Vučić najavio pokretanje proizvodnje cjepiva Sputnjik V u Srbiji
https://www.seebiz.eu/tvrtke/vucic-n…u-srbiji/251054
kako oni mogu, a mi ne možemo?
https://www.seebiz.eu/tvrtke/vucic-n…u-srbiji/251054
kako oni mogu, a mi ne možemo?
sad ću i ja malo kao i zlocesti
https://www.seebiz.eu/tvrtke/telekom…a-kanala/251040
a kako u Srbiji može vertikalna integracija, a?
Moj bloger kaže da tržište hrani još samo paket pomoći od Bidena, a to je već dobrim dijelim uračunato u sadašnje cijene na burzi i kada to bude odobreno onda će biti sell the news
i meni se čini da tvoj bloger dobro zbori, al bumo videli.
ja jedva čekam da ekipa sa WSB dobije svoje stimmy-e, pa da opet izazovu malo kaosa
evo jedna baš za Birtiju
https://www.poslovni.hr/hrvatska/vrhov…sudnice-4271326
tako im i treba kad se druže s krivim čovikom
kad se Turudić druži s Mamić, onda bude promaknut u predsjednika višeg suda
Sve je stvar likvidnosti, što više novca u opticaju to veće cijene na burzi. Naravno sav taj novac nije uspio proizvesti inflaciju kao u bivšoj Jugi. Inflacija je kupovna moć, a kupovna moć dolazi od radnih mjesta koja su iz EU i US otišla u Kinu, Indiju itd.
To je globalizacija čiji su gubitnici građani EU i USA. Ti građani su zbog toga izabrali Bregxit, Trumpa, rezultat toga je da Le Pen ima 35% glasača u Francuskoj itd.
Uloga središnjih banaka je da održavaju stabilnost cijena i tečajeva, Američki FED ima i zadaću održavanja pune zaposlenosti što ECB nema i to je velika razlika. Inflacija se je počela nazirati, i nafta raste koja je bitna komponenta inflacije, dolar jača, to su sve elementi koji če pritiskati tržište dionica kada se riješimo korone a to se nazire. Meni je puno platiti Apple na P/E 40 ili Teslu na astronomskih P/E 1400. Čelnik FED kaže da dionice nisu skupe ako se gledaju kamate koje su jako nisko ili u minusu. Jer ako kamate porastu na 2-3% dionice dobivaju konkurenciju, ali za to trebamo inflaciju.
a možda čelnici FED-a trpaju u kineske?
https://www.poslovni.hr/hrvatska/za-tu…-kredit-4271223
obzirom da se raspištoljilo sa preuzimanjima "turista", očito su investitori već imali informacije koje se sada objavljuju.
a da napucamo HHLD?
https://www.poslovni.hr/burze/u-pandem…abrosti-4271225
"A stranci koji kupuju hrvatske vrijednosnice dolaze s pet kontinenata i 70 država svijeta.
Prevladavaju investitori iz bliskog susjedstva: najviše je Slovenaca koji sudjeluju sa 34 posto u ukupnom broju stranih ulagača.
Slijede ih investitori iz BiH sa 27 posto te Austrijanci kojih je malo više od 6 posto.
Što se tiče država u kojima se nalaze globalna financijska središta, iz SAD-a je 141 investitor, Velike Britanije 93, Kine 5, Japana 4, a iz Singapura dolazi jedan vlasnik računa u SKDD-u.
Iz jedne od najsiromašnijih država svijeta, Sijera Leonea, dolazi čak tri investitora, a glas o hrvatskim dionicama pronio se i do dalekog Uzbekistana gdje je svoj teško zarađeni novac u naše kompanije odlučio uložiti jedan ulagač.
Još je egzotičnija struktura pravnih osoba koje dolaze iz 72 države.
I tu su najbrojniji slovenski ulagači kojih je preko 13 posto, a drugi su američki investitori s udjelom od gotovo 11 posto.
Austrijski investitori su treći s udjelom od 9 posto.
Međutim, solidan broj dolazi iz poreznih oaza.
Tako je iz Lihtenštajna njih 27, Kajmanskih otoka 15, Britanskih Djevičanskih otoka 12, a Paname njih osam.
Na Bahamima je nastanjeno četvero investitora, a na Bermudi njih dvoje. Nizozemski Antili, Curacao, Grenada i Sejšeli imaju po jednog predstavnika."
bemti sve, mi se ovdi trsimo, a Gažićka nas otpisala
Vidim danas je netko utopio HTPO na pišljivih 99 dionica zaradio skoro plaću.
a nitko neće da utopi RIVP koje se trži po skoro 2 BV-a
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…cc458b3f3e4.pdf
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…15dec1b468a.pdf
Imamo dva nova preuzimanja u domaćem tiuristickom sektoru . Neka mišljenja glede cijena odnosno valuacija?
koliko ja vidim, ovo se ide po BV, možda malo niže.
po tome bi jedino RIVP od naših turista bio fino preplaćen.
Zna li netko da li Zaba global ima live praćenje dionica ili je prikaz s kašnjenjem od 15ak minuta?
nemaju live (ja sam kod njih).
ako ćeš trejdati (mada se kod njih to ne isplati) onda pratiš uživo minutni graf na investing.com
Ak su kuloari, onda to ima potrebnu težinu.
Isplivat će i to, valjda u neko dogledno vrijeme.
Zasad stoji ovo, dok se ne dokaže drugačije.
nisu nikakvi kuolari, nego uvid u zemljišne knjige
Radije nek objave kakvi su planovi sa Radeljevićem u Dubrovniku. To bi bilo kudikamo zanimljivije i uzbudljivije od ovih Kupara s kojima IGH ionako zapravo nema ništa.
Što se Marusice tiče, prodala je 90 % portfelja po 90 kuna, tak da joj je ovih 150 kuna, iz njene perspektive, mila majka. Za tih 5.000 dionica inkasirat će 100.000 eura i adio. Meni kao dioničaru je drago da ode.
Treba napomenuti da je Paladina od gazde dobio 4.000 dionica koje su neko vrijeme u top ten bile na njegovo ime, a zatim su prepisane i dodane na trezorske koje su se uvečale za tih 4.000 dionica.
pravo zaloga na Radeljeviću Vam drže upravo ovaj Paladina i B2 Kapital.
sad bar znate tko vas svih skupa ovdi drži za cojones.
A kak' oni znaju kad je meni 5 godina do mirovine hohoho ta formulacija mi nikad nije bila baš jasna...
Regos te onda automatski preseli u C
možda im iskoči alert kraj tvojih podataka kad se uvjeti ispune 🤷
hebote, ona posljednja financijska kriza 2007/08 izgleda kao šala mala nasuprot ovome!
pusti vraga, mittko, svašta je moguće. pamtim izreku jednog mudrog pokojnog susjeda koji je izjavio... sve je moguće, samo se ne možemo vratiti onamo odakle smo izašli... pomalo vulgarno, ali u biti potpuna istina.
nedavno je kolega brajo opširno pisao o svojim razmišljanjima i razlozima zašto je u kešu. plus ovo što je na sceni u americi, a svi karakteriziramo kao balončinu za koju se samo čeka da pukne. kad će pući nitko nezna. ali puknuti će sigurno kad-tad. kolika će biti rikavela, kakove posljedice i u kojem vremenskom rasponu......
koliko će tko od nas biti ili neće biti spreman....
povijest se uvijek ponavlja, al razdoblje niskih kamata potiče i spaljivanje novca na polupropale mastodonte, ali i potiče razvoj novih tehonologija.
neki dan sam slušao odličan podcast koliko crypto može biti koristan, posebno Ethereum i koliko je odličnih projekata baziranih na njemu u opticaju.
spominjao se nešto i Polkadot, al to je još u povojima.
nove tehnologije su po prirodi deflatorne, ali političari su inflatorni.
zato uvijek nakon što se nova ekonomija stvori krene snažni deflacijski pritisak da s tržišta izmete sve što ga zagađuje, a onda ova politička štamparija šukne, pa imamo rast inflacije.
al po svemu sudeći, čeka nas opet 1929., pa obnova infrastrukture i onda inflatorni/hiperinflatorni problemi.
svi potezi koji se vuku, govore u prilog tome.
Da podijelim sa vama sta sam iskopao na netu. Slicnost je zastrasujuca 🥺
Nisam siguran da je ovako nesto danas moguce, ali eto, zanimljivo je.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
aj neš ti.
za 15 god. ćemo se vratit na te razine
al šta je, je, sve je opet isto.
pandemija, printanje, kamate srokane na 0.
al nije sve u dionicama.
ima i druge robe kojom se može trgovati
evo jedna baš za Birtiju
ma ja sam gledao i cisti igrokaz, konstantno nabijanje na nos od str HDZ “pa vi ste glasali protiv“ te se vrte oko autorskih prava..
do zakona o EM treba jos cekati
sad kad Mira Bulja odjednom ošine neki grom i počne postavljati suvisla pitanja oko ZEM-a
Stvarno, da li je itko išta prozborio, nama u prilog ili protiv ?
Htjela u stvari pitati da li itko prati raspravu ? Ima li live prijenosa ?
Izrazito konstruktivna rasprava; SDP i zeleno-lijevi žele veća prava za izvođače muzike/predstava, a HDZ im nabija na nos da su glasali protiv toga u EU parlamentu. O "zanimljivi" članak zakona se nitko nije ni očešao.
Prijenos je na HTV4 pa tko ima volju nek gleda
nisu dugo izdržali.
raspravili su prvo primjedbe na Zakon o autorskim pravima.
i sad ponovno red palamuđenja do rasprave o ZEM-u 🤦
Display Moreosnova njihove tužbe je da su dvije strane potpisale ugovor, a dio tog ugovora je promjenjiva kamatna stopa a radi čega su onda kamate na te kredite bile niže
na to se nemojte molim više osvrtati jer postoje sudske presude a već i praksa koja vas opovrgava
sudski je pravorijek po tom pitanju: jednostrano promjenjiva kamata i neodrediva glavnica zbog valutne klauzule, dakle neodrediva i ništetna odredba o predmetu (glavnica) i cijeni (kamata) u ugovoru o kreditu
također imate i sudsku presudu da smo pred zakonom svi jednaki: bankar, knjigovođa ili parketar i programer, svi smo potrošači i jednako ne moramo imati pojma o tome što smo potpisali, zato smo tražili sudsku zaštitu i dobili je
dakle na nas se gleda kao na potrošača, a banka je u tom odnosu odgovorni poslovni subjekt s očitim poslovnim interesom
ponavljam: pobjeda Udruge Franak je pobjeda za sve potrošače u zemlji, ne samo za 'frankere'
nisu svi potrošači.
poduzetnicima su takve tužbe odbijene, ali običnim fizičkim osobama su prihvaćene.
i to tako i treba biti, jer se isključivo fizičke osobe koje ne obavljaju gospodarsku djelatnost, tj. slapali su takve kredite za svoj osobni račun, a ne za poduzetničke svrhe, smatraju potrošačima po svim našim i europskim regulativama.
Zakon se čeka kao pračka za trejdanje ili dokup
jel itko prati raspravu?
jel ijedan klub zastupnika apostrofirao "naš" problem?
vidim da će ipak biti nekih izmjena za drugo čitanje.