1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 19, 2020 at 8:38 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from greenhorn

Najviše će profitirati oni koji imaju VLOC tankere, jer ako potraje ovakva situacija neko kraće vrijeme kupovat će se i fizički nafta i ukrcavati na tankere kako bi se popunila skladišta a potom i ti tankeri pretvorili u plutajuća skladišta. To se već i dogodilo u prošloj krizi.

Bilo bi zanimljivo doznati kako će reagirati "genijalci" u INA... bilo da ju kupuju sada (ovise o raspoloživim kapacitetima skladišta) bilo da ju kupuju terminskim ugovorima (ima tu dosta mogućnosti od hedginga, call-put opcija ali u svakom slučaju pred naftnim kompanijama poput INA je zlatna prilika). Nekako sam siguran će iduće izvješće biti banana...genijalci...

kad smo već kod terminskih ugovora, pad cijena nafte ide u prilog i kemijskoj industriji.

plastika, deterdženti, umjetna gnojiva, itd. koriste naftu kao sirovinu.

p.s. ja ne očekujem neki drastičan pad cijena goriva.

najvjerojatnije ćemo gledat klasičnu priču hrvatskog seljaka i cijena u dućanu (otkupna cijena sirovine pada, maloprodajna cijena baš i ne).

znači, marža +

Display More

kod nas je, osim turista, najvise osisalo ove kojima odgovara jeftina nafta radi jeftine sirovine (INA je iznimka).

to samo govori koliko trgovanje zadnjih dana nema veze s mozgom.

• st-brajo
    • March 18, 2020 at 3:48 PM

na dosta dionica trenutno trgovanje izgleda kao poker.

big stack bully se parkira na prodaju, a onda krene rasprodaja na kupnji.

šteta što nitko nema cash-a da ga raznese i smiri situaciju.

• st-brajo
    • March 18, 2020 at 12:05 PM

obzirom da smo se ionako okrenuli tome da zivimo od doznaka iz inozemstva (turizam, EU fondovi, penzije gastarbajtera) i potrosnji, jedino dobro u ovoj situaciji moze biti da € otklize prema 8 kn obzirom da su nam fiksni troskovi (place i mirovine) u kunama, a sa statistikom inflacije se uvijek moze igrati da se prikaze manja nego sto je, pa da manje kuna ode na javne troskove, a vise na potrosnju od strane realne ekonomije.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • March 18, 2020 at 10:25 AM
    Quote from st-brajo

akcija srijedom: ADPL snizeno za 7%

ovo se zove kazna za transparentnost.

• st-brajo
    • March 18, 2020 at 10:03 AM

akcija srijedom: ADPL snizeno za 7%

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • March 18, 2020 at 8:22 AM
    Quote from Festival

To ne znaci da ce ADPL bankrotirat, ovu godinu cemo završiti s manjom dobiti, sigurno i manjom dividendom i to je to. Idemo dalje glavu gore bit će još puno uspješnih godina. Padovi i usponi su sasvim prirodna stvar.

upravo tako.

sjecam se prosle krize, ono sto su nama skverovi, to je ostalima autoindustrija.

bilo se ulupalo do zadnje lipe samo da tvornice nastave s radom.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • March 18, 2020 at 7:40 AM

ono sto je ovdje kljucno i odnosi se na ADPL je to sto tvornice za sklapanje auta zatvaraju pogone jer nemaju sve djelove, tj. netko od manjih kooperanata tipa ADPL nije isporucio svoj dio, pa sklapanje ne moze na traku.

i sad je ziva sreca sto kod nas nije eskaliralo, jer oni mogu svoje nastaviti raditi, a mozda i preuzeti neke dodatne poslove ako netko drugi bude taljigao radi ove situacije.

Inace, kupnja auta nije kupnja zvake, jer od narudzbe do isporuke zna proci i par mjeseci.

I nikad nema na lageru bas ono sto vi hocete, a sad cete kad se pokrene moc novo auto imati za tjedan dana.

I jos jedna stvar, ADPL dosta radi za Daciu, a u krizi svi kupuju, ako kupuju, jeftina auta.

Uostalom, tko kaze da se opet nece uvesti ona akcija staro za novo, kao i nakon prosle krize, di si mogao dovesti neko svoje auto koje jedva vozi i dobiti 2000 € popusta za kupnju novog vozila.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • March 18, 2020 at 7:20 AM

Evo Vam zena koja je expert autoindustrije i o ovoj temi gostuje na svim TV kanalima u Americi (i mainstream i alternativnim), pa izvucite zakljucke

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • March 17, 2020 at 7:39 PM

Iz Fiat Chryslera priopćili su da "rade na stvaranju zaliha dijelova kako bi bili spremni isporučiti prethodno planirane količine vozila kada se potražnja na tržištu ponovo uspostavi".

Pretpostavljam da nisu jedini.

Poruka bi bila: nek radi tko moze, nastavite uredno ispunjavati ugovore i slati robu.

• st-brajo
    • March 17, 2020 at 3:57 PM
    Quote from NaBiduAsku

Prva medijski uzrokovana recesija IKAD.

slažem se.

ekonomski podatci su bili na granici recesije još od 2015., ali nitko nije imao "cojones" da to izgovori, jer nije bio politički pogodan moment.

ova situacija je jednim udarcem ubila migrantsku krizu, pretjeranu ovisnost o uvozu, problem "manjka" radne snage, terorističku opasnost, prosvjede, krajnju desnicu, provociranje Irana, mjere štednje, klimatske promjene, itd.

• st-brajo
    • March 17, 2020 at 9:49 AM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from mitkko

Evo malo pozitive. Ukratko, ovaj misli da Ameri nece u recesiju i da ce ce dogoti rally prema gore cim se virus malo obuzda. Kako bi rekli, bumo vidili.

Treasury Secretary Mnuchin doesn't see the US falling into recession - and says 'pent-up demand' will boost the post-coronavirus economy

https://markets.businessinsider.com/news/stocks/ec…20-3-1029000758

Trump želi novi mandat a ako želi novi mandat onda će do izbora DJIA biti barem 30 000.

epidemija SARS-a (rođaka ovog našeg virusa) trajala je od 11. do 7. mjeseca.

ako se ne varam, izbori su u 11. mjesec (i naši i američki :D).

za napucati stock market dovoljno je par mjeseci.

ovo sada dušu daje za trejdanje.

• st-brajo
    • March 16, 2020 at 1:41 PM
    Quote from nascar
    Quote from st-brajo

cinjenica je da smo kao nacija do bola nelikvidni i da se cash prvo povlaci iz onoga sta je lako unovciti

Nikad više štednje u bankama, a nikad manje kamate (08.01.2020.)

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…kamate-20200108

ako ste ikad svratili u baknu podignuti nesto novca mogli ste primijetiti da je vecina ljudi u dozvoljenom minusu.

oni koji vec imaju rijeseno stambeno pitanje drze cash i ne misle ga ulagati nigdje osim u renovaciju nekretnine ili kupnju neke druge ako cijene padnu.

broj ulagaca na trzistu kapitala stalno opada, a znam da ti bankari cim imas nesto vise casha na racunu nude ove otvorene fondove (meni su konkretno ove sta su izlozene BRIC-u).

meni to nije bilo interesantno, jer mislim da sam mogu bolje oploditi novac na trzistu kapitala, a vjerujem da je dosta ljudi nasjelo i sad su u "pusioni".

Isto tako, oni te obavijeste kad tvoj ulog padne za odredjeni postotak, tako da su vjerojatno neki u panici odlucili prodati svoje udjele, pa imamo ovo sto sada imamo.

• st-brajo
    • March 16, 2020 at 1:08 PM
    Quote from st-brajo

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

po ovome se cini da ima jos prostora za korekciju, strpljen spasen

neki su me razapeli kad sam ovo objavio, al ok.

vrijeme ce pokazati di cemo zavrsiti.

cinjenica je da smo kao nacija do bola nelikvidni i da se cash prvo povlaci iz onoga sta je lako unovciti.

nekretnine su zadnja crta obrane, a kredite treba otplatiti.

tim vise sto svi ocekuju da ce gubitke iz ove nadoknadit u sljedecoj sezoni.

uostalom, gledajte nase politicare.

skoro nijedan nema nikakve dionice, pa ih za trziste kapitala bas i nije puno briga, dok su nekretnina puni ko sipak.

I zive od njihovog rentanja.

• st-brajo
    • March 16, 2020 at 7:44 AM
    Quote from Roki

Jel ima netko neki dobar link za EU futurse? Nisam toliko u tim vodama...

https://m.investing.com/indices/indices-futures

• st-brajo
    • March 14, 2020 at 9:44 AM

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

po ovome se cini da ima jos prostora za korekciju, strpljen spasen

• st-brajo
    • March 13, 2020 at 12:35 PM

meni ovo trgovanje danas slici na zamku.

nije se strpio niti jedan dan da se trguje uz lagani oporavak nego odmah euforija.

kod nasih trgovinskih partnera (osim Italije) cirkus tek slijedi.

neka me kolege tehnicari demantiru, al koliko sam mogao vidjeti, truguje negdje izmedju nekih tehnickih linija, ni vamo ni tamo.

+ ovo se iz aviona vidi da su fondovi shortali jer oni danas kupuju i navlace male da ulete.

ovo je tek sad prava kockarnica

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • March 13, 2020 at 9:48 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from BudFox

Bit ce dobro ako za 10 min opet ne blokiraju sve.

Ovisi da li ce se fondovi postaviti na kupnji kao zadnjih dana, ili pustiti sve kao danas..

Ovo usporedjujem sa panikom u slucaju bank run-a

nemaju novaca jadni.

https://www.seebiz.eu/trzista/mirovi…di-kuna/140044/

tko moze garantirati da oni nisu ovo shotali jer im je dosadilo cekati.

Display More

netko trzio 35 M na ADRS, bit ce da su to mali dionicari

• st-brajo
    • March 12, 2020 at 10:23 PM
    Quote from jack_zg
    Quote from amerikanec

Sutra nazalost ocekivani scenario kao i danas ali i jos brza blokada🤯 Ovakva panicna reakcija na Svjetskim burzama kao i kod nas trebala bi se zaustaviti sa blokadom svih burza u Svijetu do kraja mjeseca.

Zašto zaustaviti? Da se razumijemo i ja gubim novce zajedno s većinom vas, ali i dalje mislim da da trgovanje mora ići svojim tijekom. Ovo su one prilike koje svi veliki investitori spominju "Be greedy when..."
    Ono o čemu ja razmišljam prije nego što razročim novce i uđem još je kako će se financijska igra odigrati u SADu. Tamo su:

1)kompanije na nemogućim multiplama
    2) REPO market problem koji traje i traje,
    3) ETF balon (kažem balon jer u tim ETFovima su većinom obični ljudi, koji kad vide crvenilo, još pogotovo ovakvo crvenilo... što li će napraviti??
    4) Razina duga među kompanijama s oznakom BBB... enormna. Što kada im bonitetna agencija skine tu oznaku i svi mirovinski fondovi odjednom ne smiju držati novce u obveznicama i dionicama tih kompanija..

da ne nabrajam dalje...

Display More

upravo to. cash je sada kralj. pratim i ja kako će se sve odvrtiti.

bilo bi dobro vidjeti ima li i kod nas ovakvih sistemskih rizika.

meni se čini da su kod nas to nekretninski balon, dugovi po kreditnim karticama i veliki broj nenamjenskih kredita.

• st-brajo
    • March 12, 2020 at 9:15 PM
    Quote from Lulu1

Evo ih trend frend linija od zadnjeg dna. Sutra ce se češkati po glavi gdje i kako dalje.

jel to znači da se onda od sutra vraćamo gore lagano?

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • March 12, 2020 at 6:02 PM
    Quote from BudFox

Bit ce dobro ako za 10 min opet ne blokiraju sve.

Ovisi da li ce se fondovi postaviti na kupnji kao zadnjih dana, ili pustiti sve kao danas..

Ovo usporedjujem sa panikom u slucaju bank run-a

nemaju novaca jadni.

https://www.seebiz.eu/trzista/mirovi…di-kuna/140044/

tko moze garantirati da oni nisu ovo shotali jer im je dosadilo cekati.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt