Tko ja ovaj novi gospodin, pun znanstvenih članaka kao Split turista?
baš san i ja bacia oko.
po radovima bi reka upgrade na Marića, al akademci su dosad uvik zakazivali u provedbi.
zato i jesmo tu di jesmo 🤷
Tko ja ovaj novi gospodin, pun znanstvenih članaka kao Split turista?
baš san i ja bacia oko.
po radovima bi reka upgrade na Marića, al akademci su dosad uvik zakazivali u provedbi.
zato i jesmo tu di jesmo 🤷
https://www.index.hr/vijesti/clanak…vo/2376378.aspx
Koji su ovo cirkusi i igre… a barel skoro najjeftiniji u zadnjih mjesec dana trenutno 😂
mi i dalje kupujemo naftu od Rusa (preko Mađara), a cijena derivata se formira na famoznom "mediteranskom" tržištu.
MOL nas šiša nemilice.
triba Sanaderu dignit spomenik usrid Budimpešte.
donia in je više para nego Khuen-Héderváry
SPY magnet za danas.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
mene ova slika asocira na neke lipe stvari, a ne na bol
Display Morehm, neznam ali AI radi kako je postavis.
Ako imas ulazne radne parametre koji su jasno javno definirani i temeljem toga AI trenutno odradi posao za koji ljudima treba XY vremena, pa bolovanje, pogodovanje kumovima, zavlacenje po ladicama koje pase….. nekako mislim da je puno vise dobroga od AI nego loseg
Pitanje je dali ovi koji upravljaju mutnim milionima, milijardama, zele da recimo AI trenutno vidi put kako su dosli do tih milijardi, koliko poreza su uplatili, kada, dali je sve po jasno određenim pravilima …. Ili da se svi izvlace kao sada neka institucije rade svoj posao… a onda za jedan banalan podatak zapne kod rođe koji se pravi mutav i papir stoji u ladici….
Ono umjesto građevinske inspekcije, imas satelitsku snimku i trenutno racunalo radi provjeru lokacije, izdane građevinske dozvole, dali je sve legalno, ako nije odmah te blokira i kompntaktira.. a ne da se godinama zavlaci jer se nemoze doci do odgovorne osobe koja se pravi mutava i kao nedostupna je , pa bolesna a okolo salabajzi..
Ekipa otvori bolovanje i onda okolo po plazi, vikendicama, laganini.. AI te prati preko mobitela dali si doma ili kod doktora, svako toliko provjerava dali si uz mobitel ili si ga ostavio doma nekome. Trenutno rjesavas lazna bolovanja djelatnika
Prijavis se 150 km od posla da pokupis dnevnice i putne kilometre, AI fino trenutno vidi jesi stvarno tamo stalno ili samo za potrebe izvlacenja $$$$$
Ja vidim puno vise dobrih stvari koje AI moze napraviti od losih, pitanje je samo dali zelimo da se rijesi i bude sve po nekim pravilima, inputima koji su zadani ili nam je draze da to bude muljanje hehhee..
slažem se, i načelno nemam ništa protiv, al opet se postavlja pitanje koje su namjere onih koji kontroliraju podatke.
trenutno je to želja za kontrolom bilo korporacija bilo totalitarnih država.
di je granica?
ja uopće nemam problem s tim da AI ukine grabež i curenje novaca.
poanta priče je samo hoće li se tu stati ili će počet uvodit social scoring kao npr. u Kini.
o manipulacijama javnog mišljenja korišteći AI da ni ne pričam.
ljudima se jednostavno treba dopustit da budu buntovni i kreativni, ali ne do te mjere da postanu destruktivni.
btw., svaki režim koji teži apsolutnoj kontroli se u nekom trenutku urušio, jer je jednostavno netko u nekom trenutku odlučio "ištekati kabel" 🤷
Display MoreHm, a svasta je rekao, a u biti nije nista rekao 🙃.
Ocito je da se sve kroz povijest prije ili kasnije urusi, …. Pa do mirovina i mirovinskih fondova koji nisu ni spomenuti.
Poanta je da na svijetu ima svega dovoljno, samo to treba dobro posloziti, ne stvarati hrpe na jednom mjestu, megakorporacije. Kao i prica nema dovoljno hrane, problemi sa otpadom, energijom… a sve se koncentrira u megagradove, umjesto da se sve fino rasiri svijetom i svatko ima dovoljno za normalan zivot.
Nadam se da ima dovoljno pameti i znanja da da to i napravi. Zivimo u tako dobrom vremenu kao nikad do sada u povjesti, sa skupljenim znanjem i brzim ucenjem kao nikad do sada. Samo treba sve to kanalizirati da se sve to iskoristi na najbolji moguci nacin. Ili se mozemo svi međusobno pobiti zbog malo vise novca, kapitala …
Znanja ima sve više, ali pameti sve manje. Evidentno po stanju u kojem svijet jest i kamo ide. Problem 2 je što raste moć AI koja neće imati taj problem i ovisno čime će je "hraniti" mogla bi još dodatno pojačati problem preživljavanja ljudske vrste. Jer sada se evidentno AI sve više koristi da se ostvari prednost na bojnom polju što znači - što prije i uz što manje resursa uništiti neprijatelja ili protivnika na sve načine. Kada to jednom nauči sposobnost da nas sve eliminira raste eksponencijalno.
AI nema problema s moralom, organizacijom i trenutnim usmjeravanjem svih raspoloživih resursa ka zadanom cilju kao ljudi tako da bi na tom planu vrlo lako stvari mogle otići izvan kontrole i onda imamo pravi problem. Nažalost kao i za masu drugih problema i taj sami stvaramo jer očito ne znamo što činimo, a kad to postane jasno biti će vrlo teško to promijeniti.
To podsjeća na onu WB ocjenu uprave firme gdje su važne 3 stvari. Da li su inteligentni, energični i imaju integritet (poštenje) . Ako nema ovog trećeg one prve dvije će vas uništiti (kao na primjeru DLKV). Univerzalan princip koji vrijedi i za ponašanje bilo koje inteligencije pa i umjetne.
Treba li se toga bojati? - ne jer nam to neće pomoći, ako se takvo nešto počne događati. Ali biti svjestan toga može biti korisno.
a Tolle moj, a tko trenutno kontrolira AI nego konglomerati?
mislim, kod njih uopće više nemaš čovjeka u službi za korisnike, već chat bot-ove.
taj tehnofašizam jedino može završiti ako Republikanci "pometu" na izborima i donesu zakon o prisilnom cijepanju istih.
znam da se i neki ljevičaru kunu u AI kao pomoć u raspodjeli bogatstva, al onda imaš fašističku državu koja sve kontrolira (danas Kina, jučer Yuga), a svi znamo kako je to završilo.
daleko od toga da su ljudi savršeni u alokaciji resursa, al zato treba imati čvrsti (ne obilni) regulatorni aparat i ista pravila igra za sve, bez pogodovanja ikome, pa nek slobodno tržište odredi di šta i kako.
problem je šta se u bilo kojem sistemu uvijek nekome pogoduje.
inače, Buffett voli integritet, a najdraže mu je ulagati u firme koje imaju gotovo pa monopolski položaj na tržištu.
problem je šta su godinama bolje u životu prolazili "šupci", a ne ljudi kojima je javni interes na prvom mjestu, koji su prikazivani luzerima, ali, vremena se mijenjaju, pa će tako "u krvi" završiti i ova era.
mislim, pogledaj samo koliko dobroga je u samo 2 mandata napravio Theodore Roosevelt, od očuvanja okoliša, nacionalnih parkova, do razbijanja kartela nafte i željeznica.
tko god od ovih postojećih političara i sličnih apologeta samo nešto drlja o tome, to su sve samo apologeti moćnika koji žele "običnu raju" staviti pod kontrolu.
ili bolje rečeno, izazvat će takvu krizu (evo nam opet pune glavu s virusima) da će ljudi sami pristati da se stave pod kontrolu, a IT-evci koji s njima rade su samo korisne, dobro plaćene, budale (nešto kao svojedobno partijski sekretari).
ono šta me tješi je da, iz svega ovoga, uvijek izađe neko revolucionarno rješenje, koje, u pravilu, izmisli neka grupa "bijelih" hakera 🤷
Varoufakis o inflaciji
I u crveno
Završnica u crvenom.
I to kakvo crvenilo! Mayday!
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
ovo je čisto zlato!
Užas! Valjda ovi naši neće ukrast ideje.
ne bi se okladio da neće pokušat, nažalost 🤷
stanje u Kini je daleko od normalizacije
st-brajo evo ga avatar aka Peter Tuchman na slici ti je zabrinut
. Kažu u JP Morganu da još ima 15% šanse da izbjegnemo recesiju, a 75% šanse da do nje ipak dođe. To je članak od nedjelje dok je još sve bilo crno, sada već rastu.
pa burze su uvik crno ili crveno.
evo, mi danas ne radimo, a vani dostojno slave Dan antifašističke borbe.
jedino je VIX "ekološki osviješten"
kao što sam i očekivao, počelo je prebijanje vanjskih dugova sa robnom razmjenom
ovo je kratkoročno dobro za market, ali je dno dna.
znači, Kinezi nisu ispoštovali trade deal, nisu odgovarali za štetu od virusa i sad ovo
moje mišljenje je da Xi nije idiot, na skupštini Partije je rekao da ovaj ekonomski model više ne funkcionira, a USA i EU mu se i dalje čmare, jer je najbolnije provesti reforme koje idu u korist naroda i malog i srednjeg poduzetništva, a na štetu velikih konglomerata koji sve kontroliraju.
btw., probali su mu isto i njegovi, pa je brzo to potaracao.
čini se da sve vodi ka tome da će im pustit još malo i iscicati iz njih sve šta može, a onda roknuti po Tajvanu i svima reć f*ck off.
Kina je jedina zemlja koja je kroz razno razne modalitete osigurala da je samoodrživa i samo je pitanje vremena kad će "izaći iz ormara" 🤷
ide čmarenje na najjače, samo da se dobiju izbori
evo Marić na CNBC-u.
sad kad ga Ray vidi, odma će počistit ask i dignit Čkobi-a na 3000
Definitivno za fond tolike velicine diverzifikacija i hedjanje je jedini nacin za upravljanje rizikom, sigurno oni ne mogu izac iz pozicija kako pozele zato dobro moraju balansirat portfelj
poanta je da on baš nikad nije spominjao short kao opciju za hedge-iranje.
to mi govori da očito vidi neke cross-asset probleme di mu diverzifikacija ne pomaže, pa se odlučio hedge-irati sa shortom.
u svakom slučaju, zanimljivo
A i onome tko procita članak sigurno će primijetiti da Ray nije naveo radi li se o čistom šortu ili zaštiti postojećih long pozicija odnosno hedgeu.
za nekoga tko nikad u svojim investicijskim savjetima nije spominjao short nego hedge-iranje kroz diverzifikaciju definitvno, barem meni, neobičan potez 🤷
pričao sam s nekim pametnim ljudima vezano za reformu zdravstva zašto baš sada kada uvodimo Euro.
poanta priče je da mi trenutno zdravstvo vodimo izvanbilančno i ono nam trenutno ne utječe na visinu državnog duga.
međutim, kako Euro zahtijeva full financijsku transparentnost, to više ne možemo odgađati i moramo sve državne obveze svesti pod platnu bilancu.
nešto slično je izvodila i Grčka, da zadovolji uvjete primanja u Eurozonu, pa im je dug kasnije eskalirao.
vjerojatno zato vlada i ne želi agresivnije intervenirati u namete da ljudima olakša inflatorne pritiske, jer sad mora "dignit kesu" na svima nama kako bi još ostalo cash-a za izvanredna plaćanja i kontrolu duga jednom kad i HZZO uđe na platnu bilancu.
baš je zaeban taj Euro za političare (zato neki i ne žele da ga uvedemo), jer će jedino još nešto moći smuljati na nekim sitnijim nabavama i uhljebljivanju, dok će sve veće transakcije nadgledati Veliki Brat iz Brisla.
stoga predlažem minutu šutnje za sve poduzetnike koje imaju 0 prihoda i 0 zaposlenih, a dobiju milijunske poslove od države u širem i užem smislu
Ray Dalio shorta europske dionice.
treba mu netko poslat e-mail ili tweet da se prebaci long na ovaj naš nebrušeni dijamant
Da bas pretjeruje, eto japan ne radi jos nista i dalje ljepo je dolar oslabio, ovo je nista drugo nego sell on the news, zna se tko koliko vodi trenutno
danas presica Kurode, nastavlja se u istom tempu, što znači da JPY nastavlja tankirat.
nadam se da si još uvik u long USD short JPY trejdu.
prevedeno, Kuroda još uvik drži QE, a ECB je rekao da neće kratiti balance sheet kao FED već da će kupovati nove junk obveznice europskih zemalja u tempu kako se ove već prije kupljene obveznice miču sa bilance.
znači, imamo agresivni FED, popustljivi BoJ i PBOC i neutralni ECB.
u valutnom smislu, dollar ide 👍, a Euro, Yen i Yuan 👎
btw., čitam nešto da je Kramer bullish na banke
evo zašto pada dolar (prema P. Schiffu):
QuoteFX traders finally realized that the #Fed isn't the only central bank raising interest rates. Since a strong currency is an important part of winning an #inflation fight, central banks will now be looking to strengthen, not weaken their currencies. That's bad news for the dollar.
pratio sam ga dosta u početku, al on uvik vrti isto.
rast dolara = slaba svjetska ekonomija
pad dollara = jaka svjetska ekonomija
ove blage fluktuacije ćemo zanemarit, jer kad dxy naraste sa 90 na preko 100, onda je Schiff govorio da treba kupovat zlato, a kad padne sa 105 na 103 onda napiše članak da dxy ide u nulu.
u svakom slučaju, tko njega sluša, krepao bi od nelikvidnosti.
takvi kao on (zlato), Kiyosaki (nekretnine) i Raoul Pal (crypto) služe da otvore oči prosječnom ulagaču koji ništa ne razumi da ne trpa sve u obveznice i dionice.
a gledajući strane forume, ipak mislim da je ovdi veća koncentracija "mozga", jer je manje ulagača, pa smo svi više manje sa boljim predznanjem 🤷