1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. accountant

Posts by accountant

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• accountant
    • August 3, 2020 at 10:08 AM
    Quote from Backdraft

Sta treba da se prebacim sa smrdljivog pbza i sto bi preporucili?

Sve drugo 8o

• Best buy

• accountant
    • August 3, 2020 at 9:54 AM

Ekipica, ima li tko kakvo mišljenje o SUKC? Njega su fondovi Erstea stjecali u dva navrata tijekom 2017. g. po 148,10 kn i 155 kn, povijesno je bio i preko 200 kn.

U svjetlu moguće prodaje nekak mi se čini 100 kn ipak neloše?

Pokušajte me odgovoriti...

• accountant
    • August 3, 2020 at 9:44 AM

Slabo Lenac promet as usual

Al 13% rast

• Best buy

• accountant
    • August 2, 2020 at 10:08 AM
    Quote from snupy

ne samo to vrlo izgledna suradnja sa najvecim svjetskim operaterom brodova za kruzing a P/E 2.3 samo reci mašala

Iz obraćanja uprave:... joint venture sporazum između Palumbo Grupe i kruzing kompanije MSC cruises, kojim će zajednički upravljati brodogradilište Grupe na Malti... Očekuje se da će koristi od ovog udruživanja imati i Viktor Lenac...

Dakle, 50% kapaciteta, nastavljaju u narativu, bit će rezervirano za MSC Cruises (kruzere ali i brodove za prijevoz tereta), dok će u Lenac biti preusmjeravan 'višak' iznad njihovih kapaciteta na Malti.

Ne znamo još koliko ali moglo bi biti obećavajuće... No šok zbog Covid-19 zahvaća i cruising kompanije, pa to ostaje tek za vidjeti... Sa scrubberima je finito za neko vrijeme zbog razlike u cijeni goriva, koja je sve manja

• Birtija

• accountant
    • August 2, 2020 at 9:38 AM

hebemu sorry Budfox, u pravu si

nepravedno te optužih

bilo je to na topicu ADPL

malo me sunčeko udara na GO

sorry još jednom :(

• Best buy

• accountant
    • August 1, 2020 at 9:27 PM

VLEN:

- spojili tri izvrsna kvartala, ovaj zadnji bili bi u profitu i bez potpora (o prikazivanju potpora u izvješću svakako pitati Budfoxa ;))

- 3,4 kn po dionici cash, Ev/Ebitda (ttm) sad već debelo ispod 3, P/B 0,4 i P/S (ttm) 0,3!

- detaljnije proučiti narativ uprave o perspektivama koje nose zanimljive izazove za ubuduće, no za vrijeme ove Covid-19 epidemije dokazali su da mogu poslovati pozitivno i sa značajno smanjenim kapacitetom te bez US Navy

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• accountant
    • August 1, 2020 at 7:24 AM
    Quote from buMBum

... Pimljeni poticaji su očito knjiženi kao umanjenje troškova osoblja! što smatram apsolutnom pogreškom jer stvara krivu sliku kao što možemo vidjeti u komentarima gore.

Knjiženo je po principu tako svi pa ćemo i mi!

Ispravno i transparentno bi bilo knjiźiti državne poticaje kao ostale poslovne prihode kako se to radi svuda na zapadu i gdje se vodi računa o svim dionicima na tržištu a ne samo o muljatorima i muljaži!

Iz MRS 20, Državne potpore:

30. Pristalice prve metode tvrde kako je neprimjereno saldirati stavke prihoda i rashoda te da odvajanje potpore od rashoda olakšava usporedbu s drugim rashodima na koje ne utječe potpora. Za drugu metodu se tvrdi da rashodi za poslovni subjekt možda čak i ne bi nastali da potpora nije bila raspoloživa, te prezentiranje rashoda bez prijeboja s potporom može stoga navesti na pogrešan zaključak.

31. Obje se metode smatraju prihvatljivim za prezentiranje potpora povezanih s dobiti.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• accountant
    • July 30, 2020 at 9:53 AM

moje je mišljenje da ste ovdje sami sebi napravili problem

s tim držanjem za fiksirani datum: 31.7.

koji nije bitan u stvari ni za što a držite ga se k'o pijan plota

biznis ne funkcionira tako da će se, zbog nekog utvrđenog datuma od AZTN ili bilo koje treće strane osim ovih koji su u pregovorima, sklapati posao ili ne

gleda se financijski interes obje strane, i ako dođe do malo kompromisa posao će se sklopiti

u situaciji kad je očito da tko je htio kupiti dionicu je to i napravio, cijena klizi jer se eto ništa ne događa oko ili u taj dan

a može biti baš suprotno da se iza kulisa odvija pravi rat

ja bih se isto dao kladiti da nikakve objave 31.7. biti neće, a ni u danima iza toga

ne prodaje se ni paprika ni kupus

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• accountant
    • July 30, 2020 at 7:57 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from accountant

Mogu ja probati...

sjetite se kako im je dobra berba bila na CHF kreditima: potrošača zadužili u valuti, isplatili mu kune, oni u međuvremenu kad je krenula panika napravili valutni swap u knjigama (CHF u EUR), potrošača i dalje vode u CHF i šamaraju ga kamatama, tečajnim razlikama pa čak i opomenama (kasnije su opomene proglašene nevaljanom praksom, pa su ostale samo za gospodarske subjekte)

eto, malo manje stručno ali bit sam rekao

guess what, toga više biti neće

kamatni prihodi padaju, prihodi od naknada stagniraju, fintech i sl. kompanije još nisu kod nas prisutne toliko ali neke već i jesu (CorvusPay, AirCash, PayPal, ApplePay, GPay, Revolut etc.)

dakle banke se moraju reinventirati inače ništa od njih

prošlo je vrijeme kad su ljudi zbog straha ili neznanja parkirali novac u banku, a nije baš da su im i banke pomogle u svojoj politici pasivnih kamatnih stopa

Display More

ima još do uvođenja Eura.

pričekajte dok im bilancu zveknu ovi moratoriji na kredite + pribrojite na to eventualan pad vrijednosti nekretnina.

vani već dulje vremena komercijalne banke jedva drže glavu iznad vode, za razliku od investicijskih banaka koje okreću novac.

Display More

prekjučer je bilo u Otvorenom, tema potres i zakon o obnovi, pa je Togonal natuknuo pitanje je li istina da u RH poreza na nekretnine nema zato jer su pretežiti vlasnici upravo banke

dodao bih još i Kaptol

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• accountant
    • July 29, 2020 at 9:35 AM

čestitam!

izgleda da je Dajana brzo pohvatala konce?

još samo da je razbiti grupu ma manje dijelove pa to što ne donosi novac, a kreditira se, 'utopiti'

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• accountant
    • July 29, 2020 at 9:16 AM
    Quote from Roki

Zdenko Adrović, glavni direktor Hrvatske udruge banaka, naglašava da će banke izgubiti nekoliko milijardi prihoda godišnje na ime prihoda od transakcijskih međuvalutnih procesa, ali da će koristi za čitavo gospodarstvo, a na kraju i za banke, biti višestruko veće. On je ponovio da će prelaskom na euro nestati valutni rizik za kredite u eurima, kao i transakcijski troškovi, te da država, poduzeća i građani mogu očekivati niže kamate.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…-erm-2-15007675

Jel moze netko malo stručniji prokomentirati ovo...

Mogu ja probati...

sjetite se kako im je dobra berba bila na CHF kreditima: potrošača zadužili u valuti, isplatili mu kune, oni u međuvremenu kad je krenula panika napravili valutni swap u knjigama (CHF u EUR), potrošača i dalje vode u CHF i šamaraju ga kamatama, tečajnim razlikama pa čak i opomenama (kasnije su opomene proglašene nevaljanom praksom, pa su ostale samo za gospodarske subjekte)

eto, malo manje stručno ali bit sam rekao

guess what, toga više biti neće

kamatni prihodi padaju, prihodi od naknada stagniraju, fintech i sl. kompanije još nisu kod nas prisutne toliko ali neke već i jesu (CorvusPay, AirCash, PayPal, ApplePay, GPay, Revolut etc.)

dakle banke se moraju reinventirati inače ništa od njih

prošlo je vrijeme kad su ljudi zbog straha ili neznanja parkirali novac u banku, a nije baš da su im i banke pomogle u svojoj politici pasivnih kamatnih stopa

• OPTE prodaja - kladionica

• accountant
    • July 28, 2020 at 11:11 PM

Bravo Jubito! Nikakve veze nema to s prodajnim procesom, dapače, bilo bi to krajnje nekorektno od HT grupe da tako postupa za vrijeme prodaje.

Bit će da je neka akcija. Telekomi si stalno preuzimaju korisnike, s ili bez ugovorne obveze. To je tako. Ništa ih ne košta pitati.

• accountant
    • July 28, 2020 at 3:33 PM

da, spašavali radna mjesta... spašavali su svoje novčanike a navodno je jedna od tih firmi u međuvremenu zatražila potpore HZZ-a za Covid-19

u međuvremenu u Fortenovi ex Agrokoru: tri godine od Lex Agrokor, rezultati (ideje.hr)

• accountant
    • July 28, 2020 at 3:09 PM

Ledica, sve ok!

znamo svi ovdje da će cijena po kojoj će valjda biti prodana OPTE biti ona oko koje se kupac i prodavatelj dogovore

međutim ljudi prate razvoj događaja i dalje jer je društvo živo, živi i dalje svoj život, iz kvartala u kvartal

a do prodaje (znam da će me neki sad razapeti) možda i ne dođe, pa treba znati smjer u kojem društvo ide

a kako bolje nego preko ključnih pokazatelja

a taman sam počeo skupljati lajkove i zahvale bah!

• accountant
    • July 28, 2020 at 1:46 PM
    Quote from Rocky

Ako je dug prema Q2 preko 800 milijuna koliko onda ispada recimo da bude ponuda 7xEBITDA?
    Sigurno netko to bolje zna od mene izračunati, ali oko 5,30kn to odokativno ispadne!

uk. dug 800 mil kn. odakle vam to?

kad je ukupna pasiva (dakle sve obveze i kapital) 647,8 mil kn

ako sam dobro računao, trenutni EV/Ebitda na TTM osnovi pri cijeni od 5,50 kn za dionicu je približno 5,15 (uzmite sa zrnom soli, nisam raščlanjivao svaku stavku)

KAD bi cijena dakle pala na vaših 5,30 to bi odokativno smanjilo EV/Ebitda na 5,06

a ako tražite da u ponudi kupac bude galantan i ponudi 7x EV/Ebitda, to bi impliciralo cijenu od cca 9,68 za dionicu OPTE

pod uvjetom da ostale stvari zadržimo istima u obračunu

;)

ako dignemo dug na 800 mil kn (dakle vaša pretpostavka da će se dug povećati u međuvremenu do ponude za 370 mil kn?!?!) onda to ruši cijenu (pri istom 7xEV/Ebitda) na samo 4,33 kn za dionicu OPTE

ALI onda će se promijeniti i druge stvari tako da ne možemo druge parametre držati statički a povećavati samo dug... ili obratno

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• accountant
    • July 28, 2020 at 9:18 AM

kad ide najbrži prst? jel danas izvješće 1H/2020?

• accountant
    • July 27, 2020 at 9:23 AM

@naim

upravo o tome i jest riječ! PROCJENA

koliko vas zna napraviti procjenu (čak ne ni koliko to vrijedi jer to vrijedi samo kupcu)? potencijalni kupci rade dubinsko snimanje i onda će njihovi stručnjaci (spominje se onaj konzultant Grubišić) na temelju zatečenog stanja dati procjenu, a ovi izaći s ponudom koju ZABA i HT mogu i ne moraju prihvatiti

dakle silni stručnjaci s jedne strane i hrpa forumaša ovdje s druge koji si svi redom utvaraju da oni znaju da je OPTE podcijenjena jer će eto biti nadbidavanja

dakle možeš ti meni lijepiti dislike kolko god puta hoćeš ali da si Damodaran glavom i bradom, ne možeš dati procjenu koliko to vrijedi

ako si ulazio na 1-2 kn onda nemaš brige, trebao si po meni odavno biti vani

mene zanimaju zločesta i ostala ekipa koji kupuju na 5-7 kn i tvrde da samo vade 'iz čarapice' lovu kao da je OPTE na diskontu

• accountant
    • July 27, 2020 at 1:29 AM
    Quote from Sheriff
    Quote from Stipe

Naravno ovisimo o tome koliko ce to netko platiti ali zar ta cijena nebi trebala ovisiti o vrijednosti Optime. Onda se mislim dali je za vas ona rizicna jer njena vrijednost nije oko 5 ili ona ipak vrijedi i vise ali ce ponuda biti malo ili je mozda nece ni biti

Pa nisam prvi koji tvrdi da Optima vrijedi kunu, dvije, mozda tri. No na prodaji je, špekuliramo koliko ona vrijedi kupcu. Da se ne prodaje ne bi bilo 100+ sheetova postova tu i rijetko ko bi je pogledao.

da, od tih +100 sheetova 99% shitova :)

nitko, napominjem, nitko nema pojma koliko to vrijedi i svi koji ste unutra kalkulirate ne znam s čime? Optima rapidno gubi korisnike u kategorijama prihoda koji su najunosniji, a u ostalima ima neki rast

koliko to vrijedi kupcu - to je jedina istina ovdje jer jedino kupac zna što će s tim korisnicima učiniti, da li će ih kao npr. UG vezati s mobilnom operaterom i tako iskoristiti maksimalno potencijal, no kupca isto tako čekaju velika ulaganja u svjetlovodnu vlastitu mrežu

jer value investitori kupovali su na razinama ispod 2 kn, izlazili vjerojatno svi preko 5 kn jer tu više nikakve margin of safety nije ostalo, ako je ostao koji takav value investitor evo ja bih volio da se javi i objasni svoje razloge ali ono u kunu, zašto misli da toliko vrijedi

velika većina trejdera je unutra (ili vani?) koji hvatate valove, pratite kanale, raspone, promete i uzorke

pa se prati koje su pojedinačno fiz. osobe kupovale kao da je to ikada bilo pravilo vrijednosti (sjetite se samo koliko puta je g. Bakić fulavao i s kojim sve iznosima)

a najbolja je predrasuda da to ZABA neće dati ispod 10 kn kolika je nominala? u godinama Covid-19 epidemije

a najbolja je kolegica Ivana koja imputira da je zbog rizika cijena na 5 kn ali da to inače vrijedi ni manje ni više nego od 10-15 kn ha ha

a onda u sljedećoj rečenici da je uopće ne zanima koliki je EV/Ebitda

vrh! i još dobije 8-9 lajkova za to

ne tvrdim da je EV/Ebitda jedina ili najvažnija metrika procjene vrijednost ali je sigurno važna, vidjeli smo kod prodaje LRH kako su neki 'kalkulirali' s drugim vrijednostima i kako su prošli na kraju

ej ljudi pamet u glavu, dolazi jesen, cjepiva nema, cijelo tržište je na konopcima, Ameri su na all time high i čeka se novi stres da ispušu balon

RH je vrlo nesigurno tržište za raditi business, sa sporim i neučinkovitim pravosuđem, pogubljenom HANFA-om u političkim igrama

a onima koji tipuju na UG grupu samo da natuknem kako je prošao jedan investitor na KRAŠ-u kad se s druge strane pojavi interes (Pivci sad torbare male dioničare i ostatke ESOP-a da namire ono što su izgubili zbog povećanja iznosa iz javne ponude)

Value investitori: OPTE je sada na nekih 5 EV/Ebitda, povijesno u zadnjih par godina se trži iznad prosječne vrijednosti dakle sve je već uračunato u cijenu, a dodatni teret je to što se prodaja može još razvlačiti godinu dana AKO do nje uopće i dođe pod upravljanjem HT-a kojemu novi igrač - ne treba!

• Što smo danas tržili

• accountant
    • July 24, 2020 at 12:56 PM
    Quote from crveni
    Quote from kvart99

+ KABA (6758kom - 8,00kn)

- KABA (6758kom - 9,00kn, 8,80kn, 8,60kn, 8,20kn, 8,05kn, 8,00kn)

......pristojan brzinski momentum trade.....

......naravno, moglo je i bolje, ali više ništa ne drzim dugoročno, osim onoga gdje sam 99% siguran da ću izaći u plusu......

Znači, od 16.637 protrgovanih komada, tvojih je 13.516 ?!

Bra'o, svaka čast svima koji su danas trgovali ovom dionicom...

Display More

hrvatska ekonomija - bitno da se lova vrti! :)

• LRHC (FTB TURIZAM d.d.)

• accountant
    • July 23, 2020 at 5:47 PM

Na drugom forumu kalkuliraju s prodajom hotela, u Cavtatu otpuštanja velika. Tako kažu, ne bih ruku u vatru. Ima netko iz Slo tko zna kakva je situacija s Metropolom?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt