ma to je obićna navlakuša... na kraju te isto ispadne kao klasična gradnja, znam iz prve ruke jer mi je sestra planirala tako nešto od domusa a na kraju kada je usporedila kalkulaciju ispalo je da je montažno još nešto skuplje...to su sve gole cijene bez projekta, temelja i svih pripremnih radova, sa najjeftinijiim materijalima i opremama i moraš avansirati pa onda čekati rok isporuke koji je 6 mj do god dana
Posts by barbosa 2.0
-
-
jbt., pa ti si jači i od Kamenskog 😅
ma u ćemu kol brajo...u trošenju
imam preko 2km2 za održavati...svi svoje odrade/zarade i odu doma a ja sam ti projekt, dobava, organizacija nadzor, naradim se ko magarac i onda banka, na kraju sve to platiti
evo sad je 6,50, u 7 mi dolazi đuro odraditi zidove u pp. dok ja danas moram završiti sp. sobu inače će me žena za m.. objesiti jer stiže uskrs a cijeli stan zametan sa stvarima , jučer sam do 8 radio moleriju i to bogte sa šljokicama... i još ovi tu neki pričaju o nekim porezima na nekretnine, ma.beš to sve, neka steknu nekretninu pa da vidiš kako će zašutiti
-
kolega tollway, ma bio mi je prvi na googlu sa iskazanom cijenom pa sam samo copy ...ali bauhaus nije skup baš u svemu...evo i pevec se skoro izjednačio sa nekim cijenama a neke ima i skuplje, inaće ne preferiram shoping centre nego svoje provjerene dobavljače, bačelića, ikoma, drvona, reta, smit komerc, na moru građa soline, stiropor direktno od kemenovića, štukature iz varaždina, knauf u stupniku, žbuke i fasadne boje direkt u samoborki i građu, beton armature i ciglu imam dva privatno, pločice midax, parkete klasiku drvoproizvod i spačva gdje uzimam i unutarnju stolariju a gotove bjelin u ogulinu, vanjsku stolariju lokalno i tako to, ima toga, najmanje uzimam bauhaus ili pevec...
-
nadam se da će se do tada i majstori malo više educirati 😅
sve te "alternative" te u konačnici ispadnu skuplje od klasične gradnje a veliko pitanje je da li mogu parirati kvalitetom, najbolje uzeti predračun za jedno, drugo i/ili treće pa ćeš vidjeti
ps, što se majstora tiče, savjet iz osobnih iskustava, kada ti dođe rođo koji se "školovao" u njemačkoj i koji sve zna pa krene pokazivati fotke u mobitelu...ovo sam ti ja radio i "vo i "vo, a vid ovoo..., bjež od njega koliko te noge nose
*D_artagnan, stari moj, pa nije stiropor što je nekad bio, to je sad sad itekako tražena roba pa tako i košta D x Š x V: 1.000 x 500 x 50 mm, Bijele boje. 2,24 € (16,88 kn). za Komad (m² = 4,48 €/ 33,75 kn) bauhaus, a to je obićan razani...
-
icf blok 100x25x25 17,5 eur
termo blok 38x25x23 2,5eur
pa računajte
ne zaboravite uračunati usporedbu troškova rebrastih šipki, 1000kn m3 betona i pumpa sa a kod klasične gradnje mort, koja fosna i rebraste šipke za klasičnu armirano betonsku konstrukciju 4x 10 ili 12 po stupu po vertikali i nadvoji...ova igra sa stiroporom je u visokom rohbau bar 20% skuplja
jesi uračunao i dodatnu izolaciju kad gradiš sa ciglom koja ti ovdi nije potrebna?
kolega brajo, 8cm stiropor je ukupno oko 35-45eurm2 a kuća 100m2 ti ima oko 120m2 fasade a i stiropor blok isto moraš oobraditi ljep- rabic-ljep-sep tako da to nije sad neki presudni trošak
-
icf blok 100x25x25 17,5 eur
termo blok 38x25x23 2,5eur
pa računajte
ne zaboravite uračunati usporedbu troškova rebrastih šipki, 1000kn m3 betona i pumpa sa a kod klasične gradnje mort, koja fosna i rebraste šipke za klasičnu armirano betonsku konstrukciju 4x 10 ili 12 po stupu po vertikali i nadvoji...ova igra sa stiroporom je u visokom rohbau bar 20% skuplja
-
Ali fascinantno da se do sada nitko nije toga sjetio, jer kad pogledas ovo… pa ono nema nikakve logike i smisla raditi kucu sa ciglama, bloketima…. Zan ni oplatama i armaturom jer ti treba ouno ljudi i teze je..
Ovo je drasticno jednostavnije, lakse, brze, tocnije, cvrsce jer je beton sa armaturom unutra, odmah provuces buzire za elektricne instalacije…
je kolega, sjetio se ja ali kada staviš kalkulaciju na papir, pitanje je, kad već plaćaš da li ćeš graditi kuću od stiropora ili bi se ipak prije odlučio za 10% više(ako) izvest to klasićno...evo imaš i wienerberger.hr - Porotherm sistem na koji bi se prije odlučio kad gradim nešto nego na lego kalupe od stiropora
-
Haški sud izdao nalog za uhićenje PutinaMEĐUNARODNI kazneni sud u Haagu izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.www.index.hr
Haški sud izdao nalog za uhićenje Putina
-
Netko se lijepo zaxebava na kraju dana sa MKT nalozima......s to s par komada......taman za dizanje cijene........sa tudjim novcima......
baš gledam, koei (3,97%) sa 3 dionice u 16.00.09 digo crobex sa 0,3 na 0,86
-
Koliko moraš biti lud, da kupuješ obveznice ročnosti po 30-50 godina, sa kamatom od jedva 1% na na dnu ciklus smanjenja kamatnih stopa??? I onda još se praviš lud i kreneš u knjigama vodit obveznice po nominalnoj vrijednosti, a ne tržišnoj i još smatraš depozitare budalama , koje neće zbrojiti 2+2 i povući depozite?
Problem je što su gubici na obveznicama pojeli vjerojatno gotovo sav vlasnički kapital, a ovi su to kreativnim knjigovodstvom samo ignorirali i mislim da to nitko neće vidit.
Do sloma velike američke banke dovela je jedna katastrofalna odlukaSVB JE PREKINUO osiguranje od događaja koji su doveli do njegovog bankrota. Nije jasno zašto.www.index.hrZaključno, sve se moglo i trebalo predvidjeti. Pad cijena obveznica se mogao očekivati jer je FED jasno komunicirao tijekom cijele godine da će nastaviti s politikom povećanja kamatnih stopa, a povlačenje sredstava kompanija iz tehnološkog sektora iz banke se moglo očekivati jer je 2022. bila godina velikih problema u tom sektoru i masovnih otpuštanja.
Odjel financijskog rizika SVB-a je usprkos svemu tome odlučio ne samo da se neće dodatno osigurati od događaja koji su najavljeni i očekivani nego i da će osiguranja koja su postojala ukinuti.
-
ne znam kako nekima do sada nije jasno, pa pred očima vam je i još ne vidite....nema urušavanja ničega, doslovce ničega, spašavati i spašava se sve(osim kripta), štampati će se koliko god treba ali propasti nema i to je nova stvarnost...kada se situacija stabilizira, onda možda idu neka rezanja, do tada preživljava onaj koji se prilagodi eko sustavu, onaj koji ne, taj se tješi pisanjem crnjaka po forumu
-
Za ovu krizu nije kriv kripto, nego upravo suprotno - obveznice izdane bez pokrića i vrijednosti!
Samo J.P. stavi potpis na prazan papir i kaže "To vrijedi 100 milijardi!".
I to ide neko vrijeme, dok se neki kripto-klinac ne dosjeti "Daj da vidimo dal vrijedi? Daj mi pare."
netočno!
drž obveznice imaju i pokriće i vrijednost i pripadajući kupon...ali ako se prodaju prije dospijeća e to je onda nešto sasvim drugo a da je država stisnula kripto regulativu kao što regulira i druga TK, onda niti bi bilo globalne kripto kockarnice kao niti mjenjačnica niti enormnih depozita kapitaliziranih od uplata u kripto kladionicu kao niti kripto-klinci koji bi onda išli u škole, bavili se sportom i svime onim što je potrebno za jedno normalno odrastanje da bi isti sutra mogli stasati u ozbiljne i odgovotne ljude...
-
gle kolega emil , ne moraš se ti složiti sa mnom, zašto bi, demokracija...za mene je ovako kako sam napisao, za tebe očito nije...
...Credit Suisse je nešto drugo ali ja se neću tu prepucavati s tobom oko tih stvari na koje i tako nemam utjecaja...
ps.
a u kriptu nisam bio nikada, čak niti sportsku kladionicu nikada nisam odigrao tako da ti konstatacija o šišanju uopće ne drži vodu, ni najmanje
-
pa nisu li 2007-08 davale gradjevincima a ne kriptomanijacima novce? oni su stvarali dodatnu vrijednost pa su svejedno svi propali.
kad bi kripto bio kriv za sve to bi se rijesilo u jedno popodne. al to nije tako. banke su propadale i prije kripta a propadace i nakon kripta.
bitno je da ste vi sebi nasli krivca za sve. kritpo je gremlin koji stalno kvari postena i pametna ulaganja banaka
ne, nisu davali novce građevincima nego su fiktivno nabrijali založnu vrijednost nekretnina kao kolateral za veći iznos hipotekarnog kredita i onda su sa tako nabrijanim založnim pravima iako su znali da su ne naplativa trgovali dok nije došlo do "tko zadnji-magarac" ...ako kompariramo sa kripto, dođe na skoro isto...prenapuhani baloni i jedno i drugo...i da, ova kriza us banaka sada je kripto kriza, odnosno prouzročena sa urušavanjem kripto industrije koja je u vrlo kratkom vremenu generirala enormnu količinu likvidnosti s kojom banke u izrazito expanzivnim monetarnim uvjetima nisu znali što bi pa su ulazile u obveznice i manjim djelom u rizične plasmane na kojima su sada u restriktivnim monetarnim uvjetima ostvarile velike gubitke koji su ih uz negativnu percepciju deponenata(kripto trgovci i startupi), odnosno panični odljev istih, koštali bankrota
-
trebaju pustiti da propadnu oni koji trebaju propasti
jer ovo samo nagradjuje neodgovorno ponasanje, drugi put ce biti jos vece sranje, pa jos vece, pa jos vece
netko mora reci dosta
kao da ti dijete radi gluposti a ti samo slijezes ramenima, kad tad treba stat na loptu
rekao sam prije, ali ja iskreno mislim da rade sve da biden izdrzi mandat
kada, tj ako izgubi 2024, mislim da ce sve puknut
evo ovaj FRC, znaci pala dole, pa se pocela dizati, onda se dogovorili da ce je spasit, i sada u after hoursu ponovno 20% dole
nek mi netko objasni
Po mojem mišljenju :oni koji trebaju propast nisu trebali ni postojat! Jer ovo mi sada liči kao da ih se namjerno tjera u propast!
I mogao bi se malo promjeni zakon, npr:kada firma, banka, D. D., ili nešto drugo propadne onda drugi dan trebaju direktori, članovi nadzornog odbora i revizori ljepo fino otići u zatvor i neka budu u zatvoru do završetka istrage i onda neka državne institucije neka slobodno oduže istragu😁. Pa nemože se svaki put krivnja prebaciti na štediše, dioničare, radnike i porezne obveznike (a porezni obveznici su uglavnom štediše, radnici i dioničari),, možda je malo prebrutalno ali drukčije neide😢
zato i recesije postoje, da trulo i loše propadne i napravi mjesta za novo i zdravo a što se novaca i depozita po bankama tiče, novac nije imovina, to je sredstvo kojom stječeš imovinu a svako čuvanje novca u banci je svojevrsan gosopdarski infarkt jer kao u fizici flujda, novac mora teći da bi se stvarala dodana vrijednost koja je jedina prava vrijednost a ako ga zaustaviš ili oduzmeš onda sve staje, zato i centralne banke moraju balansirati ponudu i potražnju novca da sustav bude održiv a u svemu tome su države regulativom, nadzorom i represivni mjerama trebaju napraviti da recesijskih poremećaja bude što manje...a to očito rade jako loše jer su ignorirali neproduktivnu ponzijevu kladionici kripto tržišta...stoga kolege, dokle god se stvara dodana vrijednost dobro je a u problemu smo kada se dodana vrijednost stvara manje ili nikakako i zato je dobro da su predmetne banke propale jer sve od reda su davale podršku kripto startup i sl. kockarnicama koji fiktivno od ničega rade nešto što je neprirodno i to treba propasti i kao što vidimo i propada...predmetne banke će se sanirati i protok novca se nastaviti ali ovo kripto hoštaplerstvo neće, odnosno svesti će se na najmanju moguću mjeru kojom neće utjecati na real. odnosno fundamentalno mjerljivo gospodarstvo
-
Iznos od nekadašnjih 40.000 kn, danas 5k i kusur eura je uvjet za određivanje ovrhe radi naplate tražbine vjerovnika prisilnom prodajom nekretnine. Taj iznos nema veze niti s ovakvom parnicom niti s ovrhom presude radi isključenja iz suvlasničke zajednice. Npr. odluka o razvrgnuću suvlasničke zajednice (što je pak treća stvar) se isto može ovršiti / provoditi prodajom na javnoj dražbi na sličan način, nije svaka ovrha vezana uz novčanu tražbinu...
sve je meni jasno.
nego, postoji li u sudskoj praksi primjer da čovjeka rješiš zbog cca 2 računa pričuve ili godinu dana ili koliko već?
jedno je zakon, a drugo šta sudac misli da je primjereno 🤷
Stan prodan na dražbi zbog neplaćanja pričuve | Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada
SUD JOJ PRODAO STAN ZBOG DUGA OD 1400 KN ZA PRIČUVU 'Vratim se iz Njemačke i vidim kako uklanjaju moje prezime s vrata i kažu: Ovaj stan je sada naš!'Prvo što Danica Pavlić napravi nakon povratka iz Njemačke, gdje živi i radi, je to da ode do svoga stana u “Muslimanki” u Ulici Frana Galovića, ne bi li se…www.jutarnji.hr -
da al i dalje ostaje drugaciji podatak od 150kn ili 300kn minimum.
oba dva misljenja daje porezna. koji je tocan podatak? naravno da ni na jednom dokumentu od porezne nema datum tako da po potrebi mozemo uzet jedno ili drugo misljenje
Članak 57. (NN 106/18, 151/22)
(1) Kod dohotka od imovine na temelju najma ili zakupa pokretnina i nekretnina priznaju se izdaci u visini 30% od ostvarene najamnine ili zakupnine.
(2) Iznimno od članka 56. ovoga Zakona i stavka 1. ovoga članka, poreznom obvezniku koji ostvaruje dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova porez na dohodak po osnovi obavljanja te djelatnosti utvrđuje se u paušalnom iznosu pod uvjetima i na način propisan člancima 61. i 82. ovoga Zakona.
(3) Za slučaj iz stavka 2. ovoga članka, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave obvezno je donijeti odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koje ne mogu biti manje od 19,91 euro niti veće od 199,08 eura.
Iz važećeg Zakona o porezu na dohodak
paušalni porez na dohodak od iznajmljivanja turistima i porez na dohodak od imovine na temelju najma ili zakupa su dva različita poreza, prvi se paušalno određuje po posteljama a drugi poreznim rješenjem na temelju ugovora o zakupu koji se obračinava 12% + prirez na osnovicu koja se pak računa mj. vrijednost zakupa minus 30% amortizacije
u svakom slučaju, nakon 300k kn prihoda nastaje obveza ulaska u sustav pdv-a i gubi se pravo paušalnog plaćanja poreza na dohodak po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu te također nakon što prihod od iznajmljivanja stana ili pp. premaši 300k kuna, od prvoga dana sljedećeg mjeseca obvezan je porez na dohodak utvrđivati na temelju stvarnih prihoda i rashoda
-
Znaci kad Vam umru roditelji i ostave nesto u nasljedstvo, onda to treba prodat za badava jer je eto druga ili treca nekretnina , jos ak zenini imaju nesto , evo veselja. Badava su ljudi radili . Treba dat onima koji su lokali i slicno .
Takodjer jedan stan u Zg, vrijedi predpostavljam kao tri u Pakracu, Krapini, Lickom osiku i ostalim slicnim selima, al evo stanovnik zg nije bogat al ovi kulaci iz Lickog osika sa 2-3 nekretnine jesu
ma sve su to gluposti kolega moj, tko ih što pita i koga briga za njihova razrađivana nečeg imagiarnog, fiktivnog...mi porez na nekretnine imamo u posrednom obliku kroz kom. naknade, pdv na repromaterijal kod gradnje i održavanja, kod kupnje, kod ishođenja dozvola i sl i gotovo, to je to, nema više, glupo je zamarat mozak s tim navlakušama i trolanjima, zato ja niti ne komentiram nego gledam da skupim para za ljepilo, teranil, boju i sav dr. građ materijal i da imam za platiti majstora za ono što sam ne mogu a ove youtube i facebook klince koji bi puno htjeli ali da ne dignu dupe sa fotelje i kreveta, tko njih šiša, ma tko ih što pita a još manje doživljava osim na žalost tu na poslovnom forumu...umjesto da pecaju navlakušu po webu ako koji hoće zaraditi dnevnicu 500kn, nek se javi na pp, da vidiš kako će promjeniti mišljene kad počnu pucat zanoktice od fugenfilera a to je ono najmanje
-
Rekao je da imamo regresivan poreznim sustav koji dobro puni proračun, ali je nefer prema siromšnijima. Kaže da je ideja o porezu na nekretnine bila je i kod bivšeg ministra Zdravka Marića i trenutnog Marka Primorca, ali da je ministre prestrašila jedna hejterska grupa s Facebooka.
“Izbila je hejterska hajka protiv promjene poreznog sustava na mrežama. I meni je neobično da se ozbiljni ljudi splaše hejterske hajke na internetu. Ne mogu to razumjeti”, rekao je Ivanković.
Po tadašnjoj situaciji netko tko je imao 20 ležaja, plaćao je godišnje poreza, koliko je platio netko tko je imao 8000 kuna plaću u mjesec dana”, rekao je Ivanković dakle onaj tko je prijavio 20 ležaja platio je 12 puta manje poreza od recimo neke trgovkinje.
hmm
"neke trgovkinje"- gdje to neka trgovkinja ima 8000 kuna place?
20 lezaja * najmanje 300kuna(a moze biti i 1500kuna) = 6000kn. kako je "neka trgovkinja" platitla 6000kn poreza ak joj je placa 8000kn?
rano mi je pa mi ne ide nesto matematika pa ako netko moze malo pojasniti
zanemaricu dalje problem da "neka trgovkinja" radi u prostoru kojeg je kupio ili unajmio poslodavac(iznajmljivac)- da rezije u tom prostoru takodjer placa poslodavac (iznjamljivac) i da poslodavac odnosno iznajmljivac snosi sve rizike poslovanja a da ona dodje na posao i odradi svoj dio karike u lancu i ne zamara se dal ce itko ili nitko doc i nesto kupit u toj trgovini(iznajmit krevet) pa da njoj moze dat njenu placu 8000kn(i navodni porez drzavi od 6000kn) za odradjeni posao.
i ne spadam u hejtersku grupu nego u ozbiljnu grupu matematicara kojoj ova njegova racunica ne štima
PS . i ja sam za to da se izjednace porezi- al ne tako da iznajmljivac plati 12* veci porez nego da se "nekoj trgovkinji" smanji porez al ne na tih 6000 kn od 8000kn koje tkz "strucnjak zaziva.
ovaj Ivanković je ili kreten ili plaćeni druker ili je toliko nekompetentan da se pitam kako je uopće završio srednju školu
naime, osobni odbitak iznosi 4k kn, prvo dijete 1750kn, drugo 2500kn, uzdržavani član 1750kn mjesečno i ima tih osobnih odbitaka i neoporezivih stavki još podosta tako da predmetna "trgovkinja" od 8k kn vjerojatno brutto prihoda plaća apsolutno 0 poreza na dohodak ili pak nešto stvarno sitno!... a i zvoni mi nešto da su obveznici do 30 god oslobođeni ili u potpunosti ili u dijelu poreza na dohodak
doprinose ne treba petljati sa porezima jer oni to nisu!
-
ja čekao atpl ali ništa