1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 12:26 AM
    Quote from accountant
    Quote from st-brajo

i sad se postavlja logično pitanje, di je nestao cash? :/

ili se jednostavno radilo o redukcijama margina.

toliko o tome da market pokreće samo cash (čak ni na ZSE to nije slučaj, a većina ulagača tamo se tako ponaša) 🤷

Ovdje se jednostavno ne mogu složiti s tobom... Sjetimo se 2006.-2008. i Tehnike Ingre Vijadukta IGH itd. itd. po suludim cijenama i valuacijama. Pa za HT su kod mene u firmi davali kredite a tko nije htio upisati puni paket, gazda je podmetnuo leđa. Svi smo na kavama pričali koliko je Ingra. Letili su purani. I onda je netko ugasio svjetlo i tulumu je bio kraj.

Ameri su upucali nekolko 1T dolara od kovida naovamo, stimulusima se kupovalo, dizali margini. Napucavali se AMC, Gamestop i Tilray. Tesla je bila na PE preko 1.000, a Buffett sjedio na milijardama koje nije znao kud ubaciti, sve je bilo skupo. Housing market pogledaj median cijene gdje su opet otišle, pa tko to kupuje i napucava ako ne keš?

No sad se priča mijenja, fondovi skupljaju keš, ETFovi bilježe rekordna povlačenja udjela a FED će to sve skupljati, sav višak. I pola od $90B mjesečno je još uvijek $500-$550 mlrd na godinu.

A u pravu si: svo ovo vrijeme ne da nisu stezali nego su još ubacivali na tržište iz FEDa!

Pa pogledaj tech dionice, bez zarade, negativan NT od operacija, a keš na računima raste? Sve na posuđenim parama. I naravno da onda valuacije nemaju veze jer silna gotovina lovi equity i ne pita pošto. Stalno razrjeđivanje novim dionicama a Palantir raste li ga raste. No i tome je došao kraj, pomalo... bit će kraj i ovoj fešti, nekom će ostati račun za plaćanje u rukama

Display More

sve si dobro naveo, osim šta tu nema cash-a, već kredita, koje je netko bio voljan davati ili još uvijek daje, a to polako prestaje kako se, ipak, i realnu ekonomiju još uvijek nešto pita :S

• st-brajo
    • May 5, 2022 at 12:19 AM
    Quote from StatusQuo

Pa da tako unaprijed odlucuju o iducoj stopi za hike onda se ne bi market toliko svaki put nervira na ove meeting-e da sve znaju na meetingu prije lol

a što je to uopće suštinski za išta bitno?

ovo gore pozicioniranje nema ama baš nikakve veze s FED-om.

e, ono di je FED bitan su kamate na kratkom kraju čiji rast bankama (koje su btw., članice FED-a, a ne ovi špekulantski kreteni sa svojim krivim pozicioniranjem) odgovara da ne moraju davati kredite u ovu drljavu ekonomiju, i to, u biti, suzbija demand, jer FED jedino na to i može utjecat.

koliko će to oćešati USA ekonomiju, vjerojatno hoće malo, ali ni približno koliko će drljava ekonomija oćešati emerging markets ili Evropu, di su ovi overly bullish, a na to FED nema ama baš nikakav utjecaj.

e sad, tu dolazimo do pitanja svih pitanja, što banke, na koje FED zaista i utječe, rade sa kratkoročnim kolateralom?

koliko je meni poznato, pozajmljuju ga (hedge) fondovima koji temeljem toga trejdaju s polugom koja ide i do x20.

i onda njihovi analitičari ili modeli kažu da su ludilo trejdovi ovi u kojima su dečki, u biti, na krivoj strani, jer očito rade trejdove koji nemaju veze sa realnom ekonomijom nego su bazirani na "nečemu" (a u to "nešto" na ZSE ćire i neke kolege s foruma koji "u dlaku" znaju točno kad koju dionicu treba kupiti i do koje cijene će rasti, do "u dlaku" točno, pa se svima vole pohvaliti kako su zaradili i kako su jako pametni).

i sad se postavlja pitanje, do kad ta igranka traje?

najčešće do trenutka kad se dečki malo previše zaigraju, popuše neke novce i onda ih banka potapše po ramenu i kaže, aj ti meni lijepo vrati nazad moj kolateral.

zadnji takav primjer je bio ožujak 2020. i rasprodaja "zbog Covida", pa su npr. tako i dečki na Bečkoj burzi isto prodavali (valjda isto zbog potresa u ZG :S).

poanta priče, FED miting je bitan da ovi špekulatni mogu oko nečega drkeljat, a u konačnici je nebitan, kao i sami FED, barem na razini koliko oni to duboko prate.

mada bi im bilo bolje da to pažljivije prate i ne rade trejdove koji su suprotni zdravoj pameti ili da barem odigraju trejd koji ima smisla kad vide što FED, u dogovoru s bankama, planira, a ne da idu kontra, šta trenutno upravo i rade.

u protivnom, opet ćemo imat rasprodaju "zbog Covida, potresa, Rusije, Kine, navedi neki razlog po svom izboru" 🤷

• st-brajo
    • May 4, 2022 at 10:50 PM

gledam malo CNBC i slušam pozicioniranja:

1. znači, ekipa je long emerging markets, di svako malo MMF pokuca na vrata, jer ne mogu servisirati dugove

2. ekipa je long Europu, koja je u recesiji, ali joj to još nitko nije javio

3. ekipa je short USA obveznice, di foreign buyers svaku aukciju sve više kupuju

4. ekipa je long naftu koju Indija i Kina trenutno od Rusa kupuju u pola od ove cijene

5. ta ista ekipa je u strahu od FED-a prodala USA dionice i spustila market 10% iako je likvidnosti još uvijek u izobilju

6. ta ista ekipa pred svaki FED miting čini cirkus na način da rasprodaje dionice koje onda panično kupuju dok Powell priča, iako su informacije i prije i poslije već dobrano poznate, jer ovaj FED, kao nijedan drugi do sada, ti već sve mjesecima unaprijed najavi.

zaključak: ovim marketom drmaju totalni kreteni

• st-brajo
    • May 4, 2022 at 9:50 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from st-brajo

pitali su ga na presici, uopće nije htio ništa ići u predviđanje, a ima do idućeg mitinga ihihi

Pa normalno da nece ici govoriti, economic projections se radi na bazi glasovanja clanova, on moze nesto reci u svoje ime ali ne moze reci u ime drugih pa je onda bolje ostati suzdrzan ako nema zakljucak o stavu ostalih jer on ipak ne predstavlja samo svoje misljenje

al nisu čak odlučili ni o idućoj stopi za hike, već su i to ostavili otvoreno, pa možda i na niže, ovisno o okolnostima.

jedino šta je reka je da prate core PCE, a da CPI možda bude išao i na više, i dao je neki komentar u stilu: možda narod bude žugao zbog više cijene spize i benzine, al not my problem, jer izračun koji mi pratimo to ne zanima :S

• st-brajo
    • May 4, 2022 at 9:34 PM
    Quote from accountant

Ma bez obzira na sve, ameri su zakon. Preko sve sile analitičara, bivših članova FEDa, bivših ministara financija su u biti pripremili teren u medijima za 50 bodova hike. Tech se pomalo ispuhao. Šta je bilo na preko PE 50 pomalo se svelo na razumnu mjeru oko 20-25. Growth dione koje ne mogu pratiti rast prihoda >30% su srušili u danu preko 30% i tako su preko noći postale dione s value brojkama valuacije. Sve bez pompe i pretjeranog straha. Tržište rada im je jako, svakog nezaposlenog ganjaju dva poslodavca. Tamo doslovno ima posla za svakoga.

A inflacija će pojesti manje njihovog dohotka nego u EU. Njemački proizvođački indeks cijena >30 a Španjolski i preko >40 što se tek treba ugraditi u potrošačke cijene. Brrrrrr

ma ove rate su nebitne, jer se još uvijek ne smanjuje likvidnost, a to je "gorivo" za market.

i sad opet odgađa redukciju likvidnosti, tj. smanjuje je upola od planiranoga do jeseni.

a market je već preko 10% dolje od vrha, kad se ovo već manje više sve znalo, a nije se još ni počelo (počinje se od 01.06), a nisu obveznice narasle u cijeni, jer su se prodavale ili shortale.

i sad se postavlja logično pitanje, di je nestao cash? :/

ili se jednostavno radilo o redukcijama margina.

toliko o tome da market pokreće samo cash (čak ni na ZSE to nije slučaj, a većina ulagača tamo se tako ponaša) 🤷

Quote from StatusQuo

Pa economic projections tek trebaju biti na sljedecem meetingu ne danas

pitali su ga na presici, uopće nije htio ništa ići u predviđanje, a ima do idućeg mitinga ihihi

• st-brajo
    • May 4, 2022 at 9:23 PM
    Quote from LodeRunner

Za one koji su voljeli Seinfelda.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

odakle kradeš ove karikature?

inače, ovo se radi za Hedgeye, Dariusovu bivšu firmu :S

• st-brajo
    • May 4, 2022 at 8:29 PM
    Quote from StatusQuo

0,5% znaci mozemo nastavit valjda :D....treba vidit sta je s bondovima jos

reducira redukciju bilance do jeseni sa 95 na 47,5 miljardi $.

ovo je signal trejderima da počnu lagano kupovati obveznice.

final warning, reklo bi se.

tko se do idućeg mitinga ne rebalansira, mogao bi gadno na*ebati.

i nije dao forward guidance, jer su nesigurna vremena.

ovo zove na čistu rotaciju u obveznice, al naravno da će market učiniti suprotno.

i onda će, u jednom trenutku, nešto izmaknuti dno i onda će svi pohrliti u obveznice koje nemaju i s*ebati sve.

a onda će i Buffett počet kupovati.

ni prvi ni zadnji put 🤷

• st-brajo
    • May 4, 2022 at 2:25 PM
    Quote from BSOD

Ja bi sebi, prvenstveno sebi, a i svima ostalima danas preporučio visoku razinu opreza!

:)

:D

May the Fourth be with you :S

• st-brajo
    • May 1, 2022 at 10:34 PM
    Quote from LodeRunner

Ova dvojica zbilja podsjecaju na neke djecje serije iz davnih dana ali decki i dalje znaju jako dobro sto govore.

“Wall Street makes money, one way or another, catching the crumbs that fall off the table of capitalism. They don’t make money unless people do things, and they get a piece of them. They make a lot more money when people are gambling than when they are investing.” - Warren Buffett

“We have people who know nothing about stocks being advised by stock brokers who know even less.” - Charlie Munger

https://www.cnbc.com/video/2022/04/…en-buffett.html

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• st-brajo
    • May 1, 2022 at 12:21 PM

accountant

zahvaljujem!

bolje mi je, mada me glava još uvijek ubija.

nisam dobro spavao ovih dana, al nadam se da sam spreman za ponediljak 📈📉💰

btw., jednostavno, moraš voljeti ovaj Deutsche bank :D

Deutsche Bank Offices Raided By Police On Money Laundering Concerns | ZeroHedge

• st-brajo
    • April 29, 2022 at 10:23 PM
    Quote from LodeRunner

Dotaknuli smo SPY 410$ kao i UVXY 18$. Racunam da ovaj momentum nece stati jos u ponedjeljak mozda i utorak ali nakon FED srijede trebalo bi nestati dio nesigurnosti tako da i ja cekam odbijanac. Sortao VIX i pomalo usao u pokoji long.

Odnos Put/Call opcija najveci nakon ozujka 2020. Trenutno smo u momentu maksimalne panike.

ja sam mislio da je Charlie iz Nomure ozbiljan čovik, a sad mi je pao u rang Kramera i Kolanovića.

jedino da se ova dva potonja jave i kažu da je se otišlo u krasni ku*ac i da sve triba prodat.

e, onda bi mi dalo mislit :S

Quote from LodeRunner

Jadan st-brajo, vidi mu se na licu da tesko prezivljava ove dane.

satrala me fibra jučer, vidi se iz priloženog :S

• st-brajo
    • April 29, 2022 at 10:07 PM
    Quote from accountant
    Quote from LodeRunner

Danasnji dan sa druge strane bare.

otišao ti je i TSLA u minus

'ostali samo dugmići, dobar pos'o napravio Pantelija...' :(

zadnja svjećica sve govori: NAS100

ja otšortao svoje, pozatvarao pozicije prije drugog tjedna

u utorak je 'so FED day'

da ne bi bilo odbijanca

šortao sam SPOT, SNAP i na kraju dana poslastica: ROKU

dobro je roknuo :)

Display More

da se i ja pohvalim.

otvorio prekjučer IBRK, prvi dan sve moguće greške napravio i završio s 18$ plusa.

jučer cijeli dan proveo u groznici (38.7)

danas mi bilo bolje pa sam malo vozio NVDA i FB.

lagani trejdovi, bez puno rizika, čisto na setup i čekanje prilike i za jedan dan piknuo plaću tete u Konzumu.

nije puno, al čovika veseli :S

• st-brajo
    • April 29, 2022 at 8:45 AM
    Quote from lebowski

Brodari su na suludo VELIKOM P/E?

Na koji segment brodarstva misliš, može li neki primjer?

nisu brodari, nego druge dionice u small caps indeksu.

a kad krene likvidacija, sve se likvidira, pa i brodari, koji su trenutno jeftine dionice, jbg. 🤷

• st-brajo
    • April 29, 2022 at 8:32 AM

definitivno jako čudan market.

da mi je netko rekao da ću moći kupovati Facebook po P/E 13 ili Google po P/E 20, rekao bi mu da je lud.

al da bi indeksi mogli još dolje, mogli bi, jer je još hrpa firmi u indeksima precijenjena.

ista stvar kači i brodare, jer su u small caps indeksu di je većina firmi na suludo velikim P/E, a većina marketa u USA se kreće po pasivnim ulagačima koji kupuju indekse, a nisu stock pickeri.

p.s. argument za bull case je taj što su Japanci odlučili braniti 0.25% na 10y yield, što daje plafon za yieldove i u USA.

stoga je očito da će najvjerojatnije rast dollara nešto polomiti na marketu i da će doći likvidacijskog eventa, a kad će se to manifestirati i što će biti okidač, ostaje za vidjeti.

slažem se s kolegom accountant, ne spavati u papiru.

s druge strane, ništa još ne pokazuje ni da je vrijeme za ići full short.

čini se da je još uvijek jedina ispravna intraday long/short strategija, s čime god da trgujete 🤷

• st-brajo
    • April 27, 2022 at 10:03 AM
    Quote from LodeRunner

Cra$h is king!

jučer su japanci rebalansirali, bježali iz USA dionica u USA obveznice (japanski 10y yield je bio baš nisko, invertan prema 9y, to je Kuroda držao market dok se ovi izvrte prije praznika).

Charlie iz Nomure nam ga je ovaj put uvalio dublje od Kolanovića :S

• st-brajo
    • April 26, 2022 at 9:14 PM
    Quote from mitkko

Ako sam dobro shvatio, Musk je zalozio svoje dionice Tesle da bi sa marginom kupio dionice Twittera?!? Vec pisu kako ce vjerojatno doci do organiziranog shortanja Tesle kako bi Musku okinuo margin call.

Kako god, bit ce zanimljivo pratiti.

pa Gejc ima ogromnu šort poziciju na Tesli.

sad ćemo vidit ko će kome zabiti booster dozu :S

• st-brajo
    • April 26, 2022 at 6:45 PM
    Quote from BudFox

Pa šta je ovo danas, vani se crveni sve osim VIX-a, a i on bi najrađe od srama!?

Ameri imaju sličan problem kao mi, cijene nekretnina rastu, a prodaja im pada. Kod nas

bi već bila nekretninska kriza da država ne subvencionira kupnju privatnih stanova

javnim novcem, perpetuum mobile, zar ne!? Kako se samo Ameri nisu toga sjetili.

Ako Tesla padne na 800$ kupujem, pa neće samo Elon zarađivati na

prodavanju magle, ovaj električnih auta :).

Netflix pao sa 700 na 200$, Facebook sa 380 na 180$, a pazi ovo, Alibaba sa 230$ na 85$.

Bar nije palo na nulu kao neke Ruske dionice.

Eur pada, a dolar raste, još koji dan i bit će omjer 1:1

Display More

Gugl i Fejsbuk upravo postale value stocks :D

ako nakon izvješća večeras ovo ne bude najluđi shortsqueeze u povijesti, onda je stvarno sve otišlo u vražju mater

• st-brajo
    • April 26, 2022 at 10:07 AM
    Quote from StatusQuo

Sta je netocno obveznice su pale jer je yield narastao jer su obrnuto proporcionalne u kretanju, pa jesmo to zakljucili odavno gdje smo game play kako vidimo situaciju imali isti osim da nikako rezultat nismo imali isti jer sam ja govorio da ce obveznice past jer ce yield rast i s time i dolar zato sam kupovao dolar,, dok si ti govorio da ce yield i dalje padat na ove obveznice duzeg roka i kupovao obveznice radi toga i sta se sada desilo yield je narastao, postojece obveznice su pale, a dolar raste jer je potrazanja stranaca za dolarom radi kupnje obveznica, samo ne onih s povratom 0,5% nego ovih sad s yieldom od 2,7% i s tim povratom ?

trebaš pratiti aukcije.

dok je još FED kupovao, netko je stalno nadbidavao dugoročne obveznice na 0,08% kamata, pa ipak, dugoročne obveznice nisu pale do te razine.

sada i dalje imaš snažan demand, al nitko se ne nadbidava jer se FED maknuo s kupnje.

također, trenutno imaš situaciju da sve više zemalja emerging markets zove u pomoć MMF, a to u pravilu znači da im ekonomija "cvjeta", a imaš i rat u Ukrajini.

kako to "tržište" anticipira?

tako šta prodaje američke obveznice da bi kupovalo europske dionice, pa čak i nabijalo cijenu sirovina, jer se bazira na nekim svojim "izračunima" umjesto na zdravom razumu.

inače, probaj pretpostavit kakva je bilanca onoga koji je nudio 0,08% kamate sad kad ga "tržište" kolje.

inače, kao i uvijek u financijskoj ekonomiji, dođe trenutak kad će "tržište", koje je totalno špekulantsko i pohlepno, spi*dit i sebe i tržište.

samo, za razliku od prije, sad imaš FED koji ti sve lijepo na vrijeme najavi, ali ne.

"tržište" neće poslušati FED dok mu bilanca ne na*ebe, a onda će tražiti da mu FED pomogne (tzv. FED put), samo šta sad zbog inflacije nitko točno ne zna di je taj "put", na kojim je to točno razinama, nego se opet špekulira.

i naravno da ću onda radije gledati prema shortu nego prema longu.

btw., šta se tiče obveznica, izišao sam s breakevenom, jer sam vidio da trejd ne funkcionira, jer se tržište počelo ponašati totalno hazarderski i prešao prema shortu na dionicama, jer mogu kombinirati long/short strategiju.

mogu ja biti u pravu, al nema se smisla tvrdoglaviti, jer ćeš izgubit novce, jbg.

trenutno je najbolja strategija ovo šta rade neki kolege, short neke dionice na "zeleni" dan, take the money and run 🤷

• st-brajo
    • April 25, 2022 at 9:04 PM

čim je Musk kupio Twitter, ode Doggycoin 18%+ :S

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • April 25, 2022 at 7:25 PM

ovi bi tili nešto investirat, a neće da plate reket.

pa gospodo, šta mislite di ste došli?

nekad triba izvest na janjetinu ili na kurve i kokain, ovisi tko šta voli, a nekad triba platit ministru.

al ovi je bar dovoljno pametan da je crnu lovu oprao prije, pa sad traži da mu se plati legalno ;)

MALO JE PET Ministar Paladina traži 20 milijuna kuna za tvrtku Kupari Luxury Hotels
    'Singapurski investitori ne mogu vjerovati da moraju pregovarati o cijeni s čovjekom čije ministarstvo odlučuje o cijeloj investiciji'
    dalmatinskiportal.hr
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt