1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Iknow

Posts by Iknow

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Iknow
    • March 8, 2020 at 6:04 AM

To je istina sto pisete. Ali AZTN propisuje u odluci o produljenju upravljanja HT nad Optimom da Postupak prodaje mora biti transparentan, objektivan, nediskriminatoran i u skladu s najboljim praksama,

Naravno da kada prodavatelj zadržava ovako široka prava u tenderu da je moguće da zbog ovih ili onih razloga odustane od pregovora s nekim od ponuđača, al onda to treba biti u skladu s gore propisanim načinom prodaje. Al HT ima tek rel. kratko vrijeme mogućnost takve selekcije i otezanja u postupku.

• Iknow
    • March 7, 2020 at 9:46 PM
    Quote from lebowski

zlocesti

Namjera zakona je jasna: Spriječiti da (recimo) UG Preko Optime nudi Sport klub paket za (lupam) 10 kn mjesečno, a istovremeno ga ne želi ponuditi A1 i HTu ispod 20 kn mjesečno. To je onda tržišna neravnopravnost.

Ali, to se ne mora riješiti zabranom, nego na neke druge načine.

Ma neće ga uopće nuditi nikome. Samo vlastitim korisnicima. Al ja tu ne vidim problem iako je to problem za državnu dalekovodnicu (kad je UG jedini nositelj prava na nešto) i zato je takav članak i unesen u zakon. Drugi dio “problema” se odnosi na medijske slobode i utjecaj vlasnika medija da preko vlastite infrastrukture utjecu na javno mijenje. Tu tek ne vidim problem zbog današnjeg pluralizma medija i njihova broja.

• Iknow
    • March 7, 2020 at 9:32 PM
    Quote from lebowski
    Quote from Iknow

Ne, ali primjerice NovaTV ima nacionalnu koncesiju. Zašto se onda takva TV ne bi nudila u sklopu PayTV kad je ionako zemaljska distribucija sadržaja besplatna.

Ako sam dobro shvatio, Nova TV i N1 nisu pay TV po toj definiciji, nego je to Sport Klub, Cinemania... UG će, dakle, i dalje moći nuditi Sport Klub preko MaxTV-a i A1, ali ne i preko Optime. Optima bi trebala u tom slučaju nuditi Arena Sport ili nešto slično što nije u vlasništvu UG-a.

Mislim da ne. Zašto bi Optima nudila nešto tudje ako ima vlastito? UG ima prava na nešto, a nije vlasnik toga. Pa i A1 je preko povezane tvrtke nudio sportske programe, pa i HT. UG ima regionalno 20-30 programa koje ne mora ponuditi konkurenciji ili ih nudi uz naplatu, a koje on producira preko TV u vlasništvu. Naravno, glavni biznis su SK - SportKlub kanali.

Ovdje je popis tih kanala: http://www.unitedmedia.net/

• Iknow
    • March 7, 2020 at 6:54 PM

Ne, ali primjerice NovaTV ima nacionalnu koncesiju. Zašto se onda takva TV ne bi nudila u sklopu PayTV kad je ionako zemaljska distribucija sadržaja besplatna.

Zakon je u izmjeni, nije slučajno odabran trenutak za širenje i konvergenciju novog teleoperatera. Dugorocne koristi od povećanja konkurencija ocito je značajno pretežu iznad eventualnih šteta od vlasničke povezanosti PayTV-a i medija. Pa sve je rečeno u pitanju NovaTV u javnoj raspravi, iz kojeg proizlazi da RH ima jedina tako prohibitivan zakon o elektroničkim medijima u primjeni. Očito će biti izmjena Zakona, a Slovenia Broadband odnosno United Group će do novog zakona dobiti neki vid uvjetnog odobrenja. Tako se to meni cini.

• Iknow
    • March 7, 2020 at 4:00 PM

Kolega lebowski

Tako sam i ja to shvatio. Lijep pozdrav.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Iknow
    • March 6, 2020 at 10:03 AM

Iskreno, ja vam to kolega ne znam. Al obzirom da se taj rast na indeksu još ne pretače na rast cijena dionica moguće je da drugi investitori ne znaju ono sto vi znate ili imaju možda neke druge procjene.

• Iknow
    • March 6, 2020 at 9:59 AM

Daj ih nazovi tamo u HT pa ih pitaj!

Usput nam javi i koliko su ponude! 😁

• Iknow
    • March 6, 2020 at 9:52 AM
    Quote from sveps
    Quote from tin

...pa imamo službene procijene ovlaštenih kuća koje su dale službenu procijenu zar ne i znamo kolike su te procijene...e sad tko je u pravu i tko ima bolji uvid u stanje i vrijednost kompanije...

imamo li ih? Imaš neke linkove na te procjene?

Ma Đuro vjerojatno kokošari za neku od strana, a obzirom da je on kao bio u ratu s HT medijskom svojevremeno, Đuro je postao trojanski konj.

Ja nisam vidio sluzbene procjene, al kod pripajanja H1 Optimi revizor PWC je revidirao omjer zamjene dionica dviju kompanija i morao je tada iskazati cijenu. Dakle ta ne sadrži nikakve premije, nego je vjerojatno utvrđena nekim modelom (dcf ili sl u skladu preptostavljam s pravilnicima HAKOMA) i ta je bila 7,31 kn po dionici. No to je bilo još sredinom 2017. godine

Pogledati Str 52 ovog reporta: https://zse.hr/userdocsimages…1Y-REV-K-HR.pdf

• Iknow
    • March 6, 2020 at 9:16 AM
    Quote from accountant

nije problem da se nitko nije javio, interes postoji

ALI:

AZTN inzistirao na izmjeni uvjeta

dakle, možda je cijena na burzi ipak malo previsoka (čitaj: očekivanja)

A možda za nekoga i je, a za nekoga i nije. 😁

Želim reci, obzirom da je za pretpostaviti da je bilo i zakulisnih igara iza cijelog posla, možda prolongiranje natječaja nije kos potez, iako priznajem, trebao je biti ranije odrađen da odagna svaku sumnju.

• Iknow
    • March 6, 2020 at 9:11 AM

Pa možda se očekivalo da se trebaju ili da će se javiti samo lokalni igrači sa relevantnim iskustvom u telekom biznisu, a javljali su se i fondovi pa ni njih ne možeš isključiti.

Da li je ili nije bilo ponuda to će se vjerojatno znati nakon natječaja. Al i da nije bilo ponuda to automatski ne znaci da nema interesa. Naime, A1 je u Bugarskoj prije nekoliko godina preuzimao jednog manjeg operatera bas poput Optime i nije ga odmah preuzeo, kao sto nisu odmah preuzeli ni Metronet već su oko njega njuskali i razgovarali dulje od godine dana.

https://www.a1.group/en/newsroom/20…operator-blizoo
    Al očito AZTN smatra iz nekog razloga da se Iva prodaja ne bi trebala otezati pa su proširili mogućnost prijave da se ona u dogledno vrijeme i završi. Tako ja to vidim, a da li se i kakve igre igraju to ne znam, iako me ne bi ni najmanje iznenadilo.

Naravno, zanimalo vas je koliko je Blizoo placen?
    https://www.commsupdate.com/articles/2015/…lizoo-bulgaria/

Radi se o slicnom operateru veličine Optime brojem korisnika?, s vecim dugom i s 50% manjim prihodima, ali visokom Ebitda maržom. Inače, ovih 120 milijuna eura je EV cijena, no meni se cini da bi upravo zbog onog znacaja kojeg sam gore spominjao, cijena za Optimu kroz EV mogla biti dosta dosta veća. I ta transakcija je bila prije vise od 6 godina, a od tada do danas se stosta promijenilo. IMHO

• Iknow
    • March 6, 2020 at 8:43 AM

Prema nekim pokazateljima je veća, prema drugima bi bila manja, zato treba kombinirati sve te pokazatelje. Ali ovdje se ne radi o isključivo relativnom vrednovanju u takeoveru nego određen ponder nosi i znacaj takve transakcije za uklapanje u nečiji portfelj. Optima možda nema sjajne poslovne performanse iako su one za jednu firmu koja je prošla PS stabilne i solidne, ali kao udavača, Optima je rekao bih dobra prigoda i vjerujem da zato može postići dobru cijenu.

Ja sam laik za precizna vrednovanja, ali mogu procijeniti znacaj necega.

• Iknow
    • March 6, 2020 at 8:38 AM

A pa koliko sam ja bio vidio dok sam gledao te stockove koje sam linkao oni su i dalje u padu, a neki od njih traže nivo dno... pogledajte sami.

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=Dsx

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=Sb

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=SBLK

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=SALT

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=NM

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=GNK

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=EGLE

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=GOGL

• Iknow
    • March 6, 2020 at 8:15 AM
    Quote from renchi

Metronet je prodan 2,8 x sales

Tele 2 je prodana 7,2 x korigirana ebitda koja je iznosila oko 180 miliona kuna

Svi su imali dugove

Po kojoj logici ce optima biti prodana za manje ?

Da ide po 2 x sales to je vec 1 milijarda, da ide 7 x 130 miliona opet je skoro milijarda.

Ja sam shvatio da je Metronet prodan za 2,8 EV/sales. To znaci da je zbroj plaćenog equitya i dugova iznosio 2,8 sales. Sam equity je placen 1,5 sales. To bi za Optimu bilo cca stotinjak milijuna eura za equity. Al sve te mjere ne treba gledati izdvojeno već vise njih zajedno.

• Iknow
    • March 5, 2020 at 10:37 PM

Koliko ja pratim, nema nist dobro i dalje u bulku. Još uvijek se traži na dosta dionica tog sektora novo dno.

https://finance.yahoo.com/quotes/DSX,SB,…GOGL,NM/view/v1

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Iknow
    • March 5, 2020 at 8:18 PM

Htio sam napisati da ćemo pricekati cijenu za MRSK, a ne SAPN i onda utjecaj te transakcije na RDiG SAPN. Lapsus calami.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Iknow
    • March 5, 2020 at 8:01 PM

greenhorn

Ma jel, znaci Kras je bio na 8-9 EV/Ebitda (prije preuzimanja), pa na 20 u preuzimanju. Daj mi reci da je sad Saponija na 8 EV/Ebitda kolika bi joj bila cijena?

548 kuna. Ili dvostruko vise od trenutne cijene.

Trenutna EV/Ebitda je 5,77 prema reportu Saponije, a ne s moje dionice.

Inače bas gledam, Saponija je od prošle godine uskladila troskove promidžbe i naknadno odobrenih rabata i za to umanjila prihode retroaktivno. Dakle, prihod nije značajnije pao. Manje od 2%, samo je drugačije iskazan (primjena MSFI 15). Priznajem, ranije su to čudno iskazivali, ali ova izmjena neće utjecati na profitabilnost. Smanjen je i neto financijski dug i sada je na 3,4 Ebitde koliko vidim. I kompanija se sad uskladila sa svim prethodnim mišljenjima sa rezervom od strane revizora koji nije neki lijevi, nego se radi o Deloitte. Dakle, ne samo da su počistili Agrokor nego su se uskladili i sa svim zahtjevima revizora i to je značajan korak naprijed u smislu transparentnosti i jasnijeg komuniciranja rezulatata prema javnosti. IMHO. Sad ćemo pričekati cijenu za Sapn i pokusati procijeniti efekte na RDiG i bilancu. Al nije da se ne radi u dobrome smjeru i da to može biit pozitivno za buduće vrednovanje i odnos kompanije prema javnosti i investitorima.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Iknow
    • March 5, 2020 at 6:49 PM
    Quote from greenhorn
    Quote from greenhorn

ni

Nadam se da su bolji trgovci po pitanju (profitabilne) Maraske. Inače...

Kolega accoun.

Priznajem da nisam dobro shvatio vaš post, "dva posta jedan iza drugoga", ali evo ako se to odnosi na mene, ovo sam napisao prije tjedan ili malo više. Ne znam jesam li tada trebao biti jasniji, ali ne usudim se jer me se banira ako dovodim u pitanje pozitivnu perspektivu određenih firmi (da sad ne kažem koju i odma popušim ban jer eto sa 700 na 300 kn pad nije relevntan doprinos temi).

Na tragu ovoga što ste eksplicitno i točno rekli je bio i moj post: SAPN jedino vrijedi ako se gospodin odluči prodati biznis. I zato je nekolicina eminentnih forumaša bilo ili jest u dionici, A ne zbog nekih divnih fundamenata ili nedajbože TA koju ja iznimno cijenim.

Inače, jako cijenim vaše postove još od PD i uvijek ih volim pročitati - i što je još važnije - uzeti ih ozbiljno

Display More

A sto nedostaje fundamentima Sapn?

Meni se cini da tebe vise muče ovi koji su u papiru ili su bili nego sama Saponija kao firma (njezino poslovanje) i njezini upravitelji.

Zamjetno je da najčešće oni koji prodaju dionicu, nakon njezine prodaje blate tu dionicu i firmu daleko vise nego prosječni ulagač sa strane (pogotovo ako na tom ulaganju nisu ostvarili ono sto su prvotno planirali ili je ista krenula neželjenim smjerom). To je čak i legitimno, al je bezveze isto kao i oni koji kad su je kupili pišu hvalospjeve o njoj.

Oliti ti stvarno misliš da Saponija nema značajno vecu vrijednost od trenutne na burzi, cisto likvidacijski gledano?

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Iknow
    • March 5, 2020 at 5:06 PM

Saponija je rasknjizila konačno sve dubioze oko Agrokora. Novčani tok je stabilan, prihodi takodjer. Dug je sveden u održive okvire. Očekujem snažniji investicijski ciklus uz rast poslovanja. Vidim i da se rješavaju ostatka starih kadrova (Kandit) koji su kompaniju doveli u probleme, ponajprije s Agrokorom.

Nažalost, vremena su teska na burzama, a investitori oprezni. No, prilično sam siguran da za Saponiju predstoje bolja vremena. Svi preduvjeti za to su solidno postavljeni.

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 9:40 PM

HIŠ je dobra udavača?

Pa zašto onda netko nije kupio Viro i Termes odnosno IPKK, prethodno? Možda zato sto je ovim manevrom izbjegnut njihov stečaj, a dioničari ostavljeni u kompanijama koje vise nemaju operativne imovine niti poslovanja?

Ja cijenim da će sljedeći korak biti dokap HIŠ-a, al ne od Vira i Termesa nego njihovih većinskih vlasnika. A nadam se da neće.

Morate realno sagledati situaciju. Viro i Termes su defacto bankrotirali i sve sto je napravljeno, napravljeno je da se produktivna imovina spasi kao i uzgoj i prerada šećerne repe u RH. Na HIŠ-u možda zaživi održiv biznis prerade šećera, al Viro i Termes u tom dijelu poslovanja, su ovim činom završili s poslovanjem.

Ne znam, možda će se nastaviti baviti nečim drugim.

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 9:21 PM
    Quote from Ardwark

Ma prijavio sam se samo da vas pozdravim.

Lijepo sam govorio da ce izvjestaj biti odlican.

Sad negativci traze razloge zasto.

Reprogramirao je novom snagom dug. I sad je potencijalno pozeljna udavaca.

Ciljana cijena je 130. Za sljedeci tjedan na krilima odbijanja svih burzovnih indexa.

Raspon 150-200 kad se nadje zenik.

Display More

Kako ti znaš da je izvještaj odličan?

Koliko ja vidim, Viro je konsolidirano gledano ostvario operativni gubitak. Drugim rijecima Ebitda mu je bila negativna u visini od oko 63,5 milijuna kuna, slično kao i u 2018. godini. I to za cijelu godinu. Ali i za četvrti kvartal.

Firma je u posljednjih mjesec, dva bila dva puta blokirana. Zar zaista misliš da bi se to događalo da je poslovanje bilo profitabilno i uistinu dobro.

A vidi se u novčanom toku da su dobili nešto vise od 340 milijuna kuna od prodaje materijalne imovine. Zapravo je vjerojatno HIŠ uzeo kredit za otkup toga i zatvaranje dijela obveza.

Moguće će se ovim manevrima i spasiti šećerna industrija u RH, al nisam siguran kako će to zavrisiti za dioničare Vira i Termes grupe.

Mene zanima, sto će sada biti prihod Viru? Očito to vise neće biti prodaja šećera neposredno.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt