Hvala svima na komentarima. 500kn divke na ovu cijenu i dalje daje super povrat s obzirom na vrlo kratki rok isplate iste, pa me cudi da nema dodatne trgovine danas.
Posts by Brunos
-
-
Ja sam kupio par dionica samo radi ove odluke i velikog iznosa divke bez da sam ista procitao o kompaniji. Ali ima li netko tko je pratio poslovanje da ukratko da osvrt na ocekivano kretanje cijene nakon dana isplate divke? Budem procitao izvjestaje ali ovako bi bilo brze... Hvala
-
Ovo danas je raketa vec smo na 494 ocito danas krece napad na 500!!
-
Najviše pratim ponašanje uprave i od TOP 10 nitko još ne kupuje i ne podebljava pozicije. Da li smatraju da već imaju mnogo kapitala u ATPL pa su dosta izloženi ?
Istina nitko osim CERP-a i skrbničkog ni ne prodaje iz TOP 10. Ali ako je ovo mogući početak superciklusa kako to da se drugi veliki još nisu odlučili na kupnju. Da li čekaju neki jasniji signal ili se ne žele više izlagati ?
Kad bih ja imao kolicine dionica kao ovi iz top 10 nebi ni ja dokupljivao jer na toj kolicini svakih par kuna rasta im stvara ogromne profite a kamoli ne ovakvi skokovi u plus kao sada. A nije ni da imaju carobnu kuglu za makroekonomske prilike. Prema tome mislim da se ne zele vise izlagati.
+cinjenica da ne prodaju isto govori o tome da ocekuju jos rasta
-
Nema tužnijeg i jadnijeg osjećaja nego kad izađeš puno prerano. Pitajte one koji su 2007. izlazili na 700 kn ili 900 kn ili 1200 kn i mislili da je to to... da rast više nije moguć. Pisali da je to balončina i tako popušili rast do "samo" cca 3.800 kn. Povijest će se ponoviti. Nemojte doslovno shvatiti napisane vrijednosti.... tko bi se sad od vas okladio da će ATPL vrijediti i 1.000 kn, a kamoli 1.500 kn ili 2.000 kn. Nitko. E upravo zato će mali dio vas iskoristiti sav potencijal rasta koji se iza brda valja.
Tuznije i jadnije je kada izadjes puno prekasno.
Pa kuzite poantu nemojte me sad loviti za rijec.
Al da mislio sam na ovu godinu jedan razlog je porez a drugi je da ako se ostvare prognoze i krajem ove godine budemo imali recimo 600+ cijene mnogi ce vagati dali da ostanu ili da unovce jer neki na tim cijenama imaju 300% prinosa a mnogi 100% i vise sto na zse nije bas cesta pojava. Jer do danasnjeg dana ocito je vecina usla ispod 400 a to nece biti zanemariv rast.
Moj osobni target za izlazak je 1200 a tajming za to pretpostavljeni jesen 2022. Ako se 1200 ostvari prije toga na krilima rekordnih vozarina ili nekih drugih vijesti isto bih prodao bez obzira na daljnji potencijal rasta.
Pozivam ostale da napisu dali imaju gornji target na kojem misle prodati bez obzira na okolnosti ili imaju neku drugu taktiku. Hvala
Moze li kolega objasnjenje zasto bas 1200? Koja je magija u tom broju?
Razmislja li netko napraviti to onako kako se radi? Kratiti kako dionica raste, kapitalizirati dobit, rotirati u neke druge dionice ili kupiti ljubavnici nove haltere
umjesto staviti sebi fiksnih 1200 koje mozda (I repeat mozda) nikad necete ni vidjeti?
A to je u ljudskoj prirodi okrugle brojke. To mi je target jer na tom iznosu bi mi apsolutna zarada bila dovoljna da si pokrijem sve gubitke iz proslosti od covid godine i da mi ostane za auto koji pikiram. To je jedini razlog. Sve preko toga bilo bi super naravno neki zazivaju i all time high ali ja sam predodredio to da tu stajem makar propustio dodatni rast ako nastupi nebu mi toliko zao. Evo neka ostane ovaj post kao record pa cemo ga quotati ako dodemo na 1200.
Nema tužnijeg i jadnijeg osjećaja nego kad izađeš puno prerano. Pitajte one koji su 2007. izlazili na 700 kn ili 900 kn ili 1200 kn i mislili da je to to... da rast više nije moguć. Pisali da je to balončina i tako popušili rast do "samo" cca 3.800 kn. Povijest će se ponoviti. Nemojte doslovno shvatiti napisane vrijednosti.... tko bi se sad od vas okladio da će ATPL vrijediti i 1.000 kn, a kamoli 1.500 kn ili 2.000 kn. Nitko. E upravo zato će mali dio vas iskoristiti sav potencijal rasta koji se iza brda valja.
Moram se s ovim sloziti iako smo svi svjesni te cinjenice samo ce neki pogoditi sam vrh ili blizu njega. Ironicno ali tocno.
Dodatno na temu znam da smo vec pricali ali da li netko moze dati misljenje jos jednom na temu rasta cijene uslijed ulaska u crobex? Cca mjesec dana nas dijeli od toga sada.
Sjecam se da je TSLA na USA burzi dozivjela polet nakon ulaska u SP500. Da li je moguce napraviti neku paralelu ili je premalo fondova koji repliciraju Crobex?
-
I mene muce ove dvojbe ako se zaista ostvare ruzicaste prognoze. Ali to je isti problem kao i kupovina na dnu. Znaci ako je netko kupio kasnije u odnosu na nekoga recimo po 300 umjesto 200 ima priliku prodati 100kn kasnije i anulirati kasni ulazak ako napravi dobar tajming. Bit ce to prava igra zivaca pod kraj godine ja mislim...
Kraja koje godine?
Ja sam mislila ove ali kako je krenulo sa vozarinama?
Pa kuzite poantu nemojte me sad loviti za rijec.
Al da mislio sam na ovu godinu jedan razlog je porez a drugi je da ako se ostvare prognoze i krajem ove godine budemo imali recimo 600+ cijene mnogi ce vagati dali da ostanu ili da unovce jer neki na tim cijenama imaju 300% prinosa a mnogi 100% i vise sto na zse nije bas cesta pojava. Jer do danasnjeg dana ocito je vecina usla ispod 400 a to nece biti zanemariv rast.
Moj osobni target za izlazak je 1200 a tajming za to pretpostavljeni jesen 2022. Ako se 1200 ostvari prije toga na krilima rekordnih vozarina ili nekih drugih vijesti isto bih prodao bez obzira na daljnji potencijal rasta.
Pozivam ostale da napisu dali imaju gornji target na kojem misle prodati bez obzira na okolnosti ili imaju neku drugu taktiku. Hvala
-
Slatke brige i vremena nas cekaju, tj. one koji budu strpljivi 😎
Biti će zanimljivo tko će na koliko prodati.
Na 400, 500,700....1000,1200,1500,2000...
Pod pretpostavkom da se stvari razviju u smjeru u kojem optimisti očekuju.
Mene malo strah oportunitetnog gubitka.
I mene muce ove dvojbe ako se zaista ostvare ruzicaste prognoze. Ali to je isti problem kao i kupovina na dnu. Znaci ako je netko kupio kasnije u odnosu na nekoga recimo po 300 umjesto 200 ima priliku prodati 100kn kasnije i anulirati kasni ulazak ako napravi dobar tajming. Bit ce to prava igra zivaca pod kraj godine ja mislim...
-
Ali je na svaku išla dividenda u iznosu koji je prije isplaćivan za jednu
A i cijena dionice je vrlo brzo porasla
Aha to je super onda. A koji to uvjeti po statutu moraju nastupiti? Zna li netko da ne citam detaljno
-
Bilo je jasno da ce ovo osjetno porasti cim dodu naznake micanja blokade. Ima li netko projekciju rasta? Koje je ocekivana granica? Da li je 65 ako ocekujemo zbirnu divku oko 7kn za 2019/20?
-
Pitanje za bolje poznavaoce,
postoji li mogućnost da se u skoroj budućnosti provede povećanje temeljnog kapitala iz vlastitih sredstava pa da analogno od prije tri godine, cijena dionice se smanji, a za svaku koju ima, imatelj dobije još jednu, nešto kao dividenda u dionicama ?
Pa zar nije to bio obicni stock split? Nisam shvatio da su dionicari dobili kroz to nikakvu dividendu - ako si imao npr. 10 dionica od 1800kn sutradan si imao 20 od 900. Molim da me ispravite ako sam u krivom jer tada nisam posjedovao niti pratio ovu dionicu.
-
Evo pala je i kota 2000 bez nekih mucenja cak i nesto prije mojih ocekivanja. Buduci da do kraja q3 odnosno izvjestaja za q3 ima jos puno tjedana ne usudim se ni pomisljati kamo ce ovo odletiti. Dodatno s obzirom na to da je na prodaji vrlo malo dionica cijena raste u koracima ne po 10 nego nekoliko desetaka kuna sto je jako lijepo!
-
I banke prepoznaju uspjeh?
-
U svakom slucaju, u petak ce se trgovati s novim spoznajama.
Mozda se vec danas trguje s tim spoznajama??
-
A cijena mi lipe gore.
Kakvog li marketa, i ulagača
Nije da mi treba da cijena raste, rado bih da padne
, ovdje sam long
Da stvarno izvjestaj je odlican ali nisam nista manje ni ocekivao. Za cijenu se ne brinem jer ovo nije dionica sa velikom likvidnoscu. Dobro je da smo vec i prije izvjestaja "taknuli" zonu 1900 a i danas se trgovalo blizu toga. Ako pogledate graf zadnjih 6mjeseci tu nema puno volumena a ipak smo se odmaknuli od zone 1600-1700kn koja je vladala ranije sto i nije tako los postotak rasta.
Ja ovdje ocekujem skokovit preskok uoravo radi ove trenutne slabe reakcije trzista preko ili do 2000kn najkasnije do kraja q3. Unutra sam dugorocno sa ulazom u zoni 1200-1300 pa mi se ne zuri. Mislim da ce ako se nesto neoredvideno ne desi ova dionica rasti linearno zbog ogromne potraznje za njihovim proizvodima.
Za razliku od brodara poput ATPL ili TPNG gdje se stalno strepi od promjena trenda vozarina ovdje je prakticki za barem 10 godina zagarantirana ogromna potraznja trzista. Iznenadilo me i povecanje marze unatoc rastu svih sirovina. Super.
-
Eto jucer je najavljena sjednica uprave za drugi tjedan pa cemo saznati barem neke od informacija koje sve zanimaju!
-
Cijena dionice je pretjerano srušena s 31 kn na 28 u zadnjih par dana, a turističke brojke odlične i svaki dan sve bolje, zaraženih na kapaljku, cjepljenih svaki dan sve značajniji broj, izvješće će biti sigurno puno bolje od prošlogodišnjeg ...
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…-mjere-20210718
Ocito je da ni veliki broj procijepljenih ne zaistavlja pandemiju toliko efikasno kao sto su neki ocekivali. S time da je Izrael po tom pitannu puno ranije i u puno vecem postotku procijepio stanovnistvo.
Ja ocekujem slican rasplet turisticke sezone kao i lani - dakle krajem 8.mjeseca razne politicke odluke susjednih zemalja i ponovno zatvaranje. To znaci da glavna sezona ove godine mozda nece razocarati ali nece ni oduseviti. O postsezoni mozemo samo sanjati. A na jesen nas ocito ceka slicna neizvjesnost kao lani.
Po meni cijena dionice svakako ne zasluzuje 30+ cijenu i moja je procjena da ce do kraja godine prije na 25 nego na 30+ jer je i porasla na krilima preuranjenog optimizma na proljece. Ne vjerujem da ce q2 izvjestaj na to znacajno utjecati. 2q nece biti los ali samo radi spleta okolnosti: Nijemci i ostali zeljni su putovanja mnogi su cijepljeni i imaju za razliku od lani legalni mehanizam da putuju. Hrvatska se tu namece kao tradicionalna autodestinacija i zbog losih brojki u Spanjolskoj i Portugalu i Grckoj koristimo priliku samo po meni nedovoljno da nastane euforija i da mozemo govoriti o oporavku. Mislim da slijedi jos pada cijene.
-
Uvijek na forumu ima puno teorija ali na ATPLu ih stvarno ima beskonacno. Npr.
1.kad pada to je zato jer pada vani
2.ako 1.nije slucaj onda jer pada index
3.ako nije 2. to je jer pada future index
4.ako nije 3. onda zato jer "veliki" ruse cijenu da prestrase "male" kako bi onda naglo kupili -ova mi je najgluplja
5.ako raste to je navlakusa ili "veliki pumpaju"
6.ako raste trebalo je kupiti na 180 jer je "sad" vec prekasno za zaradu
7.ako pada prije izvjesca onda insideri vec znaju kakvi ce biti izvjestaji (kao da onda to nisu znali vec odavno)
8.ako je cijena ATH onda je sve vec ukalkulirano u tu cijenu pa se druka na pad
9.itd itd.
Ja sam prestao obracati paznju na takve teoretske postove jer uvijek se moze protumaciti trend na ovaj ili onaj nacin. Svakako ocekujem da ce nakon q2 izvjestaja dionica otici stabilno na 450+ i da ove oscilacije koje gledamo stvaraju daily traderi. Uz cijene vozarina kakve imaju besmisleno je misliti da se "veliki" stalno igraju sa malima. Prilicno sam siguran da su pravi igraci kupili dovoljno na cijeni <250 pa se sigurno sad ne igraju sa delta 30kn.
-
Što nisu znali kakvo je izvješće oni koji su rušili ispod 400??
Tako su to komentirali kolege kad je padalo.
Kako god bilo brana 420 je za sada srusena. ..
-
Ovdje i nakon isplacene dividende vidimo daljnji linearni rast cijene. Cini se da ce i q2 izvjesce nadmasiti ocekivnja. Danas smo prebacili i kotu 1900 mislim da vrlo brzo slijedi napad na 2000.
-
Ja razmisljam ovako:
Dobit H1=50mil
Dobit H2=100mil
Dobit total=150mil
Divka (35% na temelju politike)=37kn
Nakon oporezivanja=34kn
Na danasnju zakljucnu cijenu predstavlja prinos od >7%
Molim komentare
Pa sto nisu mijenjali politiku dividende?
I povecali proporciju dobiti za podjelu na 40%?
Da znam za to ali postoji u politici kljucna rijec "do 40%" pa sam proizvoljno izabrao 35%. Naravno moze biti i simbolicni postotak pa moze biti i 10kn divka kako neki govore. Ova moja procjena je bila optimisticna jer sa takvom dividendom bi to bila prakticki najbolja divka na burzi (ako izuzmemo ocekivanu kumulativnu od ZABAe u 2022.g.) i vjerojatno da bi ta vijest podigla cijenu dionice i potaknula neke fondove na kupnju.