Display MoreMožda nije baš najrazumnije oslanjati se na ovaj NAV po dionici od 110 kn ili više.
Što ako država u novom krugu dokapitalizacije odluči npr. izdati 4 mil dionica i proda ih nekome podobnom za male novce. NAV po dionici bi mogao doći na 30-ak kn. Naravno, ovo je samo pretpostavka. Svi znamo da se naša država odnosi vrlo odgovorno prema imovini poreznih obveznika i da jako pazi na interese malih dioničara.
Još treba uzeti u obzir da je flota JDPL relativno stara, da su novi brodovi golub na grani, da je visina brodarina volatilna stvar, da je cijena dionice jako rasla u ovoj godini, itd..
Ne nagovaram niti odgovaram od kupnje/prodaje, samo razmišljam naglas.
nisam se do sada htio petljati u vrijednosti ali slažem se s tobom, NAV je svakako među najjačim fundamentima međutim nije jedini fundament...naime, jdpl je ipak(bila?) tvrtka u poslovnim teškoćama , brodarska kompanija koja je zadnji put ostvarila dobit 2007. i koja je zbog saniranja višegodišnjih gubitaka u poslovanju izgubila skoro pola milijarde kuna kapitala smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna, te je sada u programu "restrukturiranja poduzetnika u teškoćama " a i uslijed kojega je početkom 2020. Vlada Jadroplovu dala suglasnost za ukupno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 55 milijuna kuna "u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019."
stoga, evidentno je da se stvari u JDPL zadnjih god.+ dana odvijaju na bolje, pogotovo uslijed porasta vozarina za 10X sa 2k na 22k usd i da je tvrtka ušla u pozitivnu bilancu JADROPLOV d.d. - Financijski izvještaj - 2021, Polugodišnji izvještaj , ali i dalje tegli uteg visokih obaveza i prenesenih gubitaka prošlih razdobjla i trebati će još neko vrijeme uz dobro upravljanje i da se održi trend visokih vozarina da se društvo u potpunosti stabilizira a što bi se, između ostaloga, trebalo postići i predmetnom dokapitalizacijom, međutim kako se ovdje radi upravo o "dokapitalizaciji" odnosno o povečanju temeljnog kapitala , dakle ne o prodaji i/ili preuzimanju sa nekom eventualnom premijom, kolika onda može biti vrijednost novih dionica u dokapitalizaciji ako knjigovodstvena vrijednost dionice po aktualnom fin. izvješću iznosi 31.5 kuna?
prema tome, iako je ovo načelno od strane cerpa zamišljeno kao privatizacija kroz dokapitalizaciju, ovdje se prvenstveno radi o dokapitalizaciji a ista teško može biti iznad kapitala društva stoga, što više činjenica uračunamo, to je analiza kvalitetnija, točnija i po tome, onako kako ja to vidim, računajući NAV ali također i druge fundamente kao i ambicije i apetite insajderskih subjekata koji ovu akciju provode, po meni, moglo bi potrajati dok ne dođe do novog poziva i teško da će se cijena u ponovljenoj dokapitalizaciji korigirati na više od 35 kuna...naravno, ovo sve je samo moje mišljenje i uopće ne mora biti točno stoga, svak za sebe
Samo mala dopuna: temeljni kapital su smanjivali još jednom, sa 81 mil kn na nešto više od 16 mil kn, mislim da je to bilo krajem prošle godine.
Nominalna vrijednost dionice smanjena je sa 50 na 10 kn.
U tom smislu bi trebalo ispraviti prvi post na temi.