rusija grubo krši međunarodni pravni poredak i povelje UN, iako je rusija stalna članica vijeća sigurnosti, jedino UN ima moć deeskalirati ovu situaciju i iznači naćin da intervenira u ukrajini makar to značilo i suspendiranje članstva rusije iz te vršne međunarodne organizacije...iskreno, ne znam što im toliko treba da nađu mu..a i što čekaju da se dogodi da interveniraju
Posts by barbosa 2.0
-
-
Što se događa na dnu Baltika? "Udari su bili iznenadni. Nema sumnje, ovo je sabotaža"SVI su uvjereni - eksplozije kod plinovoda su sabotaža.www.index.hr
koje su ovo igre, ima li itko ideju tko tu koga...vidim dole u komentarima da se optužuju ameri ali da li su baš ameri uvijek krivi za sve
-
je, koliko vidim na https://ticdata.treasury.gov/Publish/mfh.txt, kina ima vrijednost 970 mil. usd u obveznicama, jedino japan ima više ali unutarnji dug, odnosno kineske korporativne obveznice su uglavnom izložene u usd
evo naletio na text velimira šonje od 06. 2022... https://arhivanalitika.hr/blog/kina-iza-…e-velika-kriza/
-
Superjaki USD će vjerojatno baciti na koljena slabije države zadužene u toj valuti. Isto se događalo s latinoameričkim državama 1980ih... Rasturili su ih s kamatama i tečajem.
a gdje kinu staviti u tome kontekstu
-
...cirkus ali po zakonu...o tome smo jučer pol dana debatirali, nije ovaj direktor napravio ništa drugačije nego što se u ini radi godinama pa i desetlječima, lik je skužio da je ina krava muzara i bočno se uštekao u već uhodani sustav da nikoga nije niti pitao i zato su ga i napakirali na ovakav način sa uskokom ...dam se kladiti da revizija neće naći ništa "neubičajeno" i da ina neće podnjeti nikakvu prijavu jer bi se onda morali objašnjavati o mnogim interesima, budimpešte, hr politike i energetskih klastera koji su sada pri/skriveni pod "poslovnom tajnom" i sve ovo sa uskokom i lovom na vještice će pasti u vodu kao i x puta do sada ali će ga godinama blokirati i navlačiti po sudovima i eventualno ga porezna opaliti ako nešto nije plaćeno i to samo zato jer se "usudio" priključiti na "njihov" ekosustav!
Kolateralne žrtve Vladinih mjera: Tvrtke ostale bez plina jer ga Ina mora prodati HEP-uIna raskida ugovore s tvrtkama koje je dosad opskrbljivala domaćim plinomwww.jutarnji.hrDirektor jedne proizvodne tvrtke iz Zagrebačke županije, koja je izvozno orijentirana i kojoj plin služi u proizvodnji, kaže da je s Inom potpisao ugovor još u svibnju prošle godine za određenu količinu plina po cijeni od 23 eura po megavatsatu, a plin im se trebao početi distribuirati 1. listopada ove godine.
No, samo desetak dana prije iz Ine im je stigla obavijest o "nastupu promijenjenih okolnosti" i poziv na izmjenu ugovora. U toj obavijesti Ina navodi kako je 15. rujna na snagu stupila nova uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, prema kojoj je Ini, kao proizvođaču domaćeg plina, naloženo da sav tako proizvedeni plin u razdoblju od 15. rujna ove godine do 31. ožujka 2024. mora prodati HEP-u po fiksiranoj cijeni. Uz to, uredbom je definirano da se to odnosi i na plin koji je proizveden do 15. rujna, neovisno o tome je li opskrbljivač imao za te količine plina prije potpisan ugovor.
eto, kao što piše, bilo je toga po 20 eur još oho a za sve njih, a vjerojatno i škugora i ekipu, do stupanja na snagu uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije od 15.09. 2022. će biti "tko je jamio..." odnosno ".cirkus ali po zakonu" kako sam i okarekterizirao sve ovo u postu od 29.08. po izbijanju "afere"
-
ma što bi oni(njemačka) sada trebali...pustiti da propadne...pa i mi imamo zakon o sistemski važnim tvrtkama u teškočama koji su hoštapleri odradili na sebi svojstven način, pa i sberbanka je na nešto slično Eksproprijaicirana u državnu banku...ima toga a adpl ima ruskog, ne vlasnika nego tek največeg pojedinačnog dioničara a pogoni u rusiji su operativni a i u kombinaciji sa ruskom tvrtkom... adpl u svemu ovome dođe ko švicarska, nesvrstani, sjede i na jednom i na drugom stolcu i posluju a i još će dobiti potporu za štete uzrokovane sankcijama koje se upravo riješavaju na EK...
-
evo da možete prilagoditi cijene svojih dijonica, tko želi neka daje po starim cijenama
ja sam bauštelu do daljnjega zatvorio, u trgovinama kupujem samo ciljano, uglavnom ponude i katalozi, suv koji troši 12 litara je u garaži i vozi se mali auto koji troši 5 l, plin nemam, drva skalana i posložena, za mnoge stvari sve više se gledaju web shopovi, smočnica puna svega, prihodi stabilni i čini mi se da ću po prvi puta u 20 godina uživati 6 mj pravoga odmora bez nekih obveza i forsiranja, rekreirati se u tetretani, škola salse, šuma, vrganji, tu i tamo se počastiti u kakvom restoranu i tako to... pa neka si oni udaraju inflaciju i poskupljenja samo ne znam kuda će ih to dovesti jer nikada ne mogu toliko poskupiti kolko ja mogu malo kupovati
...e i da dodam, ode se u lov i uvijek naleti koji veprić ili srnjak a na moru kakva ribica, sipica, hobotnica, vrša, parangal...može li bolje
-
Najveći dioničar s 30% u ADPL je HOLDING AVTOKOMPONENTY AO, Ruska firma.
Rusi u ADPL imaju 30% vlasništva, a ne bi me čudilo na da "suptilan način" vladaju kao da imaju većinsko vlasništvo. Do tog udjela su došli prije nekih 20-ak godina u doba Domovinskog rata ili neposredno nakon njega. Transakcije su bile na relaciji Rusi - bosanski trgovci oružjem (= profiteri). Tko želi može proučavati na internetu ako još postoje stranice koje govore o tome. Moja pretpostavka (ovo nisam siguran) da je udio u ADPL bilo nekakvo plaćanje za nešto. Možda za oružje dobavljeno iz Rusije? Sjećam se i nekog premlaćivanja tadašnjeg jačeg dioničara na ulici usred bijela dana u Zagrebu. Mislim, ono, davno je to sve bilo, možda to sve uopće više nije bitno, ali meni je upravo to rusko vlasništvo uvijek bilo nešto što me je - puno godina prije najnovijeg ratnog ispada - navodilo na dozu opreza. Što se u tih 20-ak godina promijenilo, ne znam.
e moj kolega...
evo kronološka povijest adpl
Poduzeće Jugoplastika Split osnovano je 23. studenog 1952. godine. Godine 1988. dolazi
do izdvajanja tvornica koje su se bavile proizvodnjom dijelova i pribora za motorna vozila
(Brizgalice iz Solina, Profili iz Makarske, Obrada metala iz Muća). Oni su se organizirali
u novu radnu organizaciju Jugoplastika-autodijelovi Split koja je i dalje u sastavu
kombinata Jugoplastika, te se dana 8 lipnja 1992. godine upisalo kod Trgovačkog suda u
Splitu kao društveno poduzeće Autodijelovi sa sjedištem u Solinu.
Temeljem tadašnjeg Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća70 dana 28. lipnja 1994.
godine poduzeće se registrira kao dioničko društvo Autodijelovi, a 17. studenog 1994.
godine mijenja ime u ''AD Plastik d.d.'' poduzeće za proizvodnju autodijelova i pribora za
motorna vozila i ostalih proizvoda iz plastičnih masa sa sjedištem u Solinu, te proizvodnim
pogonima na još dvije lokacije u Makarskoj i Muću.
Do 2003. godine gradi se novi proizvodni pogon na lokaciji Zagreb, osniva poduzeće u
Novom Mestu (Slovenija), te osniva mješovita poduzeća-kćeri u Novom Mestu (Slovenija,
Rusiji i Rumunjskoj (poduzeća u Rusiji i Rumunjskoj su mješovita poduzeća s većinskim
vlasništvom ''AD Plastika'').
''AD Plastik d.d.'' iz godine u godinu uspješno realizira i plasira investicije. Kolovoz 2002.
godine obilježio je ulazak solinske tvrtke u novi proizvodni program u koji je investirala
oko 1,5 milijuna eura, s kojim je započela pionirsku proizvodnju 13-metarskih jedrilica.
Druga važna investicija AD Plastika je bilo osnivanje mješovite tvrtke teške oko 10
milijuna eura u Rumunjskoj. U taj mješoviti posao ulazi zajedno s partnerima: rumunjskom
tvrtkom ''Dacia'', francuskim proizvođačem autodijelova ''Faurecia'', te portugalski
''Simoldes'', a sve u suradnji s Renaultom.
Dokapitalizacija AD Plastika od strane inozemnog partnera Aerokosmicheskoe
oborudovanie obavljena je u 2007. godini u iznosu 42,5 milijuna eura.
Već 2009. godine došlo je do osnivanja druge Joint venture kompanije s kompanijom Faurecia ZAO FADP,
Luga, Rusija.
U 2012. godini otvorile su se tvornice-društava u Mladenovcu, Srbija i
Kalugi, Rusija, dok je 2014. godine otvorena nova linija bojanja u Zagrebu.
Danas AD Plastik ima osam tvornica u pet država.
rusi su ušli u poziciju dokapitalizacijom 2007.izdavanjem 1,26 mil. dionica nominale 100 kuna privatnom ponudom od 247,31 kune po dionici odnosno ukupno 311,6 milijuna kuna. odnosno 42,5 milijuna eura.
...i od kuda sad tebi rat i bosanski ratni profiteri 12 godina iza rata
...i to premlačivanje dioničara koje navodiš nema veze sa adpl nego sa industrogradnjom i galincom
ps.
na ove zadnje dvije stranice je toliko dezimformacija da ovo postaje neozbiljno čitati a pogotovo komentirati kao i ovu provalu o nekom potpunom otpisu imovine u rusiji zato jer ekipa ne zna što to znači vrijednosno usklađivanje po mrs pa iz predmetnog vrijednosnog umanjenja, odnosno usklađenja imovine po fer vrijednosti koje je zakonska obveza po mrs proizađu ovakve nebuloze kao otpis cjelokupne imovine ruskih društava radi 15-20% knjigovodstvenog usklađenja iste ...
pa lijepo piše u polugodišnjem fi i što tu nije jasno, otpisana su dio potraživanja i ulaganja u temeljni kapital ovisnih ruskih drušrava a NE sama ovisna društva kako neki tu navode :
Unatoč neizvjesnostima koje postoje na tom tržištu, napravljena je procjena nadoknadivosti plasmana u matičnom društvu, u vidu potraživanja i ulaganja u temeljni kapital, odnosno nadoknadivost imovine ruskih društava u konsolidiranom izvještaju Grupe te je napravljeno vrijednosno usklađenje i to uiznosu od 75 milijuna kuna, što se odrazilo na neto rezultate.
-
*Normani, u prilog adpl ide opčenito velika potražna za vozilima što generira i veću potražnju za djelovima, što za proizvodnju novih vozila, što za održavanje rabljenih vozila kao i evidentno povećanje marži kako i za proizvođaće vozila tako valjda i za proizvođače djelova...to bi bilo logično
-
*Zvjezdani, pa to cijelo vrijemo govorim ali ekipa je koncentrirana na statistiku i rusiju i još ovaj kapitalni koji po sitno mrcvari uz slabo tržište i danas imamo ovu preprodanu vrijednost 80-kn
kako se ovi poremečaji riješavaju a fakat ih se skupilo zadnjih 3 godine, za cijelo to vrijeme adpl ima pozitivno operativno poslovanje i nove ugovore od čega u prvom polugodištu 2022 ugovorenih čak milijardu kuna novih poslova i to samo u eu i još neka se rusija zavrti i knjigovodstvena usklađenja se okrenu u plus, uvjeren sam da će ova dionica doslovce explodirati pa možda već i do kraja godine
-
Siguran sam da Plenki ne radi ništa što se ne radi u ostatku Europe.
je...odavno, još kod referenduma za eu sam govorio da zašto smo imali rat i sve te gadosti da yu samo zamjenimo sa euroslavijom...eto ti ga sada... od korone, tržišne politike i ekonomije svaki dan sve manje i manje a neke neo varijacije eu komunizma sve više i više, kada počnu nacionalizacije to bu bilo to...
-
evo malo što znači "slobodno tržšište"
Vodeći OPEC-ov proizvođač Saudijska Arabija prošlog je mjeseca signalizirala mogućnost smanjenja proizvodnje kako bi odgovorila na pad cijena nafte koji ocjenjuje pretjeranim.
OPEC i saveznici blago smanjuju proizvodnju nafteORGANIZACIJA zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su tek blago smanjiti proizvodnju u listopadu, balansirajući između bojazni od…www.index.hr -
je kol Manu, ovo sve sada ispred ine je kontrola štete...imali su cijeli vikend vremena da srede dokumentaciju i smisle adekvetne izgovore...
inaće...kupac je bio Plinara istočne Slavonije (PIS), kojoj je predsjednica Uprave bila Marija Ratkić a Škugor bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije te član Skupštine te tvrtke i upravo preko te tvrtke koja je javnim natječajem imala ugovor po 19,x eur uz simboličnu maržu se vršila preprodaja plina Škugorovoj tvrtki koja je dalje preprodavala taj isti plin na tržištu po 10X večoj cijeni.
Nju USKOK tereti da je pomagala glavnim akterima pljačkanja Ine, a branila se tvrdeći da je samo ispunjavala naloge Damira Škugora, dok ja mislim da su oni oboje odradili zajednički ovaj posao a gospođa je bila u funkciji nadzora škugora i zato nije niti sudjelovala u direktnoj podjeli dobiti da ne bi ostao trag koji će inkriminirati nju i/ili eventualno nekoga iza nje na što se sada ista i poziva.
i ako je točan navod iz txta ispod da je uobičajeni bruto promet PIS-a bio oko 80 milijuna kuna a za 2021. je bruto promet PIS-a narastao na 150 milijuna kuna, onda možemo zaključiti sa je ekipa preko PIS-a dobavila cca 70 milijuna kuna plina koje je preprodala za 5-10x što konzervativnom računicom daje dobit od 500 milijuna kuna
evo malo detaljnije o kakvoj ekipi se tu radi
FOTO Vijećnik objavio slike: "Uništavaju se dokazi krađe, to je naredio vrh HDZ-a"NIKOLA KAJKIĆ, vijećnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tvrdi da je preprodaju preko Plinare istočne Slavonije naložio vrh HDZ-a.www.index.hr -
vidim da u ova tri dana dok sam bio u reštu još nema niti pitanja a niti odgovora koliko u ini još ima dugoročnih ugovora po 20eur, u kojoj vrijednosti i koje su to tvrtke i da li je i njima blokirana "nepripadajuća dobit"
također, jako bitno za daljnji postupak, da li je uskok preko vikenda u sklopu istrage izuzeo računala i dokumentaciju iz ininog ureda direktora škugora i direktorice pis-a rakitić ili je inina i pis-ova šutnja nakon privođenja bila znak da se vrše određene aktivnosti(link ispod) da istraga ne bi krenula u "krivom" smijeru/ovima
Vijećnik objavio slike: Uništavaju dokumentaciju u plinari uključenoj u pljačku IneNIKOLA KAJKIĆ, nekadašnji šef Nacionalnog sindikata policije, danas vijećnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji na svom je Facebook profilu objavio slike za koje…www.index.hr -
ej, ništa ne petljam, dobro sam ti napisao
ps.
400
-
Ne znam gdje ste vidjeli da je Zakon prodavati nekome plin ili bilo koju drugi robu ispod trzisne cijene?
Upravo to je nezakonito. Konstantno izvrćete činjenice, u pokusaju da budete pametni i pointirate, no ne ide vam jer je svima jasno o čemu se ovdje radi.
ma daj havi, kakav ti je to komentar....što ja to izvčem, upravo ukazujem koliko nakaradno je poslovanje u hrvatskoj a dugoročne ugovore sa inom po ovim ili sličnim cijenama imaju i neki drugi ali ti i ja ih sigurno nikada ne bi dobili jer nismo u ekipi i u tome je najveći problem ove države, hrvatski plin ide u mađarsku ili ppd-u po 20eur ako ne i po niže i to može, to je u redu, da su cijene koje ina ima prema molu, ppd-u izašle u javnost, tko bi što rekao, niko ništa ali maloga hoštaplera treba zgaziti i u redu je zgaziti ga ali onda gazi i velike i sve ostale!
ali ništa od toga, veliki se uvjek pobrinu za sebe skrivajući se iza poslovnih tajni i institucija države koje su im na raspolaganju kada se treba obračunati sa nekima tamo na maloj razini korupcijske ljestvice... o tome već dva dana pišem, o ničem drugome, ako je ovaj mali zaradio milijardu pa koliko onda zarađuju oni veliki, zašto se i veliki ne spominju, zašto i te ugovore sa molom, ppd-om i svima drugima koji imaju cijenu 20eur ne prozivamo, zašto ne kažu po kojoj cijeni hr naftu i derivate isporučuju molu i drugim klijentima kada plin isporučuju po 20 eur...e to bi ja voli znati a ne da mi se plenković prijeti da jeftino plačam struju ko da mu je hep čačin pa plačaj tržištnu...stari moj, nemoj me
evo kad već potežeš, hrastov trupac šume preko dugoročnih ugovora isporučuju po zipa 600-800 kuna m3 a tržišna cijena je 3-5k kn, dio se preradi a veliki dio se preproda, isto je i sa drvima, mislim 170kn bukva, grab a na tržištu 550+ i sve ide u italiju kao i ugovori za biomasu...i sve je po zakonu..a ti mene prozivaš
-
Ovo već izgleda montipajtonovski. Leteći cirkus!
Sud časti vodi ista osoba koja je šef NO Ine
Tako će o Škugoru odlučivati Časni sud HDZ-a. Riječ je o tijelu koje vodi Damir Mikuljan. Mikuljan je, da se zatvori krug, već pet godina član Nadzornog odbora Ine. Štoviše, od smjene Damira Vanđelića on je i predsjednik Nadzornog odobra Ine.
Dakle, Mikuljan je taj koji je trebao vidjeti da se u Ini događa pljačka. Sad će odlučivati o stranačkoj sudbini kolege Škugora.
upravo to kolega, cirkus ali po zakonu...o tome smo jučer pol dana debatirali, nije ovaj direktor napravio ništa drugačije nego što se u ini radi godinama pa i desetlječima, lik je skužio da je ina krava muzara i bočno se uštekao u već uhodani sustav da nikoga nije niti pitao i zato su ga i napakirali na ovakav način sa uskokom ...dam se kladiti da revizija neće naći ništa "neubičajeno" i da ina neće podnjeti nikakvu prijavu jer bi se onda morali objašnjavati o mnogim interesima, budimpešte, hr politike i energetskih klastera koji su sada pri/skriveni pod "poslovnom tajnom" i sve ovo sa uskokom i lovom na vještice će pasti u vodu kao i x puta do sada ali će ga godinama blokirati i navlačiti po sudovima i eventualno ga porezna opaliti ako nešto nije plaćeno i to samo zato jer se "usudio" priključiti na "njihov" ekosustav!
isto je i sa hepom, šumama, cestama, vodama, još aktualno sa janafom i da ne nabrajam, svi oni imaju uhodane sustave izvlačenja novaca kojima upravljaju odabrani što iz politike što iz raznih lobija a koji na tome vrte još jedan proračun rh ako ne i više i sve je po zakonu a institucije države im služe za discipliniranje upravo ovakvih kao škugor i ekipa
-
Škugor se, kako neslužbeno doznajemo, danas branio kako je povoljna cijena zapravo bila poslovna politika Ine koja je plin prodavala po fiksnoj cijeni, dok su je oni koji su je kupovali prodavali po varijabilnoj.
Tvrdi kako su cijene fiksirale Inine službe te da je po istima plin prodavan i svima drugima.
Škugor se brani: 'Jeftine cijene je odredila Ina, ne ja'USKOK vjeruje kako su osumnjičeni zaradili gotovo 850 milijuna kuna i oštetili Inu za više od milijardu kunawww.telegram.hr -
to srboslavija ti je dobrim dijelom točno ali da ti nije bilo juge, ne da bi sada struju plačao 10x skuplje nego je nebi niti imao ili misliš da bi ndh koja je prodala istru primorje dalmaciju i otoke za škrinju dukata gradila nasipe, akumulacije, elektrane, industrije i kom. infrastrukture po svakome selu baš kao i što je hdz izgradio od 90ih do danas
-
ma kol Manu, pa postavio sam ti link na cijene plina 2021. i ne brkati proizvođača kao ina i spot tržište ...recimo da je u 4mj 2021. napravio jednogodišnji ugovor kako i svi drugi to rade i eto posr*la ga 1000% povečanje cijene...pa što bi on trebao...a to što je otvorio tvrtku i organizirao poslovanje nije zabranjeno i ako je sklopio ugovor po istim uvjetima koje je ugovarao i sa drugim distributerima, kupcima, klijentima, onda tu nema slučaja , eventualno za otkaz a ne za uskok