+ ERNT po 210
Posts by DonDada
-
-
Koliko brzo bi mogao squeeze out na ZABI ?
-
Da smo uključeni na ovu listu (da postoji neki strani poznati ETF koji prati CROBEXtr) bili bismo ove godine sedmi na svijetu, točno između Brazila i Irske. Ili čak šesti, mislim da bi u dolarima izraženo taman za dlaku pretekli Irsku.
Argentina bi iduće godine mogla imati i dodatnu nulu iza ovih 50%, ako u međuvremenu netko ne skine glavu novom predsjedniku. Gledao sam nedavno na YT filmić o njihovim ekonomskim bravurama unazad 100 godina, nevjerojatno je kako je zemlja koja je u 20.stoljeće uplovila kao jedna od najbogatijih na svijetu, iz njega izašla kao društvo u kojem je default države gotova redovna godišnja pojava, kao peto godišnje doba.
Naravno, nisu preko noći došli u to stanje, rezultat je to više desetljeća socijalističkih bajki u kojima možeš imati sve, a platiti samo nešto ili čak ni to.
Nova garnitura ima priliku i znanje sve okrenuti naopačke, ako ih u međuvremenu netko ne skrati za glavu. Prema onome što najavljuju, slijedi nešto slično onome što je Čile napravio početkom 80ih kada je Pinochet osigurao mir na ulicama (brutalnom represijom), a ekipa iz Chicaga postavila državu na zdrave noge.
Mi nismo imali tu sreću da nam državom/vladom upravlja netko iole ekonomski pismen. Zadnji koji je to imao, bio je Valentić, koji je po meni daleko ispred svih naših premijera, ali je državno uređenje tada bilo takvo da je bio malo važniji od Čuvara državnog pečata... Danas premijer ima utjecaj, ali nema elementarna znanja o ekonomiji
Tuđman je priznao da ne zna ništa o ekonomiji pa je dao Valentiću slobodne ruke da se bavi gospodarstvom. Koliko znam Valentić je bio taj koji je odlučio nerealno dignut vrijednost kune kako bi mogli jeftinije uvozit. Toliko o njegovoj stručnosti...
-
Super rasprava! Danas smo zaključili ako hoćemo lakše prodati ili iznajmit neku uslugu/stvar/robu moramo dignut porez i cijenu na nju. Dakle nakon novog dizanja cijene najma stanova očekuje se navala. Pa zašto su onda svi protiv poreza na nekretnine? Trebali bi se veseliti.
-
Ako digneš najam iznajmit ćeš ga nikome. Inteligentan čovjek će spustit cijenu najma, platit porez i još će zaraditi na najmu, ili će prodati nekretninu. Ja ne razumijem tu tvoju logiku koja budala će dignut cijenu najma i onda svake godine gubit na praznoj nekretnini. Kod nas je više stanova nego ljudi ne uspoređuj nas sa milijunskim gradovima gdje ima više ljudi nego stanova. Koja god politička stranka spomene porez na nekretnine moj glas imaju
karikiram, sada imam stan i iznajmljujem ga za 300 eura mjesecno ilitiga 3600 godisnje, na to platim porez i ostane mi recimo 3000 euro neto prihoda, sa kojim vracam dio kredita , ili zivim, ili sto god...
nakon sto se uvede porez na nekretnine, i taj porez mi iznosi 1000 eura godisnje, meni ce ostati umjesto 3000 , 2000, znaci cistih 1000 eura manje, koji mi fale, za zivjeti, vracat kredit za stan, itd
tvojom logikom, ja ne samo da cu biti sretniji da prihodim tisucu eura manje godisnje, nego cu cak i smanjiti najamninu, tako da bih uprihodio jos manje ?
za sljedecu turisticku sezonu digli su apartmanistima porez na krevet, ponegdje cak 2/3/4 puta
tvojom logikom, sljedecu sezonu mozemo ocekivati manje cijene nocenja? jer ce svi apartmanisti ushiceno skidati cijene da bi zaradili manje nego prosle i platili vise poreza?
mislim da ti je pokvarena logikaU Zagrebu je prazno 56 000 stanova, vidit ćemo koliko će dugo biti prazni kad dođe porez na nekretnine. Ne razumiješ da će ponuda stanova daleko premašit potražnju stanova jer jako je puno stanova u kojima nitko ne živi. Jel možeš pretpostaviti onda što će se desiti sa cijenom najma
Ako digneš najam iznajmit ćeš ga nikome. Inteligentan čovjek će spustit cijenu najma, platit porez i još će zaraditi na najmu, ili će prodati nekretninu. Ja ne razumijem tu tvoju logiku koja budala će dignut cijenu najma i onda svake godine gubit na praznoj nekretnini. Kod nas je više stanova nego ljudi ne uspoređuj nas sa milijunskim gradovima gdje ima više ljudi nego stanova. Koja god politička stranka spomene porez na nekretnine moj glas imaju
a je ne vidim kolko to moras bit inteligentan pa da mislis da ce povecanje poreza smanjit cijenu najma .
al zato vidim da ti nemas nekretninu(pa zato i zelis porez na iste) a nikad je ni neces imat takvim nacinom razmisljanja jer svako povecanje proeza samo smanjuje tvoju sansu da ces je ikad imati . odakle ti to da ce nekretnine bit prazne. Bit ce ako ces spavat pod mostom i parkicem. svarno mislis da ljudi koji spavaju po parkicima ili s roditeljima a imaju 50 godina budu diktirali vlasnicima koliko ce kostat najamnina? oduvjek je bilo i oduvjek ce bit odredjen broj praznih nekretnina kao i sto ce bit ljudi koji ce radje drzat eure u madracima nego na orocenju ili nedaj boze u nekoj dionici.
Kad svi dignu cijene najma a dici ce ih istog trena kad porez na nekretnine bude uveden najmoprimcima ce jedino preostat platit vise i kukat poslodavcima da im povecaju place ili ce se vratit kod roditelja pa ce tamo placat porez na nekretnine zajedno s njima.
usput samo . daj mi podatak u kojem to gradu ima vise stanova od ljudi?
eto samo mi daj link na tu informaciju. a svoj glas slobodno daj kome god zelis . pa to je tvoje pravo. glasaj za onog tko ce ti uzet i zadnju paru iz djepa. to je tvoje puno pravo.
Aj mi objasni što će napraviti vlasnici koji imaju i nekoliko stanova u kojima ne žive niti ih iznajmljuju kad dođe porez na nekretnine?
-
danas se plaća komunalna naknada pa ne vidim baš da se zbog toga prodaju nekretnine. država treba naći način kako će nekretnine biti dostupnije mladim ljudima, a ne da žive s roditeljima cijeli život u nasljeđenoj nekretnini. meni nije normalno da se na najam nekretnine plaća tako mali porez. sve koji nekretnine kupuju špekulativno treba na neki način demotivirati.
btw. ne znam baš da ćeš Hrvatu iznajmljivat stan za 2000€ s obzirom da nas je u državi sve manje, a stanova sve više. možda jedino stranim radnicima uspiješ iznajmiti.
a daj mi molim te pojasni kako ce to porez na nekretnine omogucit to sto si sve nabrojao u svom postu?
znaci vlasnik ce morat platit ***eura porez pa ce napravit što? (zaokruzi tocan odgovor)
1.smanjit cijenu najamnine?
2.povecat cijenu najamnine?Sto ce bit s porezom na nekretnine ne moramo zamisljat dovoljno je pogledat preko bare pa cemo vidjet kako srednji i nizi sloj amera uziva sto imaju porez na nekretnine pa sad sretni i radosni uzivaju na friskom zraku dok spavaju ispod mostova i po parkicima.. Za to se zalazes? jer to nam donosi porez na nekretnine. Kad nemres platit porezna ti oduzme nekretninu i proda je nekom tko moze a to sigurno nisu ti "mladi" koje spominjes u svom postu.
daj mi usput pojasni i recenicu "svi koji kupuju nekretninu špekulativno treba ih demotivirati"?
dal onda i sve koji ulazu u dionice špekulativno treba demotivirat s npr 50% poreza na kapitalnu jer sad placaju presmjesno mali porez od 10 % koji je manji nego porez na iznajmljivanje jer uz taj porez jos placa i porez na kucu za odmor-pricuvu-komunalno itd.?
A dal ce vlasnik iznajmit nekretninu hrvatu ili nepalcu je potpuno nebitno jer kad porez dodje i nepalac i hrvat ce morat platit tih 2000Eura ili ce spavat ispod mosta kao pravi amerikanac s osmjehom na licu jer ima "porez na nekretnine" kojeg ne mora on placat .
-
MEDKA
ATPL
VLEN
ZABA
INGRA
ADRS2
SPAN
HPB
IKBA
KTJV
-
Prava šteta što Kaba više nije na burzi, bila bi dobra dionica za sigurno i dugoročno ulaganje
-
+ Span po 52e
-
Po mojem iskustvu kad su svi sigurni da je medo tu on nije tu
Većina još misli da medo nije stigao.
-
Bolje pričekaj par godina
Koji ste model koristili prilikom ove precizne prognoze, hvala lijepa unaprijed.
Lol! Samo se ti drži modela, daleko ćeš 🤣
-
Dividenda 2008. je bila 35,84 eura, 2009. 9,29 pa 2010. 15,93, potom 2011. 25,22, 2012. i 2013. po 22,56 i 2014. 42,47 eura. Od 2015. do 2022. su također isplaćivane dividende.
mislim da je tu glavni problem.... bio sam i sam dugogodišnji dioničar, ali nakon one zadnje izvanredne divke sam izašao na ex div day i dosad nikad niti nisam razmišljao za povratak! sada je ta opcija vrlo izgledna!
ali mislim da ću svejedno još pričekati barem da q3!
Bolje pričekaj par godina
-
Onda, dali ce drzava imat kohones uvesti porez na extra dobit na banke, kao prosle godine na sve 🤔
Već su i ministar i premijer više puta rekli da to nije opcija
-
Nego, koliko nafte ovi jadnici u Gazi izvade godišnje? Zna li netko?
Koliko će ovi oko tih jadnika izvaditi nafte ako im rakete lete iznad glava. Ko će uopće raditi na brodovima koji plove kroz zaraćeno područje. Mislim da nisi svjestan koliko malo fali da cijeli Bliski istok eksplodira
-
Nafta će neminovno poskupit to znači novi val inflacije
Kasniš, benzin pojeftinjuje oko 11 centi.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…goriva-15381730
Vidit ćemo koliko će biti idući tjedan, a koliko za mjesec dana
-
Miriši recesija. Nafta će neminovno poskupit zbog rata to znači novi val inflacije, a onda i dizanje kamata
-
Nosač aviona USS Gerald R. Ford zajedno sa još ratnih brodova i aviona na putu za Izrael. Koliko god to ružno zvučalo izgleda da bi Lenac mogao opet profitirati od još jednog rata
-
Čisto mali info, ne mora biti točan, provjerio sam sa nekim ljudima u Karlovcu, ni u primisli HS nije u problemima
Normalno da firma nije u problemu još se nije dogodila godina da nisu imali bar 100-200mil. kuna čiste dobiti. Ali svejedno trenutno 200-tinjak ljudi dolazi na posao i radi ništa. A posao se ne nazire do kraja godine. Dakle otkazi su neminovni
-
HS produkt je proizvođač oružja, a kad pada proizvodnja oružja znači bliži se povratak miru i valjda slobodnom globalnom trgovanju
Jesu oni i bankari ujedno?
Oba vlasnika su ujedno i vlasnici Karlovačke banke
-
.
HS-product
?!?!..industrija oružja?!..stari moj, ti si fulao celi fudbal, ako je njima frka, nije to sigurno zbog ekonomskog tsunamija, ratovi se stalno vode, čak više u kriznim vremenima
Od nijednog rata mi nismo imali koristi zadnjih 20 godina, baš suprotno, zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji nam je propao jedan od većih poslova u povijesti firme.
HS produkt je proizvođač oružja, a kad pada proizvodnja oružja znači bliži se povratak miru i valjda slobodnom globalnom trgovanju
Uglavnom za civile proizvodimo, dakle ratne krize i recesije nam ne idu u korist