1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Brunos

Posts by Brunos

• DRY BULK

• Brunos
    • July 22, 2022 at 4:56 PM

Ekipa ajmo malo racunice s tim da molim strucnije ljude za dry bulk da komentiraju pretpostavke:

1.pise da imamo 25mil tona zitarica za prevesti

2.pise da ima 80 blokiranih brodova

3.dry bulk flota svjetska ima oko 2000 brodova za prijevoz zitarica

Moja pitanja:

1.koliko bi prosjecnih dry bulk brodova trebalo angazirati da se taj posao obavi u narednih 6 mjeseci? Koliko se inace tona zitarica prevozilo tom rutom i na koja odredista? Dakle kolika je razlika prvih 7mjeseci 2022. U odnosu na uobicajenu godinu?

2.kako ce to utjecati na uposlenost brodova ?

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Brunos
    • July 21, 2022 at 3:01 PM
    Quote from sonda
    Quote from Brunos

Ne znam koja je poanta ovog danasnjeg iskrcavanja i rusenja cijene. Taman je neka dobra vijest stigla u obliku divke na ovoj dionici nakon visemjesecne letargije a sada cijena tone i prije potvrde divke. Imam nesto malo dionica ali mislim da sad nikako nije trenutak prodavati.

Možda baš zbog malog iznosa dividende, prošle godine je bila puno izdašnija.

Isto imam malu količinu i da, također mislim da nije vrijeme za prodaju. Čak razmišljam dokupit nešto sitno.

Eto stigao protuprijedlog za cak 5kn. Slican scenarij vec viden.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Brunos
    • July 21, 2022 at 12:13 PM

Iskreno svejedno ako nema vise na prodaji ici ce cijena gore. Ako kupnja posustane biti ce prilike za dokupljivanje. Em se meni nikam ne zuri.

• Brunos
    • July 21, 2022 at 12:06 PM
    Quote from deny_09

Izvješće je bomba, ali mirovinac nas trpa po bidu, da mi je znati sta će kupiti kad rasproda KODT2. Siguran sam da neće kraljicu... ;)

Wow milja kuna prometa na kodt2. To dugo nije videno. Nadam se da municije nema jos puno.

• Brunos
    • July 21, 2022 at 11:39 AM
    Quote from Parica

Jedan me kolega preko pp pitao jeli se isplati kupiti KODT pa evo mog odgovora (steta da ga ne objavim javno; nadam se da se kolega nece ljuti, a mozda nekome pomogne u odluci o kupnji/prodaji)...

MF ima jos 700kom KODT i 2k kom KODT2...izlazi agresivno i ne treba zurit...

A fundamentalno je to bomba od dionice...

Neto duga nema

P/E je ispod 10

Ev/Ebitda je oko 5

Posljednji negativni kvartal (ne godina) je bio 1998. godine

Dividenda sigurna ko smrt

Sektor buducnosti

Ugovoreni poslovi 60% veci nego lani

Zadnje 2-3 godine razvaljuju sa rastom prihoda i dobiti

Ulazu u povecanje kapaciteta (prije par godina akvizicija u Poljskoj, a nedavno kupnja hale)

2009., usred fin krize, su imali 3% pad prihoda i rast dobiti od cca. 7%, nakon toga samo rast

2020, usred Covida su imali izniman rast prihoda i dobiti

Prijatelji koji rade u koncaru (ne u KODT) su mi rekli da oni potpisuju ugovore po 3-5 godina unaprijed i da je sektor distributivnih transformatora poprilicno stabilan

Prije 2-3 godine se promijenio PU i od tada rade bolesno dobro

Kolega Normani stalno posta o novim potpisanim Ugovorima u Njemackoj

Oni su "Liga prvaka" u svom sektoru

Definitivno je best buy...ali zasto placati skuplje, tko zna gdje ce cijena...obavezno pratit i u nekom trenutku pregrist i uletit unutra...pitanje od milijun $ je kad?

Ima i jedna caka...tesko mi je ispisat ali cu pokusat...

Znaci, oni rade stock split (za 1 dionicu dobijes 2; nije bas stock split nego povecanje TK ) kad im statutarne rezerve budu 2x temeljnog kapitala...

Trenutno im do 2x tem kapitala jos treba 77mil kn pa pretpostavljam da ce dogodine 77mil kn dobiti rasporedit u statutarne rezerve (a mogu i manje, kao 2010.) a ostatak isplatit kroz dividendu...

E sad, ako dobit (ove godine) bude blizu 120 mil kn najvjerojatnije ce 77 mil kn stavit u statutarne rezerve i ostatak isplatit kroz divku i u rujnu 2023 obavit stock split...a ako dobit bude manja (cca 100mil kn) postoji sansa da u statutarne tezerve ubace cca.40 mil kn i ostatak isplate u bogovsku dividendu (cca 120kn) i da onda isto naprave i u 2024. (+stock split 1 u 2) jer ce im bit potrebno samo 37 mil kn za statutarne rezerve a ostatak da isplate opet bogovsku dividendu...

Npr. 2018. kad su radili zadnji stock split su isplatili 81kn dividendu sto je bila 44% veca divka mego 2017. i veca divka za 25% odnosno 10% u odnosu na isplacene divke u 2019 i 2020 iako je drustvo u 2019. i 2020. imalo cca 20% vecu dobit nego 2017 (divka u 2018 je isplacena iz dobiti 2017)...

Evo gledam, stock split je odradjen i u 2010 i te je godine divka bila 55kn (iz dobiti 2009) a dogodine 52kn iako je dobit bila 12% veca u 2010...a 2009 su isplatilu 48kn...

Uglavnom, dogodine ili 2024 bi se trebao provest stock split i ocekujem neku extra masnu dividendu ili dogodine ili 2024...jer do sada su se uvijek isprsili kad su radili stock split...tako da cu dogodine prije poziva na GS bit pun ovih papira ako ne ode sve u klinac...

Display More

Na temelju izvjestaja ocito je da se mozemo nadati godisnjoj dobiti od 120-130mil kako ste i napisali. Ako je ovih 77mil koje spominjete da bi mogli rasporediti u rezerve a ostatak u divku definitivno u 2023. Idemo vec sa divkom troznamenkastom. Prije vise od 2 godine kada sam poceo intenzivno kupovati dionice upravo sam si zacrtao cilj da ce divka biti veca od 100kn od 2023. Prosjek ulaska mi je i sa nedavnim dokupom ispod 1700 sto daje godisnje skoro 6% samo dividendnog prinosa a di je jos prirast cijene dionice za koji ocekujem 3000kn cijenu u 2023. Neka samo tako nastave. Kod mene je ovo na holdu sigurno jos 2-3 godine a mozda i dulje.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Brunos
    • July 21, 2022 at 10:25 AM

Prema objavljenom pozivu na GS vidi se da je rok za dostavu protuprijedloga do 16.8. Znaci ako ce eventualno biti protuprijedloga za dividendu do tada cemo znati.

• Brunos
    • July 20, 2022 at 12:34 PM

Preko pola milje kuna kombiniranog prometa danas vec na ovoj dionici je odlicno. Onaj peak koji se postizao na cca 2600-2700 ranije kroz godinu je bio postignut sa dosta naglim skokovima i neadekvatnim volumenima a razlog je bila mrsava prodaja pa su kupci bili prisiljeni kupovati tako. Mislim da je to razlog zasto smo imali ovaj nagli propad cijene jednostavno nisu se dobro utvrdile tocke otpora. Ali sada je prilicno jasno da se kupuje odrzivo i jedva cekam izvjestaj da potvrdi ove teze a onda idemo up up. I pitanje je kada ce se opet u dogledno vrijeme ukazati prilika za dokup bez dizanja cijene - sumnjam da ce se ponoviti ove godine.

• Brunos
    • July 20, 2022 at 9:53 AM

Ja mislim da nema skoro nikakve sanse da izvjestaj bude los. A zasto taj fond rasprodaje prije izvjestaja stvarno ne znam. Ali barem je povecao likvidnost trgovanja.

Sudeci po jutrosnjoj trgovini cini se da brod polako napusta luku i da se selimo prema vecim razinama. Tko se ukrcao moze mirno gledati rast mislim da nece dugo trebati da to poskoci na 2300+

• Brunos
    • July 18, 2022 at 12:56 PM

Kolega Parica hvala na trudu. Vrlo korisna analiza i egzaktna. U meduvremenu prodavac odolijeva kupnji sa novim kolicinama na 2040. Nije to ni tako lose jer do sada je bilo dosta tesko skupiti dvoznamenkasti a kamoli troznamenkasti broj dionica odjednom po povoljnoj cijeni pa ocekujem dosta novih dionicara.

• DRY BULK

• Brunos
    • July 16, 2022 at 8:59 AM
    Quote from Vergilije

Sa Twittera napravili projekciju koliki će biti godišnji dividendni prinos bulkera ako je prvi kvartal indikacija. Prema njima planiranih 20kn (4,8%) Atlantske je stvarno malo, a nije da ne mogu više...

𝗗𝗿𝘆 𝗕𝘂𝗹𝗸 𝗗𝗶𝘃𝗶𝗱𝗲𝗻𝗱𝘀

last price — Q1 dividend — yield annualized

$SBLK $22.43 — $1.65 — 29%

$DSX $4.36 — $0.25 — 22.9%

$GOGL $10.13 — $0.50 — 19.7%

$GNK $16.37 — $0.79 — 19.3%

$EGLE $44.80 — $2 — 17.85%

$SHIP $0.70 — $0.025 — 14.29%

$GRIN $15.33 — $0.47 — 12.2%

Display More

To bi trebalo onda znaciti da zadrzani kapital ATPLa ipak daje odlicne mogucnosti za daljnji razvoj kompanije i da je potencijal bolji nego kod ostalih. A negativno se reflektiralo na cijenu dionice jer za sada nije uspjela probiti granicu od 600kn. Da je bilo 20kn kvartalno siguran sam da bi sada bili na 5xx cijeni unatoc padu vozarina. Ja vjerujem da ce uprava dobro iskoristiti taj kapital i da ce dionicari koji nisu jos prodali biti ipak dobro nagradeni dugorocno

• Brunos
    • July 15, 2022 at 2:37 PM
    Quote from Parica
    Quote from Brunos

Prodavac na kodt2 se ocito trudi doci u zonu 2000 iako je jasno da je mogao zadrzati visu cijenu recimo na 2040. Skriva li predstojeci izvjestaj zaista lose vijesti ili je ovo naprosto prilika za dokup radi izlaska? Biti ce zanimljivo popratiti izvjesce uskoro.

Ocekujem minimalno rast poslovnih prihoda za 10% na cca. 460 mil kn i da ce profitabilnost bit na razini proslogodisnjeg drugog kvartala cca. 20% bruto marze...odnosno ocekujem dobit prije oporezivanja izmedju 28-32mil kn...i to smatram konzervativnim, nadam se i vecem rastu prihoda...

Quote from Parica

Bruto marža ((prihod od prodaje-materijalni troškovi)/prihod od prodaje) je, po meni, najbolji parametar za promatrat kako trošak sirovina utječe na profitabilnost jer uključuje samo prihod od prodaje i materijalne troškove (+promjenu vrijednosti zaliha)

Kretanje bruto marže u posljednje 2 godine pokazuje da rast sirovina skoro pa nema utjecaja na profitabilnost budući se bruto marža po kvartalima kretala ovako:

Q12020: 28% Q12021: 24%

Q22020: 21% Q22021: 21%

Q32020: 26% Q32021: 30%

Q42020: 30% Q42021: 26%

Display More

Evo tu su bruto marze zadnjih 8 kvartala pa ajmo promatrat...

P.s. U Q12022 bruto marza je bila jednaka (24%) kao i u Q12021...

Display More

I ja se nadam slicnom scenariju. Uspio sam danas dokupiti jos komada upravo zbog dobrih ocekivanja dalje. Kada pogledam prodaju vidim da je evidentno pritisak samo na zoni do 2000- 2100kn sa cca 200komada ukupno na kodt i kodt2. Ali onda je prakticki rupa do 2300. Tako da izgledno je da nakon sto prodavac povuce ili proda naloge cijena ide dvoznamenskasto gore a to bi se upravo moglo poklopiti sa nadam se jos jednim odlicnim izvjestajem za q2. A i kupci polako ali sigurno absorbiraju dionice jer znaju da je odlican risk reward sada kupovati.

• Brunos
    • July 15, 2022 at 11:39 AM

Prodavac na kodt2 se ocito trudi doci u zonu 2000 iako je jasno da je mogao zadrzati visu cijenu recimo na 2040. Skriva li predstojeci izvjestaj zaista lose vijesti ili je ovo naprosto prilika za dokup radi izlaska? Biti ce zanimljivo popratiti izvjesce uskoro.

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Brunos
    • July 14, 2022 at 1:36 PM

Ne znam koja je poanta ovog danasnjeg iskrcavanja i rusenja cijene. Taman je neka dobra vijest stigla u obliku divke na ovoj dionici nakon visemjesecne letargije a sada cijena tone i prije potvrde divke. Imam nesto malo dionica ali mislim da sad nikako nije trenutak prodavati.

• Brunos
    • July 12, 2022 at 12:22 PM
    Quote from Muzakus
    Quote from KultLicnosti

Koji psiho prodaje ovo?

Sad smo najniže od prosinca '21.

Možda onaj tko je vidio profitnu maržu drugog kvartala. I na temelju nje projicirao godinu dvije.

Znaci po vama je smanjenje profitne marze razlog za prodaju i rusenje cijene dionice za vise od 20%. Cak i da budemo imali u 2q smanjenje marze sto je za ocekivati s obzirom na poskupljenja to apsolutno ne moze projicirati narednih par godina poslovanja. A i naredne godine poslovanja su vec odredene sa ugovorima koji se povecavaju 20-40% godisnje pa cak i uz manju marzu profit bude nastavio rasti. Trenutno nemam casha za dokup ali da imam sigurno bih dokupio.

• Brunos
    • June 20, 2022 at 10:46 PM

Svi ste vec rekli svoje ali evo da se i ja javim. Istina je da sam ocekivao barem 40 kao i vecina ovdje ali mislim da svl mogu biti zadovoljni potezom uprave. Razloge ste vec naveli pa da se ne ponavljamo samo cu istaknuti da ovakva niska divka ima i pozitivan utjecaj na fluktuaciji dionice u smislu da nece bitno utjecati na nju. Drugim rijecima nece izazvati po meni nikakvu rasprodaju ili stampedo ulaska pa izlaska. Tako da mi koji smo unutra vjerojatno ostajemo i cekamo q2 i q3 a s obzirom na to da je polovica godine iza nas realno se nadati da nas do godine ceka i izdasnija divka. To je moje razmisljanje i smatram to kao neki bonus za vjernost kakvu primjerice TPNG nije jos pokazao. Dakle kretanje cijene dionice iskljucivo ce odrediti BDI a ova divka je tu onako usput. I dodatno nema vise nagadanja o urotama uprave kakve su neki poceli plasirati ovdje.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Brunos
    • June 13, 2022 at 4:44 PM
    Quote from Parica

Sve po planu..letit ce perje...ova cijena postaje no brainer...imho

https://istrain.hr/index.php/gosp…o-rekordnu-2019

Jedno je popunjenost a drugo profitabilnost:

Alarmantna situacija: Hotelijeri u šoku, skuplja struja pojest će cijelu prošlogodišnju dobit
    ‘Nikad u povijesti nismo imali situaciju da nam udio troška rada čini preko 30 posto‘, kao što je to danas, ustvrdio je direktor udruge hotelijera
    novac.jutarnji.hr

• Brunos
    • June 13, 2022 at 4:39 PM
    Quote from lebowski
    Quote from Brunos

Fini pad odraden danas a komentara ni za lijek. Ona obavijest od petka je samo dolijala ulje na vatru. Ima li netko kakve prognoze kretanja cijene za ovaj tjedan?

Jel trebaš samo do kraja ovog tjedna ili hoćeš do kraja mjeseca? Može po danima? Treba i količine ili samo cijena? :)

Moze i na rate. Mislio sam na kolege koji se bave tehnickim analizama. Oni obicno prognoziraju targete i linije otpora.

• Brunos
    • June 13, 2022 at 4:00 PM

Fini pad odraden danas a komentara ni za lijek. Ona obavijest od petka je samo dolijala ulje na vatru. Ima li netko kakve prognoze kretanja cijene za ovaj tjedan?

• Brunos
    • June 9, 2022 at 10:49 AM
    Quote from plavi01

Sve mi se više čini da je AP napravila istu grešku koju je napravila uprava u vrijeme kapetana Jergovića koja je naručila nove brodove na kraju rastućeg ciklusa i onda je počela agonija AP.

Pa brodovi su naruceni jos lani i vec sada se mogu preprodati dosta skuplje tako da se ne bih slozio s tim da je narudzba bila greska. Osim toga od trenutka kada su naruceni ciklus je bio itekako pozitivan i dobar (cinjenice koje su svima poznate i reflektiraju se na profite koje ATPL ostvaruje zadnja 3 kvartala). Ako sugerirate da ce u trenutku kada brodovi pocnu operativno voziti brodarine biti mizerne otom potom nitko nema kristalnu kuglu pa ne znam zasto vam se odjednom "tako cini". Sto se konkretno dogodilo da bismo to mogli zakljuciti?

• Brunos
    • June 7, 2022 at 10:15 AM

Bas je skolski pala vrijednost dionice za iznos divke. Mislim da ce to ici jos nize radi ove rasprodaje fonda - ocito nije uspio po 2500 prodati sve sto je mislio. Promatrajmo rekli bi neki kolege na brodarima.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt