btw., di su nestali market makeri sa ETF-ova?
Posts by st-brajo
-
-
TPNG...Nisam prodao, znači - nije na dnu
(malo samokritique)
a šta nisu i Viru tako lani šupirali iz indeksa, pa je i on letio dok je sve ostalo padalo?
-
Al tuku i naši. Nema još povlačenja na rezervni položaj, kota 39.
Kota 39 je last stand tu se gine, nema povlačenja.
a tu je i snažna tehnička potpora, i što je najbolje, ne vidi se puno downside-a.
dovoljno je samo da opet bude neki potres na naftnom tržištu.
uostalom, lani je ona rasla kad je sve ostalo počelo tankirati.
kako bi zlocesti rekla, uzmeš malo za pokaznu vježbu
-
Oprostite ali ovo moram komentirati - GREENER VEHICLES - električni automobili koje proizvode od:
1. čelika
2. baterije - litij i rijetke zemlje
3. elektronički sklopovi
4. električna energija dobivena 90% iz ugljena, nafte, zemnog plina, nuklearne energije ...
Gdje je tu zelena tehonologija - jedino na ulicama gradova - ali ukupna količina CO2 ispuštena u atmosferu sve veća i veća, i to po službenoj statistici Kine .... zeleno
ma glavno da to raste na valu špekulacije.
ako kod ulaganja koristite zdrav razum ili samo gubite ili ste trenutno u cash-u
-
Kakva nervoza na DOW-u! Up/down 100 bodova u par minuta.
burze se vesele porastu broja nezaposlenih.
bit će više stimmy-a za lupanje po "automatu".
a možda je to samo emil malo balansirao svoj portfelj
-
Ma ne....samo umjesto brojeva na ruletu stave oznake dionica sa zse......trebaju prevladavati one blue chip stečajuše......jel na njima se ili puno gubi ili dobiva......
ili kao ono kolo sreće na Volim Hrvatsku.
samo što bi onda bilo puno više Pehova, otprilike kao što CERP dodjeljuje obeštećenje
-
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2253632
Od ponedjeljka se otvaraju casina tako da če stečajuše nadrapati......još danas i sutra za izvadit lovu.......
a da casina počnu nuditi i trgovanje na ZSE?
bilo bi zanimljivije nego stalno igrati protiv automata.
može i preko zajedničkog skrbničkog, nije problem
-
Najveći surprise mi je Ingra.
Što samo dokazuje da fundamenti nisu presudni, presudno je da je papir nečiji Darling
Zloćka sucker
pa Ingra ima odlične fundamente.
drugi par cipela je to što imaju tek 1 ugovoreni posao.
startup, koji još ima poguranac od rente.
i uprava kupuje (skin in the game).
šteta što sam ušao u medveđi brlog tamo u 9. mjesecu, al ovaj reflation trade od 11. mjeseca me zatekao kao i onaj propad lani, tako da sam i dalje CASH-R-A
-
Može li prijevod za neuke ?
prijevod je taj da na svjetskim tržištima postoji nestašica dolara, a market makeri taj problem iskrivljuju i prave se da to ne postoji, a u biti ga samo dodatno potenciraju računajući valjda, nešto kao i naš Pernar, da se dugovi ne moraju plaćati, jer trenutno ide moratorij.
uostalom, ni kod nas se trenutno ovrhe ne provode, jer se čekaju neka "bolja vremena".
da li to znači da su svi dugovi odjednom "isparili" ili će prije bit da se ekipa, sad kad dugove ne mora plaćati, malo ide zabavljati/zaebavati na burzi?
šta svi stvarno mislite da će banke sutra svima dugove "posušiti", jer su im centralne banke naprintale rezerve ili će im, u jednom trenutku, ovo sve skupa dojaditi i reći, aj dosta je bilo, sad plati, majstore?
ako ima netko neki insajd info, nek i mene prosvijetli, jer ako na kraju neću morati platiti dug da kupim nešto na "kredu" (neki stan, ili dignem neki bolesni margin, itd.)
-
Zastrašujuće mi izgledaju commoditiesi.
Vid bakar najskuplji u 7 godina, svi ostali metali skupi. Nafta koja se troši manje nego prije godinu je iznad 60$.
Žito, kukuruz, soja, šećer..svi dosta skuplji nego ljetos.
Pretjeralo se s stimulusima.
Kao da su neke geopolitičke igre kojima se želi skupim commoditiesima naštetiti industriji u Kini onako usput.
I onda još da mali počnu dolijevati ulje na vatru i šiziti za pločicama investicijskog bakra ili nikla...jer keš se štampa, zlato je skupo i nema neku industrijsku primjenu, BTC je magla, a ovo bi moglo krenuti.
pretjeralo se sa stimulansima, misliš sa bankarskim rezervama?
prije će bit da se ekipa koja upravlja s hedge fondovima malo previše zaigrala računajući da, pošto su kod njih američke penzije, će ih FED bail-ati out, kad i ako tržište rokne.
i što je najluđe, nije da idu samo long commodities, nego idu long i Euro (ako su američke financije problem, šta je tek sa europskim!?), a shortaju dolar, obveznice na dugom kraju, VIX, itd.
btw., jedva čekam isplatu stimmy-a da ekipa sa WSB počne opet udarati po hedge fondovima i onda didama izbrišu penzije
-
Nitko ne kuka - nitko se ne hvali.
znaci svima nam je isto bilo.
Neke super skocile neke dobro potonule.a neke stoje cijeli dan i ne micu se...
Na kraju imam za par bureka al ova nova taktika mi nije bila neka.
vracam se na staru prokusanu metodu. Kupujem samo one koje trebaju rast i nikako ne one koje trebaju past ...
to mi se pokazalo kao dobra taktika:)
ti ne smiješ ništa dirati.
toliko si ih nakrcao da ćeš, kad budeš balansirao portfelj, srušiti cijelu burzu
-
kolege, ako je moj izracun dobar sa EBITDAom za 2019 16 kn / dionici daje 7 EBITDA - bez oduzimanja duga. moja logiga je ako se telekomi trze po EBITDi zasto bi se dug uopce oduzimao, a da ne govorim da ako netko stvarno nešto želi i misli da vrjedi.
ne ide nikad bez oduzimanja duga.
al poanta je da dug ovdi nije uteg, nego služi budućem kupcu da neko vrijeme ne plaća porez na dobit i još ga refinanciranjem može i smanjiti, ako mu to više odgovara.
budimo realni, svi ostali telekomi (osim HT-a, koji je prisvojio infrastrukturu koju su porezni obveznici izgradili) imaju infrastrukturu koja jedva zadovoljava i sadašnje potrebe (o 5G da ni ne pričamo), a dobro upućeni insajderi govore da kopanje kanala nije isplativa opcija (ne samo cjenovno, nego i zbog borbe sa birokracijom, anti 5G ekipom i ostalima).
samo polako.
neka prvo prođe ZEM, pa ćemo onda vidjeti koje karte će zainteresirani odigrati.
ovo sve skupa je ko poker, od naloga di imamo big stack bully-e, do igrača koji vuku poteze, a trenutno check-iraju.
nitko ne folda niti ulaže all-in.
trenutno smo na flopu, ZEM će biti turn, a onda čekamo river i pokazivanje karata
-
https://www.seebiz.eu/trzista/wall-s…e-razine/251275
https://www.seebiz.eu/trzista/azijsk…si-rastu/251280
Mi kao uvijek krenemo sa Zadarskom (TPNG?)
a ekipa bi htjela da krenemo sa Dubrovačkom (ATPL)
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. US10y bi mogla na 1,25%, vremenski bi se to moglo poklopiti sa izglasavanjem Bidenovih poticaja oko 16.02. i to bi mogao biti sezonski vrh, i onda bi se do 15.03. 10y mogli vrtiti i pasti do 1,10% i ostati i dalje u rastućem kanalu, u to m prriodu bburza bi se mogla malo ohladiti kako će 10y pauzirati rast. Tada bi i XBI sezonski mogao pasti i ako ne bude nekih sistemskih problema to bi bio dobar period za kupiti nešto dugoročnije.
"Cener" ima jaki otpor na 1,5%, tako da tek kad se tim razinama približimo slijedi uzbuna, ali veći problem je 30-ica (zbog ogromne short pozicije) koja se muči probiti otpor na 2% (ako ga probije, pali se žuti alarm, jer je sljedeći otpor na 2,2%, a ako i to probije onda se pali code red i yield curve control).
u svakom slučaju, bit će veselja, jer ima bit da dolar pravi bullish formaciju (ne znam ima li smisla ovo sve crtati i stavljati u temu TA, jer mi se čini da kad pričam o ovome, kao da pričam na sanskrtu)
-
nedavno sam čitao analizu na Arhivanalitiku gledano od 2000 godine do danas Crobex ima veći rast od S&P 500 međutim od 2008 ide mu dosta loše, trentno je naše trzište dosta podcjeneno kako pratim youtube canale ozbiljni investitori savjetuju da se novac iz Amerike prebaci na ovakva trzišta potput zse di ima stvarno podcjenenih dionica kao trenutno zaba hpb adpl
zato što novac iz Amerike ne poznaje metriku evaluacije koja uračanava druženja po šaletrima sa ćatama birokratama, fali ti još jedan papir, službenik koji rješava Vaš predmet je trenutno na godišnjem ili bolovanju koje mu je ostalo od lani.
pa onda podneseš tužbu Upravnom sudu zbog šutnje administracije, pa čekaš 3 godine da ti riješe predmet, pa se ovaj, u međuvremenu, vrati sa godišnjeg, bolovanja (kad ispuca i ono od lani + ono iz tekuće godine), pa ti ipak riješi predmet prije nego sud, pa ti sud odbaci tužbu, jer je stvar već riješena, pa platiš malo pristojbi, sudskih i odvjetničkih troškova, i tako to.
uostalom, neka se svi zapitamo kad je kod nas toliki med i miljeko, zašto naš FED (HNB) drži eskontnu stopu koja je benchmark za računanje svih ostalih kamata na 3%, a FED, ECB, BOJ, BOE, itd. to drže na 0%.
je li to zato što je mi imamo puno jači ekonomski rast i cveta ćveće u naše preduzeće ili zato što je rizik defaultiranja, neplaćanja, vječne borbe s birokracijom veći nego u uređenim ekonomijama?
novac iz Amerike jedino ide u IT sektor i turizam, jer smo tu, po uslugama, trenutno prihvatljivi i imamo dobru klimu za njihove digitalne nomade, koji nakon što riješe papire za ulazak, lijepo mašu ćatama birokratama pa-pa, jer tu njihovo natezanje sa bilo kakvom javnom upravom prestaje.
ovo ostalo će isto kupit stranac, al uz fini diskont, otprilike onakav koji dobijete prilikom delistiranja ili istiskivanja po "fer" vrijednosti (osim ako širi poslovanje i na naše tržište, pa su mu neke firme posebno "napete" tipa Kraš i slično).
-
JDPL
Ovo je neozbiljno od mene uopće da postam, ali eto, ne mogu odoliti
Znam, znam... "ne možeš chartirati dionicu koja je tako užasno nelikvidna", "ja to sa par tisuća kuna dignem/zatučem koliko god hoću", "spread je ogroman, nema to smisla chartirati"... Inače uopće ni ne gledam grafove ovakvih nelikvidnih stečajuša, ali kako imam ovu dionicu išao sam ipak pogledati pa mi je zapeo za oko.
Kako je na ovim razinama praktično nemoguće kupiti bilo kakvu veću količinu bez ozbiljnijeg dizanja cijene, ovaj graf će možda biti zanimljiviji onima koji su već u dionici. Ja ovih papirića imam neodgovorno puno i trebalo mi je puno vremena da ih skupim. Kupovao sam čisto špekulativno - ovo je penny stock na kojem možeš puno dobiti ili sve izgubiti. Cijena je na takvim razinama da niže može ići samo u slučaju stečaja, a upside potencijal je ozbiljan.
Na grafu se ukazuje inverse head&shoulders, sa targetom oko 16,50, što je +80% u odnosu na danas.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. JDPL apdejt
st-brajo evo nešto za napucavanje
rekli bi - hešteg ZSEbets
Ima sve preduvjete za napucavanje - stečajuša, veliki spread, trenutno povoljna klima u dry bulk-u, potencijalno preuzimanje... Moram napomenuti da sam ovdje u sukobu interesa, imam puno ovih dionica
Cijena je narasla 39% od mog zadnjeg grafa, a očekujem još toliko. Nedavno smo vidjeli breakout i retest. Pratimo dalje.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. emil evo nam hrvatski GameStop, a mitkko je naš Michael Burry
-
Ne razumin kako i na osnovu čega kupujete $ kada ovdje imate Dip i jasan signal za buy:
tehnička analiza i intuicija
al isto mislim da je skoro sve bolje od EUR
-
a vidi tek ovog cirkusa
Kaos na provjeri Kerumove konobe: Zbog novinara nisu pustili policiju unutra
-
The Dollar Rally Is A Small Jump Before A Long Downfall
https://www.investing.com/analysis/the-d…nfall-200558807
čim sam ga ja kupio, odmah ide u papar
-
BBovci, danas smo mnogo bolje ,zar ne?
valjda im je trebalo dok "probave" izvješće