1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 8:52 PM
    Quote from mitkko

Ja recimo ove tecajne razlike nikada ne dozivljavam kao nesto bitno. Operativna dobit je ono sto "se broji" i temeljem cega bi netko tko ulaze u dionice trebao vrednovati poslovanje.

Ajmo iskarikirati ovu situaciju da pokazemo poantu - zamislite da imamo firmu koja na racunu ima 1 milijun dolara, a operativno poslovanje ne postoji, i onda u jednom kvartalu dolar padne/poraste 5% i ja u izvjescu prikazem dobit/gubitak zbog tecajnih razlika u vrijednosti imovine. Bi li itko smatrao tu firmu perspektivnom i ulozio neke svoje novce da kupi dionicu? Ili jos gore, operativno poslovanje stvara kvartalne gubitke od 4%, a taj novac na racunu pokaze 5% plusa.

Cijena dionice je niza od booka jer je trenutno trziste u silaznoj putanji - firma stvara gubitke i taj book se topi. Kod bulkera je prica obrnuta - trziste raste, profiti rastu, pa i cijena dionice raste i visa je od booka jer se ocekuje da ce se u buducnosti i taj book povecavati. Kada kupujes dionicu gledas buduce poslovanje firme.

zato je Musk stavio Bitcoin u bilancu da mu firma izgleda još perspektivnije.

ti ga barem rudariš, pa ti to može i ući u trošak, a oprema u amortizaciju ;)

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 8:40 PM
    Quote from tollway

pa vjerovatno u tim svim dugoročnim ugovorima postoji klauzula o slučaju cijene sirovina bla...bla.. bla.. ili hedgiraju.

baš to.

slično kao i kod KODT.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 8:38 PM
    Quote from tollway

najbolje da u takvim dugoročnim ugovorima ne postoji klauzula za takav slučaj! ili hedgiraju.

pokušava se rast cijena prevaliti na krajnjeg kupca.

koliko je meni poznato, nek me netko ispravi ako griješim, al njihove proizvode ipak kupuju većinski neke državne firme raznih država, pa to i nije toliko problem.

problem bi imali da je gro kupaca retail, koji bi onda počeo te veće cijene odbijati, tj. suzdržavati se od daljnje kupovine ukoliko ona nije baš neophodna.

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 8:06 PM
    Quote from tollway

nešto tu ne štima ili nisi dobro napisao! BV peer share ispada oko 50kn, a cijena 43kn!!??

*manji.

greška u pisanju :S

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 8:01 PM
    Quote from tollway

sve 5 brajo, sve je to dobit! ali kako protumačiti pad imovine za 1$ do dionici u 3 mjeseca!!!???? toliko je pala vrijednost brodova na mr tržištu????

po meni to nije problem dok book value po dionici nije veći od cijene dionice na burzi.

a ni to ovdje još uvijek nije slučaj.

pričkajmo svibanj.

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 7:44 PM
    Quote from tin

Ja samo razmišljam ovako...zar nije bilo pametnije otpustiti poziciju uTPNG gdje je bcti padao recimo s gubitkom od par kuna(recimo da je kupljeno po 44 ili 45 kn) i prodati po npr 42 kn uči s tim novcima u ATPL na 185 do 190 kad je BDI rastao ekstremno ili SAPN na recimo 530 do 550 kn.....moja je procijena da će ATPL doći na 350 kn a TPNG će još uvijek biti na razinama ispod 50 kn...a al pari sa ATPL na 350 kn je TPNG na 62 kn.

za vas koji ne želite ulagati vani brodari su baš i zbog tečaja odlična opcija.

i ja bi, u tom slučaju, imao oba, jer ni TPNG trenutno nema negativnu EBITDA.

i dok god je tako, nema smisla izlaziti iz TPNG, jer su konačnici opet zaradili.

dok god je sveobuhvatna dobit u plusu, sve što je donosi je dobro.

npr. ADPL zbog toga ima veću neto dobit, a manje cash-a, jer im plaćaju u valuti koje se "topila" i onda ekipa tamo inzistira da im se isplati neto dobit, makar to ugrozilo likvidnost firme.

onako kako ja to vidim, sveobuhvatna dobit je majka (uz EBITDA-u) i dok god je to u plusu, nema govora da je firma loše poslovala.

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 7:17 PM

naravno da je uvijek bolje imati bolju dobit iz samog poslovanja, al ni zarada na tečaju nije za baciti.

zarada je zarada, a ovdje je ima, kakva god ona bila, koliko god drugi to htjeli drukčije interpretirati.

od svibnja OPEC otvara pipe, pa ćemo vidjeti kako će se i to ostvariti na vozarinama

https://www.seebiz.eu/energetika/ope…svibnja/256674/

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 7:05 PM
    Quote from Flight

Jedina “prava dobit” iz perspektive vlasnika i investitora koji razumiju poslovanje je operativna dobit, EBIT ili Ebitda. Uz dostatan novčani tok.

Na sve ostalo utječu razni računovodstveni i knjigovodstveni principi i način financiranja poslovanja te raspolaganja dobiti tj. kapitalom.

znači, po tebi je loše ako zaradiš na tečajnim razlikama, a dobro ako na njima imaš pušionu, kao što je ADPL znala imati zbog rublje, jer si "razvalio" s operativnom dobiti?

po toj logici bi Đuro bio "blue chip" da posluje u Zimbabveu.

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 6:56 PM
    Quote from BudFox

Da se ne pravim pametan Parica je to prvi skužio pa prenosim njegov post

RE: ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Oho...nisam bas upucen u "sveobuhvatnu dobit" ali neke osnove znam...

TPNG je u izvjescu q1 iskazala +30mil kn sveobuhvatne dobiti temeljem tecajnih razlika...i da,dolar je prema HRK aprecirao za oko 5% od sijecnja do kraja ozujka...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Trepere mi ruke i srce dok ovo pisem...jer ocekujem i kod ATPL nesto slicno (+operativnu dobit) i brutalni rast kapitala (kroz sveobuhvatnu dobit)...uf uf...

Kad…
    Parica
    April 28, 2021 at 6:42 PM

pa dobro jutro.

to i jest "prava" dobit.

samo što na mnogim temama ekipa ignorira kad im ne paše (npr. banke i ADPL), nego gledaju samo onu koja se oporezuje, isplaćuje, itd.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 6:53 PM
    Quote from Parica

Oho...nisam bas upucen u "sveobuhvatnu dobit" ali neke osnove znam...

TPNG je u izvjescu q1 iskazala +30mil kn sveobuhvatne dobiti temeljem tecajnih razlika...i da,dolar je prema HRK aprecirao za oko 5% od sijecnja do kraja ozujka...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Trepere mi ruke i srce dok ovo pisem...jer ocekujem i kod ATPL nesto slicno (+operativnu dobit) i brutalni rast kapitala (kroz sveobuhvatnu dobit)...uf uf...

Kad ce taj petak???

zato su tamo brže bolje počeli drukati na pad, jer ne žele čitati "sitna slova".

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 6:48 PM

ja bi prvi potpisao da mi dobit koja se oporezuje bude gubitak, a da mi onda sveobuhvatna dobit bude 20 M kuna i da imam 13 M cash-a na računu više.

šta se mene tiče, slobodno je zakucajte :S

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 4:09 PM
    Quote from KicanCRO

Raketice raketice kuda li ces u sljedece dvije godine?

možda BudFox opet doživi biltene i avione ovdi :S

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 12:40 PM

evo, i Viro nam je pred lansiranjem, al ne može, jer netko protiv njega vodi hibridni rat! :S

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…00f103e3b4a.pdf

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • April 28, 2021 at 10:59 AM
    Quote from Ledica

https://www.index.hr/vijesti/clanak…om/2272164.aspx

Premale im plaće da se aktivno bave sportom, kaže sindikat državnih i lokalnih službenika.

A ja negdje čula da je hodanje i trčanje besplatno.

Valjda je to dezinformacija. ;)

treba još ove izbore preživit i onda slijedi skidanje s QC-a na tri godine.

napokon.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…godine-20210414

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • April 27, 2021 at 8:42 AM
    Quote from Marielena

Kada medvjedi postaju bull, vrijeme je pri kraju🙈😅

ma ni blizu.

jedan od odličnih indikatora je lumber/gold.

a trenutno se zlato ne miče, a drvo raste ka ludo.

uz ovo, treba pratiti i MOVE indeks (VIX za obveznice).

kad se tu desi neki poremećaj, onda je vrijeme za izlazak.

ne mogu ni ja bit međedina kad sve oko mene kaže mu 🤷

• st-brajo
    • April 26, 2021 at 11:05 PM
    Quote from mitkko

zelim kvariti zabavu, ATPL je u up trendu, ali ja postanem oprezan kada svi ovako navijacki pocnu pisati o nekoj dionici.

ja pišem o sektoru u globalu, ne o pojedinim dionicama.

po meni samo brodari i small pharma/biotech.

tu je trenutno parica, jer ovo ostalo je čisto mučenje :rolleyes:

• st-brajo
    • April 26, 2021 at 11:00 PM
    Quote from hugh

nek si i ti došao nama na palubu a prije 2 mjeseca si se smijao u emotikonima kada sam mittka tražio da nam "opali" one malo "žešće" grafove prema gore........ ;) ^^ ......bio je i vlad1111 ovdje i evo nas do popunjavnaja prvog gapa na 260-280 , a drugog na cca 320 a za ostalo se nadamo da če biti povijest.....nemojte samo da nas ureknete jel do rujna su planovi veliki ili kako bi zločkica rekla ne stanu ni u ekran......

ako si pratio temu TA, ja sam prvi stavio grafove sa potporama i otporima, a onda je mitkko napravio "fine tuning" i tek onda ste svi nagrnuli na palube, molim lijepo :S

• st-brajo
    • April 26, 2021 at 10:42 PM

ma samo hrabro svi skupa.

čak sam i ja skinuo medvjeđe krzno i navukao bikovske rogove.

do rujna smo definitivno mirni, a do tada je još uvijek daleko.

Ameri rade sve što je moguće da oslabe dollar, infacija će biti prolazna.

sve što je evenualno moglo biti rizično je prošlo.

vidim da nas je dosta parkirano u brodare, šta je odličan potez (napokon smo svi počeli puhati u isti rog), jer je hard data neumoljiv.

uskoro izlaze sva ključna izvješća.

još samo da se i Optima napokon riješi, i onda, plovi miško.

all hands on deck! :S

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • April 26, 2021 at 3:45 PM
    Quote from Clicker

Možda HGEN - Humanigen?

“Humanigen, Inc. (Nasdaq: HGEN) (“Humanigen”), a clinical-stage biopharmaceutical company focused on preventing and treating an immune hyper-response called ‘cytokine storm’ with its lead drug candidate, lenzilumab, today announced positive topline results from its Phase 3 clinical trial evaluating the efficacy and safety of lenzilumab in patients hospitalized with COVID-19. Trial results showed that patients who received lenzilumab and other treatments, including steroids and/or remdesivir, had a 54% greater relative likelihood of survival without the need for IMV compared with patients receiving placebo and other treatments. These results are statistically significant.”

https://www.businesswire.com/news/home/2021…s-With-COVID-19

dobar pick.

ja sam danas peškao malo SPPI-a.

graf mu sliči na Optimin prije lansiranja, a ima bit da se kod njih ove godine nešto muva.

barem tako kaže ekipa na StockTwits-u :S

https://finviz.com/quote.ashx?t=SPPI

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • April 26, 2021 at 12:00 PM
    Quote from my moon

meni je prošli tjedan bio mučan.

biotech , neka ruka me proklela, sad već imam fobiju od njih.

skrasio sam se u Dropboxu, onako srednjestrujaški, dok ne nakupim snage i hrabrosti.

ma tu se kriju pravi dragulji.

mislim da si i ti nabacivao neke tickere :/

1. Privacy Policy
  2. Kontakt