1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Brunos

Posts by Brunos

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Brunos
    • August 31, 2023 at 9:48 AM
    Quote from Lynx
    Quote from stockzgzg

Znam da to nije taj Končar, ali ono što sam želio naglasiti da su svi i ljudi uvezani..danas je u Dalekovodu, sutra u Podravci pa je onda u mirovinskom fondu pa je u NO Končara i tako u krug....uglavnom, poanta je da jako malo tih ljudi trguje svojim novcem, uglavnom je to državni novac raznih fondova ili poduzeća jer tko bi se normalan odrekao vlastitog novca u korist Pavla Vujnovca, Josipa Jurčevića i njihovih pudlica s Malte

Uglavnom, naš član uprave Bobek koji je sad kupio dionice nije iz tog miljea. On je iz elektro miljea projektanta kako bi naš bivši CEO Klapan to rekao! On nema veze s holdingom, tim Dalekovod pričama itd.

Ono zanimljivo što o njemu imam poznato je iz Klapanovih riječi

Tako da većina članova uprave je prošla, ili je bila jako dotaknuta, ovom, samom prodajom. Znači, po prirodi stvari projektanti, oni kod nas sudjeluju već u procesu prodavanja i pokušavanja pribavljanja posla. Tako da većina nas koji smo elektro-inženjeri bili smo projektanti. Troje nas sada u upravi je iz tog miljea, elektro miljea projektanta. Znači, bili smo pri prodaji. Kolega Bobek, koji je dizajner, strojar, on je jedan od rijetkih koji je iz te te skupine prošao fazu i prihvatio biti prodavač jedno pet godina. Mislim da mu je to jako pomoglo da vidi kakav je ovo svijet i što bi trebalo raditi da se bude uspješniji. (Ivan Klapan, intervju)

I u službenoj biografiji vidimo da je to mlad čovjek, naš interni Končar D&ST kadar https://koncar-dst.hr/o-nama/uprava/petar-bobek/

Za mladog menadžera bivšeg inženjera ovih 100 tisuća EUR uloženo u svoju firmu bi mogao biti značajan dio osobnog net worth. Svaka čast! Malo je članova uprave bilo gdje u svijetu a pogotovo kod nas koji tako ulože svoje novce na otvorenom tržištu. Uglavnom vole dobivati nagradne dionice. Ovo je ultimativni iskaz vjere u svoj rad, rad svog tima, budućnost svoje firme.

Display More

Malo sam analizirao knjigu dionicara i ako dobro vidim ispada da g.Bobek nije do sada imao nista dionica KODT. Zar nije neobicno da se odlucio na kupnju po prosjecnoj cijeni od 720€ dakle apsolutni ATH i da je odlucio u jednom danu ubaciti unutra cak 100t€??

Pitanje: ako je clan uprave vec dugi niz godina a prije toga je rukovodio i proizvodnjom zar nije logicno da je kupovao postepeno i na puno nizim razinama?? Nemoguce je da nije unaprijed mjesecima znao kakav ce biti rast prihoda i profita puno prije svih ostalih na burzi. Dakle zasto ne kupiti prije??

Ili se radi o slucajnosti pa je tek sada dosao do kapitala od 100k€ pa je eto odlucio kupiti. Ako je ovo drugo onda mora da ocekuje ogroman rast i u narednom periodu. Ali moram priznati dosta zbunjujuce mi djeluju navedene cinjenice. Sto misle ostali?

• Brunos
    • August 24, 2023 at 3:09 PM
    Quote from Lynx
    Quote from Brunos

U prilogu moje projekcije rasta poslovanja i cijene dionice po pesimistic i optimistic modelu za naredne 3 godine poslovanja. Svaki komentar je dobro dosao.

Jedine “službene” procjene koje imamo (onaj jedan jedini/Erste analitičar koji prati Koncar D&ST, ovaj TIKR Terminal to piše u kunama još) su nešto između ova tvoja dva tvoja scenarija. I malo na kraju se on zeza s nekim padom (bit će da djelomično pokušava pogoditi “ciklus“, djelomično konzervativnost, oni se nikad ne usude dati hrabre procjene, rizik im je to, više vole biti u krivo na drugu stranu).

I moje viđenje je nešto između, između ovog Erste analitičara i tvojeg optimističnog.

P.S. Moja glavna primjedba je da ne treba govoriti o cijenama. Cijene su nepredvidljive. Ali možemo govoriti o procjeni intrinzične vrijednosti po dionici (dakle “što bi bila fer cijena” u datom trenutku ali nikako ne možemo znati koliko će stvarna cijena odstupati od toga u nekom trenutku, pa termin cijena ne bih ni koristio, znamo samo da u vrlo dugom roku ona mora “plesati” negdje oko nje pa ako vidimo veliku i dovoljno brzo rastuću vrijednost to je sve što nas zanima, cijene će tržišnim mehanizmima same po sebi već doći na svoje).

Slazem se sa navedenom promjedbom i tako sam i dozivio tu svoju "cijenu" kao orijentacijska vrijednost za dionicare odnosno vise kao neki moguci peak kroz godinu. Cijenu ce driveati puno drugih faktora ukljucovo globalni sentiment, ZSE sentiment, nepredvideni dogadaji i slicno. Isto tako citao sam neke postove na temi KODT od prije 5 i vise godina gdje se pokazalo da su neki forumasi jasno najavljivali sto ce se dogoditi kroz par godina i bili su u pravu sa KODT a bilo je i dosta pesimista koji su tvrdili da ne moze to vise puno rasti i da je skupo. Pa nek imamo sluzbenu sliku moje projekcije na koju se mozemo osvrnuti kroz 2-3 godine cisto za usporedbu. Naravno ako se pojavi neka globalna neocekivana prijetnja ovo se nece ostvariti ali to nitko ne zna.

• Brunos
    • August 24, 2023 at 2:25 PM

Super za trud. Jos jedan zanimljiv podatak za PET. Ako analiziramo zadnje kvartalno izvjesce metodom oduzimanja konsolidirano minus nekonsolidiramo dolazimo do podatka da je PET ostvario skoro 10mil€ prihoda uz EBITDA od 2.34mil€ sto daje EBITDA marzu od ogromnih 25% odnosno duplo vise nego KODT. To bi se moglo objasniti na 2 nacina: dio rashoda dolazi "besplatno" od matice npr.mozda razradu dokumentacije i slican inzenjerski rad za sve narudzbe u grupi rade u ZG pa se taj trosak knjizi u ZG ili slicni primjeri i drugo kao sto je vec kolega statusquo napisao zbog potraznje se generalno sve vise dize marza za buduce narudzbe.

Kako bilo od PETa se u pesimisticnoj varijanti moze ocekivati cca 4mil€ EBITDa do kraja godine a u optimisticnoj i vise. Biti ce izuzetno zanimljivo analizirati q3 izvjestaj da vidimo da li smo na dobrom tragu sa PETom i da li se tu krije skriveni potencijal koji se sad krenuo otkljucavati.

To bi bila akvizicija u rangu kad je VW kupio Skodu pa je skoda profitirala od njihovih internih procedura i know howa kao i besplatnog R&D za motore i ostale kljucne komponente.

• Brunos
    • August 24, 2023 at 12:36 PM

U prilogu moje projekcije rasta poslovanja i cijene dionice po pesimistic i optimistic modelu za naredne 3 godine poslovanja. Svaki komentar je dobro dosao.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Brunos
    • August 23, 2023 at 6:59 AM
    Quote from Parica
    Quote from darac11

Dobro, sada mi je malo lakše, jer sam se brinuo da sam ja jedini koji se plaši ovog problema! Problemi: 1. Dali zaposleni mogu odradit toliko posla u određenom roku? 2. Dali dobavljači mogu dostavit sve sirovine i potrebne dijelove u određenom roku? 3. Kapacitet proizvodnih pogona?

Najbolje je što do sada nisu imali problema s ta 3 "problema" i uspješno su ih rješavali i nadam se da će tako i nastavit.

Mislim da oni (Uprava) to znaju puno bolje od nas.

Sami su rekli rekli da KODT igra u "Ligi prvaka" na trzistu transformatora, a tamo se takve greske ne dogadjaju. Zbog takvih stvari (konkurentna cijena, pravovremena isporuka i kvaliteta proizvoda) i jesu tu gdje jesu.

A osim toga, u Izvjescu KOEI kaze PU da se Knjiga narudzbi za 2025 vec dobro puni sto znaci da se pazi na dogovoreno vrijeme isporuke. Posto KODT drzi najveci udio u KOEI-ovom backlogu smatram da se ta recenica ponajvise odnosi na njegov backlog.

Upravo tradicija od preko 100 godina (osnovani 1921.) i pozitivno poslovanje od kad znam za njih (od 1998.) jamce da ne trebamo razbijat glavu oko toga i da tocbo znaju sto, kako i kad rade...

Display More

Slazem se i dodatno osvrt na prethodni post u vezi capexa. I sam sam primijetio da je godisnji capex neuobicajeno mali ali nisam isao toliko unatrag da analiziram. Znam samo da za ovu godinu imaju upravo u q3 tu rezacicu lima i da se nedavno hala dodatna dovrsila.

Vezano za vrstu industrije po meni se svakako radi o kapitalno intenzivnoj proizvodnji jer moraju imati velike i skupe zalihe bakra, aluminija, ulja, ostaloga a onda i kad krenu proizvoditi proizvod se radi u puno faza i dugo ostaje nedovrsen i zato i imamo taj back log toliki. Iz njega na zalost ne vidimo koliko jos treba da se back log rijesi jer se vjerojatno radi o work in progress. I u izvjestaju navode da se financiraju od avansa kupaca u velikoj mjeri jer im ocito treba puno kapitala. Sto se tice fizickog prostora ni ovdje im mozda fizicki prostor nije neka najslabija karika jer moguce je da imaju narudzbe za snaznije ili specijalne traface koji mogu biti visestruko skuplji ali ne traze proporcionalno vise mjesta. To bi moglo utjecati i na rast marze jer imaju proizvod sa vecom dodanom vrijednoscu i prodaju svoj know how. Zaposljavanje dodatnih zaposlenika su odradili ocito na pozicijama gdje im nedostaju. Buduci da igraju u ligi prvaka sigurno bi vec pokrenuli dodatni capex da im treba ali zanimljivo ce biti pratiti to u narednim izvjestajima.

Slijedom navedenog ponovno dolazimo do PET Poljska i pitanja sto njih koci. Da li su to ljudi, oprema ili prostor? Jer ako nije nista od navedenog a usvojili su u prethodnih vise godina know how i standarde kvalitete od maticne firme ne vidim razloga da PET ne odradi eksponencijalni rast profita i prihoda kroz kakav je recimo vec prosao KODT u zadnjih desetak godina. I to je ono sto smatram da sada prolazi ispod radara i razvija se u tisini. A ako su ljudi morali bi vidjeti da dodatno zaposljavaju u PETu. Ako je prostor morali bi vidjeti dodatni capex tamo jer kapitala za to imaju.

• Brunos
    • August 22, 2023 at 9:52 PM

Ne znam koliko fali KODTu za tih 75% al vjerojatno nije puno i ako fali. Ako se nastavi trgovati ovakvim tempom onda bi KODT mogao u onu sljedecu reviziju indexa. Nemamo bas takvu situaciju ni jednoj drugoj dionici jer bi po meni onda KODT mogao izbaciti KODT2 iz indexa (!!). To su slatke brige.

Al ono sto veseli je danas milijunski promet (u kunama) na KODT a zbirno sa KODT2 skoro 200k€ i preko 250 protrgovanih dionica (evidentno ne u trejdu). I to sve na ATH cijeni sve preko 700€. Mislim da je dionica definitivno usla u fokus mnogim novim investitorima. Po knjizi dionicara nemaju bas puno ni fondovi "municije" da se igraju sa kontrolom cijene smjer je tu vrlo jasan i dalje prema gore! Ako q3 bude bombastican kakvom se nadamo zaista cemo probiti 1000€ puuno brze nego sam ocekivao. Slicno smo probili i 500€ puno brze od ocekivanja i tko se misli ukrcavati krajnje je vrijeme jer vlak vec juri jako brzo. Nadam se da kao i magnetski vlak uskoro krece zona levitacije i da ce cijena nakon 1000 eksplodirati jos. To bi bio vatromet!

• Brunos
    • August 21, 2023 at 11:31 PM
    Quote from Lynx
    Quote from Brunos

Da tako slicno i ja mislim ali na zalost oni taj podatak samo navode u polugodisnjem i godisnjem izvjestaju.

Ono što te može zbuniti da možda nisi našao tu informac

iju za neki kvartal je to što su nekad pisali o tome samo u nekonsolidiranim izvješćima pa samo gledaj pravu verziju izvješća i moraš to vidjeti svuda koliko god daleko u prošlost gledaš.

Hvala na opaski zaista sam usporedivao samo konsolidirana a sad vidim da ste u pravu. Bas ce biti zanimljivo usporediti da li ce i u q3 nastaviti ugovarati tempom 200mil€ mjesecno sto bi bilo odlicno. I ostajem pri svim prognozama navedenima gore.

• Brunos
    • August 21, 2023 at 7:26 PM
    Quote from Parica
    Quote from Brunos

Moze li netko pojasniti razliku izmedu ugovoreni poslovi i backlog u KODT izvjestajima? Naime i jedno i drugo znacajno raste osobito u zadnjem polugodisnjem izvjestaju.

Da li je backlog= postojeci nedovrseni proizvodi (VIP) + buduce narudzbe?

Jer po ovome ispada da imaju ogromno usko grlo sa proizvodnim kapacitetima. Na zalost ne vidimo podatak koliki su rokovi potrebni za isporuku ugovorenih poslova ali ocito se i oni produljuju (lead time za kupca).

Ja sam to interpretirao na način da backlog pokazuje ukupno stanje ugovorenih poslova, a "ugovoreni poslovi" se odnose samo na ugovorene poslovne u promatranom razdoblju (npr. prvo polugodište 2023. godine).

U tom smjeru se navode i podaci o ugovorenim poslovima u izvješću KOEI-a...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Da tako slicno i ja mislim ali na zalost oni taj podatak samo navode u polugodisnjem i godisnjem izvjestaju.

Kako bilo vrlo je brutalni porast jer npr. Na kraju 2022. imali su oko 288mil€ ugovorenih, a sada vidimo do kraja 6.mjeseca preko 400mil€. Istovremeno backlog je preko 500mil€. To bi znacilo da su dobili 400mil€ novih poslova a onih cca 150mil€ od prije im vec zaostaje. Ako se nastavi ovim tempon ugovarati i u 3.i 4.kvartalu ispada da ce sigurno na kraju godine imati preko 650mil€ ugovoreno. Nemamo podatak o volumenu prodaje ali indikativno je da smo vec u proslom izvjestaju imali ogroman skok marze na 13.4%. Znaci da vjerojatno prodaja dize cijenu usred ogromne potraznje i unatoc tomu ne uspijevaju dovoljno proizvesti.

Sve upucuje da ce q3 izvjestaj biti povijesno najbolji kvartal i da bismo na kraju godine ponovno mogli nadmasiti i najoptimisticnija ocekivanja.

Istovremeno ovo sve vapi za povecanjem proizvodnih kapaciteta (PET Poljska??) jer iz izvjestaja ispada da su samo kupili dodatnu halu i novi stroj za rezanje lima u Zg i da ce to optimirati proizvodnju ali sumnjam da moze pratiti tempo povecanja prodaje. U q3 cemo takoder saznati da li se udio PETa u profitu pocinje povecavati ili stagnira.

Moja projekcija je 50mil€ EBITDA na kraju godine minimalno a onda nije ni cudo da i na 700€ cijene dionica nastavlja rast. Po meni trenutno ne vidim bolje prilike na ZSE koja je ovako egzaktna (na temelju vec poznatih UGOVORENIH poslova) i i dalje podcijenjena.

Dodatno pitanje Parica: jeste li radili analizu broja trgovinskih dana i za KODT ili samo za KODT2? Ako oba imaju vise od 75% zar ne ulazi KODT u crobex zbog vece FFK?

• Brunos
    • August 21, 2023 at 1:21 PM

Moze li netko pojasniti razliku izmedu ugovoreni poslovi i backlog u KODT izvjestajima? Naime i jedno i drugo znacajno raste osobito u zadnjem polugodisnjem izvjestaju.

Da li je backlog= postojeci nedovrseni proizvodi (VIP) + buduce narudzbe?

Jer po ovome ispada da imaju ogromno usko grlo sa proizvodnim kapacitetima. Na zalost ne vidimo podatak koliki su rokovi potrebni za isporuku ugovorenih poslova ali ocito se i oni produljuju (lead time za kupca).

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Brunos
    • August 21, 2023 at 7:50 AM

Priblizava nam se skupstina. Ako se dobro sjecam na dosadasnjina je isao kontraprijedlog za vecu divku prije skupstine? Da li ako nejde kontraprijedlog unaprijed svejedno mogu pod tockom 3 dnevnog reda izglasati vecu divku??

• Brunos
    • August 19, 2023 at 3:33 PM
    Quote from Sokolic

Ne moraju oni ništa. Svojedobno je lrhc ušao u crobex pa nisu kupili nijednu dionicu. Imaju neka diskreciona prava da na portfelj doslovce ne preslikaju taj sastav crobexa

Ok nisam to znao

• Brunos
    • August 19, 2023 at 2:58 PM

Jedno pitanje: ako u crobex ulazi samo kodt2 da li ce doci do razlike u cijeni izmedu kodt i kodt2 u puno vecoj mjeri nego sada kada se prate? Jer zasto bi fondovi dalje kupovali kodt ako nije u indexu? Da li je to razlog sto sada fondovi prodaju kodt pa namjeravaju kupovati kodt2 jer moraju??

• Brunos
    • August 19, 2023 at 10:14 AM

Nebitno ako i jeste imamo jako dobru bazu za usporedbu kada se desi sluzbeni izracun novog CROBEXa.

Mislim da ce se trgovati svakodnevno do 1.9. sa KODT tako da nema brige a i ja cu se isto ukljuciti. Steta je da nemogu i kodt i kodt2 zbirno uci jer bi to bilo realno za free float kapitalizaciju a ovako se "borimo" sa pola snage.

Cak i tako oslabljeni po tablici nismo daleko ni od Crobex10 i mogli bi kroz samo godinu dana uci u njega ako bude sve po planu. To bi privuklo dodatne investicijske fondove koji repliciraju taj index. Zalosno je da ERNT ispada jaci od KODT ali to je samo zbog P+R price :(

• Brunos
    • August 19, 2023 at 7:58 AM

Odlicno za Crobex i hvala za knjigu jos jednom. Analizom knjige ispada da uglavnom prodaju fondovi i nesto malo pojedinci. Mislim da je to dodatni vjetar u leda buducem rastu cijene. Sto se tice ulaska u crobex kupovina 800 dionica na ovim prometima i ponasanju cijene bi sigurno uzrokovala dodatni rast cijene. Tim vise mi nije jasno zasto mirovinski fondovi sad izlaze a ne cekaju jos mjesec dana.

Vezano za izracun udjela KODT u crobexu samo opaska da ce po podacima koje imate u tablici izgledno JDPL i KTJV ispasti iz igre pa bi trebalo korigirati sumarnu formulu sto bi povecalo udio KODT?

• Brunos
    • August 18, 2023 at 4:27 PM

Slazem se znat cemo za tocno mjesec dana od sada kada slijedi revizija indexa...

• Brunos
    • August 18, 2023 at 3:22 PM
    Quote from Takamina

Prema Mojedionice od 14.7. do 14.8. je protrgovano P+R 2.630 dionica od čega je DB povećao poziciju za ukupno 263 dionice tj. 10% prometa. Ja sam kupovao i vjerojatno dosta malih, a da li ima većih igrača koji skupljaju....pretpostavljam. Kolko dionica indeksni mora kupiti kad uđemo u indeks, jel zna netko?

Pa to ovisi o velicini fonda i udjelu koji ce kodt dobiti ako kada ude u crobex 10. Znaci ne moze se jos to reci, al moguce je da je pocelo kupovanje unaprijed.

• Brunos
    • August 18, 2023 at 10:18 AM

Lijepo je vidjeti da imamo opet trgovinu u zoni 700€ i to u trenutku kada nemamo nekih izvanrednih vijesti ili najavu dividende ili izvjestaja.

Gledajuci graf dionice - dnevne volumene vidljiv je znacajan porast volumena i likvidnosti zadnja 2 mjeseca. Da li netko ima najnoviju knjigu dionicara da malo analizira kljucne promjene? Jer kolicine koje se kupuju po ovim cijenama traze dosta kapitala - po meni dosta izvan dosega prosjecnog malog ulagaca na ZSE.

• Brunos
    • August 13, 2023 at 7:29 PM

Ne znam da li ste zamijetili ali sa ovim cijenama od 600-700€ pojedinacno je ovo postala jedna od najskupljih ako ne i najskuplja dionica na zse kojom se (za Zse pojmove) ucestalo tj.redovito trguje. Mislim da bi stock split svakako dobro dosao jer za male ulagace nije lako imati veci broj dionica u portfelju i pri tome trgovati s istima nego ih radije drze u portfelju. Primjerice na nedavnom ATH od 7++ € nisam se usudio prodavati jer nisam vjerovao da cu moci tako lako opet uci sa vecom kolicinom. S druge strane mozda je tako i bolje za one koji su u dionici jer cesto cijena skokovito raste zbog slabe prodaje.

• Brunos
    • August 4, 2023 at 5:20 AM
    Quote from Lynx
    Quote from komot

Svi smo ušutili na kodt temi u ovim danima kad pada. Jel kupuje ko?

Samo dva dana nismo ništa pisali 😅 Pa zar moramo svaki dan, pa i svaki tjedan? To se ponekad raspišemo kad počne izgledati uzbudljivo, ali ovo nije dionica za uzbuđenja. Ovo je prava investicija. Dakle ovako treba biti https://www.goodreads.com/quotes/9927449…dry-or-watching

Ja sam ovih dana inače razmišljao o KODT - ali o stvarima koje se ne tiču dva dana nego 20 godina (najmanje). Pokušavam shvatiti sve moguće načine koji nas (našu industriju) mogu “disruptati”.

Vidim samo dvije stvari koje nas potencijalno ugrožavaju. Obje su baš cool. Pozdravljam njihov dolazak. Trenutni radni zaključak je da te jedine dvije stvari koje ja vidim, zapravo i nisu veliki problem, i svakako nemogu imati materijalan utjecaj za manje od 20 godina, a naša uprava, R&D, dovoljno su sposobni i inovativni da mogu u 20 godina razvoja firme, proizvoda, pronaći adekvatan odgovor na te puzajuće prijetnje, prilagoditi naš proizvodni program.

Te dvije stvari su:

1. Trend lokalnog generiranja električne energije od strane samih potrošača smanjujući time potrebu za mrežom (jer imaju elektranu + bateriju )

2. Mogućnost revolucionarnog otkrića supravodiča na sobnoj temperaturi i atmosferskom tlaku i koji bi recimo bio dovoljno jeftin da se od njega gradi cijela mreža (što bi ako dobro razumijem moglo smanjiti potrebu za transformatorima, ali valjda primarno onim velikim koje mi niti ne radimo): https://dataconomy.com/2023/08/02/wha…superconductor/

Disruptati našu industriju još uvijek izgleda kao znanstvena fantastika. To je dobro mjesto za investirati po principu “like watching paint dry“.

Display More

Vezano za 1.bez obzira na kolicinu lokalnih solarnih panela ili baterija dostributivni transformatori su nuzni elementi elektroenergetskog sustava i kako raste trend elektrifikacije osobito u industriji i autoindustriji trziste transformatora ce rasti. Nije moguce odrzati stabilnost mreze bez velikog broja transformatora.

Vezano za 2.to je u domeni SF i sigurno nema sanse da utjece na poslovanje KODTa barem iducih 50 godina. I da sutra imamo takav materijal dovesti ga do razine industrijske proizvodnje transformatora i vodica i nakon toga provesti zamjenu postojece opreme trajalo bi desetljecima. Pa EU nije bila u stanju godinu dana i vise proizvesti maske za lice u dovoljnoj kolicini za vrijeme COVIDa a kamoli kompleksan proizvod poput transformatora u novoj verziji koja bi mogla uzrokovati disrupciju industrije.

• Brunos
    • August 4, 2023 at 5:11 AM
    Quote from komot

Svi smo ušutili na kodt temi u ovim danima kad pada. Jel kupuje ko?

Iskreno ja volim dokupiti KODT tako da mene na neki nacin veseli ovaj pad cijene jer sumnjam da ima netko tko je mislio da ce se nastaviti eksponencijalni rast. Ja osobno sam vec u par navrata ocekivao propad cijene, o tome sam i pisao ali zapravo me vise iznenadio porast na 700+. Sad kad je dionica pokazala sto moze i na ozbiljnim volumenima mislim da ima puno novih zainteresiranih kandidata koji promatraju sa strane bi li ili nebi usli. Neki kapitaliziraju dobit i izlaze sto je takoder normalno. Sumnjam da se ovi koji sad izlaze nebi ponovno vratili ako dode do znacajnijeg pada pa je i to dobro za sigirnost cijene dionice. Osobno mislim da bih bio zadovoljan dokupiti u zoni oko 600 ali ako se pojave veci volumeni na prodaji sigurno cu dalje spustati kupovnu cijenu jer cemu se gurati ako netko sili van.

Uglavnom o cijeni i perspektivi je sve receno a ovaj pad nema nikakve veze s poslovanjem nego se cijena konsolidira odnosno stabilizira. Ocekujem nastavak pada tijekom q3 jer realno nista se novo i nepoznato nebi trebalo desiti u tom periodu po pitanju poslovanja sto bi dizalo cijenu a imatelji dionica nemaju bas strasnu zelju dokupiti na 700+ po meni pa nema previse onih koji "guraju". Krajem Q4 obicno pocinje preokret na krilima dobrog izvjestaja za q3, statusa ugovorenih poslova i hvatanja pozicija za 2024. A ako nece biti nekih dogadaja tipa 3.S.rat vrlo je izvjesno da u 2024.gledamo ponovno ATH i dobivamo ATH divku.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt