Kakav masovni odljev kapitala iz SPANa danas. Da se samo dio toga preusmjeri u neke manje likvidne dionice doslo bi to vrlo zivahnog rasta cijena i svi zadovoljni!
Posts by Brunos
-
-
Brunos Ne pišu u dosadašnjim izvješćima sve te detalje, ili ih nisam zapamtio, ali mislim da je (bar u početku) njihov proizvodni program podskup našeg (srednji energetski) i bitno manjeg kapaciteta proizvodnje, i koji je bio tehnološki zaostao ali kroz godine se tamo investira u modernizaciju proizvodnog postrojenja i u prijenos know-how pa se tako s vremenom (u 2022. prekretnica) postigla profitabilnost.
Ideja je pristup "novim tržištima", primarno valjda (velikom) tržištu Poljske. To se spominje tako općenito u izvješćima s vremena na vrijeme, uz ovo kako ulažu, podržavaju, osposobaljavaju za tržišnu utakmicu.
Možda u sljedećem izvješću bude nešto više o PET Poljska jer kako postaju profitabilni i kako im se možda poveća volumen posla da bi bilo više povoda za pričati o njima. Nije se tu do sada imalo što puno više pričati od toga što pričaju (ulažu, moderniziraju, osposobljavaju za tržišnu utakmicu - i sad su valjda spremni, vidimo plusić za 2022!!!).
Slazem se isao sam 3.puta citati godisnje radi PETa i oni su na oko 5% ukupnog profita grupe znaci jos nisu u fokusu. Ali imam neki feeling da posto su iz Poljske postoji veliki potencijal rasta
-
Kolege jasno je sto pricate ali niste odgovorili na moje nedoumice pa da pojasnim:
1.Da li u PET postoji proizvodnja specificnih artikala i ako da kojih? Ili PET radi isti asortiman kao i KODT samo u Poljskoj? Ako je ovo drugo da li su u tome bolji/jeftiniji?
2.Postoji li fizicki potencijal za sirenje proizvodnje u PET (npr. Neiskoristene hale ili prostori, zemljiste i slicno) i ako da postoji li neka strategija povecanja proizvodnje tamo?
3.Nemamo nikakav info zasto je sada PET postao profitabilan? Pretpostavljam kao rezultat internih edukacija, transfera know how, reorganizacije i standardizacije. Ako je tome tako ponovno se vracamo na moje pitanje br.2. jer ako se doslo do efikasne proizvodnje logican nastavak je sirenje kapaciteta
4.Da li ce PET biti strateska lokacija za opskrbu regionalnog trzista primjerice Poljske ili Ukrajine da se smanje troskovi transporta (ako transport cini neku razliku) ili je PET samo dodatna lokacija za proizvodnju za bilo koje trziste koje pokrova KODT? Ponovno vracam se na prvo pitanje ima li nesto specificno samo u PET?
-
Hvala za detaljnu analizu. Malo komentara s moje strane: slazem se sa obrazlozenjem da nema razloga da se ne nastavi trend. Da li ce ponovno biti tako nagli skok vec 2024. tesko je reci ali sumnjam da ce profit pasti. Kako god bilo mislim da imamo premalo informacija o PET iz Poljske. Ako tamo radi manje od 100 ljudi a u sredisnjici oko 6 puta vise ( jasno treba oduzeti u upravu i projektiranje) onda bi bilo zanimljivo znati kakvi su planovi razvoja PETa jer mislim da se tu krije potencijal znacajnog rasta poslovanja u buducnosti. Sumnjam da su radili akviziciju bez dugorocnog plana za Poljsku. A o tome nisam do sada u izvjestajima naisao na informacije. Zna li netko kakva im je strategija i portfelj/mogucnosti PETa u odnosu na pogon u ZG?
-
Kako god gledali vrtimo se oko tih 30milijuna. Da li gledate do kraja godine kao fwd PE ili na danasnji dan zadnja 4 kvartala ili uz olaksice.
Poanta je kao sto sam i napisao u svojem prethodnom postu i kao sto su neki kolege isto pisali da je dionica i dalje podcijenjena. Jer vec iduce godine izvjesna je dobit od 40 milijuna. U meduvremenu slijedi isplata jos jedne divke od 20-25€. Dakle za one koji nisu jos unutra ima i dalje rezona kupovati. Ovakva kompanija sa ovakvim potencijalom bi trebala imati PE oko 20.
Naravno uzimajuci u obzir da smo ZSE tome nije (jos) tako. Ali ako netko zeli ovdje skupiti par stotina komada morati ce dizati cijenu.
Sve su to slatke brige za nas koji smo unutra. Ja ni ne razmišljam o prodaji jos a kamoli da stavljam nalog.
-
Slazem se sa svimee sto ste naveli uz dodatnu opasku da KODT sada znacajno dize likvidnost i dnevne promete uodnosu na prije i cak i da MDKA ili JDGT postotno mogu u usporedbu mislim da po volumenu ne mogu pa stoga nisu bluechip po meni. Nama na KODT samo jos nedostaje znacajniji ulaz fondova i vjerujem da bi se dnevni promet lako digao na top 5 dionica na ZSE.
-
Prihodi zapravo manji nego smo možda neki od nas “predviđali” ali s maržom dobiti i trendom ugovaranja mislim da su rasturili i najoptimističnija očekivanja!!
Dakle trend ugovaranja od oko 200 milijuna EUR kvartalno se nastavlja.
Upravo tako nadmasili su ocekivanja po vrijednosti ugovaranja i definitivno marze. Naprosto desava se sinergija vise faktora i dobit u budućnosti ce se izgledno ubrzano povecavati.
Izvjesno je da cemo ove godine probiti 30mil€ ali vec 2024. bismo trebali premasiti 40mil€ sto je fantasticno jer ne samo da raste profit brzo po postotcima raste i apsolutno jer je organski rast.
Ono sto smatram izuzetno vaznim za nastavak ovakvog rasta je ulaganje u dodatno zaposljavanje i kapacitete PETa. Koliko sam citao oni rade samo energetske traface ali ako ce biti poslova u Ukrajini trebali bi i distributivne poceti. Postoji unutarnji know how i poljska radna snaga. To bi bio savrseni vjetar u leda.
Dividenda za iducu godinu bi lako mogla biti cca 25€ sto takoder predstavlja super prinos za dugorocne imaoce. I ja sam si pred nekih godinu dana postavio target 1000€ al mislim da cemo ga nadmasiti puuno prije od mojih očekivanja.
Za kraj jos nesto danasnji volumen trgovanja bio je dosta znacajan a bio je znacajan i u zadnjih mjesec dana. Povecanje likvidnosti je preocito u zadnjih par godina jer nekad prije nije bilo lako izlaziti iz pozicije vecom kolicinom bez rusenja cijene. Ovako kako je neki kolega jednom napisao zao nam je svake prodane dionice jer se pokaze da ju je bilo bolje zadrzati. Tako da i po grafu je vidljivo da ima vrlo rijetkih rasprodaja (covid i rat u Ukrajini ne uzimam relevantno jer tada je padala cijela burza).
Sve navedeno znaci da se puno novog kapitala slijeva u KODT i da bi dionica na kraju ove godine lako mogla postati najbolja dionica ZSE.
.
-
Ovaj porast cijene je iznenađujći za mene. Tvrtka je vrlo dobra/odlična s kontnuiranim porastom prihoda i dobiti, ali ovaj porast prije FI za Q2/2023 nisam očekivao iako sam sa 100% svog portfelja u KODT/KODT2 .
I ja sam sa 80% portfelja unitra i radio sam vec 2x ove godine dokup. Kotu 700 definitivno nisam ocekivao vec danas a nisam ni 600 prije toga.
Pa sam isao malo racunati P/E i ispada da smo na 350 bili debelo podcijenjeni (cca 8).
Ova cijena od cca 700 je po meni ulaznica za iducu godinu. Jer ako pretpostavimo dobit od cca 30 m€ za ovu godinu i 10% porasta za iducu onda nam se P/E krece u zoni 11-14 sto je sasvim ok za rastucu kompaniju.
Ako pak poslovanje nastavi rasti brze od ocekivanja i vec ovaj kvartalni izvjestaj nagovijesti da se rast ubrzava onda mozemo ici i na 15+ P/E.
Prema zadnjem izvjestaju postotak porasta ugovorenih poslova na EU i izvan EU je preko 40% sto znaci da KODT moze povecavati svoju dobit puuno brze i od rasta trzista. A samo na EU trzistu se predvida da market za njihove proizvode raste CAGR cca 3% godisnje sto je super. Dakle u ovom trenutku nema skoro nikakvih zapreka daljnjem rastu cijene dionice koliko god to neke iznenadilo. Uskoro bi mogla uci i u crobex 10 sto je dodatni plus.
gledam danas i ovdje sam 356,93 % u +
I ja bi bio da nisam radio dokup. Kad ste zadnje dokupili onda???
-
Iduci tjedan u cetvrtak ocekuje se kvartalno izvjesce. Ja predvidam 100mil€ prihoda i 10mil€ dobiti plus minus 10%. S obzirom na to da se cijena i nakon onog skokovitog rasta odrzala u zoni 600+ sa solidnim volumenima ne vidim razloga da ne postignemo novi ATH i probijemo 700€ tijekom iduceg kvartala. Sto vi mislite?
-
Da mudro zborite kolega. Danasnja trgovina je bila dosta aktivna u zoni preko 600€ cini se da ipak cijena nece padati ispod 600 pogotovo ako izvjestaj ne razocara. Pojavili su se i nalozi u zoni 700+ na prodaji ali ima jos "mesa" do tamo. Cini se da se u zoni oko 600 ipak stvaraju otpori daljnjem rastu. Pitanje je koliko ce trajati jer jako je tesko kupiti vecu kolicinu natrag nakon prodaje. Ako se nastavi ovako snazan rast bit ce zao svima koji se nisu ukrcali na vrijeme.
-
Ovaj golemi peak na 600+ kao da vristi i jedva ceka da krene u ponor prema dolje. Po svim logicnim analizama cijena bi morala krenuti prema dolje jer naprosto je porast bio prenagli a volumeni nisu to pratili. Ja se nadam da ce biti prilike za dokupiti u zoni ispod 500€.
-
Preko pola milijuna eura prometa samo u zadnjih tjedan dana i relativno agresivna ali dozirana (<60€) kupnja mirisu na nesto vise od same kupovine prije dividende. Meni je tu ocito da opet kupac ima vise informacija nego bi trebao imati i da cemo se vjerojatno iznenaditi kada objave prospekt dokapa.
-
Već je dulje vrijeme "silenzio stampa" u odnosu na e-trajekt, logično je da su neki investitori postali nervozni. A niti neobjava godišnjih izvješća za 2022 ne pomaže...
Eto objavljeno je. Projiciraju slicnu zaradu u 2023. kao sto je bila u 2022.
Zanimljivo na kraju izvjestaja pise da drustvo nema istrazivanje i razvoj. Kako ce se onda koncipirati projekt novog trajekta? Zar to nece biti neki R&D?
-
Biti ce vrlo zanimljivo pratiti kretanje cijene u drugoj polovici godine. Sto se mene tice target za ovu godinu je vec premasen od kada smo presli 500€ i vrlo je dobro da smo dotaknuli 600 bez puno otpora.
Ocito je da vlasnici dionica jako dobro znaju da se ovdje vrlo tesko vratiti zbog slabe ponude prodaje pa im ni ova premium cijena nije razlog za znacajnu prodaju. Kako se samo osjecaju oni koji su prodavali ispod 400 i to jos prije dividende.
Takoder evidentno je da dividenda ovdje nije nikakav faktor koji utjece na cijenu dionice kao kod nekih drugih i nismo prakticki imali nikakav propad cijene. Mislim da se skupljaju pozicije za iducih par godina vec sada jer volumeni trgovanja nisu bili bas jako mali u odnosu na prosjek.
-
Najbolji nacin da saznamo cijenu dionice je da pitamo forumsko tijelo..paa tko voli nek izvoli glasati!
-
Moram priznati ovoliki rast cijene je nadmasio moja ocekivanja. Prakticki smo vec nadomak 500€ sto je vrlo impresivno. Naravno nije tu bilo previse volumena kao na <400 razinama ali ipak je indikator da sadasnji imaoci dionica (ukljucivo mene) ne namjeravaju prodavati tako skoro. Nadao sam se propadu cijene nakon dividende ali ovaj rast je toliko nadmasio iznos divke da je veliko pitanje da li ce biti znacajnijeg propada cijene na ljeto. Najveci problem je da nema dovoljno dionica na prodaji. Vrlo je tesko ne zaraditi puno na ovoj dionici ali vrlo tesko je i kupiti vecu kolicinu (npr 50+) jer nemas od koga.
-
Koliko vidim iz izvjestaja u ovom kvartalu je uprihodovano 1.2mil od osiguranja zbog one stete znaci da je realni rezultat jos i losiji.
Pa ja to gledam drugacije. Da nije bilo one stete poslovali bi normalno i zaradili vise jer bi vozili. a mozda i grijesim...sve u svemu uprihodili su tolko kolko pise a sve ostalo su samo nase mokre zelje i snovi jer se steta dogodila i naplatila i tu nema izmjene.
Kako komentirate ogroman postotak pada prihoda? Ocito je da su bile nize vozarine ali zanimljivo je da npr. JDPL ima manje od 10% pada prihoda u prvom kvartalu.
-
Jesu li to oni dužni 58 milijuna eura kredita ?
Ne znam da li čitamo isto izvješće, ja vidim 2,8 milijuna dobiti. ???
Al' pas vodič treba za rubriku po rubriku bilance
Pa di vidite dobit??
-
Koliko vidim iz izvjestaja u ovom kvartalu je uprihodovano 1.2mil od osiguranja zbog one stete znaci da je realni rezultat jos i losiji.
Ako pogledamo cijenu u petak koja je na 56 i ocekivani dodatni pad cijene u utorak kad krene trgovanje ocekujem da ce trziste vrednovati cijenu na blizu 50€. S obzirom na 5€ dividende znaci da nakon ex dividend mozemo ocekivati <50. Mislim da ce to biti dobra cijena za dokupljivanje pozicije za one koji su spremni dugorocnije cekati rasplet situacije. Ceka nas i Batala i 2 nova broda uz malo srece sa vozarinama u 2.polovini godine mogli bi profitirati oni koji ce se odluciti uci. U ovom momentu ne vidim bas puno drugih prilika na Zse - sva dobra izdanja su vec jaako narasla pa mislim da treba traziti ovakve propade cijena sa dobrim potencijalom ponovnog rasta. Kako vi gledate na to?
-
Ma fino zborite al mene zanima ocu sta zaraditi ili spusiti sad kad sam uletio po 11.. oce biti tromjesecno prosjek za seljake? Sta ako necu prodati imam li pravo na buduce dividende?
Dobro pitanje ja sam uletio manjom kolicinom u ovo prije 2 godine kada se pocela divka zaostala isplacivati. Tada su neki kolege najavljivali preuzimanja. Ocito se sada desava. Ocekujem da ce cijena ici jos gore i nisam nista prodao jos.
A po meni imate pravo na buduce dividende ako ne prodate.