Hoće neka dividendica napokon?
U kalendaru za ovu godinu uvrštena je isplada dividende, ako se izglasa, a tako uvijek piše u slučaju kada dividenda sigurno ide.
Hoće neka dividendica napokon?
U kalendaru za ovu godinu uvrštena je isplada dividende, ako se izglasa, a tako uvijek piše u slučaju kada dividenda sigurno ide.
U par minuta skinuto 11.840 kom sa kupnje, kao šta je napisao jedan kolega na drugoj dionici, izgleda dobar uvod u skoro izvješće. ![]()
Kolege, ako su podaci na portalu moje dionice točni, gdje piše da je broj dionica DLKV 41.247.193 komada dionica, a pod EPS piše 0,29 Eura za 3/25 (neto dobit pripisana imateljima kapitala matice za TTM tj. zadnjih 12 mjeseci), onda u slučaju kad bi se isplatila dividenda od pretpostavimo 30%, znači 0,29 *0,3 dalo bi 8,7 centi po dionici, što pokazuje da isplata dividende nebi imala značajniji utjecaj na cijenu dionice u ovom trenutku.
Naravno, da će stvarni EPS na kraju godine biti puno veći, tako svi očekujemo, ali i dalje je izgledno da isplata dividende nebi imala značajniji utjecaj na cijenu dionice.
Najbolje bi bilo kad bi se sve dionice Končara na burzi objedinile u jednu dionicu, npr. KONC, onda bi trgovanje bilo puno interesantnije tj. primamljivije. Ovako to izgleda pomalo raštrkano. Najviše profitira dionica KOEI jer se najviše trguje, dok dionice KODT-a postaju cjenovno nedostižne većini dioničara. Posebno se problem trgovanja odnosi na dionicu KOTR koja trenutno raste uz vrlo tanku kupnju, što onda može dovesti i do naglih padova, a dionica kao i KODT vrijedi.
Ako sam na ino dionicama ostvario gubitak 2.000 EUR a na domaćima dobit 4.000 EUR da li taj ino gubitak negdje prijavljujem i da li mogu dobitak na domaćima umanjiti za taj gubitak na ino dionicama ? S obzirom da se posebno prijavljuje ino prihod a posebno tuzemni da li se to može negdje nekako povezati na poreznoj ?
Kolega, ja od svog brokera, krajem prvog mjeseca, dobijem izvješće o trgovanju za prethodnu godinu za potrebe obračuna predujma poreza od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka i u tom izvješću su uključene i domaće i ino dionice, zajedno. Na kraju izvješća je izdvojena / izračunata ukupna oporeziva dobit, za domaće i ino dionice, te iznos poreza od 12% na prethodno navedenu dobit.
Na zadnjoj stranici izvještaja između ostalog piše "Klijent postaje porezni obveznik - imatelj financijske imovine u smislu Poreznih propisa te ima obvezu obračunati, obustaviti i uplatiti do 28. veljače tekuće godine predujam poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke, a sve sukladno Poreznim propisima."
Jednostavno rečeno, poreznoj predajete jedan obrazac JOPPD s izračunatim porezom na ukupnu dobit ostvarenu u 2025 godini.
Nema šta, kralj Trump omogućio rast portfelja od 6,5% jutros u svega 10 minuta. Vjerujem da su neke kolege i više potegle. Za ovakve trenutke se živi evo već 11 godina.
Prema portalu 'moje dionice' dioničar "Erste & Steier... Bank D.D." imao je 177.870 dionica na dan 29.12.2025 g. , da bi dana 13.01.2026 posjedovao 123.870 dionica što je razlika od 54.000 prodanih dionica. U navedenom razdoblju prema podacima Zagrebačke burze protrgovano je ukupno 118.681 dionica DLKV-a što znači da je svaka druga dionica bila od strane navedenog dioničara.
Unatoč velikoj rasprodaji ovog dioničara, koji vjerojatno ima namjeru izači iz dionice, cijena je narasla sa 8,55 Eura (na dan 29.12.2025) na 9,47 Eura (na dan 13.01.2026) što je razlika od gotovo 1 Eura.
Bilo bi interesantno znati kome su otišle sve te dionice s obzirom da novih ulazaka u Top 10, do 13.01.2026, nije bilo. Zadnji dioničar u top 10 ima "svega" 50.000 kom tako da ćemo moći još neko vrijeme pratiti prodaju gore spomenutog dioničara.
Usput rečeno, cijena je došla na 10 eura što vjerojatno ima veze sa presudom teškom min. oko 6,5 mil Eura, o kojoj su kolege pisale. Hoće li ona ući u prošlogodišnju dobit, e to ćemo tek vidjeti.
Ljudi, kaj se dogada? Jesam li propustio neki info?
#tothemoon
Ništa posebno, netko smatra da dionica vrijedi pa kupuje, kupuje i samo kupuje. ![]()
Upravo sjeo drugi dio divke,
.
Sjela divka ranije od očekivanja 😉
I meni isto, preko Zabe.![]()
Skratio ADPL , ADRS2, ARNT, ATGR, KODT, KODT2, RIVP, SPAN, ERNT, HT 🥲 Ovo mi je prvi puta u životu da se ja kladim na pad i za sada sam pogriješio🥲 . Nikada do sada nisam imao tako jaku keš poziciju i ful se loše osjećam🥲
Bio sam u takvoj poziciji ne jednom, al sa kešom se nikad nemoj osjecati loše. Malo potroši i biti će bolje
Jesi zaradio, jesi, jel imas novaca, imas, imas dionica, imas ... Pa di ces bolje ?!? A to da si mogao a nisi, gle to se cak i meni moze dogoditi
. Lako je biti general nakon rata ..
I ja sam očekivao pad, prodao par komada pa se onda brzinski vratio nazad. U toj prodaji izgubio oko tisuću eura.
Trump je nekima omogućio dobru zaradu u kratkom vremenu. Svjesno ili ne?![]()
A tip je tek na početku svog mandata, stoga tko zna što nas još očekuje?![]()
Ovo više ne izgleda kao mala korekcija?
Da, ovo izgleda kao duboki zaron bez skorog povratka.
Sta je jeli malo
bit će i vanredna
Ovaj današnji pad za neke je vjerojatno bila vanredna divka, trenutno skoro 5,50%.![]()
A kolika bi mogla biti divka,
?
Europska autoindustrija neće propast, može se samo transformirati / preorijentirati na neke nove kolosijeke.
Sam AD Plastik je dobro vođena firma koja već dugo traje zbog svog prilagođavanja tržištu tako da neće propast kao što tu neki misle, ovo iznosim kao bivši zaposlenik firme.
Kupio tj. uspio uhvatiti rast ADPL ![]()
Živio Ante
!
Ante, naš dijamante, kad ćeš u dokup,
.
Ovdje se postavljanje pitanje, što je uzrok ovakvom naglom rastu cijene.
Je li to samo brutalna kupnja dionica od strane HT-a ili nešto drugo?![]()
Sad imaju 617,5 tisuća komada, trenutno 6 pozicija u Top10. U gornjem postu, prije skoro mjesec dana, je bilo skoro 300 tisuća komada manje.
60ak eura. Oni isplaćuju 30% dobiti kao dividendu.
Kad bi ostala ova kumulativna dobit od 84,228 mil eura onda bi na ukupnih 511.232 dionica uz isplatu 30% dobiti, dobili 49,42 eura dividende po 1 dionici.