1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 12:55 PM
    Quote from accountant
    Quote from st-brajo

taman slušam podcast sa likom koji je radio u FED-u.

ako se uloži u novčani fond, tada depozit "bježi" sa bilance banke :/

govori ti Veliki Brat: pojasni!

ukratko, lik tvrdi da su, trenutno, u najvećoj opasnosti od propasti male banke, jer je poznato da su one "fleksibilnije" u davanju kredita.

samim time, ti krediti su "lošije" kvalitete (ne treba vam Moody's ili netko takav da to utvrdi) :S

novčani fondovi kupuju trezorce i praktički profitiraju od dizanja kamata na kratkom kraju, a trezorci uvijek lako unovčivi, tako da on tu ne vidi nikakav rizik.

po njemu, ispada da je veći rizik kod obveznica, pogotovo ako banke se banke hedge-iraju na dugom kraju (ono što si spominjao), jer su i nenamjenski i hipotekarni krediti na dulji rok, pa tu bude problema sa plaćanjem, ako bude recesije.

znači, trenutno je situacija takva da je najsigurnije biti u trezorcima, tj. banke bi se trebale hedge-ati short, a posuđivati long.

i naravno, lik toplo preporuča spustiti se ispod razine garantirancije depozita.

iako, po njemu, sistemskog rizika, barem za sada, nema

Quote from accountant

tiko1

za FED nije istina, on je na ispuhivanju bilance gadan pušing imao do sada

točno.

FED tu trenutno gadno puši, a, recimo, PBoC zarađuje

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 12:12 PM

taman slušam podcast sa likom koji je radio u FED-u.

ako se uloži u novčani fond, tada depozit "bježi" sa bilance banke :/

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 12:10 PM
    Quote from Normani
    Quote from st-brajo

(...) jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

Jesi li siguran da je samo trenutni? Dugačak je nešto taj trenutak. ^^

nisam ja tip koji se bogati preko noći, pokušao sam, al sudba mi ne da :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 12:03 PM
    Quote from emil
    Quote from st-brajo

od mene sigurno niste, jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

Dje si rodjo :D

oduvjek je nase podneblje preferiralo keš i beton. sad smo prosirili vidike i na obveznice:D

razlika portfelja nam je jedino u obveznice-dionice :D

doće i dijonice na red kad se prašina raščisti :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 11:57 AM
    Quote from BudFox
    Quote from st-brajo

na kraju će ispast najpametniji ovi šta su ulagali u ciglu i beton, jer se to ne može, pritiskom na tipku, izbrisati :S

To je uvijek, pa i u vrijeme Juge bila najbolja zaštita od inflacije, a kada sam o tome pisao prije dvije godine, dobio sam salvu kritika :/

od mene sigurno niste, jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 11:55 AM
    Quote from accountant

vrlo jednostavno, radiš kao i Buffett: dionice koje imaju stabilan slobodni NT, stabilan NT iz operacija

i one koje su kategorija value dakle niski PE

keš je, ma što govorili, još uvijek kralj i društva koje ga mogu generirati bit će na cijeni

kad društvo ima para možeš se:

1. razdužiti,
    2. pronaći akviziciju,
    3. vratiti novac dioničarima (otkup vlastitih dionica ili isplata divke)

apsolutno točno!

u kriznim vremena bolje se malo downsize-ati i prikupiti cash za bolje sutra, ali mnogi to zaboravljaju.

kako firme, tako i ulagači :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 11:52 AM
    Quote from StatusQuo

Znaci svatko od ovih velikih kad je digao kamate preko 3-4%. prvo englezi sad ameri nasli se u problemu s obveznicama i unovcavanjem istih kad je zatrebala likvidnost pogotovo problem je ocit s vrednovanjem u knjigama tih istih obveznica i na kraju su se kao i EU odlucili za neki nacin QE, sad EU se vec odavno odlucila radit jedan vid QE tj yield controla ali samo za ove sistemske rizicne drzave barem da prate glavne ali sta kada i EU predje kamate 3-4% onda se i tu otvaraju dodatni rizici ocito vjerovatno ce na vrijeme neke mehanizme donit ako se to desi, kuku njima ako se inflacija ne primiri neko vrijeme. Sta se tice nase imovine postavlja se pitanje gdje s lovom jer ako netko misli prodat dionice prije sranja ako ga ocekuje ocito je da mir nece naci na bankovnom racunu ako se radi o vecoj lovi ako su ovi rizici prisutni, a dizanjem kamatnih stopa samo ih pogorsavaju, pa onda u jednu ruku ostat u kvalitetnim dionicama mozda i nije lose iako i oni imaju lovu na racunu pa ti na slicno dodje, a mozda s dio likvidnosti i vrati bas iz ovog razloga u dionice jer je postalo rizicno drzat vecu lovu na banci, druge opcije su obveznice, zlato. Mozda je zlato najbolje ako se situacija s inflacijom i kamatom dodatno pogorsa, obveznice su ok za sacuvat neku vrijednost u losim vremenima ali s te strane dionice su dugorocno bolje.

na kraju će ispast najpametniji ovi šta su ulagali u ciglu i beton, jer se to ne može, pritiskom na tipku, izbrisati :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 11:46 AM
    Quote from Manu

Ma jesu pametni ovi u Goldman Sachsu to je čudo jedno. Pogledajte samo koju dalekovidnu su prognozu dali. Ha Ha Ha!

The dollar slid as Goldman Sachs (NYSE:GS) predicted the U.S. Federal Reserve would no longer lift interest rates next week, capping the biggest rally for short-dated Treasuries since 1987.

https://www.investing.com/news/economy/s…n-banks-3028376

ma ne znaju ovi.

triba počekat da se Marko, naše gore list, oglasi :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 11:25 AM
    Quote from BudFox

Evo narodnoj obveznici jedinoj danas raste cijena, a svi su govorili da je to loša investicija :saint: :/

Butković trenutno potpisuje papire za razvod :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 10:37 AM
    Quote from BudFox
    Quote from accountant

Kiyosaki je bio dobar u zadaćnicama u srednjoj

i onda je skužio kako to pali i kod šire populacije

pa je počeo nešto piskarati Rich dad poor dad i tako

na razini Navučen na narkićku koji je poslije počeo pisati o ulaganjima u dionice, kako se ono zvaše... Birtić jel?

Je istina, pročitao sam to rich dad, poor dad, pisano je više za dječju populaciju, jednostavno i sažeto.

U stilu, zašto je tvoj tata bolji od mog tate.

Display More

trbate ipak imati neko predznanje kad to čitate, a vašem stanju svijesti ovisi koliko ćete iz toga izvući.

ja sam, npr. naučio puno, jer su se moji preci instiktivno ponašali na taj način, pa mi je pomoglo da stvari drukčije sagledam nego što sam mislio.

osobno sam pročitao nekoliko njegovih knjiga, naravno, kritički razmišljajući o svemu i to mi je dosta pomoglo da promijenim svoj mindset i krenem u detaljnije izučavanje kako kapitalizam funkcionira.

btw., čovjek je veliki proponent poduzetništva i investiranja, a ima i YouTube kanal di o nekim stvarima priča njegov računovođa i njegov računovodstveni forenzičar.

bitno je samo "otvoriti um", šta mnogi, a posebno oni koji se bave financijama, nisu u stanju 🤷

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 10:06 AM
    Quote from accountant

nego...jer ja propuštam nešto u kalkulaciji?

BTFP iliti Bank Term Funding Program je vrijedan $25B

prema procjenama, nerealizirani gubitci na portfelju obveznica svih US banaka su negdje oko $620B

kog oni muljaju? :rolleyes:

ništa ne propuštaš, nego na marketu je bitna percepcija i šta kažu opcije, a ne šta kaže realnost.

ljudi trebaju bit svjesni da se trenutno klade na "mrtvo magare".

mislim, i to je legitimno ako pametno doziraš uloge 🤷

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 9:08 AM

čitam da HSBC kupuje UK podružnicu propaloga.

lošeg kupuje još gori.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Powell zasad sve "zalijepio", idemo dalje, next please

• Nekretnine opcenito u HR

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 8:46 AM
    Quote from emil
    Quote from Laudator

Primjer iz života: prijatelj ima villu prvi red do mora, rentaju se sobe sa doručkom. U špici napuni i do 50 kreveta. Nitko nije prijavljen na toj adresi. prijavljeni iznajmljivači su žena, punica, sin - ne znam točno kolika je granica da pređeš u nešto porezno ozbiljno ali očito je muljica isplativa.

Do 20 kreveta mozes pausalno- ak nisu nesto mijenjali u zadnje vrijeme.

pa to je ono o čemu i ja govorim, a Kiyosaki piše.

država im je prvo dala da se "razmašu", pa sad gleda kako ih porezno "okrpiti".

i uvijek tako, u krug.

ja se samo nadam da će jednom doći na red i ulaganje na burzi.

onda bi, barem nama ovdi, bilo bolje, pa ne bi stalno zazivali neke nove poreze.

uostalom, i taj trend sa turistima je potrajao cca 10 godina.

netko je trend iskoristio, a netko nije.

ne treba zbog toga biti jalan, već uprijeti kolektivne snage da otkrijemo koja će biti takva iduća prilika.

treba bit optimističan :S

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 8:24 AM
    Quote from accountant

Nitko se ne loži na Poljsku. Niti se osobito ložim na porez na nekretnine.

Ali vidim da imamo neku svoju inačicu kapitalizma. Kao i zdravstva. Kao i kvazi Bolonju na fakultetima.

I prestanite svi već jednom sa šbb-kbb.

I stavljati riječi u usta koje nisam rekao.

Samo argumentirano molim!

ma poanta je da mi strukturno ništa ne rješavamo nego samo gasimo požare.

mislim, kojoj ozbiljnoj zemlji treba 10 godina, ej, DESET, da joj se BDP vrati na razinu iz 2008.!

svaka nova "reforma" nas samo dodatno zatrpava s birokracijom i samo pogoršava postojeće stanje, a bolje bude samo onima kojima vlast da "mig" da će to ili manje kontrolirat ili porezno rasteretit.

i naravno da to izaziva dodatne podjele u društvu.

samo zavadi pa vladaj, a strukturno ne diraj ništa.

obećaj penzionerima lovu koju nemaš, digni uhljebima plaće iako su spori ka blato, stalno zaposli nove, a "brzina" usluge ista.

pa mi, koji smo investitori, moramo bit svjesni da su i naša ulaganja povezana, a rast cijena nekretnina daje "wealth effect".

a svi znamo da je to najbolje "pogonsko gorivo" za burze, kad ekipa misli da sve ide super, pa se "raspištolji"

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 8:02 AM
    Quote from emil

dopunjavanje je tu radi povlastenih mirovina(i najnovijih obiteljskih-nacionalna-te povecanja braniteljskih)kojih je sve vise i sve su izdasnije pa samim time i dopunjavanje mora bit sve vece i vece.

Nikako vam ne stoji ova shema svi cemo imat isto a uplacivat cemo razlicito.

ta shema koju predlazete moze funkcionirati jedino ako je odvajanje za 1 stup (solidarnosti) svima jednaka(u eurima a ne u postocima) i onda svi jednako zavisno od godina uplata jednako i dobivaju iz 1 stupa. samim time bi se u drugi stup odvajalo puno vise pogotovo bi vise odlazilo ovima s visim primanjima pa samim time bi imali i vec mirovine.

gledaj, ja sam dao prijedlog koji bi bio fiskalno odgovoran.

možda nepravedan, ali, ionako je onaj koji je imao veću plaću, u životu je više i stekao, više uplatio u II. stup, pa možda i koju nekretninu više stekao da može diverzificirati prihode u starosti.

na kraju će vam se dogoditi Poljska (vidim da je ovima koji se "lože" na porez na nekretnine ona "mokri san") koja je to "izjednačila" na način da je "zagrabila" u obveznice iz II. stupa, a i dalje nije, u potpunosti, zatvorila "rupu" zbog nepovoljnih demografskih trendova 🤷

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 7:52 AM
    Quote from Manu

Sviđa mi se u kojem smjeru ide ovaj prijedlog HUP-a.

Na internetu danas postoje kalkulatori plaća skoro za sve države i nije problem praviti usporedbe.

Npr. u Poljskoj su tereti na plaće dvostruko niži nego u Hrvatskoj.

meni se sviđa ovo spominjanje Poljske, jer su upravo oni "pripojili" obveznice iz II. stupa u I. stup, da "zatvore rupu".

činjenica je da se naobećavalo svega i svačega, a ne "puni" se odgovarajućom brzinom, pa će se negdi morat "zagrabiti".

dapače, vidim da sad, pred izbore, ide i novi val "rasterećenja" zbog kupovine glasova.

inače, toliko su sposobni sa reformama da nam je trebalo 10 godina da se vratimo nakon prošle recesije.

ma uopće se više ne uzbuđujem i ne "ložim", nego me više zabrinjava mindset na forumu i neke dogme koje su se ukorijenile, a u realitetu ne "drže vodu" 🤷

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 7:18 AM
    Quote from Manu

To nije nikakav mit nego lako provjerljiva činjenica.

PDV je najmanje štetan od svih poreza jer je porez na potrošnju a dobar dio potrošnje čine stranci koji mu daju dodatni doping u ljetnim mjesecima.

ako niste znali, iznajmiljivači moraju platit PDV koje im prenose platforme, jer ga, u pravilu, dalje ne mogu prenijeti na goste, a sad bi im digli i ovaj na dohodak (taj dio s dohodkom mi je prihvatljiv).

a već smo utvrdili da visoka opća PDV-a nepovoljno utječe cijene novogradnji.

na kraju bi, šta, trebalo imati visoku opću stopu i mali milion izuzetaka?

znači, još više birokracije?

čini mi se da mi je dobro savjetovala jedna bankarica, da "zagrijem stolicu" i probam položit za poreznog savjetnika (evo ti još jedna lekcija iz kapitalizma i prilagodbe 🤷)

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 12:18 AM
    Quote from zdenkic

"SVB had NO head of 'risk assessment' for nine months before it collapsed... as woke boss for Europe, Middle East and Africa was busy organizing a month-long Pride campaign and a 'Lesbian Visibility Day'"

Silicon Valley Bank had NO head of 'risk assessment' for nine months before it collapsed | Daily Mail Online

malo zute stampe, ipak je ponoc, oskare ne gledam, a otvaranje burze je predaleko pa nemam sto radit :D

lipa zelenjava na fijučersima

Stock Futures | Index & Market Futures - Investing.com
    Stock futures data with real-time & premarket rates from the Nasdaq, Dow Jones, S&P 500. This table displays stock market futures with live streaming rates for…
    www.investing.com

kao da u petak ništa nije fijuknulo :S

• st-brajo
    • March 13, 2023 at 12:15 AM
    Quote from Ledica

https://anteportas.hr/mirovinske-ref…lucaj-hrvatske/

Ante, sjedi ,pet.👍

Poljska:

1. ustavna odredba o maksimalnoj razini javnog duga do 50% BDP-a (ovako nešto hitno i nama treba, ne mora biti ovako nisko, ali...)

2. iz II. stupa su pokupili obveznice i prebacili u I. stup, a u II. stupu su ostale samo dionice

u nekom trenutku ćemo i mi morati napraviti nešto slično ili skresati "obećanja" na novim mirovinama.

"stari" Ante HANFA > "novi" Ante HANFA:thumbup:

• st-brajo
    • March 12, 2023 at 11:23 PM
    Quote from accountant

Jel ovdje netko zaista misli da bi sadašnji umirovljenici dobili svoju mirovinu da se nama koji radimo ne obustavlja 15% plaće, dohotka (ili upola manje na honorare)?

Ili se zapitao zašto se to zove generacijska solidarnost?

I ne samo to... Država dodatno, povrh obustavljenog doprinosa, umirovljenicima dodaje direktno iz proračuna svaki mjesec da bi isplatila pune mirovine. Zato i pritisak da se osobni računi iz II. stupa prebace u generacijski da pokrpaju rupu.

Al nije to problem samo kod nas. Gdje je populacijska slika loša (manje od 3 radnika na umirovljenika) takav model šteka i zamuckuje.

pa dobili bi mirovine, ali ne u ovim iznosima koji su im rješenjima o mirovinama obećani.

u tome i je kvaka.

mislim, kritizirali smo II. stup i da su previše u obveznicama, a premalo u dionicama.

al opet, i kao takvi su bolji nego da država to pokupi za ove kojima je previše obećala.

tako to uvik bude kad prevlada populizam, a ne fiskalna disciplina.

kažem, da nema EU fondova i doznaka iz inozemstva...

btw., neki bi, imajući ova saznanja dodatno rasterećivali dohodke, a, nažalost, trebalo bi ih dodatno opteretiti, pogotovo ako ovako mislimo i dalje nastaviti.

zato sam namjerno ovo i spomenuo.

ili će država nastaviti obećavati više nego što ima (a to znači i dodatna opterećenja) ili će reći nema dalje, pokrij se s ovim koliko ima.

ja znam da bi moji roditelji pristali na manje mirovine da sutra mojoj djeci bude bolje, ali koliko je takvih?

vidim da i na forumu prevladava mentalitet daj meni sad i odmah, a za sutra me zaboli ku*ac.

nekad se potrebno zapitati kakvo to društvo i državu ostavljamo iza sebe, a bojim se da je to rijetkima ikad na pameti 🤷

1. Privacy Policy
  2. Kontakt