Zašto rezultat ne bi bio uvjerljiv?
Ako se book svaki kvartal poveća za recimo 40-50 kn?
To nije uvjerljivo? Meni je, i to poprilično...
Pa uz ovu metlu koja nas kod svakog rasta resetira 20-30 kn niže djaba nam book.
Apsolutno se slazem
Zašto rezultat ne bi bio uvjerljiv?
Ako se book svaki kvartal poveća za recimo 40-50 kn?
To nije uvjerljivo? Meni je, i to poprilično...
Pa uz ovu metlu koja nas kod svakog rasta resetira 20-30 kn niže djaba nam book.
Apsolutno se slazem
3 dana do izvješća....a zatim za par dana poziv na G.S. a očekuje se točka dnevnog reda pod nazivom ; prijedlog isplate dividende......
Svi očekuju takav scenarij, ali sto ako ne odluce isplatiti ove godine divku. Znam nije logicno ali sto mislite u kojem bi smjeru isla cijena dionice da se desi takav scenarij?
Kako god bilo cijena od 520 na kraju travnja je odlicna po meni. Sve upucuje na probijanje granice od 600 samo se ceka okidac.
Polako polako ljudi! KODT jest odlična kompanija i dijelom je podcijenjen čemu je zaslužna i velika nelikvidnost dionice. Ta podcijenjenost je po meni od 30-40%, ne više, ovdje imam dojam da se o kompaniji priča kao da je višestruko podcijenjena što nije. U čemu je kvaka?
Pa netko je postavio dobro pitanje, mogu li se ove stope rast održati? Pa odgovor je ne, ovako rasti dugoročno mogu valjda samo neke IT kompanije gdje ti za poslovanje treba nekoliko laptopa i licenci i opet je teško to dugoročno gurati s tim stopama rasta. U proizvodnji i prodaji trebaš laptope, licence i plus još valjda 100 ili 1000 puta više kapitala za zemljišta, hale, strojeve, vojsku ljudi, polazni materijal, potrošni materijal i svu logistiku vezanu uz sve nabrojano. Jednostavno zdrav razum nalaže da se po ovakvim stopama ne može rasti dugoročno. To i investitori prepoznaju jer da očekuju godinama ovakav rast onda bi imali cijenu koja je previsoka i p/e tipa 20-25 a ne sadašnjih 10 (npr. preprevisok p/e imaju amazon, tesla i sl. baš zbog očekivanja velikog rasta). Uopće sada tu ne drukam nit crnjačim nego pokušavam biti objektivan. Jednostavno ne možeš očekivati ovakve stope rasta. ista stvar je i kod ERNT. nakon rasta prihoda od ludih i nerealnih 85% bio bi zadovoljan da ovu godinu ponove približno dobar rezultat a realno ne mogu očekivati nikakav rast spram prošle godine. Ja bih kod KODT a i kod sveg drugog u portfelju bio zadovoljan i kada bi stope rasta bile oko 5-10%. Pa to je dugoročno odlično. Uz nekakvu dividendu koja se reinvestira to su odlični prinosi. SnP500 ima prosječni godišnji prinos 10ak % i nitko od fondova ga dugoročno ne može pratiti. Imajte to na umu!
A sto ti znaci dugorocno? Ja osobno smatram da ce trziste njihovih proizvoda dozivjeti boom u EU najmanje iducih 10 godina. Za mene je to i vise nego dugorocno. Takoder smatram da ce godisnja stopa rasta trzista biti konstantno dvoznamenkasta ajmo pretpostaviti skromnih 20% iako je u stvarnosti i vise. Ne vidim razloga zasto KODT nebi mogao pratiti taj tempo po stopi barem 15%. Mogu se sloziti da 3X% nece biti ostvarivano svake godine ali vec sada je jasno da ce i 2022 biti rekordna unatoc krizi. Rat ce samo ubrzati planove o elektrifikaciji i smanjenju ovisnosti o plinu. A to znaci jos vise elektricne energije i transformatora. Autoindustrija se drasticno elektrificira. Sve ostale industrije takoder idu na elektrifikaciju procesa koji su desetljecima bili zasnovani na fosilnim gorivima. Celicane, staklarska industrija, cementare, itd. Brodski transport ce slijediti trend u cim se stvore tehnoloski uvjeti poput boljih baterija. Solarne elektrane nicu kao gljive poslije kise. A za sve to treba puuno transformatora. Dodajmo na to redovitu dividendu koja se stalno povecava. Prema tome cijena dionice ce nastaviti rasti i graf rast svjedoci tome. Svoje prognoze cijene i divke za 2022. sam vec iznosio i necu se ponavljati jer se ostvaruju ali samo cu ponoviti da mnogi nisu ni svjesni koliko ce se milijardi eura sliti u EU energetiku u narednom razdoblju. Ovo je povjesno doba elektrifikacije kakvo se jedino moze usporediti sa ekspanzijom PCa ili mobitela. KODT ima ogromni potencijal porasta prometa i profita i ne mislim da ste u pravu kada kazete da je podcjenjeno do 40%. Rekao bih da je podcjenjeno barem 100% za nekoga tko je ulagac na razdoblje od 3-5 godina. Jer ako vrijedi pravilo da je cijena dionice projekcija buduceg kretanja poslovanja ovdje je to definitivno podcijenjeno.
Evo nas i na novom ATH od 2700kn. Sto mislite postoji li na ovoj dionici potencijal da neka strana kompanija krene u stratesko preuzimanje? Primjerice neki Kinezi?
Dva bitna datuma idu ovdje 29.04. izvještaj za Q1 2022 i vrlo vjerojatno 2.05. Poziv za Glavnu skupštinu s prijedlogom isplate dividende 15.06.22.
Ako ce tome biti tako i ako bude divke da pogura cijenu gore ja cu primijeniti "sell in May and go away" poucak. Previse stresova mi izaziva ova dionica.
Stigao nam je i 6.4. U ocekivanju zapisnika sa skupstine..
Objavljena divka 100kn po dionici!!!
EDIT: Ma ipak nije - samo je bio 1.April.
Uzivajte u vikendu drugi tjedan je nastavak borbe za nadamo se rast cijene!
Bravo uprava, moramo reć. Da naprave stock split još bi možda bila likvidna, samo da je politika ne zatuče.
Ovim tempom dobiti stock split bi trebao biti za dvije godine, uz rekordnu dobit ove godine mozda i prije
O tom potom dal bi ista dobili s tim. Zasto? Zato jer je vec bio jedan stock split pa nisam primijetio utjecaj na likvidnost. Netko ce reci mozda polovican stock split nije dovoljan. Onda imamo primjer CKML gdje je napravljeno ekstremno umnozavanje dionica pa likvidnost opet nikakva. Tako da mislim da ovdje samo treba biti strpljiv i cekati. Mnogi jos nisu ni svjesni koliko ce milijardi eura uci u elektroenergetsku infrastrukturu u dogledno vrijeme a da ne spominjem da i sva postojeca oprema neminovno stari i treba ju mijenjati nakon 30-40g. To znaci da je apsolutno osigurana dugorocnost posla i rast kompanije. Ja se nadam da ce nakon isplate divke nastupiti opet (pro)pad cijene da napravim novi dokup jer ovo mi postaje dominantna i glavna dionica portfelja. Trenutno je na 30% portfelja isto kao ATPL, ali ako ATPL odradi svoj rast ide prebacivanje na KODT znacajno i dugorocni hold i branje divke.
Cijena dionice je opet zivnula nakon po meni sasvim nepotrebnog propada. Lani je pocetkom travnja objavljen poziv na GS sa prijedlogom iznosa dividende pa ocekujem da cemo i sada vec prije Uskrsa dobiti slican prijedlog dnevnog reda i saznati iznos dividende. Ne nalazim u kalendaru dogadanja datum Glavne skupstine mislim da je lani
FIni rast odraden... iako je tek pocetak godine moja prognoza cijene je do sredine godine 2500 a do kraja godine 3000kn. Od iduce godine dividenda preko 100kn. Nadam se da ce se ostvariti.
Za ovu godinu kao sto sam vec navodio ocekujem divku minimalnu 60 i maximalnu 100kn.
Evo ne mogu odoljeti a da sam sebe ne citiram!
Ovo je potpuno u skladu s mojim ocekivanjima! Super!
Display MoreKao što sam prije bio rekao, čini se da ništa od značajnijeg porasta ATPL ove godine.
Prošla godina je ipak bila jedinstvena i neponovljiva, takva se neće opet tako skoro desiti.
Ne treba gledati brodare vani, oni imaju neki svoj život, a ovo je ipak ZSE, sa svim svojim
problemima, od likvidnosti do transparentnosti.
Bolje je bilo kupiti nekretninu na moru, tome stabilnije raste cijena iz godine u godinu.
Možda se još može kupiti stan na Batali po cijenama iz 2019. zna li tko?
![]()
.
P.S. Ovo je gore samo moje mišljenje, širimo ljubav, a ne rat (ups specijalnu vojnu op., tako se to sada kaže
)
Kolega ovo je prilicno hrabar zakljucak u kontekstu godine u kojoj je sve moguce i u kojoj imamo jos 9 mjeseci pred nama. Ja osobno itekako ocekujem porast cijene dionice ovdje i to iznad proslogodisnjih pikova i ne zamaram se sa ovim valovima koji se pojavljuju. Drzim za sada nisam nista prodavao.
nakon po meni sasvim nepotrebnog propada
Obzirom na rezultate potpuno neopravdani propad
Što je "opravdano", a što "neopravdano" je općenito, ne samo u ovom slučaju, teško reći dok se okolnosti koje su uzrokovale reakciju ne okončaju. Burza nije racionalna, a biti general poslije bitke nije neka zahtjevna uloga.
Ja sam, primjerice, u prvom naletu corone, bio izgubio za moje pojmove jako veliki iznos. Naknadno se pokazalo da je to bio "neopravdani" gubitak. Tko bi pomislio da će doći do tako snažnog odbijanca i još većeg rasta na svjetskim burzama? Pitanje je je li i taj naknadni neočekivani uspon svjetskih burzi bio "opravdan".
Kolega propadi cijena najcesce se dogadaju naglo i neocekivano i uzrokovani su odredenim globalnim dogadajem poput rata ili covida. U takvim situacijama jasno je da svi nastoje brzo izaci iz pozicije jer nije u tom trenu jasno da li ce kriza potrajati i kakve ce biti posljedice. Unatoc tome u svakoj krizi kolektivno padaju i one dionice koje zapravo nisu zahvacene poremecajem.
U tu kategoriju spada i KODT u oba zadnja slucaja gdje kompanija nije imala objektivnu posljedicu dogadaja (covid, rat). Doduse rat nije zavrsio pa je to jos nepoznanica. U oba slucaja ja sam osobno dokupljivao jos dionica nakon propada od preko 30% od nedavnog vrha. Smatram da je toliki propad neopravdan za ovu dionicu i to je razlog zasto sam tako napisao.
Za razliku od KODT imamo primjer ADPL gdje je od prvog dana rata bilo ocito da je pad opravdan samo se trazilo gdje ce biti dno. KODT je propao samo kao posljedica pada burze a da ne govorimo o tome i da je divka pred vratima sto se takoder znalo.
Cijena dionice je opet zivnula nakon po meni sasvim nepotrebnog propada. Lani je pocetkom travnja objavljen poziv na GS sa prijedlogom iznosa dividende pa ocekujem da cemo i sada vec prije Uskrsa dobiti slican prijedlog dnevnog reda i saznati iznos dividende. Ne nalazim u kalendaru dogadanja datum Glavne skupstine mislim da je lani bila u svibnju.
Po meni ,svi uvjeti su ispunjeni, i nema prepreke za isplatu dividende.Mislim da se nisu ni nadali ovakvom prvom kvartalu, koji će sigurno biti između 40-50mk.Samo još da se dionica odljepi sa ovih razina...vani je sve zeleno, pa sutra bi možda i mi mogli preskočiti bar 460..morat ćemo malo svi u kupnju😀
Pa realno gledano ako nakon ovakvog rezultata nebi uslijedila divka onda nebude nikada jer uvijek ce se naci razlog zasto ne.
Display MoreJutros sam uputio upit na službeni e mail ATPL o tome da li je sjednica U.O. 15.03. održana i hoće li o tome izvjestiti dioničare putem ZSE.Očekujem odgovor.
Evo i službenog E maila .Predlažem da nas što više pošalje e mail da ih malo pritisnemo da budu transparentniji ,ništa ne možemo izgubiti.
Sanja Putica
Voditeljica odnosas investitorima i javnošću
Atlantska plovidba d.d.Dr. Ante Starčevića 24 / II. Kat20 000 Dubrovnik
T. +385 20 352 357E. sanja.putica@atlant.hr
Kolega jeste li dobili odgovor na mail?
Ne razumijem zašto bi uprava odnosno UO objavljivala o čemu su sve točno raspravljali i sto su dogovorili. ATPL nije u najvišoj kotaciji burze i nema nikakvu obvezu objavljivati takve detalje. To čak ne rade ni kompanije u prime kotaciji.
Ono sto bi trebali objavljivati jest kljucne stvari za poslovanje. Sklapanje novih terminskih i spot ugovora i vrijeme njjihova trajanja. Kao i sve bitne detalje oko kupoprodaje imovine (brodova).
Ne ulazim u to sto je tocno propisano prema kotaciji i da li je uopce propisano ali zar nije nelogicno da imamo informaciju o datumu odrzavanja sjednica a nemamo zapisnik? Onda mogu samo objaviti datume glavne skupstine i kvartalnih izvjestaja i to je sve. Tako i rade mnoge kompanije. A ovdje su nakitili kalendar ali dalje nista.
Moram priznati da mi nije jasno koja je svrha objave kalendara dogadanja na zse sa datumima sjednica ako nemamo zapisnike. Pa logicno bi bilo da najkasnije do dana nakon dode zapisnik a kad ono ni bu ni be. Razocaran sam.
A kakva bi to točno stabilizacija bila? U društvo se ulaže optimalna svota, dugovi se redovito servisiraju i smanjuju, koliko znam naručena su 2+2 broda za budućnost. Imaju preko 100 milijuna dobiti na računu, simbolična dividenda bi bila znak da je nešto otišlo jako krivim smjerom... Dovoljno je pogledati konkurenciju koji upravo dividendom povećavaju vrijednost društva.
Novi brodovi, ulaganje u batalu i dokovanja zahtjevaju vece kapitalne izdatke, sve to dovodi do buduce financijske dobiti i stabilnosti za rast i napredak drustva koje u ovoj fazi zahtijevaju kapital koji srecom se dobro ostvaruje, rasipanje tog kapitala u vecoj mjeri trenutno je kontraproduktivno za samo drustvo u ovoj fazi po meni pogotovo sa svim ovim nesigurnostima iz kojih ne mozete planirati stanje trzista za pola godine, ne za godinu, dana, s tim jos dva broda im izlaze iz dugorocnog najma brzo pa dok ne zakljuce bar ta dva broda ponovno na drugorocne najmove, ne bih se previse razbacivao, ovaj biznis nosi i gubitke kad se trziste okrene i to sve treba planirat i imat cash na racunu u takvim trenutcima.
Pa upravo zato se u divku obicno isplacuje samo dio dobiti. U ovom slucaju mislim da je po pravilniku max 40%. Slazem se sa svim kolegama koji ocekuju isplatu divke jer o tom potom sto donose buduce godine i kako ce se taj novac utrositi u buducnosti ako se nebi isplatio. I ako sad ne isplate ne znam kada hoce i cemu onda uopce imati politiku isplate dividendi.
Meni osobno sve manje od 30kn po dionici bi bilo poprilicno razocaranje nakon ovakvog godisnjeg rezultata i stanja vozarina. Nadam se da ce se isplatiti 50kn i to bi bilo fer i dionicari bi bili prezadovoljni. Ajmo vidjeti koliko ce i da li ce biti.
Kolege vidim na kalendaru dogadanja ATPL da je 15.3. sjednica upravnog odbora drustva. Mozemo li na toj sjednici ocekivati odluku o upotrebi dobiti za 2021. drugim rijecima prijedlog isplate dividende?
Takvi prijedlozi obicno idu u pozivu na Glavnu skupstinu drustva.
Ali mogao bi biti prijedlog predujma dividende, koju bi mislim opet morala izglasati skupstina, recimo izvanredna.
Tesko je reci jer nemamo dnevni red.
Glavna skupstina je tek 15.6. Nadam se da necemo morati toliko cekati.
Kolege vidim na kalendaru dogadanja ATPL da je 15.3. sjednica upravnog odbora drustva. Mozemo li na toj sjednici ocekivati odluku o upotrebi dobiti za 2021. drugim rijecima prijedlog isplate dividende?