenit situaciju, vjerovatnost da dodje negativna vijest je trenutno 99%, s vikendom jos i nezgodnije

Display More

Da je svatko pametan trebao tako napraviti onda to ne bi ni mogao napraviti jer ne bi imao tko kupiti. Ali budući da tvrtke i dalje imaju neku vrijednost, samo različitu za različite ljude, onda neki kupuju neki prodaju.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• KressoM
    • March 13, 2020 at 4:10 PM
    Quote from accountant

ma buraz Krešo, uzeo si cijenu u gornjoj granici trgovanja RIVP-a i onda od toga oduzimao rashode i prihode

i još ti je ostao kao neki keš

pa znaš dobro da to tako ne ide, ne moram te ja učiti, pametan si dečko

Buffett kad određuje da li će nešto kupiti, jel on radi tako? kreće od neke cijene na burzi pa gleda koliko je palo?

no hard feelings

Malo p.caš, al nema veze. Ne raspravlja mi se na taj način s tobom, ali ću odgovoriti za one koji se ne prave ludi nego ne znaju, a htjeli bi naučiti. Meni je cijena bitna, ona mi govori za koliko mogu steći udio u ovoj kompaniji. Nju stavljam u omjer i sa prihodima i sa dobiti i sa ostalim paramtrima kompanije. Cijenu uspoređujem s vrijenošću. Ako je vrijednost veća od cijene, kupujem. Ako se promijeni cijena zbog nekih izvanrednih događaja, treba se postaviti pitanje, što bi se trebalo sve dogoditi da omjer cijene i vrijednosti ostane ista. Ako se cijena promijeni puno više od same vrijednosti onda se mijenja i taj omjer između cijene i vrijednosti i dionica može biti pogodna za ulaganje ili za prodaju.

Ili ne moramo ništa gledati, ajmo pisati samo gluposti, to valjda bolje prolazi.

• KressoM
    • March 13, 2020 at 3:35 PM
    Quote from accountant
    Quote from KressoM

Evo malo brojki:

...

Pad s 37,20 (21.2.2020.) na 20,60 (12.3.2020.), to je 45%.

Broj dionica (bez vlastitih): 121.887.907

...

U apsolutnim brojevima cijena ukupnog RIVP-a pala je za 2.023.339.256 kn. Dvije milijarde kuna u otprilike 3 tjedna.

Display More

ok, ti si Krešo 16,60 kn promjene u cijeni pomnožio s dionicama

odn. gledaš razliku (pad) TK-a

ta je tvoja matematika točna

i to samo ako uzmeš u obzir da je baš na cijeni od 37,20 kn vrednovanje RIVP-a bilo fer

ni lipu gore ni lipu dolje

baš tog 21.2.2020.

već sljedećeg dana pa sve do danas svakodnevnim trgovanjem nevidljiva ruka tržišta preispituje tu cijenu i vrednovanje RIVP-a

tako da sva daljnja matematika i nabrajanje što i koga bi sve Valamar trebao platiti a da ne naplati ni kune prihoda padaju u vodu

Display More

Pa ne govorim o fer vrijednosti, govorim o padu u 3 tjedna. Ja sam se vodio isključivo onim što se većinom trgovalo.

Prosječna cijena po kojoj je trgovano u cijeloj 2019 godini je ravno 37 kuna (36.99 zapravo) u 7568 transakcija gdje je protrgovano 6,941,128 dionica. Valjda to nešto govori. Fer cijena za većinu na dan koji sam uzeo je bila 37,20, a u sada u trenutku pisanja je 22,90. Koliko bi trebao uzeti? Da tebe pitam kolika je fer vrijednost i onda s čim da to usporedim? Ćeš mi ti reći?

• KressoM
    • March 13, 2020 at 3:12 PM
    Quote from KressoM
    Quote from kanabis

Turisti će svi bez obzira na brojke ići po 1kn. Nij bitno kolika je cijena zemljišta uz more, već da će toliki minus ove godine napravit da će ga sljedećih 5 god. vraćati. Nažalost slušajući vijesti i sam sam malo prerano ušao, no barem nisam uložio ogromne novce. Čekam rivp na 1kn.

Na koji način će napraviti toliki minus da ga 5 godina neće nadoknadit? Imati će sve troškove kao da ima gostiju, a nijednoga gosta neće biti? Daj malo brojki za ta tvoja predviđanja.

Evo malo brojki:

Ukupni rashodi RIVP-konsolidirano 2019. g.: 1.707.736.726

Pad s 37,20 (21.2.2020.) na 20,60 (12.3.2020.), to je 45%.

Broj dionica (bez vlastitih): 121.887.907

U apsolutnim brojevima cijena ukupnog RIVP-a pala je za 2.023.339.256 kn. Dvije milijarde kuna u otprilike 3 tjedna.

Znači, da bi se opravdao ovaj pad Valamar mora:

-otvoriti sve hotele

-zaposliti sve sezonske radinike kao i prošle godine

-svi radnici moraju svaki dan dolaziti na posao

-hotel se mora uređivati i čistiti

-doručak, ručak i večera moraju se kuhati i posluživati kao da su hoteli puni

-svi eventi se moraju organizirati

-sve sobe se moraju redovito čistiti i pripremati kao da dolaze novi gosti

-dio inventara mora se uništiti

-struja i klimatizacija mora biti upaljena u svim sobama

-smeće se mora generirati i odvoziti

-mora isplatiti svima 13. plaću u iznosu od 5.000 kuna neto i nagradu za dobre poslovne rezultate i dobar početak sezone

-svi hoteli moraju se reklamirati

Uz to, u hotel ne smije doći NITI JEDAN gost.

A uz sve to, Valamar mora dodatno spaliti na lomači 315 MILIJUNA kuna keša.

Ili netko misli da će ovo trajati više godina ovako? Slijedi li nam apokalipsa? Novi svjetski poredak? Nema više kretanja?

• KressoM
    • March 13, 2020 at 1:39 PM

Mislim da bi HANFA trebala zaustaviti trgovanje na burzi ukoliko CROBEX naraste više od 10%!

• KressoM
    • March 13, 2020 at 1:12 PM
    Quote from accountant

kaže Kresso rezanje troškova, samo kojih:

S obzirom na zatvaranje škola i vrtića odlučili su, kažu, izaći u susret prvenstveno roditeljima te će zaposlenici Valamara biti na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja ožujka.

Evo, na primjer ovih:

Quote from istriano

Zadnja (očekivana) vijest: Valamar do daljnjega neće zapošljavati sezonce!

A da ne govorimo da neće biti ni svih ostalih troškova koje inače idu sa poslovanjem (hrana, posluživanje, uređivanje.....ukratko: USLUGE!)

• KressoM
    • March 13, 2020 at 1:06 PM

Za one koji kažu da je ovo pitanje života i smrti, OBAVEZNO štivo:

Igor Rudan - FB

• KressoM
    • March 13, 2020 at 12:20 PM
    Quote from nalet

Šta znači ako Italija karantenom suzbije virus i za mjesec dana ukine mjere, i virus se ponovo vrati iz neke druge države gdje nije nestao? Opet karantena u Italiji? Nije mi jasno kako će se ovaj virus suzbiti, osim karantenom cijelog svijeta do potpunog nestajanja virusa? Ili učinkovitim cjepivom, koje ćemo vjerojatno čekati još godinu dana?

Rješit će se tako da ćemo prihvatit novu bolest i krenut živjeti normalno kao i do sada. Stariji i bolesni će se morati bolje čuvati, a kad se otkrije cjepivo, ovčice će lagano na cjepljenje jer je panika baš lijepo napravljena...

• KressoM
    • March 13, 2020 at 12:12 PM
    Quote from Festival

Bye bye - spašavaj se tko može.

Što ti to točno znači?

• KressoM
    • March 13, 2020 at 11:12 AM
    Quote from accountant

pad u prihodima do 30% i Ebitda do 40%

Znas li sto znaci pad EBITDA do 40% za nekog ko im pozitivnu EBITDA?

• KressoM
    • March 13, 2020 at 10:51 AM
    Quote from accountant

RIVP još nije objavio utjecaj na poslovanje zbog virusa

zanimljivo je priopćenje na LRHC, pročitajte!

jedini hotel koji radi zatvaraju, Albatros i Epidaurus trebali otvoriti u travnju ali nisu ziher da hoće, pad rezervacija

najgore u Sloveniji (Metropol) gdje isto zatvaraju radi neisplativosti

procjene: pad u prihodima do 30% i Ebitda do 40% (za RH), Slovenija gore

i to ako sve bude po planu od svibnja nadalje

neveselo!

Display More

Pa to je zapravo odlicno! Na vrijeme planiraju, prilagoditi će se pa ce i troskove srezati maksimalno. Teret krize ne ide samo na tvrtku. Lose ce proci i oni koji od toga zive, sezoni koji su trebali raditi, opcine i drzava koje su trebale uprihoditi razne naknade i poreze, pa u sami korisnici usluga, turisti, koji nece dobiti svoje putovanje/odmor. Kada ovo stane (a stati će) mi ostajemo jedna od najbližih destinacija Europi. Također, lako se moze izracunati z koliko ce firme nadoknaditi gubitke (imat ce kasnije i porezne olakšice) i nastaviti poslovati kao i do sada (tj još i bolje). Ili mislimo da ide smak svijeta ili novi svjetski poredak gdje neće biti slobode kretanja i življenja?

• KressoM
    • March 13, 2020 at 9:09 AM
    Quote from kanabis

Turisti će svi bez obzira na brojke ići po 1kn. Nij bitno kolika je cijena zemljišta uz more, već da će toliki minus ove godine napravit da će ga sljedećih 5 god. vraćati. Nažalost slušajući vijesti i sam sam malo prerano ušao, no barem nisam uložio ogromne novce. Čekam rivp na 1kn.

Na koji način će napraviti toliki minus da ga 5 godina neće nadoknadit? Imati će sve troškove kao da ima gostiju, a nijednoga gosta neće biti? Daj malo brojki za ta tvoja predviđanja.

• KressoM
    • March 12, 2020 at 10:06 PM
    Quote from hugh
    Quote from D'artagnan

ovo je globalno pitanje života i smrti

Kakvo pitanje života i smrti? Koji vam je k... ljudi? Jeste svi poludili? Jel vi gledate ikakve brojke ili samo čitate glupe naslove na portalima. Uopće nije čudna ni ovakva situacija na burzama ni u dućanima. Zapravo, za takve ljude koji ne razmišljaju svojom glavom, zapravo bi bilo i najbolje da pogube sve na burzi i da im država dodijeli nekog skrbnika da o njima brine jer im glava baš ne služi za razmišljanje... Kakvo pitanje života i smrti? Znate li koliko je zaraženih i umrlih i koja je struktura? Koliko je umrlih bilo zdravo i ispod 50 godina, a da su umrli od ovog virusa??? U Kini je trenutno samo 14,801 aktivnih slučajeva zaraze! Italija bi ih mogla sutra prestići. U Kini je ukupno bilo zaraženo 80,796 ljudi, od toga se 62,826 oporavilo se, a 3,169 umrlo. I od tih umrlih najveća većina su bili ili bolesni prije virusa ili jako stari. Napomena: u Kini živi oko milijardu ljudi, znači zarazilo se oko 0,008% stanovništva. Ako su i lažirali broj oboljelih, onda je smrtnost još i manja te je time ova ludost još manje razumljiva...

Ima li tu itko ko nije poludio od ovih silnih novinskih natpisa?

• KressoM
    • March 12, 2020 at 1:08 PM
    Quote from nascar

nakon ova tri tjedna kakva su mišljenja, gdje smo sada? strah?

MW-BZ077_invest_20140410160829_MG.jpg?uuid=ee735192-c0eb-11e3-9750-00212803fad6

Negdje između Straha (Fear) i potištenosti (Despondency). A gdje, to ćemo moći odgovoriti kasnije.

• KressoM
    • March 12, 2020 at 12:35 PM

Zanima me ovi što rasprodaju sada, bi li prodali svoje zemljište kraj mora sada za 50% nižu cijenu nego pred 15 dana? Bi li prodali svoj stan ili apartman za 50% nižu cijenu?

• KressoM
    • March 12, 2020 at 12:30 PM
    Quote from D'artagnan

Jje neznam zašto pre 10 dana. kad je izbila karantena u Italiji sve sve burze svijeta ne zatvore na mjesec/dva, da se izbjegnu bilo kakve špekulacije i histerija svjetskih razmjera .... ok možeš jeftinije kupiti... ali jel to poanta? ajmo sve ubiti pa onda tko još ima kapitala da pokupi po kikiriki cijeni ???

Kakvog smisla onda ima burza i slobodno trgovanje? Slobodni smo ljudi i želimo raspolagati svojom imovinom. Ne treba me nitko štititi niti raspolagati mojom imovinom ako mu ja to ne dopustim. Treba se pustiti slobodno trgovanje imovinom, pa ako netko želi prodavati bez da ima cjelovite informacije, zašto ga spriječavati? Zašto štiti ljude koji neoprezno kockaju bilo dizanjem kredita, marginima, lovanjima padajućih noževa i slično? Preuzmimo malo odgovornost za svoja djela sami...

• KressoM
    • March 12, 2020 at 12:19 PM
    Quote from jradman

Pozdrav svima,

novi sam u svemu ovome pa bih cijenio savjet iskusnijih kolega.

S obzirom da imam nešto malo kapitala koji bih sada mogao uložiti. Dugoročno gledano, isplati li se sad pokupovati dionice kad su ovako jeftine ili bolje pričekati stabilizaciju tržišta (kad god to bilo) pa se onda uključiti u tradeanje dionica?

Hvala svima na savjetima i isprike ako je glupo pitanje.

Kad bi ti neko mogao odgovoriti na ovo pitanje bio bi najbogatiji čovjek na svijetu. Dugoročno gledano do sada se uvijek isplatilo ULAGATI u dionice i nema nikakvog razloga da se ne vjeruje da će tako biti i dalje. Dugoročno. Trejdanje nikad nije pametno jer trejdanjem gubiš svoj novac. Ono što je sada najbolje je držati se strategije "long term value investing", ulagati kao što bi ulagao da je i normalno vrijeme, ništa ishitreno niti sve odjednom. Do sada je povijest pokazala da je tako najbolje. Preživjele su dionice i drugi svjetski rat i atomsku bombu, pa zašto ne bi i ovo.

P.S. Samo moje razmišljanje, nije poziv na nikakvu akciju na tržištu kapitala... Ni na kupnju ni na prodaju ni na ulaganje ni na bijeg od apokalipse...

• KressoM
    • March 12, 2020 at 12:10 PM
    Quote from Mrcash

Moglo bi ovo današnje trgovanje poništit, po prvi put u povijesti

Zar je netko tjerao nekoga da trguje? Zašto bi poništavali trgovanje? Možda da ponište cijelu godinu. Ili desetljeće. Ili da svima koji su u minusu ponište transakcije?

• KressoM
    • March 12, 2020 at 12:09 PM
    Quote from zlocesti

Kako se smiruju ?

Dow 22 300 bodova, minus 5%

Na razini su od 10. mjeseca 2017.

Pa i na razini su od kolovoza 2019.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt