1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Nekretnine opcenito u HR

• st-brajo
    • March 12, 2023 at 7:15 AM
    Quote from borsa

Ne znam kako bi oporezovali i da žele, a žele a ne znaju kako a da ne ispadne cirkus.

30% ovih nekretnina koje vode statističari je zrelo za rušenje a dodatnih 20% zahtijevaju skupu renovaciju.

U jednoj poslovnoj zgradi gdje je više ministarstava su liftovi stari 50-60 god i krpaju se svakodnevno.

U De bi u međuvremenu bili stavljeni već treći novi.

Tamo je pričuva 3 €/m2 a meni su nedavno u jednom slučaju gdje imam parkirno mjesto javili da su podigli na 3 kn

Na kraju će se sve urušiti

Display More

zanimljivo, a pogađa bit.

recimo, baš to povećanje pričuve bi dovelo do raslojavanja na tržištu nekretnina, jer, realno, novogradnje bi mogle imati puno manju pričuvu od starogradnje, jer kod novogradnji nemaš šta popravljati, obzirom da je, kao šta i sama riječ govori, sve novo.

to bi definitivno dovelo do toga da svi ovi šta su dobili stanove u Yugi, a imaju relativno male mirovine, te stanove bili prisiljeni prodati i prebaciti se u nešto di ih režijski troškovi neće toliko "ubijati", pa čak, i ako treba, otišli živjeti na selo (recimo, za stariju čeljad u mirovini je to čak i zdravije, jer se mogu baviti nečim oko kuće i biti na svježem zraku, pa bi manje i po doktorima "visili" i "nabijali" liste čekanja).

mislim, imam i ja u zgradi ljudi kojima je 3 kn/m2 pričuve puno, a mogu zamisliti šta bi bilo da se to digne samo na 1€.

srećom, zgrada je dobre gradnje, al, evo, imate ZG hrpu zgrada koje su loše gradnje, a s pričuvom od 3 kn/m2, to će se obnoviti za svetoga Nikad 🤷

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 12, 2023 at 1:13 AM
    Quote from Junius

Meta 14% keša držala u toj banci. Doduše to je podatak od 31.12.22.

ovo ide sve bolje do boljega.

iskreno, mislim da će kratkotrajno "ugasiti požar" s onim uvrštavanjem više banaka u indekse, ali, ako se ovo raširi, moglo bi dovesti do još većeg s*anja.

naravno, ne odmah, nego nakon šta se stvari prividno smire.

u svakom slučaju, rizici se definitivno povećavaju.

mislim, ako krene panika i ubrzano povlaćenje depozita, tad će definitivno morati uskočiti i država, jer će se doslovce sve zamrznuti.

naravno, može se odraditi i bail in, ali, barem u USA, ne sa ulozima ispod garantiranih (ne znam kako je kod nas to regulirano) 🤷

• st-brajo
    • March 12, 2023 at 12:20 AM
    Quote from Junius

Mislim da je ipak sigurnije prebaciti cash u male banke( koje imaju do par milijardi kuna ukupne imovine), tu ćete sigurno biti isplaćeni....ako legne PBZ, ZABA, Erste, HPB,OTP , odnosno ako nastupi osigurani slučaj, novac nećete viditi ni ako ste ispod 100k eura,.

Hrvatska agencija za osiguranje depozita, nema više od 4 milijarde kuna na računu, tu nikakvi savjeti rodbini neće pomoći osim migracija u male banke, koje usput svoju imovinu ne ulažu u obveznice.

Država vam garantira vašu štednju do 100k € , ali samo sa imovinom ex DAB-a. ^^

ima smisla, samo teško rodbinu na tako nešto nagovoriti.

mislim, tako bi i ja napravio, al nisu moji novci 🤷

• st-brajo
    • March 12, 2023 at 12:13 AM
    Quote from Normani

Oni koji nisu skloni investiranju na financijskim tržištima, a to su gotovo svi, ^^ imaju dva izbora: držati novac na štednji u banci ili kupiti nekretninu.

(Iz ovoga proizlazi da smo mi "gotovo nitko". ^^ )

https://www.index.hr/vijesti/clanak…_vijesti_prva_d

pa tako nas se i tretira.

imaš uhljebe, rodijake i ostale povlaštenike, i nas ostale, stoku sitnog zuba.

a institucije nas svakim danom podsjećaju di nam je mjesto.

mislim, ja sam na to već i "oguglao", al vidim da ima kolega koji bi ovima dali još više novaca i ovlasti.

tako da mi uopće nije jasno čemu se čudimo 🤷

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 11:43 PM

evo još malo kuknjave

Tko to u Hrvatskoj masovno kupuje nekretnine gotovinom?
    CIJENE alarmantno rastu, ali bez obzira na to, ima dovoljno onih koji kupuju stanove u gotovini.
    www.index.hr

zeznuto je to kad se nitko od 337.530 zaposlenih kod 3815 proračunskih korisnika, 88,5 po svakom proračunskom korisniku nema vremena:

1. pozabaviti sa ispitivanjem porijekla novca

2. izdavanjem građevinske dozvole u roku od par mjeseci (pod uvjetom da je sve uredno)

3. uknjižbom prava vlasništva isto u roku od par mjeseci (pod uvjetom da je sve uredno), itd.

4. donijeti presudu u razumnom roku

5. pozabaviti sa manipulacijama na tržištu kapitala, štiteći pri tom male dioničare

6. staviti u uporabu državne i slične nekretnine, uskladiti prostorne planove sa zakonima

7. prodati na burzi nestrateške tvrtke

8. napokon riješiti problem za zaštićenim najmoprimcima i povratom oduzete imovine

9. itd.

ajmo nabit ovu brojku barem na 390.000, dapače, stavit u Ustav da 10% ukupne populacije treba biti uhljebljeno, možda se onda, napokon, nešto i ubrza, i institucije počnu raditi svoj posao (how yes no) :S

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 11:20 PM

kronologija "kvasanja" uhljeba

Ni korona nije omela gomilanje novih državnih kadrova; doznajemo gdje su se najviše ‘uhljebljivali‘
    Pandemija, kriza i inflacija nisu omele bujanje zaposlenih na državnom proračunu, u općinama, gradovima i županijama te poduzećima i institucijama na njihovim…
    slobodnadalmacija.hr

lajkajte za nove poreze, više mikromenadžiranja poreznih olakšica, više birokracije, veću sporost javne uprave, njihove veće plaće, itd.

bolje nismo ni zaslužili

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 8:36 PM
    Quote from BudFox

Ne znam, meni bi pasalo da Tesla padne na 25-30$, pa da se nakrcam sa ili bez AI ili Chat GPT-a, ali ne vjerujem, mokri snovi, ahh..

Propustio sam onaj rast sa 100 na 200$, pa sada navijam za pad, ali nisam siguran, jer Elon leti na Mars hahahhaa :)

USDC 'Stablecoin' Breaks Peg As Circle Admits Billions Stuck With SVB | ZeroHedge

moga bi Elon uletit u bankarstvo, a ionako i on sam već dulje vremena misli da je Tesla precijenjena, pa možda na kraju sve ipak dođe na svoje :S

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 8:12 PM
    Quote from zdenkic

kako ide ono, ako kihne amerika, europa pokupi prehladu, ili tako nes...

kao zasebni event veliko je sranje sto se desilo, ali ne vidim bas kako bi to moglo utjecat na cjelokupno trziste u americi, da bi se to prelilo kod nas

tech stoch i ostali startupi ce biti u problemima, ali nisu tu ni penzije, ni social security, ni wallmart place, itd

jako pojednostavljeno, geekovi su izgubili brdo love

evo vec se prica da ce uletiti musk i kupit si jos jednu igracku :D

nesto slicno i kad je FTX prdnuo, ogromno sranje, i jos to nije sve gotovo, ali...direktnog utjecaja na globalno trziste i ekonomiju nije veliko

a mozda sam samo star i indiferentan pa ne vidim probleme dok ne bude too late

Display More

šta se tiče američkih mirovinaca, slušao sam jednog lika koji se bavi financijskom forenzikom, da se tamo u knjigama krije hrpa smeća koja ima dobar book value, jer ga isto drže do dospijeća, a, u biti, ne vrijedi ništa.

obično se radi o privatnim tvrtkama koje ne kotiraju na burzi.

njega obično angažiraju učitelji, vatrogasci i slična ekipa da im pročešlja knjige od njihovih mirovinskih fondova.

prevedeno: njihovi "poslovni anđeli", VC-i i slični su svoje portfolio-e tamo utrpali mirovincima, a vidim da i kod nas lobiraju da mogu uraditi istu stvar (ako niste pratili, većinom se radi o nekakvim "tech" startupima).

da ne spominjem tamo još spac-ove i slične toksične proizvode.

hoće li ovo bit event nakon kojeg će "maske" konačno pasti, ne znam, ali, ima jako dobre izglede da bude 🤷

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 7:26 PM
    Quote from zdenkic

koja je poveznica svb-a i nasih banaka?

ajde da je propala bank of america ili tako nes, pa bi se to vjerojatno prelilo, ali ne vidim poveznicu od svba do banke u hrvatskoj nikako

what am i missing?

(preraspodjela casha preko 100K u razlicite banke je dobra ideja nevezano sa ovom situacijom)

a čuješ, na prvu nije bilo poveznice ni kraha američkih hipoteka 2008. sa europskim bankama, pa su se, ipak, nekako našle u problemu.

nemamo mi pojma koliko su svjetski tokovi novca isprepleteni i koliko malo treba da sve ode u papar 🤷

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 7:13 PM
    Quote from Ledica

Pa da srušim Crobex na 2000 ? 😂

Šala mala.

samo?

a ja mislio da barem Vi možete "potpiti" neku manju banku :S

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 7:09 PM
    Quote from BudFox

Dosta crnjačenja za ovaj vikend, okrenite se malo pozitivnim stvarima, evo npr. Simona Gotovac je rodila 5. dijete,

a kada sam je davno vidio na Velesajmu bila je bomba, ali je i malo zastranila sa bivšim mužem. Sada je pronašla

vjeru i štanca djecu kao na traci. E pa sretno njoj i njenom mužu, jer i on je odradio možda ne najvažniji, ali jednako

bitan dio posla ^^ ^^

Strana banka će se sanirati, neka veća će ju preuzeti za 1 $, SAD će uskočiti kao i uvijek, jer i tamo idu uskoro izbori.

Majketi digli ste tu graju cijeli vikend oko neke banke za koju vjerujem ili sam gotovo siguran da 99% ljudi

nikad nije ni čula, a ni ja skup sa svima i koja je vidi čuda financirala crypto mjenjačnice i najsigurnije firme

na svijetu startupove i a znamo da uspije 1 od 100. treba iskoristiti pad vani ako do njega uopće i dođe za

zauzeti neke pozicije, ali cijeli vikend pisati da će propasti npr. ZABA, zbog neke 70. te po veličini banke u SAD-u je

ono, malo bez veze. Treba biti oprezan, ali najvjerojatniji scenarij sam opisao gore.

Display More

unatoč svemu, ja sam danas savjetovao užu rodbinu da presraspodjeli cash do 100.000 € po OIB-u u banci.

better safe than sorry 🤷

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 5:12 PM

+ janjetina

+ pola litre domaćeg crnjaka

+ kolač

+ šampanjac

+ kava

- nema ga, bilo je dobro društvo i uživo i na forumu 🥂

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 4:41 PM
    Quote from accountant

ima još jedna mogućnost koja se sve više spominje a to je da FED u 2023. i 2024. godini ne dosegne svoj, nigdje u kamenu uklesani, 2% strop za inflaciju

svi se drže tog 'higher for longer' a to upravo miriši na pristanak povećane inflacije neko vrijeme upravo zato da se ne polomi i ne potaraca sve oko sebe

mislim da je FED itekako svjestan svoje uloge u svemu tome

najbolje bi bilo da netko sazna jesu li Powell i Pelosi prodali svoje dionice.

ako jesu, onda vozi miško, Volcker style 😅

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 4:37 PM

ljudi, nemojmo se baviti zarezima, gledajmo širu sliku, a to je da porezni sustav treba biti ujednačen, a da tržište odredi kome se više isplati iznajmljivati podstanarima, a kome turistima 🤷

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 4:34 PM
    Quote from accountant

evo za nekolicinu REIT-ova sam povukao s njihovih stranica, investor relations, FFO ili adjusted AFFO:

Net income before gains or losses from the sale or disposal of real estate, real estate related impairment charges, real estate related depreciation, amortization and accretion and dividends on preferred stock, and including adjustments for (i) unconsolidated affiliates and (ii) noncontrolling interests

REIT AFFO P P/AFFO

--------------------------------------------

AMT $9.5/$10 $190 19

MPW $1.5 $9 6

OHI $1.8 $27.5 15

VICI $2 $32 16

WELL $3.20 $68 21

od gore navedenih, OHI i MPW kao i WELL su Healthcare, VICI renta po Las Vegasu, a American Tower telekomunikacijske antene i kablovinje

VICI svi smatraju podcijenjenim na ovim razinama jer se očekuje procvat Las Vegasa, tako kažu, pa se očekuje da mu je PEG<1

odmah pada u oči ta sličnost P/FFO pokazatelja s P/E: 20 je dosta visoko, 10-15 u redu, sve <10 je jeftino

čak i da MPW-u padne FFO na $1.3 još uvijek je to samo P/FFO 7

ovdje se redovito ažuriraju podaci

pa sad ili su u težoj gabuli i nemamo sve informacije, ili tržište daje priliku da se na srednje do dulji rok cijena oporavi

rizik je da skroz ukinu dividendu iako ne znam kako jer su po zakonu dužni najveći dio FFO isplatiti

Display More

bilo je jučer na CNBC-u da su svi poletjeli u Vegas, jer su mislili radit od kuće, pa su ih firme pozvale da se vrate u urede, pa je sad hrpa kuća na prodaji, a kupaca nema 😅

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 4:14 PM
    Quote from havi

https://seebiz.eu/kolumne/tradic…vaznosti/289129

Ak nekog zanima

dragi, ovo je trend u USA još od lani 😅

kad banke krenu niz vodu, ovo se, uz obveznice, prvo likvidira, jer banke, uz obveznice, mogu na bilanci imati i utilities

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 4:00 PM
    Quote from havi

A tko ce radit te stanove koje bi vi rentali za 100 eura ili kupovali za 3000 kuna mjesecno ?

Zasto ih onda vi ne radite ? jos bi i zaradit mogli.

Slazem se da apn treba ukinut .

oni čiji su didovi gratis dobili, a starci ras*ickali, pa sad nemaju ništa.

oni najbolje znaju šta većini treba 😅

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 11:29 AM
    Quote from accountant

Paulie , st-brajo

drago mi je da na ovoj temi nema prijepora između nas, kao na porezu na nekretnine

no, shvatite to samo kao kvalitetnu i argumentiranu raspravu

ne moramo se uvijek oko svega slagati

mene su učili da sve preispitujem pa to i činim: kad vidim neke nelogičnosti u trendovima kretanja radne snage, kapitala, poreznih opterećenja... ja to samo naglas kažem, kome pravo - kome krivo...

naravno.

osobno sam, iz raznih rasprava, neke stvari i naučio, ili su me natjerale da se dodatno educiram i svoje argumente utvrdim ili, pak, preispitam

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 11:24 AM
    Quote from accountant

Paulie

vidim pišeš da se svi znoje od rada s tim apartmanima jer 'treba platiti čistaćicu' i 'pospremiti iza gosta'

što je najbolje, ja zaista počistim iza sebe kad napuštam apartman

no svi se svejedno bave apartmanima ili rječima jednog mog poznanika, koji je u Crikvenici kupio apartman za rent, samo radim/kopiram što i drugi rade!

pa kako to kad se toliko plaća državi?

aaaaaaaa pa visoki su doprinosi na plaću i porez i prirez... ovo je ipak bolje, gosti stalno dolaze

u isto vrijeme, svugdje fali konobara, kuhara, ali bogami i knjigovođa (ako niste znali)

Display More

treba ovdi gledati i koja će zanimanja uskoro zamijeniti AI, a, bogami, ono di je fizički rad neophodan ili robotski rad preskup, to sigurno nikad neće

• Porez na nekretnine

• st-brajo
    • March 11, 2023 at 11:18 AM

nakon svih ovih upisa, definitivno ozbiljno razmišljam da sve svoje nekretnine objedinim u jednu firmu, uživam benefite poreznih olakšica i portfolio diverzificiram, što bi bilo za turistički najma, a što ne.

kako stvari stoje, sve ide u tom smjeru, jer njušim da će ovo kačiti isključivo fizičke osobe, a ne banke, crkvu, fondove, itd.

nekretnine će, jednostavno, uvijek rasti u cijeni, jer će, zbog nerada i neadekvatne stambene politike uhljeba, uvijek biti scarce asset 🤷

1. Privacy Policy
  2. Kontakt