1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • September 7, 2022 at 5:57 PM
    Quote from Manu

Jasno da ne. Dionice su oporezovane i kroz dividendu i posredno kroz porez na dobit. Osim toga za razliku od druge imovine nekretnine traže infrastrukturu koju netko treba financirati.

Nije pravedno da zaposleni podstanar financira kupovinu kanadera za zaštitu imovine vlasnika desetak apartmana koji ima tax free zaradu na njima.

Ovo da je 90% građana vlasnik nekretnine i nije baš podatak za pohvalit se jer je to osobina siromašnijih europskih zemalja. Kosovo je npr. jači. Oni imaju 95% stanovnika s nekretninom.

teško da 90% građana pojedinačno ima u vlasništvu nekretninu, mislim da se ipak radi o 90% obitelji, a kod nekih obitelji i 3 generacije žive pod istim krovom.

koji god vi porez uveli, to neće učiniti nekretnine na nekim lokacijama jeftinijim (tipa Zagreb, Dubrovnik, obala općenito), a pogotovo neće učiniti nekretnine u npr. Slavoniji atraktivnijima.

a baš će se ovi potonji prvi pobuniti protiv ikakvog poreza na nekretnine, jer jedva imaju za djeci platit npr. obrok u školi.

uostalom, puno je gora i neadekvatnija infrastruktura na periferiji nego u centru grada, a opet bi periferija plaćala manji porez na nekretnine, jer njihove nekretnine manje i vrijede (npr. baš zbog infrastrukture koja je u kaosu).

neće tu pomoć nikakav porez na nekretnine već EU fondovi za ruralni razvoj i agilni načelnici općina koji znaju poreznim olakšicama privući poduzetnike u taj kraj, a onda će ti poduzetnici otvoriti radna mjesta pa će neki skužiti da im je život tamo puno bolji nego onaj u gradu.

uostalom, jesi upratio malo cijene najma u ZG?

još uvijek gore možeš kupiti stan za 10-15 godina najamnine dok je to u ST nemoguća misija, jer su cijene najma manje, a nekretnina veće nego u ZG, a to je zato šta su u ST plaće dosta manje.

šta se ovi novinari više žale, netko s juga će stavit brojke na papir, pa će vam nekretnine u ZG još više skočiti :S

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• st-brajo
    • September 6, 2022 at 3:49 PM

šta kaže Marko Kolanović?

buy the dip na EuroStoxx ili? :/

Najmoćnija svjetska banka napušta Njemačku - strahuju da će ove zime ostati bez struje. Evo gdje planiraju prebaciti svoje poslovanje
    Američka multinacionalna investicijska banka JPMorgan Chase aktivnosti koje se odvijaju u njezinim uredima u Njemačkoj planira prebaciti u London u Engleskoj…
    slobodnadalmacija.hr
  • Porezi i porezni sustav u RH - općenito

• st-brajo
    • August 30, 2022 at 12:06 PM
    Quote from accountant

tu sam te čekao :thumbup:

treba oživiti promete, obrtaj tih stanova

iako nema službenih evidencija, stanova na tržištu koji zjape prazni je dosta, i to novih da ne mislite da su to samo oni koji su ruševni pa zbog nerješenih odnosa nisu u funkciji

kako znam? evo članak, zadnji popis stanovništva

pa ako poreza na stanove kao imovinu nema, što te priječi da stan stoji prazan? cijene rastu iz dana u dan i mjeseca u mjesec pa ne gubiš

no kad te klepi porez po glavi da vidiš kako će se brzo stanovi naći ili u novom vlasništvu ili kod najmoprimca

i samo tako funkcija poreza na nekretnine postaje poticajna za tržište, ponuda je odjednom veća od potražnje i cijene padaju

znači nije svaki porez nužno zlo

Display More

pa u tome i je poanta, ali to bi bio ciljani porez na nekretnine koji bi poticajno djelovao i na investicije i na tržište nekretnina.

u tom smislu nije mi luda ni ideja poreza na štednju iznad 100.000 € po OIB-u u banci, tj. iznad garancije štednih uloga.

al i u jednom i u drugom slučaju, to bi trebale biti stope koje bi te natjerale da mrdneš guzicu, recimo, 5% za početak, dok se ova pasivna ležarina od imovine ne pokrene.

i za takve stvari apsolutno jesam, ali da onda ukidamo sve beskorisne namete, za početak, tj. one koji ne djeluju poticajno na ekonomiju 🤷

• st-brajo
    • August 30, 2022 at 10:19 AM

emil

pa i dividenda je čisto rentijerstvo (pasiva) dok je porez na kupnju/prodaju dionica porez na rad (aktiva).

i tu te država potiče da budeš pasivan umjesto da aktivno trguješ i dižeš likvidnost tržišta.

a ista je stvar i s nekretninama.

trenutno plaćaš porez na promet nekretnina, umjesto da plaćaš porez na nekretnine koje nisu u funkciji, a šta je više nekretnina u funkciji onda se zadovoljava i potražnja, a kad je ponuda veća od potražnje, onda i cijene padaju.

ja bi prvi da se uvede porez na nekretnine koje nisu u funkciji, jer bi onda poljoprivredno zemljište trebalo biti obrađeno, kuća/zgrada renovirana i korištena, neizgrađeno zemljište izgrađeno, itd. 🤷

• st-brajo
    • August 30, 2022 at 9:41 AM
    Quote from accountant

D_artagnan

Vidi: link

Brine li ikoga od ovih iz priče neki drugi porez? Ne! Ali da uvedu porez na nekretnine nema tih članova obitelji toliko, da prepišu kuću, stan... Kužiš, nema slučajnosti u RH

ajmo pojednostavnit.

imaš 100 službenika u poreznoj, od kojih 10 u kontroli.

recimo da svi želimo da se ne zapošljavaju novi uhljebi.

i onda je tvoj recept uvođenje novog poreza, što će značiti da će faliti ljudi koji će morati raditi na novom poreznom razrezu?

pa, jbt., ako si ikad imao ikakvih iskustava s poreznom valjda ti je jasno da bi na razrezima trebalo raditi 10 službenika, a u kontroli 90.

a to bi značilo da bi porezni sustav trebalo pojednostavnit, a ne ga dodatno komplicirat.

uzmi samo primjer poduzetništva i različite porezne osnovice za obrtnika, direktora i slobodno zanimanje i objasni mi logiku koja stoji iza toga, jer je ja ne vidim.

šta je dizajner interijera neugledno zanimanje, pa treba plaćati manju osnovicu od arhitekta koji je, kao, ugledno zanimanje?

ono, porezni sustav iz 19. stoljeća.

i ne kužim tu tvoju fiksaciju na nekretnine?

uostalom, tko kaže da sa još neotkivenom lovom nije sklopljen nekakav ortački ugovor koji nikome nije prijavljen?

ma šta se mene tiče nek uvedu još poreza i zaposle još uhljeba i dignu im plaću 10%.

malo je ovo šta već imamo :S

• st-brajo
    • August 29, 2022 at 8:40 PM
    Quote from accountant

emil

To nećemo znati ako ne uvedemo taj porez jel tako? Drugo, samo kažem da ozbiljna država treba voditi računa o tome i kotistiti porez kao alat. Evo ako vam je svima lakše, onda nek smanje poreze ostale da budu kao paušal po krevetu jedva 10%, nemam ništa protiv, flat stopa, za sve ;)

st-brajo

Po stoti puta: dati jednake šanse svima, ne gledati na taj porez kao na novi porez već u smislu šire porezne reforme, širiš bazu, umanjuješ stope. Po čemu ima smisla porez na kapitalnu dobit, a na nekretnine nema? Naravno da je odgovor jednostavnost prikupljanja i kontrole... Ali tko nam kriv kad nam je porezna uprava nesposobna

otvorio sam novu temu

Tema

Porezi i porezni sustav u RH - općenito

pošto ne vidim da postoji otvorena ovakva tema, predlažem da otvorimo jednu temu isključivo vezano za poreze i porezni sustav u RH.

naime, mislim da se svi slažemo da treba ukinuti porez na kapitalnu dobit (ipak smo forum za ulaganje u vrijednosne papire 🤷), ali česta je dvojba kako uskladiti poreze od rada i kapitala (prvenstveno nekretnine i sve oko toga).

ono šta sam primjetio je da ama baš nitko, od hrpe saborskih zastupnika kojih se u ovih 30 godina dobrano izredalo, nikad nije Ministru…
    st-brajo
    August 29, 2022 at 8:22 PM

pa možemo tamo bacit jednu generalnu diskusiju.

ako netko uspije pribaviti i neku statistiku, i to bi dobro došlo.

p. s. možemo navesti i određene stope koje bi svi bili voljni plaćati, a da ne riskiramo kazne.

recimo, za svaki porez/namet koji nam je poznat, i ako se može napisati za što se točno određeni porez/namet prikuplja i ima li njegovo uvođenje uopće smisla ili samo služi za to da bi neki birokrat imao papira za prebiranje 🤷

• st-brajo
    • August 29, 2022 at 8:22 PM

pošto ne vidim da postoji otvorena ovakva tema, predlažem da otvorimo jednu temu isključivo vezano za poreze i porezni sustav u RH.

naime, mislim da se svi slažemo da treba ukinuti porez na kapitalnu dobit (ipak smo forum za ulaganje u vrijednosne papire 🤷), ali česta je dvojba kako uskladiti poreze od rada i kapitala (prvenstveno nekretnine i sve oko toga).

ono šta sam primjetio je da ama baš nitko, od hrpe saborskih zastupnika kojih se u ovih 30 godina dobrano izredalo, nikad nije Ministru financija postavio zastupničko pitanje vezano za to:

1. koji sve porezi i ostali nameti postoje u RH,

2. koliki su prihodi od svakoga pojedinačno (neovisno o tome je li to državni ili lokalni namet),

3. koliki je trošak naplate svakog od tih nameta pojedinačno i

4. koliki je postotak naplate svakog od tih nameta pojedinačno?

po meni, ovu tematiku je ključno raspraviti prije nego se zauzme stav oko uvođenja bilo kakvog novog poreza (pa i poreza na nekretnine).

a sad pucajte dalje s prijedlozima, ali molim da ih argumentirate ♥️

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • August 29, 2022 at 7:27 PM
    Quote from accountant

st-brajo

Stavljaš u usta odn. navodiš riječi kolege koje on nije ni rekao nit imaju smisla

Čista trampovština, whataboutism

Neuvedeni porez u ovom našem slučaju diže cijene nekretnina je jasno kao dan: svi ukradeni novci u zadnjih x kriminalnih slučajeva su završili u nekretninama ili se radilo izravno o nekretninama: Jakovčić, Lepi Nadan, Sanader, Janaf, INA... Ima toga još

Znači da su nekretnine isplative jel tako? Nitko nije kupovao ukradenim parama dionice ili udjele, baš nekretnine? Zašto? Pa eto dobit ako i ostvariš poslovanjem, platiti ćeš više davanja nego paušal po krevetu. Država je (namjerno) svojom poreznom politikom iskrivila tržišne uvjete u korist rentijerstva, nauštrb rada i ostalih oblika imovine.

Realno, nama bi se nove nekretnine trebale prodavati po max 2.000 eur u Zagrebu, koliko su bile rekordne 2006.-08. kad je para bilo ko dreka a kupovale se dionice HTa kreditima. Danas, kad je poslovna aktivnost kudikamo lošija, nađi mi Zg nekretninu ispod 4.000 eur i odmah useljavam :)

Display More

pa kad konstantno navodiš krivi uzrok za rast cijena nekretnina i porez kao lijek za njihov pad 🤷

ovaj iz moje priče je sve svoje nekretnine stekao legalno, plaća sve namete, a opet su mu nekretnine narasle u vrijednosti i konstantno mu rastu i prihodi iz tih istih nekretnina 🤷

oprosti, al konstantno brkaš kruške i jabuke.

glavni krivci za rast cijena nekretnina su centralne banke i regulativa koja propisuje šta je to prime kolateral, a to su uvijek bile hipoteke i kod nas i u USA (koja ima porez na nekretnine), a ni tamo nekretnine nisu nikad jeftinije.

i naravno, opet brkaš porez na nekretnine (imovinu) i porez na dohodak od nekretnine koji je porezno povlašten, a povlašten je s razlogom, jer ga je teško kontrolirati, tj. država je svjesna da bi bila velika porezna evazija, a kontrolni mehanizam bi skupo koštao, tj., više nego što bi se od poreza uprihodilo.

ti bi htio jedan loš ekonomski model koji se 30 godina bazirao na branjenju tečaja, a ne kamata na državni dug, koji je umirovio hrpu ljudi iza rata umjesto da ih je gurnuo u poduzetništvo, htio preko noći ispraviti porezom na nekretnine.

ako si imalo iskren, znaš i sam da će to samo dovesti do toga da ćemo svi biti jednako jadni, jer bez reforme pravosuđa i uprave, koji god novi porez da uvedeš, taj neće polučiti željeni učinak.

a ti slobodno i dalje nastavi po svome 🤷

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • August 29, 2022 at 6:52 PM
    Quote from Marielena

Mislim da Švicarska i Švedska imaju porez na nekretnine. Ljudi tamo uglavnom nemaju vlasništvo nad nekretninama.

zato jedan gastarbajter šta ga ja znam ima 10 nekretnina u Švicarskoj koje rentaje, sve troškove prebacuje na najmoprimce i svake godine diže cijenu najma.

a nekretnine mu, baš zbog poreza, vrijede puno manje nego kad ih je kupovao (moš mislit) 🤡

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • August 29, 2022 at 6:22 PM
    Quote from verdi

porez na nekretnine smanjuje cijenu nekretnina. kome to nije jasno ima problem sa elementarnim znanjima iz ekonomije.

ne, nego uči iz zastarjelih udžbenika.

al vidim da je i na Zapadu marksizam opet u modi (kod nas nikad nije pošteno ni crknuo), pa se opet recikliraju iste stvari koje ni drugdje nisu dale očekivane rezultate.

problem je u volumenu obrtaja novca koji može izazvati inflaciju ako se isti nekritički dijeli okolo (npr. ovo što sad imamo, ako nekima treba crtati).

ako su neki zaboravili, prije pandemije je obrtaj novca bio nizak i inflacija je bila niska, jer novac nije išao realnu ekonomiju već u nekretnine, a banke će radije dat novac za kupnju nekretnine nego u grbavu ekonomiju.

a zašto je ekonomija grbava, to trebate pitati ove šta sponzoriraju drparoše iz INA-e.

ali, vidim da je ovdi očito bitno samo uvesti porez na nekretnine, pa će realna ekonomija preko noći "oživjeti", papirologija će se počet rješavati "brzinom svjetlosti", uhljebi će tražit smanjenje plaća ako gospodarstvo ne raste brže od inflacije, itd.

bogami, ne znam u koje škole su pojedinci išli, al mene su učili da ako se neke hipoteze u praksi nisu pokazale ispravne, da je onda problem negdi drugi.

evo, moja hipoteza je da će porez na nekretnine izazvat toliki domoljubni ponos kod Hrvata da će zatrpati sudove zahtjevima za uknjižbu kako bi se brže bolje upisali u zemljišne knjige i pohitali ovima šta drpare iz INA-e dat još više novaca poreznih obveznika da ih isto ovako kvalitetno preraspodjele, a usput mogu i uhljebima nastavit usklađivat plaće za inflaciju, a ne za stopu realnog gospodarskog rasta, vodit dugove HZZO-a i javnih poduzeća izvan platne bilance, itd.

bila je još jedna zemlja koja je jednako kvalitetne pi*darije izvodila kad je ulazila u eurozonu, al čujem da je tamo baš porez na nekretnine preokrenuo cijelu ekonomiju naopako i da im dug više nije junk nego triple A, dapače da su u suficitu i da sad stoje bolje i od Njemačke, a usput su i Kinezima prodali ključne resurse, ono, čisto nek se nađe, da bude više za uhljebe :S

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • July 20, 2022 at 6:05 AM
    Quote from accountant

Sedam milja za stan u zlatnoj zgradi?

st-brajo Eto, jel ovo ne treba oporezivati? Već su kupljeni neki stanovi. Čisto parkiranje love u stan, da ne moraš opravdavati priljev na račun. A kvart je samo takav, znamo tko obično kruži oko kolodvora.

Pariz ima 0.1-0.3% property tax. To bi ovdje na ovaj konkretan stan bilo od 7.000-21.000 kn godišnjeg poreza, zašto se odreći toga?

No ako si svojom dobrom procjenom i angažmanom zaradio trgujući dionicama, daj dio državi. Sramota! Za drugo ni nismo nego da nas šišaju k'o ovce.

I ne samo to, sad ti se ova napuhana cijena širi kaskadno i na obližnje zgrade pa će Ivek za svoj derutni stan na kućnom broju do.. tražiti bar 500 eur više kvadrat!?

naravno da treba, ali kroz porez na nasljedstvo, jednokratno.

btw., ovo je novogradnja na koju je plaćen PDV po stopi od 25% (koji bi ti smanjivao).

ovaj tvoj porez bi samo ugrožavao tekuću likvidnost koja je kod prosječnog Hrvata ionako katastrofa, pa nema ni novca za ulaganje u dionice nego čeka da netko umre kako bi se obogatio.

a ako sumnjaš na podrijetlo novca, postoji i tzv. kazneni porez, koji porezna opet ne naplaćuje od klike koja je povezana s političarima (pretpostavljam da imputiraš da se i ovdje radi o sličnima).

da citiram Marića, bitan je porezni efekt i trošak prikupljanja takvih poreza.

i sad, možeš ti navodit primjere tko sve ima takav porez (npr. Pariz), a ja te pitam koji je efekt toga na realnu ekonomiju kad u Francuskoj narod ide iz desnog u lijevi ekstrem?

to bi značilo da ekonomija za prosječnog Francuza ne funkcionira, a i on mora te poreze plaćat, a ne samo bogati.

u biti, ovaj tvoj prijedlog bi samo išao u korist onih protiv kojih se, tobože, boriš 🤷

• Ulaganje u zlato

• st-brajo
    • July 19, 2022 at 9:15 PM

s Baselom III zlato (u papiru) je prešlo u 1. klasu imovine, zajedno sa cash-om i kratkoročnim obveznicama.

accountant i sad zamisli da nekretnine "potezom pera" postanu 2. (zajedno sa korporativnim dugom ili slabije rangiranim dugoročnim obveznicama) ili 3. klasa imovine zajedno sa npr. umjetninama.

cijela tema poreza na nekretnine i nekretninskih balona postaje bezpredmetna.

i onda ti kažeš da ja idem preširoko, jer pratim regulativu i što rade centralne banke :S

• Inflacija

• st-brajo
    • July 19, 2022 at 8:42 PM
    Quote from StatusQuo

Evo ovo jucer sta sam postao tu je dobro govorila zasto dolar jaca i ostali padaju nije spominjala slabljenje dolara i dobro je detektirala razloge sta se slazem, ne znam jesi procita taj clanak. Mislim u ovakvim uvjetima ne vidim razloga da netko kupuje euro imamo puno vise problema nego ameri, osim ako im rast kamatih stopa ne naprave koji problem unutarnji, uostalom s obzirom na geopoliticke promjene amerima je u tim uvjetima cilj odrzat jaki dolar jer time vode taj geopoliticki rat jer to utjece na slabljenje ostalih valuta i dovodi do ostalih problema ostalih sta polako i vidimo, sirovine djelomicno i padaju ukljucujuci i zlato zato sta se odredjuje u dolarima, pa recimo primjer bakra iako je pao 20% nama zbog slabljenja valute je cijene prakticki 5% manja recimo i sta se dogadja zemlje izvoznice sirovina najcesce dugove i imaju u dolarima jer je prirodno dug imat u valuti u kojoj ti je vecina izvoza samo problem je sta je dug konstantni, a kreditno zaduzenje sve skuplje, dok je cijena sirovine volatilna, teoretski da dolar previse naraste i narastu kamatne stope previse dolazi do urusavanja sirovina i onda odjednom takve zemlje imaju problem s dugom jer im se GDP smanjio dosta recimo to je jedna od nacina utjecanja na rusiju na srednji rok i zato se malo bojim da ako se ovo zahukta sa geo igrama da se ne bi cudio takvom scenariju isusivanjem likvidnosti, inflacijom i jakim dolarom.

Da ta poveznica s 1940 tom me zaintrigrirala jer je dobro detektirana razlika u odnosu sa 1970, vlade ocito nemaju izbora nego inflatirat svoju ekonomiju jer je to socijalno najlakse izvedivo nego dizat poreze da bi se platlle kamate.

baš lijepo od nje šta je napokon shvatila :S

a vidim da je i tebi malo jasnije ono o čemu sam ja odavno tupio.

mada si dobro uočio onaj paradoks sa foreign buyers-ima koji kupuju USA dug kad je skup, a prodaju kad je jeftin, upravo zato jer ih "jede" i jak dollar i visoke cijene sirovina.

btw., ima ovdi još jedan fun fact, a to je da je Kina glavni kreditor Emerging markets-a koji trenutno pucaju po šavovima tako da Kineski QE treba sagledavati iz perspektive da kineski financijski sustav ne "izgori", a ne u vidu nekog novog kineskog prosperiteta, kako to "tržište" trenutno anticipira :S

• Inflacija

• st-brajo
    • July 19, 2022 at 3:49 PM
    Quote from StatusQuo

Do prije koliko je to bila bullish, prije rata ili ?

Primjetio sam je prije ali tek nedavno sam nesto konkretno procitao, mislim ovo sta sam do sad procitao ima logike i smisla, mislim dio ocito vec prije i sam na neki nacin govorim o dolaru i problemima CB na slican nacin samo rijetko ima autora kao ona koja te dodatno nauci necemu jer se ipak podrudi dublje uci u tematiku i dobro objasnjava, a vidi se da ima tu znanja, sad uvijek je tesko pogoodit ovakve globalne stvari kad imas previse faktora koji se uplecu, svi su oni ipak svjesni problema i pokusavaju ga rijesiti.

u svakom intervjuu koji daje tvrdi da dollar ide u bezdan, a on samo jača.

počeo sam je pratiti jer je među prvima počela tvrditi da cijela ova situcija sliči na 1940-e što je i mene natjeralo da pogledam neke stvari.

a onda je počela tvrditi da smo u 1970-ima (za što zbog demografije i automatizacije nema nikakve osnove).

u slavu ju je lansiralo šta je među prvima počela forsirati Bitcoin, pa ju je milenijalska zajednica do boli isforsirala da postane vidljiva, a nije odmoglo i to što je jedna od rijetkih žena među šmokljanima.

ajmo reć ovako, da u svakoj njenoj analizi umjesto FED-a staviš ECB i umjesto dollara Euro, bila bi 100% u pravu.

jednostavno sam ju prestao pratiti, jer sam s vremenom vidio da se gubi.

od cijele te ekipe, meni je najrelevantiji Brent Johnson koji je u svakoj raspravi izvozao i nju i Petera Schiff-a 8)

• Inflacija

• st-brajo
    • July 19, 2022 at 1:38 PM

StatusQuo

pratim ju redovito.

bila je bullish Bitcoin, Rusiju, Kinu, Emerging markets, itd., ukratko, sve što je sad u teškom qurcu.

sad moli Boga da Rusija ne nađe način za liferovanje viška nafte koji Kina i Indija trenutno ne mogu posaugati, pa da Rusi budi prisiljeni zatvarati bušotine 🤷

• Birtija

• st-brajo
    • July 19, 2022 at 1:13 PM

posljedice toplinskog vala u Splitu

Netko je noćas išarao pola Splita okomivši se na hrvatske političare. Pogledajte kakve su poruke osvanule po zidovima
    Netko si je noćas dao oduška i naoružan crnim sprejem krenuo obilazak splitskih ulica, odlučan u namjeri da išara svaku slobodnu površinu na koju putem naiđe.…
    slobodnadalmacija.hr

Quote from KultLicnosti

Najveće pojačanje na Poljudu: Marko Livaja potpisao je novi ugovor s Hajdukom i to na pet godina

E sad neka bude crni petak.

neka nama našeg Penalaje :S

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • July 16, 2022 at 9:58 PM
    Quote from accountant

Izvrsno!

Još si nešto možda nesvjesno detektirao. Rak ranu države u kojoj, koliko ono, 90% ljudi ima vlastitu nekretninu. A realnost je drukčija.

Recimo ovako: dva brata nasljeđuju nekretninu i ne mogu se dogovoriti, slaba gradnja treba uložiti, neatraktivna lokacija ili grad. Koma. Al neću ti prodati svoj dio jer nudiš malo (!) Sljedeće generacije naprave isto i začas imaš 8 vlasnika nad nečim što propada, nikome ne vrijedi al ne bi eto prodali. I nitko s nikim ne priča. ;(

No da je veći porez na nasljedstvo (i u prvom koljenu) i da svake godine tih novih osam nasljednika dobije pozamašnu uplatnicu... mislim da bi se brže dogovorili i pomirili.

Znaš koliko je takvih? Na tisuće! Nitko ih nije pitao žele li oni taj stan, a postao im teret.

I tako porez postaje odgojna mjera, spašava nas od nas samih.

Ušli smo u EU s figom u džepu. Mi bi bili dio Europe a balkan smo i dalje u duši. Na pravu vlasništva, neotuđivom i 1/1 počiva razvoj modernog svijeta. Prvo Nizozemske, pa Velike Britanije a onda redom drugih.

I zato u nas propada stambeni fond. Radio sam jedno vrijeme u centru ZG. U zgradi, top lokacija, od osam stanova u dva su bili starci. Sa živim nasljednicima, sve pet. Al ne bi oni u manje ili neki dom. Nikad plina nisu uveli, griju se na drva koja nema tko pripremiti, djeca rade, imaju svoj život.

Priprema za starost počinje u 40-tima. Uvođenje poreza na nekretnine je priprema države za starost. Nikakav komunizam.

(Točka. Neću više. Tko je shvati, shvatio je.)

Display More

e vidiš, otvorio si dobru diskusiju s ovim porezom na nasljedstvo.

u vidu nekretnina, to čak i nije loša ideja, ali nisam za to da to kači i svu ostalu imovinu (dionice, udjele, novac, umjetnine, zlato, itd.).

ako ti je nekretnina interesantna, platit ćeš porez da je uzmeš, a ako nije, odreć ćeš se nasljedstva i onda će pripasti jedinici lokalne samouprave koja s njom može raditi šta god hoće.

i dobra je stvar šta bi to bilo u nekom razumnom postotku jednokratno, a ne kao klasičan porez na nekretnine svake godine, da ne dovodi do konstantnog osiromašivanja.

to bi dovelo do toga da se i političari trgnu da privuku ljude poreznim olakšicama ili nekih drugim benefitima na područja koja su puna nekretnina, a bez ljudi, inače bi im proračun "presušio".

intersantno :/

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • July 16, 2022 at 11:50 AM

evo, Nijemci imaju porez na nekretnine.

možda se neki sjećaju DAX balona i kako je to završilo.

posljedica je ovo

Vonovia - Wikipedia
    en.m.wikipedia.org

pogledajte samo godinu osnivanja i odjeljak controversy.

i uvjerite me da prosječni Hans sad može jeftinije kupiti stan ili iznajmiti nego prije.

postoji nešto šta se zove "neočekivane posljedice".

problem je šta su kod nas svi "naloženi" na fizičke osobe vlasnike nekretnine, a što ćemo s ovakvima, s bankama, s crkvom?

šta mi hoćemo postić s takvim porezom?

samo opaliti nekoga po džepu, jer nešto raste u cijeni zbog monetarne politike ECB-a?

aktivirati imovinu koja samo pasivno stoji?

na što će se taj porez trošiti?

na plaće uhljeba ili na potpore i porezne olakšice radnicima i poduzetnicima?

uvođenje poreza na nekretnine dokazano nije dovelo do smanjenja cijena istih, ali je dovelo do toga da su nakon svakog kraha Vonovia i slični povećali svoj nekretninski portfolio.

meni se čini da u pozadini svega stoji zavist, jer pojedinci ne žele plaćat najam Gastarbajteru Mati da se on bogati na njihov račun, nego bi radije htjeli plaćati nekoj Vonoviji i sličnome, jer onda pati i ovaj koji najam plaća i naš Mate koji je te novce izgubio 🤷

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • July 15, 2022 at 11:48 PM

da se razumimo, da živimo u uređenoj državi di je sve jednostavno, a državni aparat te potiče na poduzetništvo, pomaže ti i olakšava, a da novac, uz sve napore države koji idu u smjeru poticanja poduzetništva bez suvišnih kompliciranja i birokratiziranja, uporno ide prema nekretninama, pa ja bi prvi bio da ih se oporezuje i to drastično, pogotovo one koje nisu u funkciji daljnjeg razvoja poduzetništva.

mislim, čak i ekipa koja zagovara MMT (novac na ruke) smatra da je to ispravan put, a ne novac svima, nekritički, "iz helikoptera".

a kod nas novi porez zagovaraju uhljebi da bi bilo za njihove povišice, a druge tko šiša.

e, nečeš majci.

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • July 15, 2022 at 11:29 PM
    Quote from accountant

st-brajo

U US postoji pojam downsizing. Stariji, kad se ptići odsele, idu u manji stan. Zašto? RADI POREZA NA IMOVINU.

Moji roditelji i dalje žive u kući od 100+ kvadrata. Ne mogu održavati. Nit para, nit zdravlja. Da je bilo poreza, shvatili bi kroz novčanik što im je činiti. Smrznem se kad pomislim na račun za plin koji će imati ovu zimu...

No nama je svojstven propuh za što ostatak svijeta nije čuo. Mi nismo čuli za priuštivo i primjereno stanovanje jer nas država porezom na to ne tjera.

No čemu se trudim ovdje? Svi sve znate i imate već stvorenu predrasudu o porezu na nekretnine. Kao i moji roditelji uostalom. Ne stoj na propuhu!

ali moraš ljudima stvorit preduvjete za to.

ne možeš ljude samo tjerat na nešto.

šta misliš da se hrpa love ne bi prelila na tržište kapitala ili poduzetništvo da si stvorio preduvjete za to?

pa naravno da bi.

nije prosjčan Hrvat baš toliki idiot.

uostalom, kako je ekonomija "gorila" 90-ih i to nakon rata, hej?

porezi su bili nikakvi.

u ST sam nedavno bio u poslovnoj zoni koja je u Yugi živila isključivo od logistike vezano za prekrcaj svih vrsta tereta na sva moguća prijevozna sredstva.

danas je tamo zona sumraka, a tamo je radilo cca 200 ljudi samo na papirologiji.

zašto?

pa zato šta je "gorilo" i u Bosni i u Srbiji.

realna ekonomija je "gorila", a onda i financijska.

sad je sve palo na financijsku, jer se sve ono šta smo prije radili mi preselilo u Kinu.

ali, srećom, sve se opet polako vraća, tako da sam optimist.

samo se nadam da nam političari sa svojim birokratskim glupostima opet nekako neće "pucati u glavu" 🤷

1. Privacy Policy
  2. Kontakt