Da ALT, ali koliko se sječam konkurencija im je ATOS, treba pratiti onda obe
Posts by plavac
-
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Balan nije optimističan oko bitcoina, on kretanje bitcoina povezuje sa ukupnim socijalnim izdacima u Kini koji se pomalo stežu, neki dan čitam da Indija ima namjeru zabraniti sve ostale kriptovalute i uvesti svoju državnu kriptovalutu
-
Appl je na P/E 40,Amazon na P/E 100
Današnja izjava:
"Yellen also said that former Obama economic adviser Larry Summer’s concerns over Biden’s stimulus plan posing risks to inflation are small compared to economic damage from failing to provide enough economic support during the pandemic. The U.S. has “the tools to deal with” the risk of inflation, Yellen said.
FED i Yellen se ne brinu o inflaciji, onda ne bi trebali ni mi , ali ja im nevjerujem.
Burza kada raste, raste više nego se može zamisliti, a kada pada, pada više nego se može zamisliti, uvjek ide u krajnosti.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Naravno, burza će i dalje rasti, biti će i korekcija i sve je to ok. Ali to je sve otišlo u krajnost, a FED očito nema više ni mogučnosti to sve obuzdati nego če ići tako dok nešto ne pukne. Ovi moji na blogu znaju komentirati da US sve više sliči Venecueli.
I dalje mi trgujemo, sve pet, ali moramo biti svjesni da povjesno gledajući mi smo u velikom balonu i "sada nije drugačije", uvjek je to isto i dok ide, ide.
Povjesno gledajući prosjek zadnjih 100 godina je P/E 15-17. Mislim da smo mi sada negdje na P/E 24-25, Tesla je na P/E 1400, ja to ne mogu prihvatiti kao normalno.
-
BLRX jedan analitičar procjenjuje na 5$ kao ciljana cijena u 12 mjeseci, jedan valjda na oko 12-13$ i jedan na 22$ čija kuća je ujedno sudjelovala u aranžiranju dokapitalizacije. Prosječna procjena je 12, 67$ i to piše na Yahoo, ta cijena je moguča ali treba se sve dobro poklopiti da se to dogodi
-
Ja bi jo pričekao sa LABD, biotech sezonski do početka ožujka raste, a večini indexsa za završnu euforiju treba vertikalna špica koja će se na SP dogoditi na 4000 ili više bodova, XBI je već formira, to svi očekuju i nema zapreke da tako ne bude
-
Meni preko IB nije dozvoljeno trgovanje večinom ETF-ova na US tržištu, to su mjere europskih regulatora
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. evo dečko je probao sa jednim ugovorom(futures) i dobro ga krenulo, postoje i mini ugovori, jedan mini ja desetina cijelog ugovora, znači pomak indeksa za 1 bod nosi 5$ a ne 50$, sa tim sam ja probavao
-
BLRX lijepo raste, školski bez greške. On može kratkoročno do 4$ ako burza nastavi rasti. Sada je MC na 130 mil. $, na 150 može bez problema. Unutra je ekipa uložila lovu i sada ga lijepo dižu. Imaju uspješnu Phase III, nedavno su dobro dokapitalizirani. Između ostalog imaju do kraja godine rezultate za Phase I, za lijek koji ima efekt cjepiva proti raka, jako zanimljivo, još je rana faza i kraj godine je daleko. Prošle godine sam ga kupio na 1,70$, 5000 dionica, i prodao na 4,20$, izložio sam se maksimalno i dobro odigrao. Poslije je pao na 2,5$, ekipa ga dokapitalizirala i sada ga dižu lijepi. Lijek ima moguči peak sales 250 mil. $ tako da to može još dosta rasti
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Balan je komentirao da Kina več pomalo steže likvidnost i vidim da i ovi to spominju
Ovaj graf pokazuje gore balans sheet Centralnih banaka koji je na vrhu i onda pada jako, to je i Balan pokazao, to je likvidnost koja završi i na burzi, naravno to je jedan od elemenata
-
Ja se siječam kraja 2018. god. Čelnik FED-a J. Powell je na jesen rekao da će kamate još dugo rasti, burza je počela kliziti da bi za Badnjak pala ukupno 20%. Totalni potop i panika. Powell je onda nekon toga ipak promjenio priču i rekao da neče kamate baš rasti i burza se oporavila. Balan je tada rekao da će upravo napraviti tu grešku.
To je postalo sve preveliko i ni FED to nesmije skinuti sa kokaina jer je to postao svijet za sebe odvojen od ekonomije, i to tako uvjek bude i onda zbog nečeg nepredviđenog nastane panika i potop. To će jednostavno ići dok ide, ali tu je toliko anomalija i ekstrema kao Tesla koji vrijedi kao WV, Toyota, BMW, Mercedes i neznam šta još sve zajedno, ludnica.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. znsči ovo je graf povjesnog kretanja burze nakon promjene u Bjeloj kući
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. evo to je njegovo trenutno promišljanje
-
Ja po svemu vidim da če eventualni problemi biti najviše u ožujku, to odgovara i kretanju burze nakon promjene u Bijeloj kuči nakon izbora, znači pad burze u ožujku i po toj analizi. Taj graf sam mislim već stavljao.
Pad linije na kraju grafa je tehnička greška, a neki grafovi su vlasništvo hedg fonda i onda nas upozorava na to da ne dilamo.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ovo je jedan od Balanovi grafova, crvena linoja je US 10y i on kaže da to diktira cijenu na burzama, vrh je iduči tjedan a dno je negdje u ožujku, ništa ne ide točno kako se nacrta, uvjek se može i pomaknuti, to su uglavnom povjesni podaci i pračenje tokova novca, on to dobro radi
-
Tommy Lee je veliki bull, novca stvarno ne fali i sve može još rasti, ali kako kažu ni jedan bull market nije umro od starosti.
Sve recesije od drugog svjetskog rata su izazvane FED - ovim dizanjem kamata.
2008. godine prvo je nafta skočila na 140$, onda su banke da obuzdaju inflaciju digle kamate i onda su nastali problemi. Zato neki kažu da nema recesije dok je nafta ovako nisko i niske kamate, ali ono što znamo da če inflacija rasti i vjerojatno dolar, ali zbog puno ekstrema u svijtu financija lako nošto pukne što nitko nije očekivao. Danas čitam da je Italija prešla dug o 150% BDP, dugovi država zbog korone su eksplodirali.
Teško je nači nešto jeftino, zato špekuliram i čekam priliku, neču kupovati samo da kupim, a koj graf da pogledam sve je na sedmom nebu, uglavnom iduči tjedan bi trebalo još rasti, bitcoin to več najavljuje. Pratimo iz tjedna u tjedan.
Further GameStop Momentum Makes Russell Outperform, But Now Look Out For A Major Market Peak https://seekingalpha.com/article/440253…jor-market-peak
Ja imam pretplatu za Seeking alphu pa mogu otvarati članke, neznam da li vi možete.
-
Da prirodni plin je isto zanimljiv, on je nus produkt frakinga u Americi i cijene su bile na dnu. Kako je zbog pandemije pala potražnja za naftom, pala je i proizvodnja nafte pa onda i plina. Ali caka je u tome da je potrošnja nafte zbog lockdowna pala i 20% a potrošnja plina je imala puno manji pad jer ako se ljudi ne voze, ali se moraju grijati, tako da je plin tu profitirao, skladišta su se ipak malo više popraznila.
Meni su tu bile zanimljive SWN, AR, EQT, to su moji na blogu kupovali. Ima jedan Francuz na blogu koji je objašnjavao koliko su te dionice podcijenjene, SWN je tada bio oko 2,5$, sada je na 4$. On ima neke svoje modele koji su mi nevjerojatni i pogodi smjer kretanja bez problema ali magnitude je teško pogoditi, i onda ako cijena na margin ode još dublje, ako nežaš dubok đep eto problema. On sve pozicije hedgira i ulaže po 500.000$, ima ljudi koji stvarno znaju posao, ja sam sitni špekulant kao i večina, ali i mi nađemo svoje mjesto i uberemo šta se da.
Inače plin se trži i reagira na vremenske prognoze, to nisam ni pokušao trgovati. Ali ove dionice su lijepo radile. Kako će dalje ne znam, jer Kemp sa Reuters kaže kada nafta dođe na 60$ onda će krenuti opet intenzivirati fraking u Americi i onda opet kreće povečsna proizvodnja plina, ali ako se po ljeti ne napune skladišta cijena može dosta gore.
Na 60$ pada i dogovor OPEC + jer če Rusija odžah povečati proizvodnju da im Ameri ne uzmu tržište, i onda nafta opet ide dolje.
-
Rober P. Balan, piše na Seeking Alphi, plačam to 700$ godišnje, on zadnje vrijeme trguje futuresima. Piše i za Seeking alpha van svog bloga Predictive Analitic Model. Ja imam pretplatu i na Seeking Alpha posemno od bloga. Zna i zlatom trgovati, naravno i griješi, ima par tisuća ugovora koji su mu zaglavili u short poziciji na S&P ispod 3500 bodova, radi se o par desetaka milijuna dolara. Zna kupovati po tisuću ugovora, na S&P jedan bod pomaka nosi 50$, to su ogromni novci, ja sam pokušao ali sa mojih 30.000$, je to pre malo. za tu igru bi trebao imati 100.000$ i to je meni puno. Futures se trguju 24 sata, djed ima ja mislim bar 75 godina, budi se po noći, piše, kupuje, često ga bude dečki iz hedg fonda sa kojim radi, oni valjda imaju nočna dežurstva. Ja koristim informacije za trgovanje sa dionicama, kada je zaglavio u shortu hedg fond mu je osigurao likvidnost ali puno dečki je zaglavilo s njim koji nisu imali pokriće, događa se, nije sve zdravo za gotovo šta kaže ali boljeg za sada nisam našao.
-
Burza zna da dolazi 1900 milijardi poticaja, ona več neko vrijeme raste na račun toga. Navodno kroz dva tjedna bi to moglo biti izglasano, u međuvremenu S&P ide na 4000 bodova, i kada se ti poticaji izglasaju mogli bi imati sell the news. Veljača obično završi niže nego je počela, jer je mjesec sa slabijom likvidnošću, moj bloger gledajuči likvidnost kaže da je vrh iduči tjedan, biotech ima sezonski vrh 11.03.
Nafta je sada več jako visoko, kažu da ide na 60$, znači inflacija se nazire. Dolar bi mogao ojačati što nije dobro za burzu.
Ljudi su puni para koji ne mogu trošiti i novac je izmeđuostalog i na burzi. Kroz mjesec-dva ide ljepše vrijeme, cijepljenje izgleda ipak djeluje i iči će popuštanje mjera. Ljudi će si dati oduška i početi trošiti da nadoknade propušteno, vjerojatno i povlačiti zaradu sa burze. Inflacija bi mogla naglo skočiti.
Očekivanja inflacije su na novim vrhovima, US 10y iduči tjedan ide na 1,25 i bloger očekuje da to bude vrh za sada.
Znači imamo neka sezonska događanja koja se mogu poklopiti sa izglasavamjem poticaja koje burza več uračunava u cijenu dionica, i naravno povjesne ekstreme na burzi koji su več na razini anomalija sa slučajem WSB.
Ništa od ovoga ne mora biti i pitanje kada ali za mene je dovoljno informacija da sam na velikom oprezu. Ja sam na burzi dosta dugo, moj bloger je već 50 godina i još čeka do povuče sve long pozicije, on očekuje to iduči tjedan.
Moj okvir za idučih 20 godina je ostvariti godišnje 10-12 tisuča eura, ove je več 5 ostvareno i zato se ne žurim, iz iskustva znam da godišnje bude par korekcija koje mogu ako ih čekam generirati te novce.
Ja gledam dugoročno i želim ostati što duže u igri a ne da izletim u prvom zavoju i imam jasan cilj.
-
jako edukativan članak, pogotovo drugi dio članka
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. zanimljivo razmišljanje na mom tragu