1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 3:33 PM

ma poanta u cijeloj priči je da nema reformi bez Brisela.

a jedini način da ove naše lokalce prisilimo na reforme je da zaspemo Europsku komisiju i Europsko vijeće sa raznoraznim dopisima u kojima bi apelirali da se ova sredstva što nam se obećavaju ne isplate dok naše vlasti na svim razinama ne provedu reforme.

ako netko ima neke kontakte u udrugama civilnog društva ili internetskim portalima, neka proširi tu ideju (vidimo da ni politička oporba ne predlaže ovakvo nešto).

ili se nadati da i oni gore nešto vide, pa će nam i sami dati neke uvjete.

i tu svaka priča staje.

eto Vam jedan afirmativan prijedlog, pa tko ima znanja, želje i mogućnosti neka se angažira.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 2:04 PM
    Quote from Manu

Ne može stranka funkcionirati iznad ili paralelno s pravosudnim sustavom. Jesi svjestan uopće za što se zalažeš i u kojim režimima se to radi? Osim toga sve u pravosuđu je povezano i nemoguće je da funkcionira u jednom dijelu a ne u drugom. Ako u Zadru npr. političara ne osudi za korupciju neće ni njegovog sina za prometnu nesreću u kojoj je netko nevin stradao.

nisam nikad rekao da se zalažem za takvo nešto, al to je trenutno realnost.

ako Brisel to ne nadgleda, tu kod nas reformi nema i neće ih nikada ni biti, jer nemamo kulturu prosvjeda.

ovdje se konkretno radi o kaznenom dijelu pravosuđa.

nažalost, kod nas sve funkcionira na način da moraš negdje imati svog čovjeka da bi NORMALNO mogao obavljati neku svoju djelatnost od koje živiš, ne pričam o nikakvim privilegijama.

i naravno da to nije normalno, i da izaziva revolt, frustraciju, itd., al ili moraš tako ili ključ u bravu.

meni isto nije normalno da moram tražiti veze po bolnicama da bi dobio pravo na uslugu koju svaki mjesec skupo plaćam, al koja je alternativa, crknuti ili platiti još toliko privatniku?

zdravstvo Vam isto Brisel ne kontrolira.

ja Vam pokušavam ukazati da je problem prikrivena korupcija koju nitko ne prijavljuje, jer sustav ne funkcionira, a očito je to većini ok, kad ne vidimo ljude na ulicama.

politička korupcija i suđenje u tim postupcima je samo predstava za javnost nakon koje se opet ništa ne mijenja.

zato većina ljudi to i vidi kao poligon za političke obračune, pogotovo ako s pažnjom pročitate neke optužnice državnog odvjetništva i razloge neke osuđujuće presude.

često ni jedno ni drugo nema veze ni sa zdravom logikom, a kamo li sa primjenom važećeg kaznenog prava.

al to je na čast državnom odvjetništvu i kaznenom pravosuđu.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 1:51 PM
    Quote from BSOD

Kaže Bloomberg danas, Singapur - 41.2% pad GDP.

Dečki i cure pa mi živimo u blagostanju.

:D:D

Poslije Velike Gospe.

samo što nismo toga svjesni.

al i nakon ovog pada njihov BDP po stanovniku je i dalje u odnosu na naš 4x.

trenutno smo na svjetskom prosjeku, a kako je krenulo, uskoro ćemo past prema medijanu ^^

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 11:55 AM
    Quote from Manu

To ne mijenja ništa kad je u pitanju funkcioniranje pravosuđa i njegova važnost za društvo. Ne može stranka rješavati problem svoje korupcije bez ikakvih kaznenih posljedica za članove kao da je to unutarstranačko pitanje a ne ključni problem društva. Ni u Kini se to više ne rješava unutar kp.

zašto ne bi mogla?

ja s time nemam nikakav problem.

al imamo problem ako ne funkcionira onaj dio pravosuđa koji uključuje nadležnost općinskih, upravnih i trgovačkih sudova, a upravo to je danas slučaj.

da ovaj dio funkcionira kako treba, nikoga od nas ne bi bilo briga koja je stranka na vlasti i njihovi obračuni sa političkim neistomišljenicima, jer bi država sasvim normalno funkcionirala neovisno od politike.

pa valjda je ključni problem društva što ne možete dobiti presudu suda prvog stupnja u roku od godinu dana, uknjižbu u zemljišne knjige u roku od mjesec dana, usklađivanje odluka sudova na svim razinama itd.

tu je važnost pravosuđa za društvo, a ne to što je neki političar osuđen ili neosuđen za korupciju.

uostalom, onaj Bašić vjetroelektrana je i nafrknuo baš zato što je domaći poduzetnik, a svi stranci su uredno izgradili svoje vjetroelektrane bez ikakvih problema, jer se stvari drukčije rješavaju kad podmažete preko visoke diplomacije (po mogućnosti na neke off shore račune), a ne kad idete preko lokalnih kokošara (onda završite u crnoj kronici).

• Best buy

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 11:10 AM
    Quote from zlocesti

Koliko god da je tricky kupovati zlato na 1800 za uncu, nema dana da ne pomislim da treba kupiti zlato

Zasuti novcem iz helikoptera, a novac je besplatan dok ne postane bezvrijedan, sa burzama čije su se valuacije odvojile od stvarnosti, predviđanje za zlato je 2000 dolara za uncu

Za one koji mogu mirno sjediti, best buy je mirno sjediti na novcu i čekati rasplet. Kažu da je jedina prednost koju mali ulagač ima nad institucionalnim činjenica da naprosto ne mora uvijek trgovati. Kostolany kaže da je razumno trgovati samo u dva dijela tržišnog ciklusa. Pri dnu In, pri vrhu Out.

Tko zna što nam jesen donosi. Meni ne izgleda dobro.

glavni problem sa zlatom je što mu cijena počne padati kako se izravnava krivulja prinosa dugoročnih i kratkoročnih obveznica.

možete vi naštampati koliko hoćete, al ovo je jedina korelacija.

tako da bi ja sa zlatom bio jako oprezan, jer prinosi na dugoročne (gleda se 10-godišnja obveznica) sve više padaju, a prinosi na kratkoročne obveznice lagano rastu.

po meni puno veći potencijal imaju bakar i srebro, radi sve većeg okretanja ka "zelenim" (struja i vodik) energijama.

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 10:56 AM
    Quote from toluen

st-brajo - samo pogledaj onaj izraz olakšanja na Berinom licu kad je shvatio da više nije u opasnosti da dođe na vlast. Uhhh - hvala Plenki. Isto kao i Kolinda kad je skužila da se konačno riješila funkcije. Hvala Zorane. Ha,ha.

Našao sam dva izvrsna komentara na portalima koji govore o RH danas.

1. Očekivati od HDZ-a da provede reforme je isto kao očekivati od štakora da provedu deratizaciju.

2. Stranaka ili vanka.

Ako ništa - nismo izgubili smisao za humor. :D

ovdje je cijela priča kao ono u BiH i sredstvima MMF-a.

oni nikako da se dogovore, pa se sredstva kisele na računu.

mogu oni pričati što hoće, al oni dežurni europski škrtice neće dati nalog za isplatu bez jasnog programa reformi.

a to što će efekat na naše uhljebe djelovati kao na ovisnike kad se skidaju s droge, to njih puno ne interesira.

kad vidite do koje mjere ide otpor reformama kad Brisel mora lijepiti kazne jer nam je internet spor i ne recikliramo dovoljno otpada, što sve ide nama u korist, možete samo zamisliti što bi bilo da nema zločestog Brisela.

žalosno je što nekom briselskom ćati, koji vjerojatno ne zna ni na mapi pokazati gdje je Hrvatska, više stalo do Hrvatske nego onima koji kod nas donose odluke.

Quote from Manu

To je pravosudno pitanje više nego političko i ovisi o tome koliko je pravosuđe u stanju odvojiti se od politike. Ono ima alate za to ali nema snagu. To stalno pokušavam reći. Ne može HDZ kontrolirati mehanizme pravne države nego mora biti obratno. HDZ ne nastoji počistiti svoje smeće nego suprotno, čisti one u pravosuđu koji bi smeće mogli razotkriti.

Baš u procesu za Remorker njegovi ljudi su redom osuđeni a on nekom pravosudnom akrobacijom oslobođen. Ali barem je priznao da u stranci ima korupcije iako on valjda nije taj. I to je donedavno bilo nezamislivo. Mislim da će ovaj intervju ući u anale.

pitanje kaznenog pravosuđa nije u nadležnosti Brisela nego u isključivoj nadležnosti država članica, tako da tu neke pomake na bolje nećete dočekati dok ste živi.

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 9:16 AM
    Quote from toluen

Božidar Kalmeta: ‘PLENKOVIĆ ĆE BITI NEMILOSRDAN kod odabira ministara. HDZ se mora trajno očistiti od korupcije’

Prvo što mi je palo na pamet je da su Monthy Pythonovci odlučili snimiti novu epizodu nakon dugo vremena. :D

Vjerodostojno.

ovo je prvi put da će HDZ morati počistiti sve ono čime je godinama zagađivao hrvatsku ekonomiju.

ili će Plenki dati ostavku, pa prepustiti lopticu nekome drugome, a to tek znači naš kompletan raspad sistema i dugotrajno izlaženje iz krize.

s druge strane, ako Plenki uspije izbalansirati kriterije za Euro, interese uhljeba i rast gospodarstva, ne gine mu visoko mjesto u europskoj i svjetskoj diplomaciji.

pa vidite da ga je cijela oporba odbila za onaj sastanak i da mu nitko ne želi biti u koži, čak mu je i Bernardić sa svojim listama i cijelom kampanjom širom otvorio put da ima što stabilniju većinu u Saboru, te mu na taj način uvalio vrući krumpir, dok će on skupa sa SDP -ovim kancelarijskim moljcima za koje nitko ne zna tko su, a koje je na ovaj način potrpao u Sabor na 4 godine, lagodno živjeti na "plaćici" od 3.000 € za nerad dok cijela država krepava.

e to je tek pravi posao.

čini se da Bero nije tako bedast kako smo mi svi skupa mislili i da je ona Cotrugli stipendija ipak dala neke rezultate ;)

• INGR (INGRA d.d.)

• st-brajo
    • July 14, 2020 at 12:00 AM
    Quote from diokidina

Ovu dionicu promatram vec neko vrijeme, od nove strukture. Nesto se gadno valja iza brda, a ne znamo sto. Po meni odlicna dionica za trejdanje, a mozda i za dugorocno.

pa događa se to da muž od šefice Holdinga riskira razvod ako sve silne novce što je upucao u kupnju vlasničkog udjela ne oplodi.

srećom, ima vremena do lokalnih izbora da konsolidira firmu financijski i potpiše koji ugovor vezano za obnovu Zagreba, prije nego gradonačelnik i ekipa odlete.

ovdje je jedino dobro što je i njegova koža u igri, a vremena za nešto konkretno je sve manje.

prvo se treba donijeti zakon, uskoro ide zima, pa je time i nervoza da se isporuči nešto konkretno sve veća, al ako sve bude ok, bit će dobro njima, a time i ostalim dioničarima.

izvješće je sve bliže, pa ćemo ubrzo vidjeti jesu li one priče o porastu BV-a istina ili šarena laža.

u svakom slučaju, priča je puno drukčija kad su tvoji novci u igri nego kad ulažeš s tuđim novcima za koje ne odgovaraš.

• IGH (Institut IGH d.d.)

• st-brajo
    • July 13, 2020 at 11:27 PM

bojim se da ovo ne ide nigdje dok ne vidimo izvješće za Q2.

nalozi na prodaji su i dalje preveliki (vjerojatno oni što skupljali jeftinije čekaju da se iskrcaju), a nema nekog velikog kupca u knjizi.

tko je zatrejdao, neloše je prošao, a tko je dugoročan mora čekati još malo ovakvih poslova kao danas + izvješće.

nije baš da se cijena zatukla na početne postavke, pa da se imamo od čega odbiti.

neke razine koje se ovdje navode (150+) nećemo gledati dok se ne riješe Radeljevića po dobroj cijeni, obzirom da je cijeli opterećen sa založnim pravima.

tako da, bez nečeg konkretnog, veći je rizik da se ukopate nego da profitirate.

• st-brajo
    • July 13, 2020 at 9:07 PM
    Quote from george

pa uvijek kad je na nasu stetu ide zaokruzivanje na vise. Sad sam u dvojbi, zaokruzivanje na vise bi bilo na nasu korist. Da nece ici na nize:D

Brzo ce 2023. Treba se pripremiti za prelazak na evro. Logika kaze da je pametnije kupovati dionice u kunama nego kupovati evre pa onda s njima dionice. Mišljenja?

ako ćemo se voditi logikom Brenta Johnsona i njegovom Dollar Milkshake tezom, onda bi najbolje bilo kupovati dionice u dolarima i to one koje isplaćuju fiksnu dividendu, jer se na taj način štitiš rizika devalvacije kune/eura prema dolaru, i još dobro zarađuješ, pa sad...

• st-brajo
    • July 13, 2020 at 8:40 PM
    Quote from george

btw, jeste li poceli preracunavati svoje dionice u evre?

jedino tako CROBEX i može doći tamo gdje bi i realno trebao biti, jer ministar Marić kaže da će doći na zaokruživanja na više ^^

• IGH (Institut IGH d.d.)

• st-brajo
    • July 13, 2020 at 1:26 PM
    Quote from trial

Teorije zavjere su shebana stvar.

jel ovo opet sindikat u akciji, a ovaj put nitko ništa ne piše?

• st-brajo
    • July 12, 2020 at 11:09 PM

sad će Plenki imat skužu da malo obuzda svoje koritaše, jer zločesti Brisel traži reforme kako bi mogli što prije (do kraja njegovog mandata) uvesti Euro.

a obzirom da je Plenki jako ambiciozna osoba i vjerojatno sanja o nekoj jačoj diplomatskoj karijeri, mislim da će se pobrinuti da u najkraćem mogućem roku uletimo u eurozonu, makar to značilo da bi morao nekih desetak tisuća koritaša, koji cijelu državu radi svojih pripadajućih i nepripadajućih povlastica drže za taoca, skinuti s korita.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…index_tid=30571

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• st-brajo
    • July 12, 2020 at 10:29 PM

nije valjda da poslovni.hr ima izvješće za Q2 prije burze?

https://www.poslovni.hr/burze/dalekovo…og-duga-4241131

• CORONA virus

• st-brajo
    • July 12, 2020 at 10:06 PM
    Quote from kupoprodajnik

Upravo zbog kumulativa svih tih losih posljedica svijet ce relativno uskoro shvatiti da je naspram toga Covid19 zapravo ujac od ovce i staviti to ad acta, kao prehladu zbog koje se ne treba pretjerano uzbudjivati. Nece tako uskoro, vec kad vecina svijeta bude prokuzena i postigne imunitet krda, nestalan, ali obnovljiv, sezonski, djelomicno procjepljiv, kao gripe, razne.

Znaci iduce godine. Sigurno.

Ovim tempom uskoro cemo imati milijun slucajeva dnevno, a na 100 i nesto mil sluzbenih bit ce uglavnom postignut globalni imunitet krda, jer je broj asimptomatskih 30-40 puta veci. Tad ce to biti 5 mlrd.

ovo će se smiriti tek kad se Trump i Kina dogovore, a do tada ćemo mi hodati s maskama na ustima.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • July 12, 2020 at 10:03 PM

"Podnošenjem tužbe, United Media istaknuo je da odluka nije u skladu s zakonodavstvom EU-a te da je izrazito diskriminatorna i loša za sve ljubitelje sporta u Sloveniji.

Tvrtka United Media tako će nastaviti emitirati sportske televizijske kanale Sportklub, koji gledateljima u Sloveniji donose prijenose sportskih natjecanja.

Agencija je vodila prekršajni postupak protiv United Media zbog kasne prijave koncentracije proistekle iz sklapanja ugovora po kojem je tvrtka, tada zvana Adria Media, stekla 100% udjela u United Media Distribution, zatim IKO Balkan, koja je posjedovala prava na objavljivanje programa Sportklub.

Adrtia Media je trebala o koncentraciji obavijestiti Agenciju najkasnije 30 dana nakon zaključenja ugovora, ali je to učinila s odgodom dužom od jedne godine."

pročitajte još jednom linkani članak, pa ćete valjda sami shvatiti postoji li zapreka za obavljanje transakcije ili ne.

probajte naći gdje piše da Slovenci nisu odobrili kupnju, a radi se o sličnom problemu kao s Optimom.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • July 12, 2020 at 9:42 PM

postoji li zapreka za transakciju ili ipak ne?

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=…daja+Sportkluba

• CORONA virus

• st-brajo
    • July 12, 2020 at 9:35 PM

https://direktno.hr/direkt/americk…di-se-o-200517/

bit će ovdi još svega, pogotovo ako se ovo ne ispuni

https://edition.cnn.com/2020/01/16/bus…ails/index.html

• OPTE prodaja - kladionica

• st-brajo
    • July 11, 2020 at 8:38 PM
    Quote from dionicar

Kuca maca na vratanca..je li ko vidio ponudu A1? Nude 500kn ma Visa kartici. I ta promocija me bas do 31.7. 😁😊😎 a sad ih zvao.. Kao ako uzmem uz trio (fix tel + net fix + tv ) I mobitel onda mi net fix nude ne 70 mbit/s nego 150

https://www.a1.hr/privatni/trio-…dynamic_image_1

kolega, borba je za svakog korisnika.

pisao sam već na temi da se i Optima u Q2 bila aktivirala na tom polju.

Quote from Jubito

Nikakav link ja nisam objavio vezano za Delloittovu procjenu, taj podatak je nepoznat.

Ako kupac postoji u tom je slučaju 5xEBITDA minimum, a realno je očekivati između 5xEBITDA i 7xEBITDA.

Ja nisam našao da je bilo koji telekom prodan ispod 5xEBITDA.

A što se tiče tog stručnjaka koji očekuje 26 kn, evo ja mislim da ispod 33 kn ne ide ! :D

Optima se sada trži na 4,9 EV/EBITDA, tako da ako cijena na burzi padne, čini se da se otvara prilika za dokup.

a samo će vrijeme pokazati jesu li u pravu bili oni kompariraju evaluacije sličnih preuzimanja u okruženju ili oni kojima nije vrijedilo ni 1,5 kn po koliko se Optima tržila prije nešto više od godinu dana.

• Procjena rezultata tvrtki i rizika ulaganja na tržištu kapitala nakon Corona virusa

• st-brajo
    • July 11, 2020 at 7:51 PM
    Quote from zm1

Sve ok, kad bi tako bilo, samo mi se čini da će države i politika (vidi kina d, Rusija, danas), sve više preuzimat ekonomiju i gospodarstvo u "svoje ruke", a to se pokazalo uvijek jako loše. Možda jedino kratka razdoblja nakon većih ratova (ww2) dok je vladao svojevrsni entuzijazam, ali kad se to ispuše, stagnaciju i propadanje

kolega, sve su to ekonomski ciklusi koji se kroz povijest uvijek vrte.

evo Vam dolje na linku jedan rad na temu kako stvoriti portfelj sa vječnim godišnjim prinosom od barem 7%.

ako netko poznaje nekoga u fondovskoj industriji, ovo mu je odlična ideja.

npr. da ovako nešto postoji kod nas, nitko se ne bi morao brinuti hoće li mu neki poremećaj pojesti penziju.

https://hiddenforces.io/wp-content/upl…hris-Cole-1.pdf

mi smo sada u fazi secular decline-a, što znači da slijedi secular rebirth, pa stagnation, pa boom.

samo što mislim da Buffett ovaj put neće doživjeti ova zadnja 3, a to Vam pokazuje i koliko je bitno u kojem se vremenu rodite i počnete sudjelovati na tržištu kapitala kako bi bili u njegovoj koži ;)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt